Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ale jednocześnie nie są liczone jako odmowy sytuacje gdy pies biegnie wolno, na tyle, że przed każdą hopką zatrzymuje się dopiero ze stania wybija do skoku ;)

• Replies 250
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

OlaAB napisał(a):
ale jednocześnie nie są liczone jako odmowy sytuacje gdy pies biegnie wolno, na tyle, że przed każdą hopką zatrzymuje się dopiero ze stania wybija do skoku ;)
Znów, chyba to sędzia subiektywnie ocenia, czy rzeczywiście było to zatrzymanie się, czy też pies wyskoczył "w biegu", tyle że bardzo wolnym :nieiwem:

Posted

OlaAB napisał(a):
Flaire ależ włąśnie cały czas o tym mówimy - że wszystko zależy od sędziego
no przecie ja to również już kilka razy w tym topiku pisałam, więc chyba nie do końca rozumiem, o co chodzi... Bp mnie tylko chodziło o to, że regulamin daje podstawy do takiej interpretacji, jaką opisałaś - ale oczywiście różni sędziowie będą interpretować jak i oceniać różnie.

Posted

Flaire wysyłam na priv

chodzi mi o to, że sędzia powinien TAK SAMO oceniać wszystkich zawodników a nie "gdzie mu się chce"
czyli jeżeli jednemu, drugiemu przepuszcza strefę wejściową to powinien tak zrobić u trzeciego i czwartego, to samo z tym "run out"

• 3 weeks later...
Posted

Zadam kolejne pytanie:
Co jeżeli pies zamiast skoczyć stacjonatę przechodzi dołem i przy okazji zwala tyczkę? Detka za zdemontowanie przeszkody uniemożliwiające jej pokonanie?
A jeśli pies staranuje hopkę, piersią zrzuci tyczkę, ale głowę będzie miał nad poziomem tyczki? Czy to jest skok ze zrzutką, czy odmowa z detką za demolkę na torze?
.

Posted

Zrzucenie tyczki to nie jest "zdemontowanie przeszkody", tylko błąd. I nie należy się za nie dyskwalifikacja ;) Ale dla mnie też podejrzanie zabrzmiało tłumaczenie, że "jeśli pies zrzucił tyczkę przechodząc pod nią, to musi być detka, bo nie ma możliwości poprawienia tej przeszkody". Przecież jeśli pies zrzuci tyczkę "normalnie" (znaczy się łapami :evil_lol: ) a potem powinien pokonać tą przeszkodę jeszcze raz, to wystarczy jak przejdzie przez światło przeszkody. Więc dlaczego jak tyczka leży, bo strącił grzbietem, to nie da się pokonać przeszkody, a jak strącił łapami to się da?

Posted

1. Podsumowując jeżeli pies przejdzie pod tyczką, to czy ją zrzuci czy nie jest to odmowa i trzeba przeszkodę jaszcze raz pokonać (jeżeli tyczka spadła wystarsz żepies przejdzie po między bokami hopka tak jakby miał to przeskoczyć)
2. Obojętnie czym pies zrzuci tyczkę jest to zrzutka.

Posted

Saba patrząc na Twój pkt 1 i 2 wynikałoby, że pies przechodząc pod tyczką i ją zrzucając dostaje 10pkt karnych (odmowa + błąd) no i musi poprawić ?

Posted

Skoro ten watek zostal odswiezony, to moze ja podziele sie swoja nowo zdobyta wiedza :-)
Autentycznie tego nie wiedzialam i zakladam, ze inni tez moga nie wiedziec, wiec sie dziele.

Wszyscy wiedza, ze jezeli pies dotknie materialu rekawa biegnac po torze, dostaje detke (bo przeszkoda nie w kolejnosci). ALE jezeli dotknie tegoz materialu kiedy rekaw jest nastepna w kolejnosci przeszkoda, dostaje tylko odmowe (bo przeszkoda jak najbardziej w kolejnosci). Czyli jezeli odmowi wejscia, przejdzie sie po materiale, a potem poprawi sie i wejdzie, to jest to tylko 5 karnych za odmowe. Fajnie, nie? Tez sie ucieszylam :-)

Posted

OlaAB napisał(a):
Saba patrząc na Twój pkt 1 i 2 wynikałoby, że pies przechodząc pod tyczką i ją zrzucając dostaje 10pkt karnych (odmowa + błąd) no i musi poprawić ?

Ups :oops: No ten drugi punkt to odnośnik do pytania o zrzutke klatką piersiową.

