Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktos moez mi podac pelne nazwy polskie szkolen jakie mozna odbyc z psem ? Jestem w szkolce i teraz robie Unterordnungskurs i nie bardzo wiem jakie ma to znaczenie po PL. No i jakie skroty czemu przyporzadkowac ? PP, KC, AC, NBP :-)))) itd.

A moze wystarczy link do topicu, w ktorym to juz bylo walkowane ?

Posted
Czy ktos moez mi podac pelne nazwy polskie szkolen jakie mozna odbyc z psem ? Jestem w szkolce i teraz robie Unterordnungskurs i nie bardzo wiem jakie ma to znaczenie po PL. No i jakie skroty czemu przyporzadkowac ? PP, KC, AC, NBP :-)))) itd.

A moze wystarczy link do topicu, w ktorym to juz bylo walkowane ?

Kurczę, Kc, to jeszcze brakuje PZPR, no a NBP kojarzy mi się tylko z Narodowym Bankiem Polskim. Reszta :niewiem:

PT - pies towarzysz

PTT - pies towrzyszący - tropiący

PTO - pies towarzysząco - obrończy

PSO - pies stróżująco - obrończy

IPO - pies obrończy (to wg niemieckiego jakiegoś ordungu, to znasz)

Aga&Co

Posted

W Polsce jest jeszcze PT-II, czyli Pies Towarzyszący drugiego stopnia. PTO i PSO wychodzą z użytku, o ile się nie mylę. Na IPO są oczywiście trzy stopnie. Jest również wprowadzany międzynarodowy program obedience wg regulaminu FCI, jak również IPO-FH (też FCI).

Posted

PT - pies towarzysz

To znam, widzialam juz egzamin

PTT - pies towrzyszący - tropiący

Moge sobie wyobrazic ze dochodzi do powyzszego egzaminu element szukania

PTO - pies towarzysząco - obrończy

Moj towarzysz ma napadac na zlodzieji jak mi wyrywaja torebke ?

Pies na podworku warczacy na gosci ?

IPO - pies obrończy (to wg niemieckiego jakiegoś ordungu, to znasz)

Nie znam, albo lepiej mowiac jeszcze nie znam

Duzo psow zdaje te wszystkie egzaminy ?

Posted

PT zdaje większość, PT-2 i PTT są mało popularne (a szkoda), więc jak się ktoś już zdecyduje to raczej zdaje (kwestia podejścia przewodnika), z egzaminami IPO różnie bywa - nie są łatwe, chętnych dużo, czasami jest duży odsiew. Co do PTO i PSO, to nie mam pojęcia, bo te szkolenia są w niewielu szkołach i nie wiem jak tam wyglądają egzaminy.

A jeśli chodzi o PTT, to jest bardzo trudny program z zaawansowaną pracą węchową. Nauka tropienia zaczyna się na PT-2, a na PTT jest naprawdę trudno. To nie tylko "element szukania". :D

Posted
Duzo psow zdaje te wszystkie egzaminy ?
Misiny dyplom PT-II ma numer dwieściekilkadziesiąt. Czyli w całej historii, tylko tyle psów zdało ten egzamin. A DeDe pisała, że jej dyplom PTT ma numer 61! (Misia do PTT jeszcze nie podchodziła). Na PT nie wydają dyplomów, ale zdających psów jest bardzo, bardzo dużo. A IPO-1 też się liczy na tysiące. Mokka ma dyplom, to może poda numer.
Posted

jest jeszcze egzamin IRO i jest to glownie praca wechowa. Dokladny regulamin IRO znajduje sie na stronie STORAT. Wiem, ze owczarki dzieki IRO moga zdobyc uzytkowosc na rowni z IPO, a nie trzeba ich szkolic do obrony. Samo posluszenstwo i tropienie tam jest. Sedzia uprawniony do egzaminowania wg IRO w Polsce jest tylko jeden - wlasnie w STORACIE.

Pozdrawiam

Posted
jest jeszcze egzamin IRO i jest to glownie praca wechowa.
Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że IRO nie jest oficjalnym szkoleniem związkowym. A niezwiązkowych szkoleń jest jeszcze sporo, np. rozmaite szkolenia dla psów myśliwskich. Nawet ze związkowych pominęliśmy agility.

Różnica pomiędzy PT a PT-II to głownie praca węchowa. W skład PT-II wchodzi chodzenie po śladzie (odrobinę trudniejszym, niż ślad IPO-1), wybieranie własnego aportu spośród cudzych i znajdowanie zguby po śladzie przewodnika. Posłuszeństwu ubywa sporo elementów z PT, ale dochodzi kilka nowych (zresztą nietrudnych). Regulaminy (oprócz IPO) są dostępne w internecie, np. na stronach szkoły Ovari. Regulaminy IPO też są w necie, ale nie wiem dokładnie gdzie, bo ja IPO nie szkolę.

