Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich!!
Mam 2,5 letniego psa nowofundlanda. Mam z nim duży problem ponieważ , on na spacerze ciągle ciągnie do innych psów. Wcześniej mi to nie przeszkadzało bo nie bylo to az tak uciążliwe lecz on jest juz wielki i poprostu nie daje sobie z nim rady na spacerzach bo on waży juz 60 kilo i ciężko mi uciągnąć go . Bardzo nie chce go oddawać bo kocham go nad życie i trudno mi sie z nim rozstac prosze pomóżcie jak go nauczyc posłuszeństwa z góry dziekuje

Guest Jacol123
Posted

Szybka pomoc to zastosowanie haltera. (Zobacz na forum wątek o halterze). A najlepsza to oczywiście szkolenie i nauczenie psa chodzenia na luźnej smyczy :)

Posted

Agnulkaa napisał(a):
Witam wszystkich!!
Mam 2,5 letniego psa nowofundlanda. Mam z nim duży problem ponieważ , on na spacerze ciągle ciągnie do innych psów. Wcześniej mi to nie przeszkadzało bo nie bylo to az tak uciążliwe lecz on jest juz wielki i poprostu nie daje sobie z nim rady na spacerzach bo on waży juz 60 kilo i ciężko mi uciągnąć go . Bardzo nie chce go oddawać bo kocham go nad życie i trudno mi sie z nim rozstac prosze pomóżcie jak go nauczyc posłuszeństwa z góry dziekuje
Agnulkaa zacznij go wreszcie szkolić z tego co widzę to pies nie był szkolony i stąd problemy.Do nauki!!! I to biegusiem:scared:

Posted

sadze ze najgorsze jest to, ze od poczatku go nie uczylas chodzenia na smyczy....."by byl maly to ci nie przeszkadzalo" ale mozna sie bylo domyslic ze z biegiem czasu podrosnie :P .........no ale to juz po frytkach ;)

teraz musisz go koniecznie nauczyc chodzenia na luznej smyczy. Nie oczekuj odrazu cudow, bo prawdopodobnie pies nie wie narazie o co ci chodzi, bo wczesniej tego od niego nie oczekiwalas. hmmm nawet trudno powiedziec co zrobic z takim kolosem, ale na naszym szkoleniu nam mowiono, ze jesli pies nie bedzie zwracal na nas uwagi to trzeba go raz a porzadnie pociagnac........ale nie szarac i ciagnac za soba ale jednorazowo.....jak pies sie na nas spojrzy i bedzie chcial nawiazac kontakt wzrokowy to go wtedy nagradzamy :cool3:

i tak za karzdym razem, potem z biegiem czasu bedzie chcial z toba nawiazac kontakt zeby dostac nagrode i to jest poczatek drogi do sukcesu........

nie wiem jak sie zapartujesz na kolczatki ale dla tak duzego psa ja bym proponowala nabyc, a jak jestes przeciwniczka to przynajmniej lancuszek zaciskowy........

zycze powodzenia :D

Guest Jacol123
Posted

Ewa_17 napisał(a):

nie wiem jak sie zapartujesz na kolczatki ale dla tak duzego psa ja bym proponowala nabyc, a jak jestes przeciwniczka to przynajmniej lancuszek zaciskowy........

zycze powodzenia :D

Wystarczy halter, czyli obroża uzdowa :)

Posted

Jacol123 napisał(a):
Wystarczy halter, czyli obroża uzdowa :)

Mam pytanie własnie o halter. Mój Maxio na spacerach rzuca się na duże psy. Ponieważ na spacery zwykle wychodzi z nim moja córa - zakładamy mu kaganiec. Bezpieczniej dla niej i dla niego, choć nie tylko..... kiedyś wysiadając z windy wpadli za rogiem na faceta z ulotkami. Ponieważ Pati się wystraszyła i krzyknęła - Max ruszył do obrony - złapał faceta za nogawkę.
Wracam do haltera. Czy halter zastąpi w wypadku takiego cholernika i obrożę i kaganiec. Wiem, że muszę najpierw nauczyc córkę obsługi" haltera żeby nieświadomie nie zrobiła psu krzywdy, ale nie wiem czy w przypadku takiego zwierza halter wystarczy?

Guest Jacol123
Posted

Tośka_m napisał(a):
Halter to nie kaganiec i nie uchroni przed pogryzieniem - pies może w nim swobodnie otwierać pysk.

Odmianą haltera jest "gentle leader", który ma tę cechę, że można regulować dlugość tasiemki obejmującej pysk i może on funkcjonować jako kaganiec. Oczywiście nie będzie on tak samo działał jak tradycyny koszyk zakładany na kufę psa, ale zawsze to już coś :)

Posted

Pańcia Maxa napisał(a):

Wracam do haltera. Czy halter zastąpi w wypadku takiego cholernika i obrożę i kaganiec. Wiem, że muszę najpierw nauczyc córkę obsługi" haltera żeby nieświadomie nie zrobiła psu krzywdy, ale nie wiem czy w przypadku takiego zwierza halter wystarczy?

Halter (ani żadne inne urządzenie) nie zastąpi szkolenia i wychowania. Trzeba wziąć się za naukę, ponieważ agresywny pies to duże utrapienie, spacery z takim gościem przestają być przyjemnością, a zamieniają się w drogę przez mękę.