Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja gotowałam łapki tak: kilogram łapek zalewałam wodą tak aby były przykryte około 10 cm(w trakcie gotowania dolewałam wody ). Gotowałam do miękkości łapek ,tak ,aby łatwo dały się obrać z tych długich kości .Jak ostygły obierałam z długich kości ,a resztę (palce i chrząstki zostawiałam w tej wodzie .Rano po wyjęciu z lodówki musiałam mocno się nagimnastykować ,aby je wyjąć ,taka była galareta.Nie powinnaś garka z galaretą stawiać na gaz ,bo zrobi się z tego rosół.

Posted

Ale ja słyszałam ,że surowe nie mają takiego działania jak rozgotowane .Jeszcze dochodzi strach przed sammonellą.jak są ugotopwane ,to zawsze bezpieczniej .

Posted

robilam dokladnie tak jak pisze sawa ale mi nigdy nie chciala zgestniec..moze chyba za malo tych lapek...

dzieki za przepis..sprobuje znowu jak bedzie juz u mnie w domu szczeniaczek..

Posted

Ile żelatyny i jak często podawać dwu miesięcznemu seterowi?W jakiej proporcji z wodą ją zmieszać?

A może znacie jakieś gotowe preparaty z kolagenem?Są takie w sklepach kulturystycznych ale nie wiem ile kolagenu powinien otrzymać pies,te środki pewnie mają za dużo kolagenu:roll: .

Posted

Są "batoniki" dla psów z żelatyną - wyglada to jak kiełbaska jakaś ;) W Kakadu do kupienia.
Jeśli chondroityna i glukozamina była by nieskuteczna to aktualnie mialabym pęknięcia chrząstki do kości albo i usunięta chrząstkę:) A chodzę,biegam, agility z psiakiem i co roku mam 2mm więcej:). Można mnie zaliczyć do ras dużych albo i olbrzymich;) efektu placebo nie ma bo sama nie wierzyłam że To pomaga:)

Posted

[quote name='SAWA']Ale ja słyszałam ,że surowe nie mają takiego działania jak rozgotowane .Jeszcze dochodzi strach przed sammonellą.jak są ugotopwane ,to zawsze bezpieczniej .

Nie przeginajmy z ochroną zdrowia naszego psa. Łapki większość z nas kupuje w sklepie, gdzie wymagania sanitarne są takie, że salmonella to tam na kawkę nie wpada. Druga rzecz, te łapki są tyle razy przetwarzane, a kurczaki napakowane antybiotykami i hormonami, że one już za życia mają pióra wysterylizowane ;)
Czemu surowe nie mają takiego samego? Mogą mieć lepsze, bo witaminy nie giną w wysokiej temperaturze, a żelatyna nie powstaje w wyniku gotowania.

Posted

Opinie co do gotowania sa rozne-ja lapki tez gotuje,bo po pierwsze tez slyszalam,ze galaretka z nich wiecej daje,po drugie moje psy po zjedzonych surowych lapkach zwyczajnie maja sr...ke ,bo polykaja te lapki w calosci:roll:
Co do glukozaminy,chondroityny etc.Ja te srodki podaje od czasu posiadania 3 psa z rzedu-pierwszy dostawal canivinton i jest pokrzywiony jak pokraka,a dostawal dobra karme ,druga suka niewiele mlodsza byla prosciutka od malucha i dostawala tylko karme i jest ok,trzecia sunia byla prosta,ale w wieku 4 miesiecy lapki zaczela na bok odstawiac-wtedy zaopatrzylam sie w Artroflex i pomoglo.Od tego czasu zaczelam codziennie dawac artroflex wszystkim psom.Dzis mam ich 5 i codzienie kazde z nich dostaje po jednej tabbletce glukozaminy(500 mg),jednej tabletce MSN(750 mg) i jednej tabletce chondroityny(650 mg).Pies ktory do nas przyjechal w wieku 19 miesiecy stawial tylne lapy jakby mial straszna krowia postawe(swoja droga byl o 10 kilo za ciezki) -mam go od 2 miesiecy-dzis po odchudzeniu i po codziennych dawkach tych srodkow stoi prawie normalnie,chodzi normalnie:multi: .Artroflex,czy skladniki zawarte w nim nie uchronia przed dysplazja genetyczna,ale przed nabyta powinny w polaczeniu z dobrym zywieniem i rozsadnym dawkowaniem ruchu u psow ras duzych.Jestem wrecz przekonana ,ze gdybym nie faszerowala tym swojej obecnie 10 miesiecznej suki,ktora wazy duzo wiecej niz jej przecietne rowiesniczki,to by byla pokrzywiona-a tak rtg bioder ma super(przodkowie maja same HD/A-to tez pomaga;) ) ,porusza sie ladnie i ma piekne,proste mocne konczyny.
Dlatego ja sadze,ze warto dawac te suplementy-moze niekoniecznie artroflex,juz pisalam na topicu Jureji co ja kupuje-wychodzi duzo taniej

Posted

Nie przeginajmy z ochroną zdrowia naszego psa. Łapki większość z nas kupuje w sklepie, gdzie wymagania sanitarne są takie, że salmonella to tam na kawkę nie wpada. Druga rzecz, te łapki są tyle razy przetwarzane, a kurczaki napakowane antybiotykami i hormonami, że one już za życia mają pióra wysterylizowane ;-)
Czemu surowe nie mają takiego samego? Mogą mieć lepsze, bo witaminy nie giną w wysokiej temperaturze, a żelatyna nie powstaje w wyniku gotowania.
Niufka dziękuję za ten post :cool3:

Posted

Ja wole oszczędzić sobie roboty z kurzymi łapkami i podawać psu gotowe preparaty.Tani środek znajduje się w TYM SKLEPIE
Tylko,że zawiera on wapń(choć nie wiele) i może zaburzyć prawidłowe proporcje wapna do fosforu w gotowych karmach:roll: .

Na razie będe dawać żelatyne tylko nie mam pojęcia w jakich ilościach?

Posted

cuciola napisał(a):
daga a czy arthroflex mozna dawac juz 2 miesiecznemu szczeniakowi dawke profilaktyczna do jedzenia? do karmy?

wiesz,ja sie nie znam na tym az tak-pisze tylko na podstawie swoich doswiadczen..ale wydaje mi sie,ze 2 miesiace to troche za szybko.Ja swojej mlodej zaczelam dawac od 15 tygodnia zycia w dawce leczniczej,ale jak zaczela sie mimo wszystko krzywic to dorzucilam kolagen i zwiekszylam dawke glukozaminy..Za to nigdy nie podaje wapnia bez badan na fosfor/wapn -a to warto tez przebadac co jakis czas u takiego szczeniaka;) .Jedna z moich suk gorzej wchlania wapno i trzeba bylo jej magnez dac np.
A profilaktycznie przeciw dyzplazji mozna tez podawac po jednej tabletce dziennie wit C.Ale co miesiac przerwe trzeba zrobic,bo wit C znowoz nerki moze podobno obciazyc jak za duzo sie da:roll:

Posted

dzięki bardzo za tyle wieści:multi:
nie myślałam że ten wątek tak się rzowinie ale fajnie że tak się stało bo to chyba ważny temat...
jutro ide do weta jak nie będzie miał arthroflex-u to kupuje przez neta, a może ktoś wie gdzie jest najtaniej??
a i mam jeszcze jedno pytanko:cool3:
czy ktoś mi może pomóc albo podpowiedzieć jakie są normy dziennego zapotrzebowania psa w glukozamine,chondroityne i różne witaminy, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć:placz:

Posted

[quote name='niunia_51czy ktoś mi może pomóc albo podpowiedzieć jakie są normy dziennego zapotrzebowania psa w glukozamine,chondroityne i różne witaminy, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć:placz:[/quote']

Nie wiem dokładnie jakie sa normy zapotrzebowania psa w te substancje ale na podstawie Arthroflexu domyślam się,że ok.300-400mg glukozaminy i 120mg chondroityny na psa rasy dużej(dawka profilaktyczna).

ja jednak będe podawać większe ilości:400mg glukozaminy i 350 chondroityny,ponieważ trudno jest przedawkowac te środki.Większa ilość chondroityny jest pożądana.Daga od leonbergerów tez podaje podobne ilości i jest O.K;)

Cuciola arthroflexu nie dostaniesz w zwykłej aptece.natomiast podobne preparaty owszem;) .

Posted

DO WSZYSTKICH!!!

słuchajcie właśnie jestem po konsulatacji z wetem na temat arthroflex-u i powiedział mi tak (o to mu chodziło):
że to jest silny lek i nie powinno się go podawać młodym psom, wywołuje on skutki uboczne jak wrzody żołądka i podaje się go tylko psom chorym!!!

co Wy na to??? bo ja kompletnie teraz zgupiałam!!
dodam że ten wet jest najlepszy w mojej okolocy i przyjeżdżają do niego ludzie nawet z odległości kilkudziesięciu km

Posted

[quote name='niunia_51']DO WSZYSTKICH!!!

słuchajcie właśnie jestem po konsulatacji z wetem na temat arthroflex-u i powiedział mi tak (o to mu chodziło):
że to jest silny lek i nie powinno się go podawać młodym psom, wywołuje on skutki uboczne jak wrzody żołądka i podaje się go tylko psom chorym!!!

co Wy na to??? bo ja kompletnie teraz zgupiałam!!
dodam że ten wet jest najlepszy w mojej okolocy i przyjeżdżają do niego ludzie nawet z odległości kilkudziesięciu km

Witam ja podaje swojemu ten lek. Podaje poniewaz ma stwierdzoną dysplazję
o to zdjęcia
http://img250.imageshack.us/img250/9414/mail00018fi.jpg
http://img250.imageshack.us/img250/6622/mail00024tu.jpg

Jak widac ma bardzo płytkie panewki. Po konsultacji z weterynarzem daje 2,5 ml codziennie. Piesek waży 3,900 i ma 10 miesięcy.

