monika88188 Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 cześć kupiłąm sobie owczarka szkockiego i mam problem strasznie boi się ludzi i szczekających psów na początku również aut ale teraz już tylko tych dużych co mam robić gdy wychodzę z nim na spacer to tam gdzie nie ma ludzi idzie super a tylko jak zobaczy ludzi lub szczekające psy to ciągnie za smycz i chce uciekać Quote
Paula95 Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 O to samo chciałam zapytać co Martens. ;D No to tak. Jeśli widzisz, że zbliża się jakiś "obiekt", który wzbudza niepokój w twoim psie staraj się skupić na sobie jego uwagę np.smakołykiem. Wtedy pies skojarzy sobie psa lub człowieka z czymś dobrym. Jeśli zobaczysz postępy możesz podchodzić z nim coraz bliżej ludzi, psów. Quote
monika88188 Posted August 29, 2010 Author Posted August 29, 2010 mam go od pewnej pani która miała dwa dorosłe owczarki szkockie a pisiu w chwili obecnej ma 12 tygodni Quote
Koszmaria Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 jeśli pies nie ma metryczki uprawniającej do wyrobienia rodowodu-to przykro mi,ale dałaś się nabrać,bo masz w domu kundelka wyglądającego jak owczarek szkocki-możliwe że z domu 'pewnej pani' nie wyniósł nic dobrego-kupując psa w dobrej hodowli mamy gwarancję że został zsocjalizowany[przyzwyczajony,oswojony] z obcymi ludźmi i zwierzętami. to po pierwsze,a po drugie-szczenię miedzy 10 a ok.16 tygodniem życia ma nasilenie reakcji lękowych. Quote
Jelly Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 Moja suczka była bardzo lękliwa gdy ją wziełam.Ma 9 miesięcy i nadal boi się obcych ludzi mimo,że jest rodowodowa..... monika 88188-moja suczka zachowuje się dokładnie tak samo jak twój pies gdy widzi ludzi na spacerze. Ważne w pracy ze strachliwym psem jest to aby nie litować się nad nim i nie pocieszać w chwili lęku bo wtedy odbierze to jako pochwałę swojego strachu. Powodzenia w socjalizacji i nie poddawaj się!:multi: Quote
chi23 Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 Boi się bo nie był socjalizowany. Prawdopodobnie mogło byc tak że nie miał w tej "hodowli" kontaktu z żadnymi innymi ludźmi poza tą panią... Kiedy widzisz że zbliża się ktoś lub coś czego pies się boi to chyba jedynym wyjsciem będzi nagradzanie za spokojne zachowanie;) Quote
wilczek007 Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 tak weszłam przypadkiem...Moja sunia też bała sie ludzi i psow (jeszcze czasem powrzaskuje na duże czarne piesy) przypuszczam ,ze dlatego iż monął ją okres socjalizacji-urodziła sie jesienią, a na zime było kupe sniegu i mało kontaktu z obcymi. Z czasem zaczełam z nią dłuzej przebywac między ludzmi i psami, nie reagowac emocjonalnie (strach,złosc, frustracja) na jej kaprysy tylko "byłam znią" i nie dawałam uciec, szczekac, zajmowałam ją patykiem, zabawa.Po jakims czasie ta strachliwosc zmalała. Jylly juz to z reszta opisała:) Quote
Recommended Posts