Baski_Kropka Posted August 23, 2010 Posted August 23, 2010 Heej! Ja mam mały problem... przez wakacje, jako że temperatury nie pozwalały na treningi, często Baski pływał. Kilka razy w tygodniu aportował sobie patyki i piłeczkę. Teraz już nie pływamy, bo pies zaczął śmierdzieć potwornie, wykapałam go w , ale smród dalej jest obecny. Zmian skórnych nie zauważyłam w pachwinach ani nigdzie. Ale podwozie mu potwornie nie miło pachnie. Żeby wam przybliżyć zapach...pachnie jak stopa, po tygodniu pracy w nie oddychających butach...tak mi zalatuje grzybicą trochę. I teraz nie wiem co zrobić... czy to może być właśnie grzybica? Wiadomo że pies schnie znacznie dłużej jak człowiek, tam miedzy łapkami na podwoziu mogło mu to troszkę "zakisnąć" jeśli można to tak nazwać. Trochę sie niepokoje, a do weta z brzydkim zapachem psa tez nie chce iść wole się skonsultować z wami na razie może ktoś miał podobny przypadek? Czy to może tak niemiło pachnieć od jakiś problemów właśnie grzybicy na przykład? Bo wcześniej nie mieliśmy takich problemów a pies tez pływał... no i śmierdział sobie po prostu mokrym psem. Teraz zapach jest nie do zniesienia. Nawet raz tacie dogadałam żeby sobie umył szwajki bo mu podsmierdują...a okazało się że tak pachnie Baski. Tak jak mówię wcześniej też często pływał, na zeszłorocznych wakacjach i jeszcze wcześniejszych... Jestem trochę bezsilna bo mycie szamponem nie pomogło...a zapach jest na prawdę nie przyjemny... Psiaka nigdy w domu nawet czuć nie było a teraz nie da się przy nim siedzieć :( Quote
iva1313 Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 To może być grzybica np malasezia, która zwykle rozwija się na łapach lub w uszach ale lubi też tam gdzie jest ciepło i mokro. I nie bój się iść do weta, to normalne, że przeszkadza ci smród, teraz nie ma zmian na skórze ale mogą się pojawić. A na przyszłość warto po zabawach wodnych, chociaż psiakowi wytrzeć podwozie jakimś ręcznikiem. Pozdrawiam. Quote
MagCH Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Używam tego preparatu- Espree SMELL SO GOOD DESKUNKER DEODORIZOR Neutralizator zapachów 355ml jest bardzo skuteczny- usuwa "zapaszek " także z psich posłań. Moje psy mają bardzo obfity podszerstek i latem, kiedy dużo pływają nie ma zmiłuj- śmierdzą jak zjełczałe masło. Odsradzacz w połączeniu z kąpielą i solidnym suszeniem (nie przetarciem ręczniczkiem tylko mocną suszarką), daje radę. Kupiłam w sklepie internetowym Futrzakowo. Quote
Recommended Posts