figa33 Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 fajnie ,ze starsze psiaki też domki znajdują a Reksiu wygląda jak by wiedział ,że to po niego państwo przyjechali mądry psiak Quote
majuska Posted November 25, 2010 Author Posted November 25, 2010 Wiecie co.....własnie weszłam do domu, sprawdziłam pocztę i mam maila od Justynki z wynikami...nie są dobre niestety:shake: Nerki w kiepskim stanie:-( Gabinet Weterynaryjny lek.wet. Justyna Wojtyna- Kopernika 3 36040 Boguchwala Właściciel / Owner Gmina Boguchwala Numer identyfikacyjny / Order ID 95339661 Zwierzę / Animal Dog Reksio Numer laboratoryjny / Laboratory No. VM760258/25.11.2010 Material serum, EDTA blood Test Wynik Wartość referencyjna Jednostka Uwagi Geriatric Profile 1) T4 (total T4) 23 12.9 - 60.5 nmol/l 2) Kidney: Urea (BUN) 43.9 ++ 3.2 - 10.3 mmol/l Creatinine 320 ++ < 124 umol/l Sodium 151 143 - 156 mmol/l Potassium 5.7 3.9 - 5.8 mmol/l Inorganic Phosphate 2.6 ++ 0.9 - 1.7 mmol/l Liver: Total Bilirubin <1.7 < 5.1 umol/l ALT (GPT) 104.2 < 122 U/l Alkaline phosphatase 104 < 147 U/l GGT 21 ++ < 13 U/l AST (GOT) 33.7 < 59 U/l GLDH 12.13 < 18 U/l Total protein 61 55 - 73 g/l Albumin 35 31 - 46 g/l Globulin 26 16 - 41 g/l Pancreas: Glucose 4.9 3.2 - 7.0 mmol/l a-Amylase 1194 < 1264 U/l Lipase 184.0 < 298 U/l Cholesterol 5.7 < 10.3 mmol/l Cholesterol (fasting dogs with regular body weight): < 7.8 mmol/l Fructosamine 246 203 - 377 umol/l Muscle: CK 173 < 378 U/l LDH 22 < 159 U/l Calcium 2.96 ++ 2.1 - 2.9 mmol/l Magnesium 0.85 0.7 - 1.1 mmol/l Triglycerides 0.6 0.3 - 5.3 mmol/l Triglyerides (fasting dogs with regular body weight): 0.3 - 1.7 mmol/l Haemogram Leukocytes 10.2 6 - 12 G/l Erythrocytes 4.72 - 6 - 9 T/l Haemoglobin 11.8 - 15 - 19 g/dl Packed cell volume (PCV) 39 38 - 55 % MCV 82 ++ 60 - 77 fl HbE 25 + 17 - 23 pg MCHC 31 - 31 - 34 g/dl Thrombocytes 290 150 - 500 G/l Differential blood count Basophils 0 0 - 1 % Eosinophils 8 + 0 - 6 % Segmented neutrophils 72 55 - 75 % Lymphocytes 18 12 - 30 % Monocytes 2 0 - 4 % Basophils (absolute) 0 /ul 3) Eosinophils (absolute) 813 ++ 0 - 600 /ul Segmented neutrophils (abs) 7346 3000 - 10000 /ul Lymphocytes (absolute) 1778 1000 - 4000 /ul Monocytes (absolute) 213 0 - 500 /ul Atypical cells 0 0 Anisocytosis 0 negative Polychromasia 0 negative Specific Pancreatic Lipase Add-On test 281 ug/l <= 200 ug/L not suspicious of pancreatitis 201-399 ug/L borderline result >= 400 ug/L suspicious of pancreatitis 1) Please note the new reference ranges for clinical chemistry parameters. These are based on laboratory owned data and are valid for adult dogs. General information: Haemolysis, e.g. due to submission of whole blood samples, may affect the accuracy of certain test results, particularly when testing for glucose, fructosamine, CK, LDH, phosphate and electrolytes. 2) Dogs with low T4 concentrations may be hypothyroid, may have a concurrent non-thyroidal illness or receive certain drugs. Occasionally, hypothyroid dogs can have T4 concentrations that are low normal. Dogs with clinical signs of hypothyroidism and low or low normal T4 concentrations may be evaluated further by submission of free T4 by Equilibrium Dialysis and canine TSH. A high T4 concentration in a clinically normal dog is likely variation of normal; however elevations may occur secondary to thyroid autoantibodies or rarely thyroid neoplasia. For dogs on thyroid supplement, acceptable 4-6 hour post pill total T4 concentrations generally fall within the higher end or slightly above the reference range. Please note: The interpretive comments have been changed to reflect assay