Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nie może. żaden pies bez rodowodu nie może być wystawiany na wystawach.. chyba że organizator stworzy oddzielny konkurs dla kundelków - bo bokser bez rodowodu to kundelek który przypomina wyglądem boksera..

Posted

Moja sunia nie jest w żadnym przypadku jakimś kundlem po jest po rodowodowych przodkach !!

I w 100% jest to bokser tyle że nie ma rodowodu .! Pytałam się o to bo nie byłam pewna .
Z góry dziękuję ..

Posted

Bokser, który przy odbiorze do domu nie dostał metryczki nie jest w 100% rasowym bokserem może mieć czegoś domieszkę. Czy sunia ma papiery? Czy jest z zarejestrowanej hodowli? Kto jest jej rodzicami, nazwa i przydomek hodowlany obojga rodziców i czy czy mają jakieś tytuły? Jeśli na wszystkie pytania znajdzie pani odpowiedzi będzie ok.

Jeśli jakikolwiek pies nie ma rodowodu to znaczy, że nie jest rasowy może być jedynie w typie rasy.

Posted

I w 100% jest to bokser tyle że nie ma rodowodu

jedno wyklucza drugie. albo jest bokserem i ma rodowód, albo jest kundelkiem w typie i nie ma rodowodu - pies rodowodowy to przede wszystkim papier.

Posted

[quote name='Oluśka']Moja sunia nie jest w żadnym przypadku jakimś kundlem po jest po rodowodowych przodkach !!

I w 100% jest to bokser tyle że nie ma rodowodu .! Pytałam się o to bo nie byłam pewna .
Z góry dziękuję ..

Nie jest kundlem. Jest psem w typie boksera, ale rasowa nie jest - żeby pies był rasowy i mial metryczkę, rodzice muszą mieć uprawnienia hodowlane, zaliczyć trzy oceny na wystawach, żeby upenić się,czy nie mają odstępstw od wzorca rasy, wad anatomicznych, uzębienia, etc. i odpowiedni charakter, oraz u bokserów dodatkowo ojciec szczeniąt musi mieć dobre wyniki rtg pod kątem dysplazji, oraz oboje rodzice muszą zaliczyć z odpowiednim wynikiem testy psychiczne, żeby szczenięta otrzymaly metrykę. Jeśli tego nie zrobiono, szczeniąt nie można uznać za rasowe - bo rasowość nie polega na tym, że mój pies wygląda jak bokser i ma bokserowatych rodziców - to także odpowiednia "jakość" pod względem zdrowia, genów, psychiki.
Polecam:
http://www.klanbasow.pl/art.php?art=64

Btw "jakimś kundlem" - to kundle są gorsze? :roll: Fajne podejście "miłośniczki psów" :roll: