Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

po niedzieli do mojego domu zawita pino ( tu watek http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1365472)

chcialabym sie dobrze przygotowac na jego przyjecie. mam od 5miesiecy( nie wiem czy to dobre slowo "mam" pies mieszkna terenie firmy jak bramki i brama w moim ogrodzeniu sie zmaterializuja to wtedy pies przechodzi pod moja opieke totalna.) suke owczarkowata- pies po przejsciach jak juz gdzies wczesniej pisalam-byl bity( boi sie mezczyzn..mezowi udaje sie do niej czasem podejsc w kuckach-- wtedy pies daje sie glaskac i nie jest az tak bardzo spiety) glodzony( je absolutnie wszystko w kazdej ilosci- no dobra nie je niczego slodkiego;) ) i trzymany na lancuchu na wybiegu( wybieg przekopany jak kopalnia odkrywkowa) . w styczniu pies nawet na metr do mnie nie podchodzil. zaczelam oswajanie sie psa znami od uwolnienia go z lancucha.od tego momentu pies sie w oczach zaczal zmieniac. na dzien dzisiejszy misia podchodzi do mnie daje sie przytulac glaskac przychodzi jak ja wolam.( na 100% z jedzeniem sie jej kojarze bo to ja ja karmie ;) :lol: ) pies bezgranicznie kocha moje dziecko- pilnuje malej(2.5roku) zuza ma pelna przepustke na "kochanie"misi . odkad mam ogrodzony teren na podworko pies zaczal pilnowac podworka:-o jak tylko ktos obcy sie zbliza a my jestesmy na podworku to szczeka(dzisiaj pan listonosz zostal obszczekany- a mowiono mi ze ten pies nie szczeka) - czy takie zachowanie moge uznac za "bronienie" nas? bo jesli tak to chyba moge pokusic sie o stwierdzenie ze jestesmy przez psa akceptowani.narazie nie szkolilam psiny -chcialam jej dac czas na uspokojenie sie po jej poprzednim zyciu i ja sama sie borykalam z niemilymi sprawami wmoim zyciu..teraz zastanawiam sie od czego zaczac nauke zwlaszcza ze teraz bede miala 2psy. misia akceptuje inne psy to sprawdzilam- i jest psem super lagodnym i cierpliwym. z opowiesci dziewczyn pino tez jest lagodny.jest mlodszym psem od misi(6lat).niedawno zostal wykastrowany.
jak zapoznac 2psy ze soba? bo z ludzmi to chyba nie bedzie problemu- dziecko wie ze nie mozna psa duscic tarmosic wtykac paluchy w oczy uszy itp.( mamy w domu 2koty wiec od malego uczona jest bycia delikatna dla zwierzat. niestety czasem jest "glosna" co moje koty do czarnej rozpaczy doprowadza.niestety 2latek potrafi byc zlosliwy;) ) maz kocha psy a wilczurowate to totalnie chwytaja go za serce.:cool3:
jak postepowac ze schroniskowym psiakiem?ile dac czasu zwierzakowi na oswajanie sie?od kiedy mozna go uczyc podstawowych komend?
i nie wiem czy to istotne oba psy beda mieszkac na dworze- chcialam aby mialy jedna bude( bo jest ogromna na 3psy spokojnie ktos kto ja budowal "zaszalal" ) ale doradzano mi 2 zreszta maz tez jest przekonany ze kazdy pies powinien miec swoja bude.
no i jest kolejne male ale misia ma miec szczeniaki na dniach( tak to jest kiedy spowodu wyjazdu nie moglam dopilnowac psa:angryy: ) mamy osobny ogrodzony duzy kojec z buda poza terenem podworka.konieczne bedzie izolowanie misi od pino?
przepraszam z tyle pytan i taki haos ale z psami to mam srednie doswiadczenie.koty to co innego;) :lol: :lol:

Posted

Poznać psy na "cudzym" terenie- że nie na tym który jest ktoregoś z psów. :) Suka moze bronić małych (przed Wami również!) więc wtedy trzeba będzie uwarzać. Przy szkoleniu to może kliker? Bez przemocy, dużo współpracy i taki dobrze się kojażący:)

Posted

Ja radziłabym daleko posuniętą ostrożnośc w zaznajamianiu psów. Skoro suka jest w zaawansowanej ciąży to zarówno teraz jak i zaraz po porodzie może być drażliwa w stosunku do innych psów. Musicie to rozegrać bardzo ostrożnie bo w końcu pierwsze wrażenie jest bardzo ważne i często od tego i od zachowania opiekunów zależy czy psy zapałają do siebie sympatią.
Znawcą nie jstem więc myslę że ktoś lepiej zorientowany dokładniej wam w tej kwestii pomoże
pozdrawiam

Posted

Najwazniejsze jest zapoznanie psów na terenie neutralnym.Jezeli to mozliwe,to przydałoby sie kilka sesji zapoznawczych.Do domu powinniście przyjść koniecznie razem. Jak najmniej sie wtracać,bo mozliwe,ze "stary "pies warknie na "Nowego" gdy ten np.zwiedzając teren przewinie sie za blisko jego miski,zabawki czy budy.( psy najczęsciej sie gryza gdy sie ludzie wtrącają.W 99% kończy sie na "pyskówce i próbie sił) Musza sie same dogadać w sprawach co komu i gdzie wolno.Możliwe,ze będą kiedyś spac przytulone i jeść z jednej miski,ale na początku musza o tym "podyskutować".Nie wolno faworyzować nowicjusza,bo ten "zdegradowany"może wpaść na pomysł spacyfikowania konkurencji.

Posted

u nas nie ma mowy o faworyzowaniu-misia jest na tyle nie ufna ze miedzy nami narazie wylewna zazylosc nie istnieje:roll: a kilka sesji zapoznawczych -pies jest odrazu do mnie przywieziony.
czy teren za ogrodzeniem moge juz uznac za neutralny.?

Posted

ipsi napisał(a):

czy teren za ogrodzeniem moge juz uznac za neutralny.?

To zależy co twój pies o tym sądzi.Moje są tak terytorialne,że zjedzą każdego obcego poza ogrodzeniem w promieniu 200 metrów,a np znajome rottwailery po wyjściu z ogrodu czują sie już obco i niepewnie.

Posted

mam nadzieje ze mi sie uda wszystko pokojowo zalatwic.misia szczeka na obcego na podworku chwile- pare razy da glos.powiem "cisza" lub " juz dobrze" i o dziwo pies milknie:-o nie podchodzi.ona ma mega dystans do nowych- strach ogromny.do kobiet podchodzi-po czasie,obwacha polize reke i sobie idzie i obserwuje z kilku metrow. w te sobote przyjezdza kolezanka z jamnikiem miniaturka:loveu: to zobaczymy jak misia sie zachowa- ciekawe tylko czy to bedzie wiarygodna reakcja- psiak mniejszy od mojego kota:lol: ;) mysle ze misia z jego strony zagrozenia to nie poczuje;)

no i dziekuje bardzo za rady. :)