MAMBA Posted June 2, 2006 Posted June 2, 2006 Witam, Sprawdziłam w opcji szukania i niestety nie odnalazłam odpowiedzi na pytanie które "dręczy" mnie od jakiegoś czasu. Genetykę miałam baaaaardzo dawno temu i jakoś nie radzę sobie z najprostszymi zadaniami tego typu :oops: Jeśli dobrze zrozumiałam z anglojęzycznego opisu w przypadku tej choroby mamy do czynienia z trzema "wariacjami" : PIES ZDROWY - posiada dwie kopie normalnego genu - czyli nigdy nie zachoruje ani nie przekaże choroby potomstwu NOSICIEL - posiada kopie genu zdrowego oraz kopie genu zmutowanego - pies nie zachoruje ale przekaże kopię chorą 50% potomstwa CHORY - obie kopie genu są zmutowane - pies w jakimś stadium życia zachoruje no i rozumiem że przekaże chorobę potomstwu?:hmmmm: Jak to w takim razie wygląda w przypadku łączenia psiaków? suka nosiciel + pies nosiciel = potomstwo w 25% chore, 25% zdrowe, 50% nosiciele suka nosiciel + pies zdrowy = 50% zdrowych, 50% nosiciele suka chora + pies zdrowy =???????????? :huh: no niby proste przynajmniej tak mi sie wydaje a jednak sobie kompletnie nie radze:shake:. Poratujcie Z góry dziękuję :lol: Quote
bongobongo Posted June 2, 2006 Posted June 2, 2006 A może powinnaś spytać w dziale GENETYKA? Myślę, że tam prędzej uzyskasz odpowiedź. Quote
wind34 Posted June 3, 2006 Posted June 3, 2006 Czy choroba jest sprzężona z płcią, tak jak np. hemofilia u ludzi? Bo z tych procentów które podajesz wynika mi, że tak. W tym ostatnim przypadku wychodzi, że wszystkie suczki będą nosicielkami choroby, a pieski będą chore. Quote
Surprise Posted June 3, 2006 Posted June 3, 2006 Z niektórymi chorobami jest tak, że samica nigdy nie choruje,najwyzej moze byc nosicielka jeśli jest nosicielka to wynika z tego 50%szczeniaków zdorywhc i 50% nosicieli jesli jest faktycznie chora (ale nie wiem czy to mozliwe, trzeba sprawdzic..) suczki nosicielki, pieski chore Przynajmniej tak wynika z metody, której uczyłam sie na biologii :P. Quote
porterin Posted June 3, 2006 Posted June 3, 2006 Tu z plcią nie ma to nic wspólnego. To jest zwykla cecha recesywna. czysty + czysty = 100 % szczeniąt czystych czysty + nosiciel = 50% czystych, 50 % nosicieli czysty + chory = 100% nosicieli nosiciel + nosiciel = 25 % chorych, 25% czystych 50% nosicieli nosiciel + chory = 50% nosicieli, 50% chorych chory + chory = 100% chorych Quote
MAMBA Posted June 3, 2006 Author Posted June 3, 2006 bongobongo napisał(a):A może powinnaś spytać w dziale GENETYKA? Myślę, że tam prędzej uzyskasz odpowiedź. Zastanawiałam się nad tym czy nie umieścić tego w genetyce ale jako że jest to choroba SBT to jakoś mi sie ubzdurało że tutaj będzie "szybciej i lepiej";) Quote
MAMBA Posted June 3, 2006 Author Posted June 3, 2006 porterin napisał(a): To jest zwykla cecha recesywna. dla mnie zdecydowanie niezwykła :lol: z racji kompletnej nieznajomości tego tematu :oops: Ale serdecznie dziękuję za pomoc wreszcie mogę odetchnąć i .... zastanawiać się nad innymi sprawami :multi: Quote
Recommended Posts