dotuniek Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 doradzcie.... zastanawiam się nad wybraniem szkolenia/przedszkola dla mojej labradorki. Zastanawiam się nad dwiema szkołami w Krakowie Hitdog oraz Canid. Psina w przyszłym tygodniu skończy 4 miesiące, więc na przedszkole w Canidzie jest już za duża i tu pojawia się dla mnie problem. Nie wiem co lepsze czy podstawowe szkolenie z posłuszeństwa w Canidzie czy przedszkole w Hicie ;) (ciekawe czy ja to dobrze odmieniam :roll:) oczywiście uwzględniając jej wiek i to, że dopiero od tygodnia jest u nas. Może ktoś mądry coś doradzić? Quote
.Labradore. Posted November 7, 2010 Posted November 7, 2010 wprawdzie ja nigdy nie mialam takiego doświadczenia, ale psinka jest jeszcze młoda... to coś takiego jak dziecko w wieku 5 lat :> nie można go od razu wysłać do podstawówki żeby nauczyło się czytać. Najpierw musi rozróżniać literki :roll:. Prawdziwe szkolenie psa powinno się zacząć w wieku 5-7 miesięcy. Daj jej czas na przywyknięcie do nowego środowiska i wyślij (o ile musisz, jeśli nie trzeba, najlepiej niech zostanie w domu) ją do przedszkola przynajmniej do póki nie skończy 5-6 miesięcy. Spokojnie, na nauke posłuszeństwa jest czas (poza siusianiem w domu :roll:) Ostrzegam że to tylko moje zdanie i nie mam w tym wielkiego doświadczenia...;) Quote
Pajęczyca Posted May 1, 2011 Posted May 1, 2011 Trochę stary temat, ale się wypowiem. To nie tak! Oczywiście w szczenięcym wieku socjalizacja jest najważniejsza, ale szkolenie z posłuszeństwa należy w nią wplatać. 6 miesięcy to zdecydowanie za późno na start. Jeśli jest mozliwość rozpoczęcie szkolenia wcześniej to nie ma co zwlekać! Podstawowych komend może się uczyc na prawdę młodzitki pies, aby w wieku 4 m-cy mieć je juz dobrze opanowane. Co do przedszkola, to należy wybrać to łaczące zabawę z nauką :) Quote
panbazyl Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 a ja powiem tyle - najlepiej wyszkolony z moich psów jest ten którego mam od szczeniaczka (od pierwszych chwil jego życia). Ułożyłam go sobie tak jak chciałam i to od początku. Te co je mam od szczeniąt, ale "dorosłych" są grzeczne, ale inaczej jednak. Czyli ważna jest ta nauka od pierwszych chwil. Jak z ludzkimi dziećmi. Quote
Recommended Posts