Najlepiej zapytać się wterynarza ile dawkować, i czy dawac to bo wiadomo może ktoś za dużo dawał i żołądek tego nie wytrzymał.
Mozna zamiast tego dawać mniej silne środki.

Posted

Preparaty zawierajace tylko glukozamine i chondroityne mozna podawać bezpiecznie, natomiast Arthroflex i nowa wersja Canivitonu ( i niektóre inne preparaty) zawieraja jeszcze w swoim składzie wyciąg z Harpagophytum procumbens działający jak niesterydowy lek p/zapalny. Z tego powodu nie należy go łączyć z innymi lekami p/zapalnymi ponieważ może wywoływać podobne skutki uboczne (uszkodzenie śluzówki p. pok. a przy długotrwałym stosowaniu uszkodzenie chrząstki stawowej) Z tego co wiem to właśnie z tego powodu Vetoquinol zdecydował się na pozostawienie wersji Canivitonu bez czarciego pazura (ta pierwsza do stosowania profilaktycznie i przy niewielkich dolegliwościach, nowa- przy powazniejszych schorzeniach)

Posted

aburkowa napisał(a):
... Z tego powodu nie należy go łączyć z innymi lekami p/zapalnymi ponieważ może wywoływać podobne skutki uboczne (uszkodzenie śluzówki p. pok. a przy długotrwałym stosowaniu uszkodzenie chrząstki stawowej).

ale nam chodzi chyba o profilaktyczne podawanie Arthroflexu (przez np. 3 m-ce w dawce 2,5 ml dziennie) bez łączenia go z innymi lekami...

Posted

[quote name='mila_2']ale nam chodzi chyba o profilaktyczne podawanie Arthroflexu (przez np. 3 m-ce w dawce 2,5 ml dziennie) bez łączenia go z innymi lekami...

A czy tą dawkę ustaliłaś z weterynarzem? Widzisz mój mały wazy 3,900 a dostaje dawkę taka leczniczą

Najwazniejsze to nie przedobrzyć :) Generalnie warto kupic specjalną karme , sama karma zawiera odpowiednie składniki które maja dobry wpływ na stawy, chrzastke. Ja np. karmie tą ale to tez karma lecznicza +

wtedy mozesz uzyć łagodniejszego środka ;)

Hill's PD Canine j/d Presciption Diet Canine j/d

to pełnowartościowa karma dietetyczna dla psów. Zmniejsza bolesność stawów, spowalnia degenerację chrząstek stawowych powodowanych przez zapalenia stawów. Karma zawiera EPA - kwas tłuszczowy omega-3, jest wychwytywany przez chondrocyty i pozostaje aktywny w obrębie stawu, zmniejszając wytwarzanie enzymów proteoilitycznych w chrząstce stawowej. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 oraz niski stosunek kwasów omega-6 do omega-3 dodatkowo łagodzi zmiany zapalne w stawach. Sposób podawania: stosować zgodnie ze wskazaniami lekarza weterynarii.

Dawki początkowe są przedstawione w tabeli na opakowaniu. Aby utrzymać właściwą masę ciała psa, dawki te można modyfikować oraz dzielić na lub więcej posiłków dziennie.

Składniki: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, produtky pochodzenia roślinnego, jajka i ich przetwory, zboża, cukry, oleje i tłuszcze, składniki mineralne, L-tryptofan, chlorowodorek L-lizyny. Analiza składu: Białko 18,3%, Tłuszcz 14,8%, Włókno 4,8%, Popiół 4,2%, Wilgotność 8,0%, Wapń 0,62%, Fosfor 0,52%, Sód 0,16%, Pota 0,75%. 1kg zawiera: Witamina A 10320IU, Witamina D3 440IU, Witamina E 600mg, Witamina C 70mg, Beta-karoten 1,5mg, L-karnityna 32mg, Miedź 12,3mg.

Ja to zawsze mówie co za duzo to nie zdrowo. I najlepiej konsultacja jednak u specjalisty dla potwierdzenie tutaj wypowiedzi :)

Posted

Arthroflex nie wywołuje żadnych skutków ubocznych i może być stosowany profilaktycznie-tak twierdzi mój wet,a lecze u niego moje zwierzęta od 8 lat i jest świetnym lekarzem.

moji sąsiedzi stosują Arthroflex profilaktycznie u swojego labradora już od kilku m-cy i nie ma żadnych skutków ubocznych.Sama go stosowałam u wszystkich moich psów i tez było O.K;)
Arthroflex jest bezpieczny!

Posted

[quote name='sylwiaskalska']A czy tą dawkę ustaliłaś z weterynarzem? Widzisz mój mały wazy 3,900 a dostaje dawkę taka leczniczą

Moja Młoda jak zaczęła profilaktycznie brać arthroflex ważyła jakieś 25 kg;)