Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

JustynaJK napisał(a):
krótka opinia-super!!!!!!!!!!!!!

Proszę, napisz coś więcej; krótko, ale treściwie:evil_lol: ...To opowieść czy porady z życia wzięte? Na ile trzymające się życia?z psem? Proszę, bo cena 30 zł......

Posted

a ja właśnie w czwartek zamówiłam i powinna być w poniedziałek więc dam znać bo pewnie ją od razu pochłonę!:evil_lol: oj a rady to mi potrzebne, bo mój psiak tak rozpuszczony że hej! zaczynamy mieć problemy na spacerach i przy poznawaniu nowych ludzi!:roll:

Posted

o.k. książka przyszła, razem z przesyłką rzeczywiście spora kasa ale jestem zadowolona i myślę że przeczytam ją przynajmniej kilka razy żeby mi nic nieumknęło!:roll:
Książka składa się z trzech części:
I. Psy agresywne
II. Psy lękliwe
III. Natręctwa i obsesje u psów
w każdym podrozdziały, opisane konkretne przypadki, sposoby radzenia sobie, wyniki. Na koniec każdego problemu podsumowanie i wzięzłe rady i zasady postępowania z psami.
Narazie zaczęłam, ale zapowiada się dobrze. :p Dodman Opisuje praktykę swoją i kolegów.

• 3 weeks later...
Posted

Zamierzam przeczytać tę książke ;) - tylko narazie choruje na brak czasu :-( .
Tu zamieszczam recenzje tej książki ze strony www.lideria.pl/
"Pies, który kochał zbyt mocno" to nowatorski poradnik z zakresu psychologii psa. Książka w przystępny sposób ukazuje problemy dotyczące zaskakujących często zachowań, z jakimi mogą spotkać się właściciele psów. Co zrobić, gdy pies rzuca się z zębami na dzwoniący telefon? Jak pomóc psu, który boi się czwartków? Dlaczego niektóre psy obsesyjnie polują na własny ogon? Niektóre z tych zachowań mogą wynikać z błędów wychowawczych popełnionych przez właściciela, a inne z nich mają podłoże psychiczne. W książce znajdziemy również wiele cennych rad na temat postępowania z psami dominującymi i agresywnymi oraz panowania nad ich niepożądanymi zachowaniami. Analizując różnego typu agresywne zachowania, autor docieka do ich źródeł i pokazuje odpowiednie metody pracy z psem. Skuteczne może okazać się odpowiednie szkolenie i wychowanie. Czasem niezbędna jest porada doradcy behawioralnego czy lekarza weterynarii - specjalisty zachowań zwierząt. Dr Dodman w swoim nowatorskim podejściu do diagnozowania i leczenia zaburzeń zachowań u psów, uzupełnia w uzasadnionych przypadkach działanie psychologiczne środkami farmakologicznymi, wskazując różne możliwości niesienia pomocy naszym ulubieńcom."
Tu można tę książke kupić ;) : http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=78605

Posted

Książka jest napisana w stylu powiedziałabym amerykańskiej gawędy, gdzie sporo jest "fabuły" i osobistych wycieczek. Można uznać to za zaletę, bo dzięki temu książka lepiej się czyta. Nie należy do lektury zasaidać jednak z takim jak nastawieniem jak do przewodnika, ale raczej jak do opowiadania, czy też publikacji popularno-naukowej. Każdy rozdział to opis jakiegoś przypadku - objawy, spostrzerzenia autora dotyczące właścicieli i ich trybu życia, cech charakterologicznych rasy pacjenta. No i analiza przypadku - jakie były zalecenia dotyczące leczenia, diety (jedyna skuteczna we wszystkich przypadkach wg autora to dieta niskobiałkowa), jaki był skutek podjętych zmian. Na pewno część rozwiązań dotyczących postępowania z psem może być przydatna dla każdego, przeciętnego "posiadacza psa". Natomiast w każdym prawie przypadku dr Dodman zapodaje psom psychotropy i środki przeciwdepresyjne, dzięki czemu - jak twierdzi - w każdym niemal przypadku dało się zaobserwować znaczącą poprawę (na lekach opiera niekiedy 50% i więcej całej kuracji). Oczywiście czytelnikowi takie porady niewiele dają - leczenie farmakologiczne musi pozostać w rękach weterynarza. Uważam, że podawanie psu silnych środków psychoaktywnych ma podwójną twarz, a w książce jest trochę jakby... nachalne. Z drugiej strony skuteczność leków wpływających na psychikę ludzi u psów - jest dobrym argumentem za tym że psy psychikę jednak posiadają. Moim zdaniem książka dużo lepsza i bardziej wartościowa, niż broszurkowe pseudoporadniki, których pełno teraz w księgarniach.

