Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Właśnie przeczytałam parę artykułów odnośnie zamknięcia schroniska dla psów w Swarzędzu. Zastanawiam się nad realnością wykonania tego raczej niemożliwego zadania :shake: czy ma ktoś bliższe informację odnośnie co do tej sprawy i co się stanie z psami !? W końcu schronisko ma być zamknięte do końca września a tam 270 psów.

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Też się na tym zastanawiam. Co z tymi psiakami będzie. W Swarzędzkim Magazynie jest napisane: los tych czworonogów jest zagrożony. Czy należy to rozumieć dosłownie? Czy jest to tylko by zainteresować ludzi adopcją? Przydałaby się wzmożona akcja. Ja nie mam w tym względzie doświadczenia. Ale z chęcią przyłączę się by pomóc w akcji mającej na celu znalezienia dom dla tych psiaków. Czy na forum są jacyś Swarzędzanie Zróbmy coś. Ja poważnie zastanawiam się na przygarnięciu psiaka z tego schroniska. A już jednego mam Przekochaną sunię też zresztą ze schroniska. Ale nie dam rady przygarnąć wszystkich.

Na początku przydało by się zmienić tytuł wątku np Schroniska w Swarzędzu w likwidacji Ratujmy psy Niestety nie wiem jak to się robi

Posted

A czy to jest informacja potwierdzona, w suie na stronie schroniska nie ma żadnych informacji. Ciężko będzie psiaki przenieść do innych schronisk, bo po wakacjach wszędzie jest przepełnienie, a DT też są zapchane. Czy jest ktoś na forum, kto ma jakieś sprawdzone wiadomości i może coś bliżej powiedzieć jaki ma być los tych bidulek.

Posted

Ja mogę potwierdzić. Około pół roku temu była inspekcja powiatowego lekarza weterynarii, który dał termin do 30 września 2010 na funkcjonowanie schroniska. Potem likwidacja. Powód: złe warunki i zagrożenie sanitarne. Byłam tam po usłyszeniu tej wiadomości (Magazyn Swarzędzki), pracownicy nie chcieli mnie wpuścić na teren schroniska i na moje pytanie jakie są psy do adopcji pokazywali mi je przez siatkę. Też się dziwię że nie ma aktualnej strony schroniska, a pracownik wtedy kiedy była nie powiedział mi, że schronisko zostanie zlikwidowane i jeszcze zachęcał, żebym przyszła później bo może będą nowe psy. A lekarz weterynarii zabronił przyjmowania nowych psów, które miały być kierowane do innych schronisk. W sierpniowym Magazynie Swarzędzkim jest rubryczka "Do serca przytul psa...", która wzywa mieszkańców do adopcji psów ze schroniska, bo ma być likwidowane. Więc nic się nie zmieniło.

Posted

ok, a czy jest szansa w takim razie na i listę i zdjęcia psiaków?? z pracownikami schroniska da się jakoś współpracować?? trzeba ratować psiaki i wyciągnąć je stamtąd póki jest jeszcze czas..

Posted

Jutro pojadę do schroniska i spróbuję zrobić parę zdjęć ym biedakom. Mam nadzieję, że da radę dogadać się z pracownikami. Dzisiaj dzwoniłam z zapytaniem o jedną jamniczkę szorstkowłosą, której zdjęcie widziałam w Magazynie Swarzdzkim - została zaadoptowana. Więc reklama na pewno daje szansę tym psiakom. Jednak tej reklamy wg mnie za mało a czasu mało. Pani ze schroniska mówiła że bardzo mało adopcji.

Tak więc zdjęcia zrobię,ale będę miała problem z wklejeniem ich na dogo. Proszę więc o pomoc. I wsparcie i pomysły co jeszcze można zrobić w tej sprawie, bo ja nie mam w tym względzie żadnego doświadczenia. Może macie jakiejś inne pomysły. trzeba zrobić trochę wokół tego schroniska wiecej hałasu, bo mam wrażenie że nikt się nim nie interesuje.
What May NN czy możesz zmienić tytuł tego watku na bardzej dramatyczny, bo ja nie bardzo wiem jak to zrobić, a to by zwróciło uwagę więcej ludzi na likwidację tego schroniska. Moze cos w tym stylu: Schronisko wSwarzędzu w likwidacji. Ratujmy psiaki!!!

Posted

zmienić tytuł może chyba tylko ten kto go rozpoczął.. ja tez nie mam doświadczenia, ale tak sobie myślę, że jeśli będzie kilka zdjęć i ktoś z polotem wymyśli tekst chwytający za serce to mogę zrobić plakaty, ulotki - wtedy można się nimi podzielić i porozklejać gdzie się da!! u wetów, w sklepach zoo.. itp. co Wy na to?? jeśli będziesz jutro to spytaj w schronisku czy im takie coś pasuje..

