Krasnal Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 Jak w temacie. Jak namówić psa do frisbee? Mój pies kocha rzucanie piłką, ale tylko i wyłącznie piłką (no i jeszcze jabłkami-są okrągłe więc się nadają ;/). Patyka nie przyniesie. Frisbee też w ogóle się nie interesuje :( Żadne metody (te podane na forum i na innych stronach) nie działają. Frisbee nie jest takie z zoologicznego, tylko zwykłe plastikowe. Czy jest w ogóle szansa nauczenia psa by je przynosił? Schowałam mu już piłkę zabrałam na "trening" to on po jabłko. Próbuje go zainteresować nową "zabawką" pokazuję itp. A on mi tylko te durne jabłko pod nogi rzuca. A potem jeszcze zaczyna szczekać :eviltong:. Pies jest bardzo inteligentny i potrafi niektóre komendy. Myślę, że wie o co mi chodzi z tym "dziwnym krążkiem" ale woli piłkę... Quote
Russellka Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 Przede wszystkim - nie wolno używać frisbee nie przeznaczonego dla psa. Taka zabawka może zwierzaka pokaleczyć i zniechęcić do zabawy. Najpierw kup szmaciaka i się z nim poprzeciągaj, takim też można rzucać. Jak polubi szmaciaka to spróbujcie z gumowym jak np. to z Trixie. Jak z gumowym będzie szło dobrze, to dopiero wtedy próbujcie zabawy z normalnym frisbee (ale musi to być dysk specjalnie przeznaczony dla psa!). Pozdrawiam Quote
Krasnal Posted August 30, 2010 Author Posted August 30, 2010 Aha więc kupić coś takiego?: http://allegro.pl/dysk-nylonowy-18-cm-rzutka-frisbee-i1194010201.html Tylko pies nie lubi przeciągania :shake: Właśnie jest z nim mały problem, bo on tylko piłkę lubi i nawet mu obojętnie z kim mieszka, byleby piłka była :placz: I nie da się go skupić na niczym innym...Tzn. Gdy zdobędzie piłkę to już w ogóle nie słucha a gdy jej nie ma to sam sobie jakąś załatwi :oops: A błędy w wychowaniu sprawiły, że gdy chce żeby ktoś mu rzucił to szczeka... Jak go skupić na tym frisbee (i innych rzeczach również)? W środę jadę do sklepów to za tym materiałowym się rozejrzę Quote
Guest papillonek Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Myślę,że najpierw trzeba by było zachęcić go do zabawy jakimś szmaciakiem bądz frisbee z materiału.Stopniowo przezwyczajaj go do przeciągani,bo moze robisz to zbyć mocno,gwałtownie.Dobrze ,że lubi zabawy piłeczką,bo mozesz go tym motywować(mój pies nie lubi);) Jeśli chodzi o szczekanie piłkę rzucaj mu dopiero kiedy przestanie szczekać.W ten sposób nauczy się,że nie musi szczekać ,aby coś dostać.Naucz go jakiejś komendy zastępczej np.poproś :) Quote
Guest papillonek Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 I pod żadnym pozorem go nie namawiaj i nie zmuszaj! Frisbee to ma być dobra zabawa,a nie konieczność ;) Quote
Recommended Posts