Caragh Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 I ja tez z Maciusiem sie witam :loveu: I z wszystkimi Cioteczkami odwiedzajacymi jego watek oczywiscie tez :) Quote
paulinken Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 Zapisałam się na forum terierów. Czekam na aktywację i wrzucę tam Maciusia. Quote
_bubu_ Posted October 2, 2010 Author Posted October 2, 2010 Maciuś nadal siura w domu. Nie rozumiemy do końca dlaczego. Przez noc wytrzymuje piękne. A w dzień sika też w domu mimo , że drzwi do ogrodu cały czas otwarte. Quote
paulinken Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 _bubu_ napisał(a):Maciuś nadal siura w domu. Nie rozumiemy do końca dlaczego. Przez noc wytrzymuje piękne. A w dzień sika też w domu mimo , że drzwi do ogrodu cały czas otwarte. On jest wykastrowany? Może teren znaczy? Mój jamnik też poszczywa, mimo że potrafi wytrzymać. Wet stwierdził, że może to mieć związek z hormonami w starszym wieku. Quote
_bubu_ Posted October 2, 2010 Author Posted October 2, 2010 Jest wykastrowany. nie wiemy co z tym zrobić. Jakieś rady? Quote
paulinken Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 _bubu_ napisał(a):Jest wykastrowany. nie wiemy co z tym zrobić. Jakieś rady? Mój niestety ma w pokoju postawiony taki kojec dla małych psów i jak wychodzę to muszę go zamknąć (razem z sunią, żeby mu smutno nie było). Jak jestem w domu to go pilnuję. Quote
togaa Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 Też tak mam....Kastracja nic nie pomogła. Chłopak leje w domu równo..... Quote
wawer Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 [quote name='_bubu_']Maciuś nadal siura w domu. Nie rozumiemy do końca dlaczego. Przez noc wytrzymuje piękne. A w dzień sika też w domu mimo , że drzwi do ogrodu cały czas otwarte. Ja stosowałam zawsze jedną "karę", która była bardzo skuteczna (mam już czwartego psa). Jak początkujący u nas pies załatwił się w domu, pokazywałam mu to, co zrobił, karcąc podniesionym głosem, i wyrzucałam (tzn. kazałam wyjść, nie było rękoczynów) na podwórko. Do tego w ogóle częste wyjścia na smyczy i krótkie wyjścia na podwórko, kiedy tylko pies wykazywał większą aktywność w chodzeniu po domu. Młodsze psy wiedziały, o co chodzi, już po tygodniu. Starszy uczył się ok. miesiąca. Dużo cierpliwości i trochę czasu trzeba, niestety, poświęcić na początku zwłaszcza, jeśli pies nie mieszkał wcześniej w domu, ale się opłaca. Co nie znaczy, że pies nie będzie sikał z buntu, kiedy zostanie zupełnie sam na cały dzień w zamkniętym domu. Jeden z moich psów miał taki upatrzony kamionkowy garnek ozdobny, który stał na podłodze w kuchni. Obsikiwał go codziennie, kiedy zostawał sam, chociaż normalnie już w domu nie sikał. Nie pomagały besztania ani zapachowe środki odstraszające, to był wyraźny akt buntu. Skończyło się, kiedy garnek został wyrzucony, a jednocześnie przez jakiś okres, wychodząc z domu zostawialiśmy psa w sieni. Przenosiliśmy mu tam posłanie i wodę na czas, kiedy musiał zostać sam, żeby nie czuł się wtedy ukarany, a jedynie przeprowadzony. Po tym okresie zapomniał o buncie (psy nie lubią sikać koło swojego posłania, a sionka-wiatrołap jest nieduża), za to poczuł się gospodarzem, czujnym wartownikiem i w ten sposób znalazł prawidłowe ujście dla swojej samotności: dostał pracę - miał pilnować gniazda. Latem, kiedy nikogo nie było w domu, zostawialiśmy psy na podwórku, zawsze zapewniając im jednak cień (otwarty garaż, bo domowe psy budy nie akceptowały, chociaż stała do dyspozycji) i wodę do picia. Może wypróbujesz tej metody? Tylko trochę pracy na początku i cierpliwości, ale przecież jeszcze więcej trzeba poświęcić małemu dziecku zanim nauczy się nocniczka. A w końcu, pies to takie małe dziecko. Powodzenia! http://www.dogomania.pl/threads/193089-Książki-dla-szczupłych-inaczej-na-hotelik-dla-Maksia-do-północy-7.-października?highlight=maksia Quote
_bubu_ Posted October 3, 2010 Author Posted October 3, 2010 Dziękuję za rady. Skonsultujemy też z Panią behawiorystką, zobaczymy czy coś doradzi. Ciężko bedzie znalezc dom sikającemu Maciusiowi.. Quote
_bubu_ Posted October 3, 2010 Author Posted October 3, 2010 Zerknijcie proszę do naszych nowych podopiecznych: sparaliżowany Lisek: http://www.dogomania.pl/threads/193613-sparali%C5%BCowany-%C5%BCywiecki-Lisek-zwichni%C4%99ty-kr%C4%99gos%C5%82up-pom%C3%B3%C5%BCcie-prosz%C4%99-!! wychudzony szczeniak : http://www.dogomania.pl/threads/193846-Wychudzony-porzucony-szczeniak-mix-asta-pom%C3%B3%C5%BCcie-op%C5%82acic-hotel! Quote
ela40 Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 Witam Maciusia. Maciuś Maciuś - w domku siusiasz? oj nie ładnie A teraz powaznie to może on tak ze stresu albo znaczy teren Quote
ihabe Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Maciek fee fee, taki duży chłopczyk i taki śliczny chłopak!!! Miśku weź się w garść;-) Quote
Caragh Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Maciuniu, wspanialego, slonecznego dnia :loveu: Quote
paulinken Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Maciuś zgłoszony do Mojego Psa, mam nadzieję, że go wydrukują w następnym numerze. Quote
paulinken Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Założyłam mu też wątek na forum Terierkowo. Quote
ihabe Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 ja ogłaszam Maciusia na facebooku i na stronie bezdomnepsy.pl w nowej szacie graficznej;-) Quote
_bubu_ Posted October 5, 2010 Author Posted October 5, 2010 Nie chce zapeszać ale Macius przestaje sikać w domu . Dziś był długo sam i tylko nogę od stołu olał. Miejmy nadzieję , że kryzys mija. Quote
Caragh Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 _bubu_ napisał(a):Nie chce zapeszać ale Macius przestaje sikać w domu . Dziś był długo sam i tylko nogę od stołu olał. Miejmy nadzieję , że kryzys mija. Maciusiu, obys dalej w tym kierunku szedl :thumbs: :thumbs: :thumbs: Quote
Recommended Posts