Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Sprawdziłam w opcji szukania i niestety nie odnalazłam odpowiedzi na pytanie które "dręczy" mnie od jakiegoś czasu.
Genetykę miałam baaaaardzo dawno temu i jakoś nie radzę sobie z najprostszymi zadaniami tego typu :oops:
Jeśli dobrze zrozumiałam z anglojęzycznego opisu w przypadku tej choroby mamy do czynienia z trzema "wariacjami" :
PIES ZDROWY - posiada dwie kopie normalnego genu - czyli nigdy nie zachoruje ani nie przekaże choroby potomstwu
NOSICIEL - posiada kopie genu zdrowego oraz kopie genu zmutowanego - pies nie zachoruje ale przekaże kopię chorą 50% potomstwa
CHORY - obie kopie genu są zmutowane - pies w jakimś stadium życia zachoruje no i rozumiem że przekaże chorobę potomstwu?:hmmmm:

Jak to w takim razie wygląda w przypadku łączenia psiaków?
suka nosiciel + pies nosiciel = potomstwo w 25% chore, 25% zdrowe, 50% nosiciele
suka nosiciel + pies zdrowy = 50% zdrowych, 50% nosiciele
suka chora + pies zdrowy =???????????? :huh:

no niby proste przynajmniej tak mi sie wydaje a jednak sobie kompletnie nie radze:shake:. Poratujcie

Z góry dziękuję :lol:

Posted

Czy choroba jest sprzężona z płcią, tak jak np. hemofilia u ludzi? Bo z tych procentów które podajesz wynika mi, że tak. W tym ostatnim przypadku wychodzi, że wszystkie suczki będą nosicielkami choroby, a pieski będą chore.

Posted

Z niektórymi chorobami jest tak, że samica nigdy nie choruje,najwyzej moze byc nosicielka
jeśli jest nosicielka to wynika z tego
50%szczeniaków zdorywhc i 50% nosicieli

jesli jest faktycznie chora (ale nie wiem czy to mozliwe, trzeba sprawdzic..) suczki nosicielki, pieski chore
Przynajmniej tak wynika z metody, której uczyłam sie na biologii :P.

Posted

Tu z plcią nie ma to nic wspólnego.
To jest zwykla cecha recesywna.
czysty + czysty = 100 % szczeniąt czystych
czysty + nosiciel = 50% czystych, 50 % nosicieli
czysty + chory = 100% nosicieli
nosiciel + nosiciel = 25 % chorych, 25% czystych 50% nosicieli
nosiciel + chory = 50% nosicieli, 50% chorych
chory + chory = 100% chorych

Posted

bongobongo napisał(a):
A może powinnaś spytać w dziale GENETYKA?
Myślę, że tam prędzej uzyskasz odpowiedź.

Zastanawiałam się nad tym czy nie umieścić tego w genetyce ale jako że jest to choroba SBT to jakoś mi sie ubzdurało że tutaj będzie "szybciej i lepiej";)

Posted

porterin napisał(a):

To jest zwykla cecha recesywna.

dla mnie zdecydowanie niezwykła :lol: z racji kompletnej nieznajomości tego tematu :oops:

Ale serdecznie dziękuję za pomoc wreszcie mogę odetchnąć i .... zastanawiać się nad innymi sprawami :multi: