Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

doradzcie.... zastanawiam się nad wybraniem szkolenia/przedszkola dla mojej labradorki. Zastanawiam się nad dwiema szkołami w Krakowie Hitdog oraz Canid. Psina w przyszłym tygodniu skończy 4 miesiące, więc na przedszkole w Canidzie jest już za duża i tu pojawia się dla mnie problem. Nie wiem co lepsze czy podstawowe szkolenie z posłuszeństwa w Canidzie czy przedszkole w Hicie ;) (ciekawe czy ja to dobrze odmieniam :roll:) oczywiście uwzględniając jej wiek i to, że dopiero od tygodnia jest u nas.
Może ktoś mądry coś doradzić?

• 2 months later...
Posted

wprawdzie ja nigdy nie mialam takiego doświadczenia, ale psinka jest jeszcze młoda... to coś takiego jak dziecko w wieku 5 lat :> nie można go od razu wysłać do podstawówki żeby nauczyło się czytać. Najpierw musi rozróżniać literki :roll:. Prawdziwe szkolenie psa powinno się zacząć w wieku 5-7 miesięcy. Daj jej czas na przywyknięcie do nowego środowiska i wyślij (o ile musisz, jeśli nie trzeba, najlepiej niech zostanie w domu) ją do przedszkola przynajmniej do póki nie skończy 5-6 miesięcy. Spokojnie, na nauke posłuszeństwa jest czas (poza siusianiem w domu :roll:)

Ostrzegam że to tylko moje zdanie i nie mam w tym wielkiego doświadczenia...;)

• 5 months later...
Posted

Trochę stary temat, ale się wypowiem. To nie tak! Oczywiście w szczenięcym wieku socjalizacja jest najważniejsza, ale szkolenie z posłuszeństwa należy w nią wplatać. 6 miesięcy to zdecydowanie za późno na start. Jeśli jest mozliwość rozpoczęcie szkolenia wcześniej to nie ma co zwlekać! Podstawowych komend może się uczyc na prawdę młodzitki pies, aby w wieku 4 m-cy mieć je juz dobrze opanowane. Co do przedszkola, to należy wybrać to łaczące zabawę z nauką :)

• 2 months later...
Posted

a ja powiem tyle - najlepiej wyszkolony z moich psów jest ten którego mam od szczeniaczka (od pierwszych chwil jego życia). Ułożyłam go sobie tak jak chciałam i to od początku. Te co je mam od szczeniąt, ale "dorosłych" są grzeczne, ale inaczej jednak. Czyli ważna jest ta nauka od pierwszych chwil. Jak z ludzkimi dziećmi.