Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

w Starachowicach 17 sierpnia został znaleziony owczarek niemiecki, pies, ma do 3 lat.
był (i nadal jest) chudy, nie boi się ludzi, nie jest agresywny, ale jest trochę omotany, nie wie co się dzieje. ale jest bardzo miły. nie miał obroży ani nic. jeśli ktoś poszukuje pieska proszę o kontakt (694371961) lub gdyby ktoś chciał go przygarnąć, TYLKO W DOBRE RĘCE.
zdjęć pieska na razie nie mam, ale niebawem powinno się coś znaleść.
potrzeba domu dla psa, nie wiem co z nim będzie bo to nie ja go znalazlam ale koleżanka, a ona nie chce go znów wywalić na ulice bo pies zdobył do niej zaufanie, gdy jest spuszczony ze smyczy, nie opuszcza człowieka na krok, leży i patrzy czy czasem gdzieś mu nie odejdzie ze wzorku.
PROSZE O POMOC.
[ogłoszenia juz są dane w STC'ach]

Posted

jak będziesz miała zdjęcia to wkleimy na ogólny starachowicki wątek i swietokrzykieschronisko.net, tam więcej osób wchodzi ,a po za tym to najlepiej porobić troche ogłoszeń,wydrukować i porozwieszać w gabinetach weterynaryjnych ,cień szansy,że może ktoś go będzie szukał.

Posted

megi345 napisał(a):
juz nie aktualne, kolezanka poinformowala mnie ze pies znalazl dom: )

tzn. znalazł się jego właściciel czy nowy dom ? bo nie wiem czy wiesz ,że w/g prawa 14 dni od znalezienia nie można psa adoptować tylko trzeba sprawdzić czy komuś nie zginął. Po za tym kto przeprowadził kontrole domu,umowe adopcyjną podpisał?
Psa się nie wydaje ot,tak jak zbędną ,niepotrzebną rzecz. I wszyscy dogomaniacy tego przestrzegają.

Posted

gdyby pies był u mnie to pewnie by to tak nie wyglądało, a koleżanka znalazła go wychudzonego i błąkającego się, a nie mogła go u siebie dłużej trzymać niż dobe więc jak najszybciej znalazła mu dom.. ona nie wie że 14 dni trzeba czekać, zresztą sama nie wiedziała gdzie by go mozna na te 2 tyg. umiescic, a dopiero wieczorem mialam wiad. ze mozna go tam gdzies tymczasowo wziasc

Posted

ja rozumiem ,że był problem z psiakiem gdzie go przetrzymać ale musisz wiedzieć na przyszłość,że jeśli zakładasz tu na dogo jakiś wątek to powinno sie przestrzegać pewnych zasad. Tutaj ludzie czynnie i emocjonalnie angażują sie w pomoc takim psom i mają prawo potem wiedzieć co z takim psem się dzieje i czy jest bepieczny. Po za tym tak jak pisałam są jeszcze konsekwencje prawne. Jeśli były właściciel znalazłby ten wątek i rozpoznał swojego psa ma prawo żądać zwrotu psa i to od Ciebie bo Ty umieściłaś ogłoszenie ,oczywiście musiałby pokryć koszty utrzymania psa przez ten czas oraz ewentuanie mandat za niedopilnowanie psa ale co byś zrobiła gdyby obecny ,nowy właściciel nie chciał go wydać? Byłby duży problem i nie przesadzam bo takie sprawy trafiają do sądu. Także na przyszłość -konsultuj zakładanie wątków z Anią lub ze mną :) acha i upewnij się czy pies nie trafił na łańcuch