Posted

myriad napisał(a):

Wszyscy wiedza, ze jezeli pies dotknie materialu rekawa biegnac po torze, dostaje detke (bo przeszkoda nie w kolejnosci). ALE jezeli dotknie tegoz materialu kiedy rekaw jest nastepna w kolejnosci przeszkoda, dostaje tylko odmowe (bo przeszkoda jak najbardziej w kolejnosci). Czyli jezeli odmowi wejscia, przejdzie sie po materiale, a potem poprawi sie i wejdzie, to jest to tylko 5 karnych za odmowe. Fajnie, nie? Tez sie ucieszylam :-)
OlaAB napisał(a):
tak samo jest z przeskoczeniem przez tunel sztywny

Czyli jeżeli pies pokona w jakiś dziwaczny sposób - byle tylko nie dokładnie pod prąd - przeszkodę, którą w tej chwili ma pokonać, to jest to odmowa?
Jeżeli ma przebiec tunel, a przebiegnie po tunelu albo go przeskoczy albo przepełznie pod nim, albo jak przeleci pod strefówką zamiast po strefówce? Na dobrą sprawę to jest chyba to samo, co skoczenie skrzydła przeszkody.

Ponawiam jeszcze pytanie o staranowanie stacjonaty z głową nad tyczką.

Posted

Asiu nie odpowiem Ci na Twoje pytania o strefówki bo nie wiem - na zdrowy rozsądek powinno być analogicznie
o tym tunelu mówił (i zresztą tak sędziował) sędzia w Łącku - sami byliśmy zdziwieni

co do staranowania poprzeczki klatką piersiową (skoro głowa ma być nad poprzeczką;) ) to myślę, że traktowane jest to jak zrzutka, w końcu przy zrzutce nie patrzy się któą częścią ciała pies zrzucił poprzeczkę

Posted

Mam jeszcze podobne tematycznie pytanie: jak jest z pokonywaniem przeszkód pod prąd?
Czy tylko pokonanie ściśle w drugą stronę to detka?
Co jak pies przeskoczy pod prąd skrzydło stacjonaty?
Albo jak przebiegnie pod prąd PO tunelu?

I jeszcze pytanie do skoku na szerokość: jak pies skoczy skosem, tak że wypadnie z boku, między bocznymi tyczkami ograniczającymi to jest to odmowa?

Może włączy się też ktoś z doświadczeniem w sędziowaniu? :)
.

Posted

no Asiu
o skoku w dal to masz akurat w regulaminie :cool3:

Skok w poprzek przeszkody lub ominięcie jej traktowane jest jako odmowa. Przewrócenie jakiegokolwiek elementu lub postawienie łapy pomiędzy elementami przeszkody traktowane jest jako błąd. Przejście przez skok w dal traktowane jest jako odmowa.

Posted

ok
skoro w Polsce nikt nie jest w stanie wytłumaczyć mi jak wygląda zabronione w regulaminie podskakiwanie slalomu, wypada mi tylko zapytać się u źródła, no cóż myślałam, że forum jest od zadawania pytań i udzielania na nie odpowiedzi. :shake:

a nie wiem czemu? jeżeli zadaję pytanie o agility - są odpowiedzi, o flyball - są odpowiedzi, dlaczego nie wolno mi się zapytać o superweave?
Niuka? Robull? Marzena? - nie wiem, kto "zarządza" tymi zawodami

no dobra (przeniosłam tutaj bo chyba tutaj bardziej powinno być to pytanie)
zajrzałam do angielskiej wersji regulaminu i tam jest
that the bases cannot slide or rock

w moich słownikach rock oznacza KOŁYSAĆ; WYKOŁYSAĆ; KOŁYSAĆ SIĘ; BUJAĆ; ROZBUJAĆ; POBUJAĆ; TRZĄŚĆ SIĘ; CHWIAĆ; CHYBNĄĆ; CHYBOTAĆ; HUŚTAĆ; ZACHYBOTAĆ; ZASZAMOTAĆ; WACHLOWAĆ
z czego by wynikało, że te przechyły widoczne na zdjęciach są niedozwolone...

• 4 months later...
Posted

Odświeżę wątek, bo kilkakrotnie ostatnio dyskutowałyśmy z dziewczynami na temat pewnej sytuacji:
Pies zbiega po strefówce, przeskakuje strefę, przednimi łapami dotyka ziemi, a nastepnie zad opada na strefę. Zaliczona czy nie?

Mam jeszcze problem ze slalomem. Coś mi się mętnie kojarzy, że gdzieś to było rozważane, ale za skarby nie mogę znaleźć :oops:. Za błędy na slalomie mozna mieć tylko 5 punktów karnych. To jest dla mnie jasne. Ale jeśli pies wszedł juz do slalomu, popełnił błąd, a przewodnik nie poprawia, tylko wprowadza psa ponownie. W tym od nowa robionym slalomie pies znów popełnia błąd. Czy zaliczyć to na poczet już rozpoczętego pokonywania przeszkody i jechać na danym już błędzie, czy - nowe wejście, nowy błąd? Bo w sytuacji, gdy pies wejdzie dobrze, a poprawia z powodu błedu i za drugim razem wejdzie źle, wtedy ma odmowę.

