Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Postanowiłam załozyc ten temat a dlaczego ponieważ właściciele małych psów myslą że ich to nie dotyczy. Co może się okazać błędem. Mam nadzieje że ten topik pomoże komuś :)

Otóż u mojego psa: rasa Gryfonik Brabandzki wykryto dysplazje.

Urodził się 22.08.2005r więc ma 10 miesięcy i waży 3,900. A pies gdzies jest u mnie od 4 tygodni. Ale postawiłam walczyć z chorobą Lalusia :)

Skad dowiedziałam się że ma dysplazje? Otóż Lalus bo tak wabi się mój pies wstał rano ale tylko funkcjonował na 3 łapkach. Pojechałam natychmiast do Weterynarza i okazało się że wypadło mu bioderko. Lekarz nastawił te bioderko ale zrobił prześwietlenia RTG

Wklejam zdjęcia oraz opinie mojego Weterynarza
http://img250.imageshack.us/img250/9414/mail00018fi.jpg
http://img250.imageshack.us/img250/6622/mail00024tu.jpg

http://img250.imageshack.us/img250/5603/mail00030pf.jpg
http://img426.imageshack.us/img426/6016/mail00046bf.jpg

Według zalecen Lalus dostaje spacjalna karmę
Hill's Prescription Diet Canine j/d
http://www.maxzoo.pl/towar_szczeg.php?idtowar=218&idtyp=20&PHPSESSID=19c5a01348000335117893c9c4e47bef

Dostaje także (wazne dawka ustalona z Weterynarzem) proszę nie kierowac się moja dawką
codziennie 2,5 ml tego produktu Arthroflex

Problem u mojego psa to to że ma strasznie płytkie panewki dlatego te bioderko może wypadać.

Wysałam też zdjęcia do Doktora Siembieda Wrocław aby mieć opinie.
Ma dysplazje typu C z dalszą postepującą.

Wklejam tez tabelkę

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

I teraz tak Doktor Siembieda zaproponował/ zalecił takie zabiegi ale moim zdaniem i nie chce urazić lekarza ale mysle że każdy ma prawo do zdania -nie jestem Wetem ale dla mojego psa totalnie nie potrzebne.

Przypominam że mój pies nie kuleje, nie odczuwa bólu, nie ma problemów ze wstawaniem. Jakby nie wypadło mu te biodro w życiu bym nie wiedziała że Laluś ma dysplazje.

Więc nie kumam tej propozycji :icon_roc: a ta druga tez nie jestem przekonana do niej :roll: :roll: :roll: i dlaczego od razu pod nóż?

Pectinectomia przecięcie mięśnia grzebieniowego.

Gdzie na forum pewnym (nie wiem czy mozna reklamować) piszą:
Stosowany kiedyś zabieg podcięcia lub przecięcia mięśnia grzebieniowego (m. pectineus) nie jest już obecnie zbyt często stosowany. Zabieg ten powoduje bowiem tylko zniesienie objawów bólowych i to z reguły zaledwie na kilka miesięcy. Właśnie to niezadowalająco krótkie działanie zabiegu oraz opracowanie nowych metod postępowania spowodowało, że ortopedzi weterynaryjni praktycznie zaprzestali jej wykonywania.(17)

Oraz na innym portalu
Operacja tzw. pectinectomii polega na wycięciu fragmentu mięśnia grzebieniastego (łac. musculus pectineus - stąd nazwa zabiegu). Zabieg ten powoduje znaczne ograniczenie bólu odczuwanego przez psa, ale nie jest w stanie zapobiec postępowi choroby i rozwojowi zmian zwyrodnieniowych

Odnerwienie panewki stawu biodrowego

Inne forum
Jest stosunkowo niedawno opracowaną metodą usuwania unerwienia czuciowego z doczaszkowo-dogrzbietowej części brzegu panewkowego. Praktycznie jest niezastąpioną metodą postępowania u pacjentów, u których nie zdecydowano się na wykonanie innych, kosztowniejszych operacji. Odnerwienie nie przeszkadza wykonywaniu innych zabiegów operacyjnych w przyszłości. Może ponadto być stosowane u pacjentów w każdym wieku.

