Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

lapeno dzięki za wizytę i zapraszam częściej :)

kaja, bo mandy to wrodzony głupol jest :) ona urodziła się po to by po 1. słuzyć swoją mega inteigencją i sprytem swojej pani i cały świat poza jej panią i pracą się nie liczył, a po 2. po to, żeby wygladac jak najbrzydszy belg świata :P robi szystko by zawsze usiąść zgarbiona na maka (czasem pysk to prawie przy ziemi ma :P ), żeby robić głupkowate miny i w ogóle :P ona tylko podczas leżenia i stania czasami potrafi ładnie zapozować ;) a tak to wieczny garbus i brzydal :P

• Replies 9.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dobra bo jeszce pół godziny mam takiego totalnego leniuchowania... powyższe zdjecia były z Bydgoszczy z 2-3 maja, a poniżej wstawiam zdjęcia z Dobrego Miasta z 9 maja... też belgowo... a potem wstawię kilka jeszcze innych ras na torze ;)

Avcia :]

kami

Piero

Posted

mój osobisty ulubieniec zaraz obok avy - whisky

i znowu ciemna piękność

swoją drogą Ava też jest na Mistrzostwach...

i piekny pan łysy

i powtórzę moją gowniorke ;)

Posted

nooo belg nie dla każdego to fakt... ja nie potrafię z tyłkiem wysiedzieć w miejscu, dlatego zdecydowałam się na takiego dekla, takiego dekla jak ja... i uważam, że to był strzał w 10 ;) ale dobrze, że masz np. tego świadomość, bo nie każdy wie co to belg...

Posted

Cerber napisał(a):
nooo belg nie dla każdego to fakt... ja nie potrafię z tyłkiem wysiedzieć w miejscu, dlatego zdecydowałam się na takiego dekla, takiego dekla jak ja... i uważam, że to był strzał w 10 ;) ale dobrze, że masz np. tego świadomość, bo nie każdy wie co to belg...

Ja jestem bardzo aktywną osobą, ale zdaję sobie sprawę, że np. z racji wykonywanego w przyszłości zawodu nie będę mogła poświęcić psu tyle czasu ile on potrzebuje. I może stać się psem nieszczęśliwym. Owczarek to owczarek, on chce z człowiekiem - najlepiej cały czas.
Sznaucery też lubią pracować, też mają sporo energii, ale to większa indywidualność - w razie potrzeby zajmie się sam sobą i też będzie szczęśliwy.

Posted

Super zdjęcia! Te agilitowe i te wodne! :)

Justa napisał(a):
Za to belgowe forum uświadomiło mi, że chyba to nie pies dla mnie.. ;) Pooglądać, pozachwycać się - owszem. I tyle wystarczy ;)
Belgi to wybitne bestyjki. Jak ktoś już pozna życie z OB i ich nie znienawidzi, to absolutnie nic nie wyleczy go z belgomaniactwa :evil_lol:

Posted

w razie potrzeby zajmie się sam sobą i też będzie szczęśliwy.

hihih np. niszczac mieszkanie ?:>

yuli - myslę, że każdy kto raz poznał i miał belga to cięzko mu jest się z rasą rozstać :D to się nazywa belgoholizm :P:P

Posted

Cerber napisał(a):
hihih np. niszczac mieszkanie ?:>

yuli - myslę, że każdy kto raz poznał i miał belga to cięzko mu jest się z rasą rozstać :D to się nazywa belgoholizm :P:P

No właśnie nie ! to jest ta różnica. bawimy się, biegamy, klikamy - jest super, ale leżenie na kanapie też jest świetne !

