Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 473
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Jaaga']Cioteczki, Krecik jeszcze żyje. Dziś zapytam p. neurolog o mozliwość podania jakiś leków przeciwbólowych. Gdyby jego narządy nie były tak chore, to możnaby go operować, a tak :shake:.
Wiadomo już coś, czy można coś jeszcze dla niego zrobić?

Zapraszam na bazarek dla Majki, schroniskowej koleżanki Krecika, która też jest pod opieką Jaagi:
Wycieczka do Edynburga - zapraszam!

Posted

Mama nie potrafi od razu go usmiercić i zdecydowała się dac mu jeszcze szansę. Tylko potrzebna bedzie pomoc finansowa, bo bez tego nie ma co zaczynać. I teraz od dogomaniaków zalezy, czy uśpić Krecika, czy pomogą mu.

Zostało 130 zł z pieniędzy Joasi. Mama może jechac załozyć mu wenflon, podać antybiotyk i ze dwa dni nawadniać. Potem, jak bedzie przepłukany, z odciążonymi nerkami i jesli chirurg się zgodzi, to pojechałby do Zabrza na operację. Tam po narkozie można go przeswietlic, czy nie ma przerzutów. Jesli nie, to usunąć ten guz w kroczu i zrobić plastykę. jesli ma przerzuty, to rozsądna bedzie od razu eutanazja.
Gdyby miał tylko ten jeden guz, to będą potrzebne pieniądze na zapłacenie operacji. Myslę, ze 300-400 zł, bo w takich granicach lekarz robił wszystkie operacje.

Jak myslicie, czy uda się tyle nazbierać i czy to ma sens? Decyzję trzeba podjąć w ciągu kilku dni, żeby nie było za późno.

W Tychach nie pytałam o niego, bo byłam z Oskarem, z Majką było sporo kłopotów i do tego wyadoptowałam tam sunieczke, która od razu była wtedy badana i szczepiona. I tak spędziłam tam znowu kilka godzin i zrobiłam zator w poczekalni.

Posted

Są pieniądze.
Tzn. mamy sponsora :)
Ale zanim sponsor wyłoży jakąkolwiek kasę, to prosi o o kilka konkretów:

[LIST]
[*]Kto z lekarzy do tej pory oglądał Krecika? Lecznica - nazwisko - diagnoza / zalecenia
[*]Jaki chirurg w Zabrzu miałby go operować? I kiedy miałby decydować, czy operować, czy nie? Czy on już widział Krecika, czy wypowie się dopiero po tych dwóch dniach kroplówek?
[*]Czy masz pełen wydruk wyników krwi? Wcześniej wstawiłaś tylko kilka parametrów przesłanych mailem. Jeśli nie, to poproś, żeby przysłali całość.
[/LIST]

Posted

APSA, przeciez pisałam tu juz wczesniej, że dam tel do p. doktor, która badała Krecika. To dr. Lewicka w Mikołowie. Dam Ci numer na PW, to zadzwoń sama. Zaproponowała, ze jesli mama sie uparła, a chirurg się zgodzi, to najlepiej byłoby zrobic operację u dr. Parczyka w Zabrzu, bo Ona się tego nie podejmie. Zalecenie przeczytałaś, bo je skopiowałam z maila-eutanazja.
Wyniki otrzymałam te, które wstawiłam. Widocznie te badania były zrobione.
Do dr Parczyka trzeba z Krecikiem jechac, jak zobaczy, to zdecyduje, czy zoperuje. Przepłukac go wczesniej trzeba, bo ma wysoki mocznik. Tak samo dostawał kroplówkę Oskar z uszkodzoną wątrobą.

Zaraz Ci jeszcze raz wyślę na PW tel do mamy. Zadzwoń do niej, ustalcie sobie wszystko same, bo szczerze mówiąc, mam tyle swoich kłopotów i spraw, że trudno mi jeszcze pośredniczyć w krecikowych szczególach. Ja go widzę tylko na spacerze lub jak ide do mamy.

Posted

Jaaga napisał(a):
APSA, przeciez pisałam tu juz wczesniej,

Przepraszam, nie pamiętam wszystkiego.
Krecik i Majka nie niestety nie jedyne chore psy, które nadzoruję i momentami mi się już miesza, co pisałaś Ty, co Renata, a co dotyczyło psa od Dady, a co jakiegoś z koszyczka, o którego ktoś mnie pytał :shake:

Ok, zalecenie eutanazji to dr. Lewicka w Mikołowie.

A dwudniowe płukanie kroplówkami?
Pisałaś, ze spytasz jeszcze neurologa, potem napisałaś o tym płukaniu i operacji, nie wiem, czy jedno z drugim ma związek, czy nie, dlatego pytam.

Edit: dostałam pw, dzięki. Faktycznie nadmiar pośredników bardziej zaciemnia, niż rozjaśnia sprawę.

Posted

Rozmawiałam wczoraj z mamą Jaagi.
Z dobrych wieści - Krecik ma apetyt. Niestety, widać wyraźnie, iż odczuwa ból.