Inna Strona
Należy jednak pamiętać, że nie jest to zabieg leczący dysplazję. Osiągamy jedynie zniesienie bólu u operowanego zwierzęcia, dzięki czemu pies może w miarę normalnie poruszać się. Niestety zmiany zwyrodnieniowe w obrębie stawu będą dalej się rozwijały dlatego nadal konieczne będzie ograniczanie wysiłku fizycznego, stosowanie diety oraz podawanie preparatów chroniących chrząstkę stawową.
U niektórych psów po pewnym czasie (zwykle kilka lat) na skutek rozwoju zmian zwyrodnieniowych następuje nawrót bolesności stawu biodrowego oraz nasilenie się kulawizny. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest wykonanie następnego zabiegu np. operacyjne usunięcie naturalnego stawu lub wstawienie sztucznego stawu biodrowego.

Tu też są wypowiedzi innego weta,
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=1781&sid=4fdf19d733c818a12deac113d b0f2ffd
więc człowiek juz czasami głupieje.
Ale najwazniejsze to mieć dystans do tego wszystkiego i bez emocji podjac odpowiednią decyzję :smile:

Posted

12 czerwca idę do swojego weterynarza aby podjac decyzje co robimy dalej.
Dysplazja to ciężki temat .
Bo tak : trzeba wyważyć ile spacerów, jak długie może mieć twój pies. Czy pozwalać biegać bez smyczy czy nie.
Piszą że mięsnie podtrzymują stawy ale jak u psa wytworzyć mięśnie jak cały czas na smyczy.
Teraz jest ciepło więc będe jak najcześciej jeździła na jezioro aby Laluś popływał. Ale trzeba pamietać żeby u tak małego psa nie doszło do przeziebienia.
Więc warto zaopatrzyć się w ręcznik aby go wysuszyć.

Oczywiście są zalecenia ale trudno czasami to wszystko wyważyć.

Mam nadzieje że ten topik komuś ułatwi zycie.
Ja będe na bieżąco pisać co i jak z moim psem.

Posted

Więc bardzo prosze włascicieli małych psów żeby uważali na swoje szczeniaczki , chodzi mi o to aby też zwracali uwage na stawy na witaminy które dobrze wpływają na kościec psów.

Opinie że to dysplazja mam też od innych lekarzy ale najważniejsze teraz aby rozsądnie wybrać drogę leczenia.

Ja nie zakładam ten temat aby poprosić kogoś o opinie co do moich zdjęć - wiadomo nie jesteśmy wetami :) No chyba że na topik zawita do nas kto jest weterynarzem :)

tylko zeby pomóc osobom co w takiej sytuacjach się robi. Wiadomo człowiek się przeraża i tak właściwie pierwszy raz nie wie co ma robić. Moim zdaniem trzeba o tym rozmawiać, w koncu po to jest forum aby spokojnie porozmawiać.

Jest mi bardzo cięzko podjać decyzję ponieważ skoro postepująca to jak pies będzie czuł się za 2 lata? Nawet jak stosuję się do zaleceń i jak to ma się do tak małych psów.
Więc na spokojnie umówiłam się z moim Weterynarzem i pogadam z nim.

Posted

Sylwia doczytałam temat do końca. Dysplazja to nardzo trudny temat. Trzeba wszystko z wetem przedyskutować.
Sara też brała arthlofex.
A ty pieseczku sie trzymaj.

Posted

Ale czasami dobrze jest też mieć opinie kilku dobrych lekarzy.Fakt ze to może nieźle namieszać człowiekowi. Zaufany dobry lekarz to podstawa.

Posted

W statystykach dotyczących występowania dysplazji u psów różnych ras, na drugim miejscu jeśli chodzi o największy procent psów z dysplazją znajduje się mops - 61,7% przebadanych psów tej rasy wykazało dysplazję. Na 14 miejscu jest buldożek francuski (32,5%), a na 16 - norfolk terrier (30,8%). Czyli - dysplazja to choroba nie tylko dużych psów.

Statystyki dostępne tutaj.

Posted

Zgadzam się z Flaire całkowicie. Trzeba pamietać że Mops miał bardzo duży udział w tworzeniu Gryfonika. Dlatego nie wolno mieć teori że małych psów to nie dotyczy.

