Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 465
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dyzio to taki wesoły, rozbrykany szczeniak :) Domaga się uwagi i zabawy. Gryzie, kradnie kapcie i usilnie próbuje namówić Hienę na zabawę - oczywiście bezskutecznie ;) Hiena burczy i szczerzy się pokazując co wolno, a czego nie wolno. Jednak z moich obserwacji wynika, że toleruje małego dużo lepiej niż poprzednie szczeniaki. Już kilka razy sama do niego podeszła i obwąchała, co w przypadku poprzedniczki Dyzia -Zuzi nie miało miejsca. O sunię była bardzo zazdrosna, bo od początku poświęcałam jej bardzo dużo uwagi (ale w przypadku 3 tyg. maleństwa nie dało się inaczej). Cały czas faworyzuję Hienę, z nadzieją że szybciej zaakceptuje Dyzia. Gdy poczuje że jej pozycja w domu nie jest zagrożona, przestanie tak strofować malucha. Dyzio jest bardo mądry. Nie powinnam mieć problemu z nauczeniem go czystości, bo już ma dwa ulubione miejsca do załatwiania potrzeb :) Pierwszego dnia był trochę zestresowany, ale bardzo szybko odnalazł się w nowych warunkach. Następnego dnia cieszył się już do osób które nas odwiedziły, każdego zaczepiał do zabawy i gryzł za buty lub spodnie ;) Mały jest bardzo ciekawski i odważny. Nawet odkurzacz go nie przestraszył - obejrzał go sobie z pewną dozą ostrożności, wycofywał się i wracał żeby znowu go obwąchać. Odgłosy ruchu ulicznego nie robią na nim wrażenia. Kiedy słyszy ludzi z za oknem, siada i nasłuchuje. Często idzie do okna balkonowego i obserwuje. Niestety nie mam odpowiednio zabezpieczonego balkonu i nie wypuszczam malucha. Upadek z 2 piętra skończyłby się tragicznie.. A może ktoś ma pomysł jak zabezpieczyć balkon i przystosować go do szczeniaków?? ogólnie Dyzio jest bardzo słodki i pocieszny :) Bardzo grzecznie przesypia całe noce - pod naszym łóżkiem. W dzień śpi w koszyczku, lub pod moim krzesłem. Na łóżka ma zakaz wstępu - Hiena od razu go odgania. Dyzio ma apetyt i coraz lepiej sobie radzi z jedzeniem gotowanego kurczaka z ryżem i marchewką. Porcje je malusieńkie, dlatego dostaje jeść kiedy zawoła. Gdy jest głodny idzie do swojej miseczki do kuchni i piszcząc skacze na szafkę :cool3: Jakby był większy to skakałby na blat, ale narazie nie dosięga ;)

Posted

jesli chodzi o balkon to polecam taką drobną siatkę ze sklepu ogrodniczego. jest niedroga i łatwo ja zamontować, bo jest gietka i można ją ciąć ostrymi nożyczkami.

Posted

Zaglądaj cioteczko - będzie nam bardzo miło :)

Dyziulek przespał całą noc, obudził się dopiero rano. To mały aniołek :) Zjadł swoje śniadanko i przybiegł się bawić. Maluszek wyniuchał, ze piję kawę z mlekiem i zaczął bardzo piszczeć, skakać i lizać mnie po twarzy. Żal mi się go zrobiło, bo tak strasznie chciał się napić mleczka, więc dałam mu trochę mleka zastępczego dla szczeniaków. Bardzo mu smakowało :) Z jedzeniem gotowanego coraz lepiej mu idzie. Cwaniaczek wybiera mięsko, a ryżyk zostawia ;)

Posted

agnieszka32 napisał(a):
Super się czyta Twoje relacje, Aga :)

Niom, Aga jest taka komunikatywna:).
Chłopaczek super. Wygląda jak hienkowy synek. Mogłabyś mieć dwa stworki:).