Posted

Mokka napisał(a):
Odświeżę wątek, bo kilkakrotnie ostatnio dyskutowałyśmy z dziewczynami na temat pewnej sytuacji:
Pies zbiega po strefówce, przeskakuje strefę, przednimi łapami dotyka ziemi, a nastepnie zad opada na strefę. Zaliczona czy nie?
Uch, qrcze, to detka chyba jest! :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Bo jak pies dotknął ziemi, to zlazł z przeszkody, a jak potem dotknął przeszkodę, to pokonuje ją teraz (ponownie) w złej kolejności! Uff, aż strach o tym myśleć, szczególnie po zdjęciach, które dopiero co oglądałam...

Mokka napisał(a):
Mam jeszcze problem ze slalomem. Coś mi się mętnie kojarzy, że gdzieś to było rozważane, ale za skarby nie mogę znaleźć :oops:. Za błędy na slalomie mozna mieć tylko 5 punktów karnych. To jest dla mnie jasne. Ale jeśli pies wszedł juz do slalomu, popełnił błąd, a przewodnik nie poprawia, tylko wprowadza psa ponownie. W tym od nowa robionym slalomie pies znów popełnia błąd. Czy zaliczyć to na poczet już rozpoczętego pokonywania przeszkody i jechać na danym już błędzie, czy - nowe wejście, nowy błąd?
Nie ma znaczenia, ile wejść - to jest ta sama próba pokonania slalomu i za to może być tylko jeden błąd. Mówiąc inaczej - jeśli na torze slalom pojawia się tylko raz, to suma punktów karnych za błędy na slalomie na tym torze to 5. Oczywiście na tymże slalomie może być tez jedna lub dwie odmowy (no bo trzy odmowy to już detka).

Posted

no ja właśnie nie jestem pewna tej detki, bo w końcu nie dotknął ziemi wszystkimi czterema łapami czyli NIE SKOŃCZYŁ jeszcze pokonywać poprzedniej przeszkody, chyba powinna być brana pod uwagę pozycja psa PO zakończeniu ruchu, no nie wiem, a z jakim spotkałyście się sędziowaniem? czy jest to tylko teoria?
Edit: poprawiłam interpunkcję

Posted

OlaAB napisał(a):
no ja właśnie nie jestem pewna tej detkibo w końcu nie dotknął ziemi wszystkimi czterema łapami czyli NIE SKOŃCZYŁ jeszcze pokonywać poprzedniej przeszkodychyba powinna być brana pod uwagę pozycja psa PO zakończeniu ruchuno nie wiem, a z jakim spotkałyście się sędziowaniem? czy jest to tylko teoria?

Jeśli o mnie chodzi, to tylko teoria, ale taki temat w rozmowie wypłynął. Hipotetycznie sytuacja jest możliwa.

Posted

Jeśli pies dotyka tynymi łapami strefy, ale wcześniej przednimi wylądował na ziemi, to jest błąd (niezaliczona strefa) i 5 pkt. karnych. To często wzbudza kontrowersje, bo sędzia podnosi otwartą dłoń do góry, a widzowie widzą zaliczoną strefę... Nie raz słychać w pobliżu parkuru, że sędzia sie pomylił (ślepy, czy co? przeciez pies doknął strefy tylną łapą...), a tym czasem sędzia jest dużo bliżej (nie zawsze ;) ) i widzi znacznie lepiej od nas. Zasda jest właściwie prosta - pies musi dotknąć minimum jedną łapą strefę kontaktu zanim ten opuści przeszkodę.

Jesli idzie o ten slalom, to Flaire bardzo dobrze wyjasnieła problem

Posted

Robull napisał(a):
Jeśli pies dotyka tynymi łapami strefy, ale wcześniej przednimi wylądował na ziemi, to jest błąd (niezaliczona strefa) i 5 pkt. karnych.
Hmmm. To ja troszkę pokontunuuję, bo mnie zostało wytłumaczone, że to jest detka - więc chcę wyjaśnić, dlaczego.

A więc, w momencie, gdy pies przednimi łapami ląduje na ziemi, a tylne są jeszcze ciągle w powietrzu, to rzeczywiście mamy błąd. Dlaczego? Bo liczy się, że pies zbiegł już z tej przeszkody - czyli skończył ją - w momencie, gdy te przednie łapy dotykają ziemi. Więc strefa nie zaliczona i 5 punktów karnych.

Ale co się dzieje dalej w tym scenariuszu? A no pies ląduje znów na przeszkodzie tylnymi łapami... Czyli stawia te łapy na przeszkodzie po tym, jak już ją skończył pokonywać. I za to dostaje detkę, bo tym razem wlazł na tę przeszkodę poza kolejnością. Tak miałam to wytłumaczone.

Czy rzeczywiście tak byłoby to posędziowane - nie wiem. Ale to ma sens - jak się już skończyło z jakąś przeszkodą, to następna przeszkoda, z którą pies się styka, musi być ta z kolejnym numerkiem. Inaczej "pokonuje" przeszkodę w złej kolejności i za to dostaje detkę.