Ja mojemu nie pozwalam chodzić po schodach, ruchu tak za bardzo nie ograniczyłam ponieważ chcę aby też umocniły sie miesnie,. nie twierdze żeby był to "mały Pudzianowski :evil_lol: " tylko tak aby te stawy miały na czymś sie trzymac. Prosze jednak mnie źle nie zrozumieć pies nie biega non stop po dwie godziny jest to wolny spacer jeden dłuższy rano i po 16:00 a wieczorkiem bardzo krótki.
Jednak nie pozwalam skakać -

Generalnie postaram się to pisac w formie pamietnika :)

07-06-2006.
Laluś wstaje bez trudu. Normalnie biega nie kuleje, oczywiscie dostał dawkę leku. Ja na razie czekamy do poniedziałku na wizytę :)

Podaje także adresy pomocne, z kim się kontaktoweać jeżeli chodzi o zdjęcia itd

telefon 71/32-05-346 zdjęcia RTG należy wysłać poleconym na adres :

Jan Siembieda
ulica : Canaletta 89
51-650 Wrocław i włozyć 50 złoty

Namiary do dr Degórkiej
SGGW - 0-22-5936104
Lecznica "Bemowo" - 0-22-6383914
mail: degorska@alpha.sggw.waw.pl

Ja jestem ze Szczecina więc namiary na Dr Gugała
91/454-18-06 lub 91/46-46-366
praktyka@praktyka-wet.com.pl
www@praktyka-wet.com.pl

Można tez wejśc na te forum
http://www.krakvet.pl/forum/viewforum.php?f=7

Posted

cuciola napisał(a):
a labrador retriever na tej statystyce jest dopiero na 74 miejscu..hmm..myslalam ze bedzie wyzej

Niop tylko tak sobie myślałam to są statystyki jak się nie mylę ze Stanów a u nas może byc inaczej

Posted

[quote name='Flaire']W statystykach dotyczących występowania dysplazji u psów różnych ras, na drugim miejscu jeśli chodzi o największy procent psów z dysplazją znajduje się mops - 61,7% przebadanych psów tej rasy wykazało dysplazję. Na 14 miejscu jest buldożek francuski (32,5%), a na 16 - norfolk terrier (30,8%). Czyli - dysplazja to choroba nie tylko dużych psów.

Statystyki dostępne tutaj.

dziwne te statystyki - wydaje mi się, że żeby można było tworzyć taki ranking to z każdej rasy powinna być przebadana porównywalna ilość psów - a nie np na 7 miejscu znajduje się CTR (przebadanych 132 psy) a na 74 labrador - ale tu liczba przebadanych ponad 176 tysięcy!!! :roll:

Posted

malawaszka napisał(a):
dziwne te statystyki - wydaje mi się, że żeby można było tworzyć taki ranking to z każdej rasy powinna być przebadana porównywalna ilość psów - a nie np na 7 miejscu znajduje się CTR (przebadanych 132 psy) a na 74 labrador - ale tu liczba przebadanych ponad 176 tysięcy!!! :roll:
Podają Ci, ile psów danej rasy przebadali właśnie po to, żebyś mogła sama zdecydować, jak wiarygodne są te statystyki. Oni nie mają wpływu na to, ile psów z danej rasy się do nich zgłosi - po prostu publikują wyniki wszystkich zgłoszonych psów. Więc jest naturalne, że psów ras popularnych będzie więcej niż psów ras rzadkich i trzeba to miec na uwadze.

Czytając te statystyki trzeba mieć na uwadze jeszcze jedną rzecz. Do OFA wysyła się zdjęcia po atest. Większość hodowców, jeśli mają psa, którego biodra ich własny wet oceni jako chore, po prostu takiego zdjęcia do OFA nie wyślą. Tak więc podejrzewa się, że te statystyki sa mocno zaniżone.