Myslę że to samo mogę powiedzieć o sznaucerach - raz sznaucer - na zawsze sznaucer ;) I tym sposobem każdy jest chory na inną chorobę, ale wszystkie mają to samo podłoże ;)

Posted

to Twój sznucer ma to samo co mój kundel ;) też miałam kiedyś sznucera, a właściwie to jego dobrą mieszanke... mysle, że jakby się go ostrzygło jak należy po sznaucerowatemu to wyglądałby jak on, ale zawsze był miśkiem ;) nawet takie imie nosił... jednakze to byl najwspanialszy pies na swiecie... nie ukrywam, ze wyprowadzal sie sam, mama schodzila na dol i wypuszczala go a on robil co chcial, biegal, zalatwial sie, pewnie nie jedna panienke zaliczyl blakajaca sie i Bog sam jeden wie ile teraz jego potomkow lata po swiecie lub siedzi w schronie :/ no ale nie o tym w sumie... Misiek byl wsanialym psem... bardzo cierpliwy w stosunku do mnie, bardzo wytrzymaly (normalnie golden :D ), nic nie niszczyl, byl bardzo przyjacielsko nastawiony do swiata i w ogole byl najlepszym moim przyjacielem, ale ja zaczelam go doceniac w momencie kiedy slyszalam, ze mamy sie z nim rozstac... kochalam go wczesniej tez, ale tak mu tego mocno nigdy nie okazywalam (w koncu berbeciem sama bylam), czesto wracam do niego myslami, wspanialy sznupek był :)

co do drugiego stwierdzenia, to nie smiem nawet zaprzeczyc, mimo iz belgi to moja pierwsza rasa zawitana w moim domu (jako moj osobisty pies), wczesniej oczywiscie byly kundelki, mieszance...

Posted

Patrząc na te wszystkie beagle, gończe, husky, bordery u mnie na osiedlu, których nigdy nie widziałam spuszczonych ze smyczy.. Wiem, że świata nie zbawię, ale chociaż mogę nie dokładać. Sądzę, że taki maliniak nie miałby u mnie źle, ale na pewno nie byłby tak szczęśliwy jak na to zasługuje. I mam to na uwadze.
Pozatym na pewno belgi mają silniejszy charakter od sznaucerów - pomimo, że są nastawione na pracę z człowiekiem. Nie wiem czy dałabym sobie radę poprowadzić go tak, żeby wspólne życie nie stało się dla nas udręką. Sznaucer ma to do siebie, że dopasuje się do Ciebie, do twojego trybu życia, do Twoich przyzwyczajeń, nie wymaga ciągłej uwagi, choć nią nie gardzi (jak chociażby chowchowy).
Generalnie to zbyt duże ryzyko jak dla mnie. Nie kosztem psa, nie kosztem mnie.
Ale zawsze z zachwytem oglądam belgi na zawodach, na Waszych zdjęciach, czytam opowieści.

Cieszę się bardzo, że trafilam na to forum belgowe. Otworzyło mi oczy.

Pozdrawiam ;)

Posted

a ja się cieszę, że są osoby na świecie, które mimo iż pokohają daną rasę to są świadome, że np. nie podołałyby danej rasie, bo są ludzie, którzy pochpnie wybiorą rasę, a potem są tego konsewencje, bo albosobie nie radzą albo co gorsza oddają do hodowcy, osob trzecich lub co gorsza do schroniska...

kochani mam z dzis parenascie zdjec :D bylismy na pileczce na spacerku i co nie co zdjec napstrykalam, nie ukrywam, ze zmotywowalam sie po tym jak Asiaczkowa mnie poprosila bym wstaiwila jakies zdjecia :] niestet jednak musze zaczac chociaz stroche sprzatac, bo ciagle sprzatanie odkladam albo na pozniej albo na nasteppny tydzien a juz zarasta mi brudem w chalupie, ze hoho :P wiec jak tylko wyrobie sie z chalupa troche to zaczne ogarnianie zdjec i wstawie co nie co :)

Posted

no to jade :D podobaja mi sie bo takie soczyste wyszly, z reszta jak zawsze :P mimo iz ostrosc na niektorych naprawde mnie powala... :P