Posted

Byłam dzisiaj w Schronisku. Rozmawiałam z samą panią prezes TOZu, do którego należy to schronisko. Wg niej do 30.09.2010 jest tylko wstrzymane przyjmowanie nowych psów. To ma się zmienić i w związku z tym iż to schronisko jest własnością TOZ, Urząd Miasta nie może go ruszyć i znów będzie prosperować aż wybudują nowe poza miastem. O likwidacji schroniska podają źródla UM.
Nie chciała mnie wpuścić na teren schronu, są bardzo nieufni, co juz prędzej zauważyłam. W koncu po rozmowie ze mną jak myślałam iż nic z tego dostałam pozwolenie na robienie zdjęć psikom. Tłumaczyłam tej pani iż psiaki mają za małą reklamę, co bardzo utrudnia adopcję. Wchodzą w grę plakaty i ogłoszenia rozwieszane w konkretnych miejscach oraz założenie nowej strony internetowej, która pod szyldem TOZ by prezentowała psiaki. Ja niestety nie posiadam takich umiejętności, mogłaby zająć się redagowaniem i bezpośrednią współpracą z schroniskiem, bo nie mam daleko. Współpraca z tym schroniskiem nie należy do łatwych i pewnie nie jeden forumowicz to wie ale w grę wchodzi życie tych bidul, które są w zasadzie skazane na cud. A cuda rzadko się zdarzają. Więc mimo tych problemów może jakos byśmy się zorganizowali i przyjeli warunki narzucone przez schronisko. Co wy na to. Każdy ma jakiejś pomysły i umiejętności, czy znajomych,którzy by pomogli. Ewentualnie zrobienie tej strony internetowej byłoby odpłatnie, jezeli by zaszła taka potrzeba. Tak sprawa wygląda. Zdjęcia psiaków mam głównie większych z kojców, będę mogła zrobić następne i wtedy zrobiłabym tym miejszym latającym luzem. Już na spokojnie, bo też mi nie było łatwo tyle tych mordek do głaskania.

Posted

tak jak pisałam wcześniej - ze swojej strony oferuję zrobienie i wydruk plakatów (w miarę profesjonalnych) i rozwieszanie ich w różnych miejscach (do ustalenia gdzie). potrzeba tylko zdjęć i tekstu chwytającego za serducha. Rudzia masz takie zdolności??

Posted

mam nadzieje ,ze przebrniecie przez "druty kolczaste"w imieniu i dla dobra psow.Tego Wam zycze.Na WP moge podac kontakt z osoba bardzo udzielajaca sie w tym schronisku,moze wiecej osob razem uczyni" cuda"

Posted

to ja poproszę jakiś kontakt do osoby, która się udziela w schronisku w swarzedzu.. Rudzia się nie odzywa, a trzeba nagłośnić sprawę - może jak ludzie zobaczą to przygarną jakiegoś psiaka!
jeśli ktoś ma talent literacki to będę bardzo wdzięczna za tekst chwytający za serce apropos likwidacji schronu w swarzedzu, zdjęcia też by się przydały..

Posted

i jakie wiadomosci ? podobno przez radio podawali o zamknieciu schroniska....Czy to prawda ????
Czy sa jakies zdjecia psow ? Jezeli tak to gdzie je mozna zobaczyc ???
Pozdrawiam wiesia

Posted

Rzeczywiście nie odzywałam się bo nie mam akceptacji na publikację zdjęć i tekstów, które zrobiłam. Prezesowa schroniska chce najpierw je zaakceptować. Niestety mimo, że szybko dostarczyłam jej materiał to ciągle nie ma czasu by przesłać mi go z powrotem. Schroniska na razie nie zamkną. Nawet dochodzą nowe psy. Ale mają problemy finansowe i są podobno zastraszani przez UM, który chce się pozbyć schroniska. Pani prezes TOZ walczy by azyl przetrwał aż do powstania schroniska w Skałowie. Jest bardzo nieufna, bo atmosfera nie sprzyja temu schroniskowi. Ma złe doświadczenia z dogomanią, nie wiem do końca dlaczego, więc tą droga nie ma możliwości prezentacji psiaków. Ja się strasznie miotam, bo nie wiem jak pomóc. Udało mi się parę razy wejść na teren schroniska i widziałam wiele fajnych psiaków. W tej sytuacji nawet drobna krytyka warunków panujacych w schronisku działa tylko na niekorzyć żyjących tam psiaków. Moim zdaniem warunki są dobre jak na schron. Wiadomo są teraz inne standardy, ale nie oszukujmy się to jest schronisko w środku miasta, na ograniczonym terenie. Pracownicy sa w porządku i tylko atmosfera wokół zamknięcia schroniska spowodowała że trudno się z nimi dogadać. Trzeba jakoś zorganizować adopcję tych psiaków. Jeżeli macie jakiejś pomysły to z chęcią wezmę udział w akcji. Nie chcę jednak brać udziału w jakieś kompanii przeciwko temu schronisku, bo to niczemu nie służy. A najbardziej cierpią na tym psy. Co do zdjęć znów spróbuję pogadać.