Posted

[quote name='Flaire']Czytając te statystyki trzeba mieć na uwadze jeszcze jedną rzecz. Do OFA wysyła się zdjęcia po atest. Większość hodowców, jeśli mają psa, którego biodra ich własny wet oceni jako chore, po prostu takiego zdjęcia do OFA nie wyślą. Tak więc podejrzewa się, że te statystyki sa mocno zaniżone.

ehh no szkoda, więc dla mnie to nie jest wartościowa statystyka

albo to:
http://www.offa.org/hipstatbreed.html?view=2 znajdzcie CTR i wsrod urodzinych miedzy 1990-1992 50% ma dysplazje, a badanych bylo 2!!!! :lol:

Posted

malawaszka napisał(a):
ehh no szkoda, więc dla mnie to nie jest wartościowa statystyka
Jeśli masz psa rasy, z której przebadanych było wiele egzemplaży, to jak najbardziej powinna być wartościowa. Natomiast jeśli chodzi o rasy, w których przebadanych było mniej psów, to ich statystyki są mniej znaczące, ale nadal lepsze niż nic. Na pewno można zauważyć pewne tendencje - np. u psów o lekkiej budowie, np. chartów, dysplazji jest dużo mniej niż u molosów. Również ciekawe jest to, że u haszczaków dysplazji jest niewiele - pomimo że psy sa spore. Dodatkowo, takie statystyki udowodniają, że dysplazja występuje w rasach, których hodowcy twierdzą, że w ich rasie jej nie ma. I takie tam.

Natomiast moim zdaniem na pewno nie należy poważnie traktować tych statystyk jako żadnego "rankingu". ;-) Ciekawe jest to, że 61,7% przebadanych mopsów miało dysplazję, a nie to, że z tego powodu znalazły się ne drugim miejscu.

Posted

Sylwia co nowego u Lalusia? zdecydowaliscie sie juz na cos? straszne sa takie decyzje..
ja nie wiem ale chyba jakbym miala malutkiego pieska (lekkiego) ktory nie ma objawow to bym chyba stosowala leczenie zachowawcze..

Posted

[quote name='sylwiaskalska']I teraz tak Doktor Siembieda zaproponował/ zalecił takie zabiegi ale moim zdaniem i nie chce urazić lekarza ale mysle że każdy ma prawo do zdania -nie jestem Wetem ale dla mojego psa totalnie nie potrzebne.

Daj spokoj ...

To jest RADIOLOG, a nie ortopeda !!!! I raczej do stwierdzania czy cos sie z psem dzieje (na zdjeciu, bo tych psow nie oglada i nie bada) powinien sie ograniczyc. Zacytuje dra Narojka (jak najbardziej radiolog uprawniony do oczytu zdjec - dotyczylo pierwszego mojego psa, maj tamtego roku) : "Lewy staw zdrowy, prawy - dysplazja , o leczeniu powinien wypowiedziec sie ORTOPEDA"

Co do opisow "wroclawskich" - coz - wiekszosc wraca z genialnym zaleceniem pectinectomii :angryy: Wlacznie z opisem drugiego mojego psa - w wieku 4mcy "Ciezka dysplazja, zalecenie pectinectomii" , co okazalo sie kompletna bzdura, bo w wieku 13mcy stawy ocenione zostaly (SGGW) na "pomiedzy A, a B".

Posted

[quote name='cuciola']Sylwia co nowego u Lalusia? zdecydowaliscie sie juz na cos? straszne sa takie decyzje..
ja nie wiem ale chyba jakbym miala malutkiego pieska (lekkiego) ktory nie ma objawow to bym chyba stosowala leczenie zachowawcze..

Postanowiłam nie ciać psa. Wczoraj byłam długi czas na Molosach forum i rozmawiałam z odpowiednimi osobami. W poniedziałek zapytam o te Hyonate. Wiesz ż eto koszta ale to mały pies więc potrzebuje mniej dawek a wole zapłacic 400 PLN niz za zabieh i mieć nie daj Boże komplikacje.