Pytałam, czy byłaby możliwość, aby ktoś z rodziny lub znajomych pomógł przy transporcie Krecika do weterynarza - najpierw do najbliższego lekarza na kroplówki, potem do Zabrza na szczegółowe badania i operację.
Niestety, mama Jaagi ma bardzo napięty plan dnia, kilka ciężko chorych psów i nie ma możliwości i czasu, by jeździć z Krecikiem, nie ma także osoby, która pomogłaby w transporcie.

Mamy do wyboru dwie opcje - szukamy osoby z Katowic, która podjęłaby się wożenia Krecika na kroplówki, a potem zabrałyby go do Zabrza na operację lub też Krecik wraca do Warszawy.
Wstępnie omówiłam z APSą plan badań w Warszawie - usg u dr Marcińskiego, ewentualna operacja u dr Czajki z Boliłapki. Przed operacją dobrze byłoby ponowić badania krwi i zrobić prześwietlenie.
Problemem jest to, gdzie w Warszawie możnaby umieścić Krecika - APSA ma nowe tymczasowiczki, ja mam w nowym domu bardzo surowe warunki (Krecik musiałby siedzieć w klatce).

Zdaniem mamy Jaagi, Krecik jest zdemenciały w takim stopniu, iż podróż do Warszawy i zmiana miejsca pobytu nie byłaby dla niego stresująca.
Po udanej operacji Krecik mógłby wrócić do Katowic.

Posted

Nie jestem pewna, to wszystko zależy od tego, jaką taktykę przyjmą lekarze - czy zdecydują się operować Krecika od razu po otrzymaniu wyników badań, czy najpierw będą chcieli podać mu jakieś leki, kroplówki etc.
Przy dobrej organizacji i odrobinie szczęścia (np. dogodny termin wizyty u specjalisty) - myślę, że ok. 10 dni.

Posted

dziewczyny, ja mam rodzine w Katowicach. dajcie znak na priva jak trzeba pomoc, moze uda mi sie ich zaangazowac. czy to dla Krecika byloby lepsze niz Warszawa?

• 4 weeks later...
Posted

Też chciałabym wiedzieć. Miał jechac tydzien temu do Warszawy i dalej bezsensownie siedzi u mojej mamy i czeka nie wiadomo na co.
APSA, zdecydujcie się, co z nim w końcu robić. Trzeba operowac albo uśpić. Ma wysoki mocznik, wieczorami płacze, wymiotuje. Nie mozna go tak zostawic, a z mamą nikt sie nie kontaktuje.

Posted

Gdyby znalazł się transport, Krecik może przyjechać chyba w każdej chwili - tu już KWL musi się wypowiedzieć.
APSA ustaliła z KWLem, że na czas jej nieobecności, on może zająć się jej tymczasowiczami - Krecik był brany pod uwagę.
Nie pamiętam już, co przeszkodziło osobie, która miała go zabrać tydzień temu - grunt, że wszystko było wstępnie uzgodnione, a Krecik nie przyjechał.

Jeśli chodzi o płatny transport - nie wiem, czy są na niego fundusze (?)

Posted

Moja mama ma na jego leczenie od jkp jeszcze 130 zł. APSA pisała, ze miał miec jakiegos sponsora na operację.
Psa w takim stanie nie mozna zostawiac w nieskończoność. mama czeka na jakies informacje, a tu nic nie jest ustalone.

Posted

Krecik jest już u mnie.
Wg moich informacji już w poniedziałek osoby transportujące psa były po wstępnych ustaleniach z Jaagą lub jej mężem.
Jeśli chodzi o postępowanie medyczne: leczenie / operacja / eutanazja to nie może być żadnych ustaleń, dopóki psa nie zobaczy lekarz i dopóki nie zrobi mu się niezbędnych badań. Bez tego nie będzie podejmowania żadnych decyzji.

Pies przyjechał do mnie w dobrej kondycji, na dzień dobry próbował mnie dziabnąć, jak go podnosiłam do samochodu. "Na oko" stan ogólny nie gorszy niż w sierpniu. Może trochę gorzej chodzi, ale sam wszedł po schodach dwa półpiętra; za to jest bardziej kontaktowy.

Posted

APSA napisał(a):
Krecik jest już u mnie.
Wg moich informacji już w poniedziałek osoby transportujące psa były po wstępnych ustaleniach z Jaagą lub jej mężem.
Jeśli chodzi o postępowanie medyczne: leczenie / operacja / eutanazja to nie może być żadnych ustaleń, dopóki psa nie zobaczy lekarz i dopóki nie zrobi mu się niezbędnych badań. Bez tego nie będzie podejmowania żadnych decyzji.

Pies przyjechał do mnie w dobrej kondycji, na dzień dobry próbował mnie dziabnąć, jak go podnosiłam do samochodu. "Na oko" stan ogólny nie gorszy niż w sierpniu. Może trochę gorzej chodzi, ale sam wszedł po schodach dwa półpiętra; za to jest bardziej kontaktowy.

APSA, te wstępne ustalenia polegały na tym, że Figu zapomniała poprzednim razem wziąć Krecika i nie wiedzieliśmy nic więcej. Skąd miałam wiedziec, kiedy pojedzie nastepnym razem? Myslałam, że skontaktujecie się ze sobą i dacie znać mamie.