Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

http://allegro.pl/item1202059024_amper_mlody_husky_prosi_o_pomoc_cegielki.html

To mój tymczasowicz - prosi o pomoc. Jest młodym wesołym pieskiem, błąkał się ok tygodnia po żagańskim osiedlu XXX-lecia. Wystraszony, boi się nowych osób, ale szybko (ok 2 dni) się do nich przekonuje. Boi się smyczy i obroży, nie chciał pozwolić ich sobie ubrać. Kompletnie nie umie zachować się na smyczy - gdy skracam smycz do nogi ,wyrywa się,odwraca i idzie/skacze tyłem. Nie zna komend,ale szybko sięuczy.

Nie mogłam go zostawić na ulicy ,mimo,że mam juz 2 psy :roll: Zbieramy fundusze na jego leczenie, bo niestety nasze domowe zasoby zostały ostatnio bardzo nadwyrężone :/
Pieniądze są potrzebne na wyleczenie zapalenia pęcherza i cewki moczowej, na szczepienia, karmę i potem na kastrację.
Liczę na ludzi dobrej woli. Proszę Was wszystkich o pomoc. Sami nie damy rady.

Piesek jest do adopcji. Jeżeli nie zdążymy go wykastrować do tego czasu, zobowiązani będą do tego przyszli właściciele. Nie chcemy,żeby pies trafił do pseudohodowli.
Zastrzegam sobie prawo do wcześniejszego sprawdzenia domku.

Posted

Jakimś cudem odnalazła się właścicielka psa. Niestety okazało się, że jest nieodpowiedzialna i o psa niebardzo bda.
Przypomnę,że pies tydzień się błąkał, a od 2 tygodni jest w DT. W ciągu tego czasu w całym Żaganiu nie znaleziono żadnego plakatu ogłaszającego zagubienie psa. U wetów niekt psa nie ogłaszał (oni go nawet nie znają, podobno laska była z psem raz w życiu u weta,jak był szczenięciem), w sklepach zoo też nie. W Gazecie Regionalnej i Lubuskiej również nie było żadnej wzmianki. Właścicielka lekceważącym tonem stwierdziła,że on często ucieka i ,że taka natura husky (ciekawe ,czy mnie też by tłumaczyła chęć do ucieczek psa, jakby uciekł mi Baster i pozagryzał psy w okolicy?), więc ona na to nic nie poradzi. Jakoś nam nie uciekł przez dwa tygodnie, trzymał się blizko i przychodził na każde gwizdnięcie.
Ponadto warto wspomnieć,że pies miał przewlekłe zapalenie cewki moczowej ,którego nie nabawił się w czasie ucieczki, a długo wcześniej, a właścicielka nic z tym nie robiła (z penisa wydobywała się dużymi ilościami żółto mleczna ciecz, a to co w członku ma być różowe było żółto-zielone ).
Jest jeszcze kwestia lęków psa.
Panicznie bał się nowych osób i wyciągniętej od góry ręki. Dotknięty z nienacka w grzbiet płoszył się i uciekał, bał się smyczy i obroży.

Właścicielka psa odzyskała (przebywał u moich teściów ,to starsi ludzie, oddali psa z ciężkim sercem, bo myśleli,że robią dobrze), ale my tego tak nie zostawimy. Sprawa trafi do TOZu, SM i gazety. Zbyt wielu ludzi zaangażowało się w ratowanie tego psa,żeby teraz pozwolić na to,żeby jakaś nieodpowiedzialna gówniara nadal zaniedbywała i źle traktowała psa. Poza tym skoro jest właścicielką, ma zwrócić pieniądze wydane na leczenie i wyżywienie, które zostaną przeznaczone na ratowanie bezdomnych psów (bo po to zostały zebrane!).

Jeżeli macie pomysł, co jeszcze można w tej sprawie zrobić - piszcie.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Pies prawdopodobnie zostanie właścicielce odebrany, chyba,że właścicielka zobowiąże się nadal leczyć, zaszczepić i zaczipować psa oraz zadbać o to,by więcej nie uciekał.
Wszystko to pewnie długo potrwa, ale my za wygraną nie damy!