Dlaczego tez nie tne. Pies biega jak na razie normalnie daje cały czas ten Arthroflex + Hills'a. Dziś leżał sobie na żabę, po schodach nie chodzi mam go na rekach, kupiłam smycz automatyczna 3 metrówkę więc mam zawsze kontrolę ale pozwalam tez biegać ale nie godzine non stop. Generalnie biega wtedy kiedy zwiewa przed Idą od Paulinu oczywiście najpierw ją zaczepia :roll:

Posted

Dostałam opis Hyonata :) sa dobrzy ludzie :)

Oto odpis z ulotki:
Właściwości:
Hialuronian sodu to naturalnie występująca w organizmie ssaków substancja (sól sodowa kwasu hialuronowego). Jest ona swobodnie transportowana w płynach ustrojowych i wchodzi w skład struktur łącznotkankowych organizmu. W stawach jest produkowana przez komórki błony maziowej-synowiocyty. Wielkocząsteczkowe łańcuchy hialuronianu sodu układają się w przestrzenną sieć, wiążącą cząsteczki wody. Stanowią one frakcję mazi stawowej nadającej jej właściwości smarujące i poślizgowe.
Cząsteczki hialuronianu sodu przechodzą z synowiocytów błony maziowej do płynu stawowego, gdzie tworzą płynną, elastyczną warstwę ochronną.

Hialuronian sodu:
zapewnia odpowiednią lepkość i właściwości poślizgowe płynu stawowego dzięki swojej strukturze,
wspomaga funkcję filtracyjną błony maziowej ( regulacja składu płynu stawowego),
wchodzi w skład chrząstki stawowej i bierze udział w jej odżywianiu,
wykazuje działanie przeciwzapalne:
hamuje aktywność fagocytarną granulocytów,
hamuje aktywność limfocytów (proliferację, migrację),
zmniejsza uwalnianie prostaglandyn,
hamuje aktywność interleukin,
zmniejsza uwalnianie wolnych rodników.

Po podaniu dożylnym poziom hialuronianu sodu, zależny od dawki leku, szybko zmniejsza się w efekcie przenikania do struktur docelowych.
Jest metabolizowany w wątrobie i wydalany przez płuca w postaci dwutlenku węgla.

Wskazania:
Leczenie kulawizn spowodowanych nieinfekcyjnymi stanami zapalnymi stawów.

Przeciwwskazania:
Nie są znane.

Działania niepożądane:
W ciągu pierwszych 24-48 godzin od zabiegu w okolicy wkłucia może pojawić się rozległy obrzęk jako wynik podrażnienia tkanek po wstrzyknięciu.

Interakcje:
Nie są znane.

Dawkowanie i stosowanie:
Stosować dożylnie lub dostawowo.
dożylnie:
4 ml (odpowiada dawce 40 mg/zwierzę), dostawowo: 2 ml (odpowiada dawce 20 mg/zwierzę) Leczenie może być powtarzane trzykrotnie w odstępach tygodniowych.
Przy podawaniu leku należy ściśle przestrzegać zasad aseptyki. W przypadku wstrzyknięć dostawowych szczególnie ważna jest dezynfekcja miejsca wkłucia oraz odpowiednie unieruchomienie zwierzęcia. Nadmiar mazi stawowej powinien zostać usunięty przed podaniem preparatu. Należy uważać aby nie uszkodzić igłą powierzchni chrząstki stawowej. Dla uzyskania optymalnego efektu terapeutycznego zaleca się 3 dniowy odpoczynek konia w stajni.

Posted

Wczoraj byłam z nim u mojego Weta. Na razie Lalusia nie tniemy :) Następne zdjęcie za 6 miesięcy kontrolne. Kupuje dla Lalusia Kapok będzie pływał :) czyli ja wiosłuje łódką a Laluś płynie :) za łódeczką

http://www.e-wopr.pl/index.php?d=katalog&k_id=3

I jeszcze takie cosik :)

http://www.czterylapy.pl/product.php?p=1405#

Na razie mam psa traktować normalnie tylko ograniczyć mu zschodzenie po schodach i skoków :) Mój wet powiedział sam że on by nie ciął i nie bedzie mnie do tego namawiał.
Tym bardziej jak psa nic nie boli.

Posted

Opis :)
Preparat do zapobiegania i zwalczania chorób stawów i zaburzeń z nimi związanych u różnych ras psów w poszczególnych okresach rozwoju.