Posted

Różnica pomiędzy PT a PT-II to głownie praca węchowa. W skład PT-II wchodzi chodzenie po śladzie (odrobinę trudniejszym, niż ślad IPO-1), wybieranie własnego aportu spośród cudzych i znajdowanie zguby po śladzie przewodnika. Posłuszeństwu ubywa sporo elementów z PT, ale dochodzi kilka nowych (zresztą nietrudnych). Regulaminy (oprócz IPO) są dostępne w internecie, np. na stronach szkoły Ovari. Regulaminy IPO też są w necie, ale nie wiem dokładnie gdzie, bo ja IPO nie szkolę.

To juz wyzsza szkola jazdy...

Posted

Pies na podworku warczacy na gosci ?

quote]

U jednej pani - szkoleniowiec w Trójmieście wygląda to tak, że do domu przychodzi pozorant, jak sama nazwa wskazuje pozoruje włamanie, a pies stróżuje i broni :-? No comments.

Aga&Co

Posted

To ta pani szkoleniowiec kasuje pewnie niezle sumy za ubezpieczenia za te wlamania :-)

A na serio- co robi pies strozujaco-obronczy ? Po co sa te szkolenia?

Posted

Przypuszczam, że to jest tak - jest zapotrzebowanie - proszszsz, jest szkolenie.

Ja tego rodzaju szkolenia nigdy nie widziałam, bo jest ono z grupy tzw. "nieoficjalnych" (brak oficjalnych regulaminów, trudno cokolwiek o nich znaleźć i niewiele szkół je praktykuje, nie ma ich w regulaminach ZK). Ma na celu wychowanie sobie pieska, który nie wpuści obcego na posesję. Ale nie znam metod szkolenia i nigdy mnie specjalnie nie interesowało, bo nie mam posesji :D

Posted

Ukończyłam ze swoją sunią PT1 i PT2. I zgadzam się z Flair, na PT2 dochodzi praca węchowa - ślad przewodnika (po zetce lub u) ze znalezieniem na śladzie 2 przedmiotów i zaznaczeniem ich, rozpoznawanie własnego przedmiotu wśród innych, znalezienie zguby. A na posłuszeństwie dochodzi siad i waruj w marszu.

Od wiosny będę chodziła z drugim psiurem na PT1 i już się cieszę.

Posted
Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że IRO nie jest oficjalnym szkoleniem związkowym. A niezwiązkowych szkoleń jest jeszcze sporo, np. rozmaite szkolenia dla psów myśliwskich. Nawet ze związkowych pominęliśmy agility.

Dzieki, Sprawdze to.

wiem, ze IRO daje uprawnienia do wystawiania psa w kalsie uzytkowej , podobnie jak IPO. Ale musze najpierw znalezc regulaminy.

Ale mysliwskie tez daja uprawnienia a nie sa szkoleniami zwiazkowymi...chociaz... aby wziac udzial w konkursie mysliwskim pies musi byc zarejestrowany w Zwiazku Kynologicznym - jest to warunek.

Przydaloby sie jakies wyjansienie ze strony komisji szkolenia...

Poszperam, poszukam. Moze dojde do jakiejs konkretnej informacji.

Posted
Ukończyłam ze swoją sunią PT1 i PT2.

Od wiosny będę chodziła z drugim psiurem na PT1 i już się cieszę.

jesli dobrze rozumiem to PT 1 jest po prostu zwyklym PT, czy w sumie sa 3 PT ?

Czy te szkolenia przyprowadzaja w PL zwiazki (np. sportowe dla psow czy trzeba slono placic prywatnym trenerom za godzine nauki ?

Posted
jesli dobrze rozumiem to PT 1 jest po prostu zwyklym PT, czy w sumie sa 3 PT ?
Dobrze rozumiesz.
Czy te szkolenia przyprowadzaja w PL zwiazki (np. sportowe dla psow czy trzeba slono placic prywatnym trenerom za godzine nauki ?
Są szkolenia prowadzone przez prywatnych trenerów i są szkolenia prowadzone przez Zwiąek Kynologiczny (a właściwie jego oddziały w poszczególnych miastach). Płacisz i za jedne, i za drugie. Związkowe uchodzą za tańsze, ale osobiście nie mam doświadczenia z prywatnymi szkoleniami, więc nie potrafię powiedzieć napewno. W Związku, ok 60-godzinny kurs PT kosztuje w Warszawie 400 zł.

A dlaczego pytasz?