Posted

Jakimś cudem odnalazła się właścicielka psa. Niestety okazało się, że jest nieodpowiedzialna i o psa niebardzo bda.
Przypomnę,że pies tydzień się błąkał, a od 2 tygodni jest w DT. W ciągu tego czasu w całym Żaganiu nie znaleziono żadnego plakatu ogłaszającego zagubienie psa. U wetów niekt psa nie ogłaszał (oni go nawet nie znają, podobno laska była z psem raz w życiu u weta,jak był szczenięciem), w sklepach zoo też nie. W Gazecie Regionalnej i Lubuskiej również nie było żadnej wzmianki. Właścicielka lekceważącym tonem stwierdziła,że on często ucieka i ,że taka natura husky (ciekawe ,czy mnie też by tłumaczyła chęć do ucieczek psa, jakby uciekł mi Baster i pozagryzał psy w okolicy?), więc ona na to nic nie poradzi. Jakoś nam nie uciekł przez dwa tygodnie, trzymał się blizko i przychodził na każde gwizdnięcie.
Ponadto warto wspomnieć,że pies miał przewlekłe zapalenie cewki moczowej ,którego nie nabawił się w czasie ucieczki, a długo wcześniej, a właścicielka nic z tym nie robiła (z penisa wydobywała się dużymi ilościami żółto mleczna ciecz, a to co w członku ma być różowe było żółto-zielone ).
Jest jeszcze kwestia lęków psa.
Panicznie bał się nowych osób i wyciągniętej od góry ręki. Dotknięty z nienacka w grzbiet płoszył się i uciekał, bał się smyczy i obroży.

Właścicielka psa odzyskała (przebywał u moich teściów ,to starsi ludzie, oddali psa z ciężkim sercem, bo myśleli,że robią dobrze), ale my tego tak nie zostawimy. Sprawa trafi do TOZu, SM i gazety. Zbyt wielu ludzi zaangażowało się w ratowanie tego psa,żeby teraz pozwolić na to,żeby jakaś nieodpowiedzialna gówniara nadal zaniedbywała i źle traktowała psa. Poza tym skoro jest właścicielką, ma zwrócić pieniądze wydane na leczenie i wyżywienie, które zostaną przeznaczone na ratowanie bezdomnych psów (bo po to zostały zebrane!).

Jeżeli macie pomysł, co jeszcze można w tej sprawie zrobić - piszcie.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Pies prawdopodobnie zostanie właścicielce odebrany, chyba,że właścicielka zobowiąże się nadal leczyć, zaszczepić i zaczipować psa oraz zadbać o to,by więcej nie uciekał.
Wszystko to pewnie długo potrwa, ale my za wygraną nie damy!
:angryy::angryy::angryy:

Posted

Zadowolona i pełna nadziei na lepsze psie jutro chcę Wam zakomunikować,że piesek wrócił
Niewiadomo jak, ale za 1,5 doby był spowrotem w DT

Mam jeszcze jedną dobrą wiadomość - Niko (bo tak ma naprawdę na imie) już nigdzie więcej nie pójdzie. DT stał się DS Teściowie stwierdzili,że już nikomu nigdy go nie oddadzą.
Właścicielka zamilkła, nie daje znaku życia. Podejrzewamy,że sama go podrzuciła, bo bała się kłopotów, które jej obiecałam . Nie chce mi się wierzyć,że pies trafił sam, bo to drugi koniec miasta, droga jest zawiła, a pies szedł nią tylko raz i to nie bezpośrednio.

Pieniądze zbieramy nadal, ale już jest lepiej niż gorzej . Z allegro uzbierało się narazie 40zł, które dołożyłam do kupna karmy.
Na koncercie w zaprzyjaźnionym klubie zebraliśmy ok 70 zł do puszki postawionej na barze . Do kastracji brakuje 140 zł - mam nadzieję,że uzbieramy. Puszka stoi nadal i czeka na następny koncert. Będzie dobrze - jakoś dzisiaj od rana jestem pełna optymizmu

Działamy nadal Dzięki dziewczyny za pomoc.

P.S. Pisząc tutaj, mam wrażenie,że piszę do siebie :/ Tylu użytkowników ,a żadnego odzewu. Wstyd DOGOMANIACY...

Posted

Moze aby zebrać trochę kasy trza jakis bazarek zorganizowac... ? Popytaj dziewczyny, moze ktoras sie podejmie - niech dolacza do Dogomanii? Nigdy tego nie robilam, ale wiem, ze Dogomaniaczki zbieraja fanty i sprzedaja je za symboliczne kwoty- jak to jest zorganizowane - nie wiem, ale dziala. Mozna banerki tez porobić.
Sama z dziewczynami z Gorzowa staramy sie poratowac wyrzucone tego lata psiaki, w tym Bruno, dla ktorego moze zrobimy tez bazarek, moze uzbiera sie na DT, bo psiak w schronie siedzi i staje sie agresywny:(

Tyle mogę poradzić.

Ciesze sie, ze piesek zostanie w bezpiecznym miejscu juz...

• 2 weeks later...
Posted

agrawa69 napisał(a):
P.S. Pisząc tutaj, mam wrażenie,że piszę do siebie :/ Tylu użytkowników ,a żadnego odzewu. Wstyd DOGOMANIACY...

Witaj :)
Od wieków wiadomo, ze watek lubuski zamiera.
Ja wszystkie swoje "przypadki" opisuje na ogólnym. Uwierz mi - tam odzew jest. Tutaj trafiłam przypadkiem... ale na słowo HUSKY szerzej mi się oczy otwieraja.
Napisz proszę jak się psiak miewa.

• 2 months later...