performance due to a new lot of kit reagents. provisional reference range 3) Basophils up to 200/ul are considered normal in the literature. Przekopiowałam to z maila, trochę krzywo, bo na moim kompie nie ma tego specjalistycznego programu, żeby ładnie przekopiowało, sama to troche poprawiałam. Tam gdzie przy wynikach są takie plusiki tzn., że to podwyższone wartości. Są też dołączone 3 uwagi , ale że ja angielski miałam na maturze 20 lat temu, nie jestem w stanie przetłumaczyć, może Ty Dzika Figo cos z tego wyczaisz?? No w każdym bądź razie nery źle pracują:-(:-( Edit : widzę, że nie zaakceptowało moich poprawień:shake::shake: Pierwsza wartość to wynik, potem norma i jednostka Quote
Dzika_Figa Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Reksiu... :-(:-( Całe szczęście, ża masz domek. Mam nadzieję, że Twoi nowi Państwo będą Cię leczyć i będzie wszystko dobrze. Trzeba Ci karmy dobrej na pewno... A to duże koszty... :shake: Majuska, ja z tego tekstu rozumiem tylko to, co nie jest medyczne. Niestety medyczny angielski jest mi obcy, ciężko mi to przetłumaczyć. Generalnie te trzy punkty to wyjaśnienia możliwych przyczyn takich wyników. Quote
figa33 Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 oj Reksiu , czyli jednak coś jest:shake: mocznik i kreatynina niedobrze , nerki źle pracują jeszcze wapń za dużo ( może też nerki ) i eozynofile , specyficzne krwinki białe wskazują na alergię ,ale może na infekcję pasożytniczą ) no i podwyższony czynnik GGT ( czynność wątroby ) i jeszcze hemoglobina i objetość krwinek za duża ( nie wiem co to znaczy , niedokrwistość , brak B12 , kwasu foliowego , odwodnienie ? ) ojej...ale może trzeba leki podawać i już jak dobrze ,że zimą nie będzie mieszkał w boksie Quote
Becia66 Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 moje obawy sa takie, czy to wszystko Państwa nie przerośnie. Kilkakrotnie pytali o stan jego zdrowia, czy on aby nie jest poważnie chory i nie wiem czy ich stać na droższe leczenie. Pani jest w domu - nie pracuje, mają kilkuletnie chore dziecko z którym byli w przytulisku i jeszcze oseska w domu. Ludzie wielkiego serca ale czy podołają ? Strasznie się boję żeby Reks nie wrócił do przytuliska bo zaznał już domowego ciepełka, a ciężka zima przed nami. Quote
majuska Posted November 25, 2010 Author Posted November 25, 2010 Reks nie może wrócić, najwyżej zorganizujemy jakąś pomoc dla niego, Justynka na pewno coś zaproponuje, jutro się z nią skontaktuję, a potem zdzwonię z Państwem i ustalimy plan działania. Quote
Florentynka Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Jeśli to tylko kwestia kosztów leczenia, których właściciele Reksa mogą nie udźwignąć - to się załatwi. Jakby co obiecuję wsparcie finansowe. Quote
figa33 Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 też myślę ,że weterynarz ustali leczenie i zobaczymy nie można też za bardzo straszyć państwa , w końcu nie wiemy tak naprawdę co będzie byleby chcieli się nim dobrze zajmować może uważna dieta , leki wystarczą powrót Reksia do przytuliska to dla niego wyrok nie zostawimy Go tak Quote
majuska Posted November 25, 2010 Author Posted November 25, 2010 Tak mi sie wydaje, że serce i chęci u nich są, tylko co najwyżej ciężko z kosztami. Dziś mi nowy Pan Reksia opowiadał, jak to on nie odstępuje ich na krok, po domu łazi za nimi cały czas, bardzo ich tym ujmuje, nie mieliby serca wg mnie oddać Reksia, jak się im pomoc zaproponuje na pewno będzie dobrze. Asiu Ty masz kochanie tyle wydatków.......:roll: Może jak Magnesy się skończą wymyślicie z Dziką Figą jakiś bazar na Reksa :razz: ( nie wiem czy można na psa w nowym domu??:roll: ) Zobaczymy jak Justynka określi leczenie i ewentualnie koszty, już dziś mi mówiła, że będzie też sama myśleć jak Reksiowi pomóc, żeby tych ludzi z tym nie zostawiać. Quote