Posted

Dyzio bardzo mnie rozbawił - Hiena przyszła go obwąchać a on jak na grzecznego pieska przystało stał z uniesiona łapką i czekał na rozwój wypadków. Skoro sunia nic mu nie mówiła, wlazł jej pod brzuch i zaczął się dobierać do cycuchów :evil_lol: Hiena wydała z siebie krótkie "buuf" (co jest wyrazem niezadowolenia) i poszła. Zauważyłam, że zawsze podchodzi do szczeniaków jak jest rozbawiona i podekscytowana nadchodzącym spacerem. Chyba muszę ją nakręcać przed spacerem, żeby częściej podchodziła do małego ;) Jestem zadowolona z relacji psiaków - minęło dopiero kilka dni, a Hiena z własnej, nieprzymuszonej woli podchodzi do małego- to dobry znak :multi: Mam nadzieję, że w końcu przekona się do Dyzia i zacznie się z nim bawić.
Mały rozkręcił się bardzo - bryka, skacze i szleje. Wie gdzie jest pudełko z zabawkami, włazi do niego i wyciąga to czym ma ochotę się pobawić. Apetyt ma super, jak jest głodny to się upomina, żeby napełnić miseczkę. Zrobiła się z niego taka mała kula :evil_lol: Ale przecież nie będę głodzić psiaka, i głuchnąć na jego wołanie o jedzonko. Wprowadzam mu teraz 5 posiłków dziennie, bo wcześniej jadł strasznie mało i co chwila podtykałam mu misunię ;) Teraz wcina ładnie, przez zabawę uczę go jeść suche - najlepsze są wielkie kulki hienowej karmy, bo można je toczyć, podrzucać , apotem schrupać :)

Posted

Z Hieną to nigdy nic nie wiadomo.. Tak naprawdę to polubiła tylko Manię i świetnie się razem bawiły :) Arona i Oskara ignorowała, o Zuzię była zazdrosna i nawet nie podchodziła żeby ją powąchać. Ale patrząc na jej zachowanie w stosunku do Dyzia, jestem dobrej myśli :)
Maluch cieszy się do osób, które już zna - obskakuje je i podgryza. Obcych obwąchuje z zainteresowaniem. Jak na prawdziwego chłopaka przystało, bardzo interesują go mecze :cool3: Wczoraj w TV był mecz kobiecej siatkówki - mały leżał przed telewizorem i nie mógł oderwać wzroku, co chwilę kręcił łepkiem :p Wszelkie odgłosy wzbudzają w nim duże zainteresowanie. Ruch uliczny, syreny karetek nie robią na nim wrażenia - słyszy je ciągle przez okno, bo mieszkamy w centrum, a do tego niedaleko szpitala. Ciekawe jak zareaguje na dzwony kościelne? Jak się tu wprowadziliśmy ze spokojnego osiedla, to Hiena przez 3 miesiące nie mogła się przyzwyczaić i szczekała na karetki i dzwony - sąsiedzi w niedziele mieli przechlapane, bo Hien nie wychodził z okna :evil_lol:

Posted

ewab napisał(a):
Mogłabyś mieć dwa stworki:).

oj nie nie nie:shake::evil_lol: bo kto będzie zabierał kolejne dzieciaki na tymczas!:lol:;)

mały jest cudowny! zastanawiam się, czy jak wrócę z wygnania to go poznam...czy juz będzie w nowym domku:)

czy on ma jakieś ogłoszonka już? jak nie, to Aga - skleć jakiś tekścik to poprosimy dziewczyn o pomoc:)

Posted

mogłabym posłać jego fotke do myśle fajnego domku? no chyba że faktycznie zostaje w dt? to jest młoda rodzinka z 5 letnim dzieckiem,ze świętochłowic,tylko to troche daleko...
ps.oni mieli już asta ale zwiał 4 miesiące temu i już nie wrócił