Guest Mrzewinska
Posted

Moim zdaniem to doskonala pozycja - chociaz tytul taki troche egzaltowany, ale tresc - nie.

Wreszcie fachura wet. poleca takze - wiecej ruchu, wiecej treningu posluszenstwa, nie tylko niskobialkowa karme.
Szalenie ciekawe opisy zaburzen psychicznych. Z radoscia, bo milo poczytac, ze ktos tez radzi podobne sposoby - poczytalam o stopniowym uczeniu pozostawania w ciszy. Ze smutkiem czytalam opisy wlascicieli jakze podobnych do wielu u nas...

Polecam kazdemu, czy ma problemy ze swoim psem czy nie ma - naprawde warto!

Zofia

Posted

Najlepiej byłoby spytać samego autora... ;) Niemniej po każdym rozdziale jest taka szara strona "program zaradczy" jakby podsumowująca w punktach najważniejsze kroki jakie należy przedwięwziąć w konkretnych zachowań. Leczenie farmakologiczne jest wymienione przy każdym typie problemu.
Ciekawe co by na to powiedzieli nasi "osiedlowi weterynarze"...?

Guest Mrzewinska
Posted

Cathedral napisał(a):
Niemniej po każdym rozdziale jest taka szara strona "program zaradczy" jakby podsumowująca w punktach najważniejsze kroki jakie należy przedwięwziąć w konkretnych zachowań. Leczenie farmakologiczne jest wymienione przy każdym typie problemu.

Niezupelnie, np w rozdziale o agresji na tle dominacyjnym - po 5 punktach co nalezy robic - dopiero ostatni brzmi - "jesli lekarz zaleci, nalezy stosowac leki".
Przy agresji na tle padaczkowym jest oczywiste, ze bez lekarza nic sie nie da, wiec przede wszystkim leczenie, przy agresji dominacyjnej - stosowanie lekow pod kontrola lekarza na przedostatnim miejscu w kolejnosci podejmowanych dzialan, przy agresji wobec dzieci zadne leki nie sa polecane - niemal zawsze, oprocz postepowania wobec psow ze zmianami chorobowymi = leki sa na ostatnim miejscu zalecanych dzialan.

Ta ksiazka powinna byc lektura obowiazkowa w szkolach!!!!
Pisze to najzupelniej serio, przeciez nasze szkoly nie daja nawet minimalnej wiedzy o zwierzetach, z ktorymi spotykamy sie na co dzien.
Wiedza o pratchawcach i pantofelkach chyba na co dzien jest mniej potrzebna.
Coren - Tajemnice psiego umyslu, Dodman - Pies ktory kochal zbyt mocno - to pozycje napisane tak, ze 10-letni czlowiek moze pochlonąć je z fascynacja i zrozumieniem.Czasem korzystajac ze slownika wyrazow obcych.

Zofia

Posted

Pomysł z wprowadzeniem takich książek do programu szkół jest świetny, ale chyba nie doczekamy sie realizacji.
Mi sie w tej książce bardzo podoba analiza nie tylko psa, ale i własciciela ;)

Posted

Znajdź mi taka we Wrocławiu:cool3:
Do tego bym mogła do niej dojechać, bo cały wrocek rozkopany.
Nie wiem jak to będzie z wystawą jak most Szczytnicki zamkniety i Grunwaldzka rozkopana.