Florentynka Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 majuska napisał(a): Asiu Ty masz kochanie tyle wydatków.......:roll: Całe szczęście , że inni nie mają, prawda ;). Cóż, jako ta jedyna nieszczęsna która ma wydatki jakoś w końcu do tego przywykłam. Na szczęście zdarza mi się mieć też wpływy jakieś, od czasu do czasu. Fakt, że nieregularnie - minusy wolnego zawodu i trybu pracy. Dlatego stałych deklaracji to ja się staram unikać. Przechodząc do konkretów - w sobotę prawdopodobnie oddajemy wypożyczoną klatkę łapkę, dostanę zwrot kaucji - a ponieważ kasa już raz z mojego konta wyszła i jakoś bez niej przeżyłam, to niniejszym tą kwotę ( 300 zł) przeznaczam na leczenie Reksa. Quote
majuska Posted November 26, 2010 Author Posted November 26, 2010 Matko Asiu nie wiem co nawet powiedzieć....po prostu:calus: Ja tez cos na pewno wyskrobię, Justynka mówi, że w Boguchwale ma swoich stałych darczyńców, nie koniecznie wielkich kwot, ale ziarnko do ziarnka....zwykle przeznacza to na pomoc dla powypadkowych kotów, ale powinno też odrobinkę wpaść z tego do Reksiowej skarpety. Dzika Figo a te puszeczki od Ciebie nie nadawałyby się dla Reksia? Ja jeżdżę co 2 tygodnie do Stalowej Woli ( tam właśnie Reks pojechał ) więc zawsze mogę im coś podrzucić, myślę, że jesteśmy w kupie im sporo pomóc i będzie dobrze. Poldziu mój tez ma kiepskie nery, a do tego serducho wysiada, padaczka i nowotwór w paszczy...a jakoś " ciągniemy ";) Quote
Becia66 Posted November 26, 2010 Posted November 26, 2010 zobaczymy co to za leki on musi przyjmować ale dieta pewnikiem murowana. Straszne ograniczenia gdyby się chciało restrykcyjnie przestrzegać. Sama miałam z tym problem z moim Borysem parę lat temu bo suchej karmy nie cierpiał i wolał głodować niż wziąć do paszczy. Quote
Becia66 Posted November 26, 2010 Posted November 26, 2010 [quote name='majuska']Reks nie może wrócić, najwyżej zorganizujemy jakąś pomoc dla niego, Justynka na pewno coś zaproponuje, jutro się z nią skontaktuję, a potem zdzwonię z Państwem i ustalimy plan działania. Więc może nie piszmy że on w domu stałym bo teraz naprawdę jego pobyt może byc pod znakiem zapytania. Niech on będzie na tymczasie z opcją naszej pomocy w jego utrzymaniu. A wtedy z bazarkami no problem. Rozmawiałam z Justynką - duży worek renal Hillsa lub Royala to ok. 200zł i starczy pewnie na półtora miesiąca, może trochę dłużej. ,,Normalne'' jedzenie też wyselekcjonowane i pewnie nie najtańsze. I jeszcze leki. Więc napisz majuska że on w dt i koszty podciągniemy trochę bazarkami. Quote
Dzika_Figa Posted November 26, 2010 Posted November 26, 2010 w kwestii puszek - czytałam w internecie, że właśnie ludzi ekarmią nimi nerkowce ze świetnymi efektami. Niech Justynka obejryz sbie skład to będzie wiedziała, czy się nadają. Mogę dosłać więcej, mogę też przywieźć Reksowi wór Hillsa albo RC dla nerkowców - tu to jest tańsze. Nie ma mowy, żeby wrócił do przytuliska! Quote
majuska Posted November 26, 2010 Author Posted November 26, 2010 Nie no nie dramatyzujmy, Reks nie wróci....po prostu wesprzemy rodzinke Reksia i będzie wszystko dobrze, rozmawaiałm z Justynką i mówiła, że koszt karmy dla Reksia na miesiąc to ok. 250 zł, ustalę z Państwem ile sa w stanie dac od siebie, a esztę jakos uskładamy. Tak na prawde wyleczyc Reksia sie juz nie da, nie zregenerujemy nerek, ale trzeba zrobić wszystko aby spowolnić proces ich dalszego niszczenia..... Justynka dziś ze swoją znajoma wetką omawiały Reksia wyniki, no i właściwie obie twierdzą, że wiele się nie da zrobić, karma dla nerkowców i ewentualnie proszek IPAKITINE ( też jest drogi )... Beciu rozmawiałaś przecież z ludźmi i byli świadomi że nie biorą młodego i zdrowego psiaka...przecież właśnie chcieli taką bidę, udało mu sie w ostatniej chwili doopsko wsadzić do ciepełka :) Będzie dobrze!!! Quote
