kasia&jaga Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 Bardzo proszę o informacje na temat tej choroby wywoł. przez pasożyta, i co najczęśćiej jest jej głównymi objawami, co powinno mnie skłonic do zrobienia badań kału.........? Quote
Agnieszka K. Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 kasia&jaga napisał(a):co najczęśćiej jest jej głównymi objawami, co powinno mnie skłonic do zrobienia badań kału.........? Objawem może być biegunka (ale nie koniecznie), może być też to, że pies jest chudy. A wywoływana jest przez pierwotniaki. Quote
Patka Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 zerknij tutaj napisz do Dony i Pawął oni maja duze doswiadczenie z labliozą http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=16921 Quote
Ali26762 Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 Objawem lamblii u Deryla były stolce ze śluzem. To skłoniło mnie do zrobienia badań. Deryl leczony był Metronidazolem i udało się wytępić lamblie. Robiłam później badania wielokrotnie, przestrzegałam terminu dostarczenia materiału do badań w określonym czasie (do pół godziny) i więcej lamblii nie było. Quote
borsaf Posted August 7, 2006 Posted August 7, 2006 Dodaje do tematu Lamblia. Ostatnio dowiedziałam sie, że brak w kale cyst pasożytów nie zawsze jest objawem, ze ich wogóle nie ma. Nie leczona lamblia umiejscawia sie w wątrobie i stamtąd juz w kale cyst sie nie znajduje, a problem pozostaje. We Wrocławiu jest laboratorium, w którym mozna zbadac tzw. przeciwciała p.ko lamblii, ktore to p.ciala bada sie w kale. Nie musi to byc kał świeży jak w przypadku badania na pasożyta bezposredniego, moze być mrożony. Jest toważna wiadomośc dla nie mieszkających na miejscu. Badanie kosztuje jakieś 50-60 zł, nie jest tanie, ale wyklucza lub potwierdza chorobę. Oczywiście, jak są w kale cysty to badania takiego nie trzeba robić. Robimy je jak w kale nic nie ma, a objawy lambliazy, jakies chudnięcie, brak apetytu, biegunki, sluz w stolcu itp., nadal wystepują. Czy w innych miastach istnieja laboratoria, które tego typu badanie przeprowadzają, nie wiem, trzeba popytać. Pytac sie trzeba o badanie na obecnośc p.ciał kalowych, bo zwykłe badanie też robi sie metodą p.ciał anty lamblia, to moze być mylące. W pierwszym przypadku szukamy p.ciał w kale, a w drugi,. powszechnym, preciwciałami szukamy cyst. Pozdrawiam borsaf i Regon Quote
nomu Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Ja zauważyłam w kupkach biała kaszke, więc zrobiliśmy badanie i wyszły właśnie lamblie. Jeszcze nie wiem co na to wet, ale objawów które wszyscy tu wymieniają nie znajduje u mojego psa. Quote
Agnieszka K. Posted September 2, 2006 Posted September 2, 2006 nomu napisał(a):Ja zauważyłam w kupkach biała kaszke, więc zrobiliśmy badanie i wyszły właśnie lamblie. Jeszcze nie wiem co na to wet, ale objawów które wszyscy tu wymieniają nie znajduje u mojego psa. Lamblie to pierwotniaki i nie widać ich gołym okiem:evil_lol: . Biała kaszka może swiadczyć o tym, ze pies ma robaki. Quote
Recommended Posts