Stawy ze względu na pracę, którą wykonują w pierwszej kolejności narażone są na potencjalne uszkodzenia. Do często występujących zaburzeń należą: zapalnie stawu biodrowego (uszkodzenie dogłowowego więzadła krzyżowego); dysplazja stawu biodrowego; choroba zwyrodnieniowa stawów; osteochondroza (zaburzenie rozwojowe chrząstki).

Jeszcze kilka lat temu lekarze weterynarii mieli do dyspozycji jedynie niesterydowe leki przeciwzapalne.

Obecnie środkiem z wyboru dla wielu lekarzy weterynarii jest preparat chroniący chrząstkę. Jego badanie potwierdzono licznymi badaniami klinicznymi.

Skład kapsułki: 1 kapsułka zawiera:

- chlorowodorek glukozaminy o czystości 99% - 475mg

- siarczan chondroityny o czystości 95% - 350mg

- N-acetylo-D-glukozamina o czystości 99% - 50mg

- kwas askorbinowy – 50mg

- cynk – 30mg

Chlorowodorek glukozaminy

Substancja o działaniu naprawczym...

Jest głównym elementem budowy łańcuchów glikozaminoglikanów, które maja podstawowe znaczenie dla tworzenia nowej, zdrowej chrząstki i płynu maziowego. Podawanie chlorowodorku glukozaminy pobudza syntezę glikozaminoglikanów, poprawia ich jakość w chrząstce; zapewnia naturalna ochronę przed uszkodzeniem chrząstki, spowodowanej oddziaływaniem leków przeciwzapalnych; poprawiam ruchomość stawów; zapobiega zmniejszeniu grubości chrząstki.

Siarczan chondroityny

Substancja budulcowa….

Jego podstawowym zadaniem jest niwelowanie skutków wstrząsów działających na staw. Dostarcza on substratu do syntezy glikozaminoglikanów; zmniejsza nasilenie procesów niszczenia chrząstki; zapobiega zwężaniu się szpary stawowej; pobudza wytwarzanie się płynu maziowego; poprawia czynność stawu.

N-acetylo-D-glukozamina

Substancja o działaniu wspomagającym…

Jest kluczowym elementem łańcucha glikozaminoglikanu. Wprowadzenie tej substancji do receptury powoduje, że większy odsetek czynnego cukru, glukozminy, dociera do stawu. Wykazano, że podawanie N-acetylo-D-glukozaminy poprawia biosyntezę glikozaminoglikanów; zmniejsza metabolizm glukozaminy w wątrobie; hamuje kataboliczne działanie cytokin na chondrocyty; hamuje uwalnianie elastazy prze leukocyty; zwieksza stężenie proteoglikanów w stawie; nasila procesy naprawcze chrząstki.

Kwas askorbinowy (wit.C)

Substancja o działaniu wychwytującym wolne rodniki….

Stanowi w organizmie główny antyoksydant rozpuszczalny w wodzie. Odpowiednia dobowa dawka witaminy C musi być dostarczana zwierzęciu w karmie. Wykazano, że suplementacja wit C, zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników na struktury stawu.

Siarczan cynku

Substancja o działaniu anabolicznym…

Jest pierwiastkiem śladowym, dostarczanym w diecie, mającym istotne znaczenie dla prawidłowych przemian enzymatycznych enzymatycznych organizmie, organizmie szczególnie ważną rolę odgrywa w procesie formowania się chrząstki i kości.

Produkt jest stosowany w profilaktyce dla wszystkich ras od 3 do 24 miesięcy. – 2x na dobę.

Oraz ras małych (do 10 kg) – początkowa dawka nasycająca – 6 tygodni – 2x na dobę; dawka podtrzymująca – długotrwale – 1x na dobę

Ras średnich (od 10 do 25kg) – początkowa dawka nasycająca – 6 tygodni – 3x na dobę; dawka podtrzymująca – długotrwale – 1x na dobę

Ras dużych (pow. 25kg) – początkowa dawka nasycająca – 6 tygodni – 3x na dobę (24-40kg); 4x na dobę (pow.40kg); dawka podtrzymująca – długotrwale – 1x na dobę / pow. 40kg – 2x na dobę.

Producent: VetPlus Ltd.