Dzika_Figa Posted November 26, 2010 Posted November 26, 2010 Pewnie, że będzie dobrze! Jakoś damy radę! Zastanawiam się, czy suchą karmę możnaby uzupełniać domowym jedzeniem dostosowanym do potrzeb nerkowca... chyba tak? Quote
majuska Posted November 27, 2010 Author Posted November 27, 2010 Dzwoniła właśnie Pani od Reksia :) Przepraszała, że dopiero teraz bo mieli jakąś stłuczkę i młyn do tego. U Reksia wszystko super, ich dzieciak jest w nim zakochany, cały czas razem łażą , nawet do łazienki do kąpieli musi byc Reksio, Chwalą go bardzo, lubi siedzieć w domku, żadnego siusiu ani nic w domu nie ma, jak chce wyjść to to sygnalizuje, z budy która jest na ogrodzie wogóle nie korzysta, jak się robi ciemno - Reksio myk do domku i doopcię grzeje, bardzo , je gotowane, makaron z warzywami i troche jakiegos mięsa do tego, powiedziałm o chorych nerkach, nie było żadnego ale , jesteśmy umówione na przyszły poniedziałek wezme im wyniki badań, ustalimy plan działania, oni i tak z nim ida lada dzień do swojego weta tez na przegląd i powiedzą o tych nerkach. Ogólnie jest wszystko super Quote
figa33 Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 bardzo się cieszę , kochany , mądry Reksio Quote
Dzika_Figa Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Noo proszę jak się Reksio szybko zaaklimatyzował! Quote
Florentynka Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Zobaczcie te rzeczy i skonsultujcie z Justyną - jeśli to by było dobre dla Reksa to mogę dla niego zamówić: http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/animonda_integra http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/reddy jeszcze takie jest: http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/happy_dog_premium/happy_dog_sensitive/31020 Quote
Florentynka Posted December 5, 2010 Posted December 5, 2010 Hop hop! Ja proszę żeby ktoś się wypowiedział w temacie karmy - mogę zamówić dla Reksa z wysyłką na jego adres, albo, jeśli wolicie, przesłać te zdeklarowane 300 zł. To jak? Quote
majuska Posted December 5, 2010 Author Posted December 5, 2010 Asiu ja dopiero z państwem od Reksa zobaczę się w przyszły poniedziałek, bo teraz musze nadrobić ten stracony przez snieżycę, jak z nimi ustalę wszystko, to wtedy dopiero dam konkretnie znać co robimy, wytrzymasz? Quote
Florentynka Posted December 5, 2010 Posted December 5, 2010 [quote name='majuska']Asiu ja dopiero z państwem od Reksa zobaczę się w przyszły poniedziałek, bo teraz musze nadrobić ten stracony przez snieżycę, jak z nimi ustalę wszystko, to wtedy dopiero dam konkretnie znać co robimy, wytrzymasz?[/QUOTE] Spokojnie... Quote
Becia66 Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 [B]Reksiu nie żyje.[/B] W sobotę poczuł się żle, nie chciał jeść, przestał chodzić, rozjeżdżały mu się tylne łapy. Państwo zawezwali lekarza, dostał jakies leki, zastrzyki, nie było poprawy. Zaczął robić pod siebie. Odszedł dzisiaj rano, prawie na rękach Pana. Jestem kompletnie rozbita. Quote
figa33 Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 bałam się pytać koniec:-( Reksiu , a myslałam ,że pechowiec to Terry boże , przynajmniej choć troszkę zaznał ciepełka na pewno Pan tulił Go i głaskał po główce.. Quote
Recommended Posts