Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie. Jak namówić psa do frisbee? Mój pies kocha rzucanie piłką, ale tylko i wyłącznie piłką (no i jeszcze jabłkami-są okrągłe więc się nadają ;/). Patyka nie przyniesie. Frisbee też w ogóle się nie interesuje :( Żadne metody (te podane na forum i na innych stronach) nie działają. Frisbee nie jest takie z zoologicznego, tylko zwykłe plastikowe. Czy jest w ogóle szansa nauczenia psa by je przynosił? Schowałam mu już piłkę zabrałam na "trening" to on po jabłko. Próbuje go zainteresować nową "zabawką" pokazuję itp. A on mi tylko te durne jabłko pod nogi rzuca. A potem jeszcze zaczyna szczekać :eviltong:. Pies jest bardzo inteligentny i potrafi niektóre komendy. Myślę, że wie o co mi chodzi z tym "dziwnym krążkiem" ale woli piłkę...

Posted

Przede wszystkim - nie wolno używać frisbee nie przeznaczonego dla psa. Taka zabawka może zwierzaka pokaleczyć i zniechęcić do zabawy. Najpierw kup szmaciaka i się z nim poprzeciągaj, takim też można rzucać. Jak polubi szmaciaka to spróbujcie z gumowym jak np. to z Trixie. Jak z gumowym będzie szło dobrze, to dopiero wtedy próbujcie zabawy z normalnym frisbee (ale musi to być dysk specjalnie przeznaczony dla psa!).
Pozdrawiam

Posted

Aha więc kupić coś takiego?:
http://allegro.pl/dysk-nylonowy-18-cm-rzutka-frisbee-i1194010201.html
Tylko pies nie lubi przeciągania :shake: Właśnie jest z nim mały problem, bo on tylko piłkę lubi i nawet mu obojętnie z kim mieszka, byleby piłka była :placz: I nie da się go skupić na niczym innym...Tzn. Gdy zdobędzie piłkę to już w ogóle nie słucha a gdy jej nie ma to sam sobie jakąś załatwi :oops: A błędy w wychowaniu sprawiły, że gdy chce żeby ktoś mu rzucił to szczeka... Jak go skupić na tym frisbee (i innych rzeczach również)? W środę jadę do sklepów to za tym materiałowym się rozejrzę

• 3 months later...
Guest papillonek
Posted

Myślę,że najpierw trzeba by było zachęcić go do zabawy jakimś szmaciakiem bądz frisbee z materiału.Stopniowo przezwyczajaj go do przeciągani,bo moze robisz to zbyć mocno,gwałtownie.Dobrze ,że lubi zabawy piłeczką,bo mozesz go tym motywować(mój pies nie lubi);) Jeśli chodzi o szczekanie piłkę rzucaj mu dopiero kiedy przestanie szczekać.W ten sposób nauczy się,że nie musi szczekać ,aby coś dostać.Naucz go jakiejś komendy zastępczej np.poproś :)

• 2 months later...
Guest papillonek
Posted

I pod żadnym pozorem go nie namawiaj i nie zmuszaj! Frisbee to ma być dobra zabawa,a nie konieczność ;)