Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Times New Roman]Będę bardzo wdzięczna za informację, czy piesek z zaburzeniami neurologicznymi może być szkolony (brak reakcji na zagrożenie, czasem kręci się w kółko, nie potrafi ocenić odległości przy skoku na kanapę i spada na ziemię, potrafi tez spaść siedząc na kanapie)? Czy jest jakaś szansę na poprawę jego negatywnych zachowań? Głównie agresywnych, chciałabym też ustawić psa w hierarchii w domu ponieważ myśli, że to on rządzi domem i w zasadzie tak jest ponieważ zębami załatwia wszystkie sprawy. Dodam, że to piesek ze schroniska i jest u mnie od 7 miesięcy. Weterynarz sugerował uśpienie psa lub usunięcie zębów czego sobie nie potrafię wyobrazić. Nie znam się na tresurze i nie wiem czy taki piesek będzie się w stanie czegokolwiek nauczyć.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Bardzo proszę o podpowiedzi co zrobić.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Dziękuję.[/FONT]

Posted

Każdego psa można czegoś nauczyć, i pozytywnie wpłynie to na Wasze relacje i poczucie bezpieczeństwa psa. Oczywiście wchodzą tu w grę tylko metody pozytywne, poczytaj o szkoleniu klikerowym. Oczywiście z uwagi na ograniczenia psa nie wszytsko będzie wychodziło i trzeba będzie sporo cierpliwości, ale naprawdę warto spróbować.

Jakie są problemy z psem poza agresją?
Na jakiej podstawie sugerujesz, że to problemy z hierarchią - ja bym postawiła to chyba na ostatnim miejscu w możliwych przyczynach. Pies jest chory, co bardzo źle wpływa na jego pewność siebie i poczucie bezpieczeństwa, doskonale wie, że jest słaby i jest łatwym łupem, dodatkowo ze schroniska = po przejściach, pewnie już człowiek mu pokazał, jak potrafi być okrutny - jak on ma reagować na coś czego się boi, nie chce, uważa za zagrożenie? Oczywiście, że zębami... Jakiekolwiek ustaiwanie psa w hierarchii, ignorowanie czy inne dziwaczne metody co najwyżej pogorszą jego stan albo doprowadzą do innych problemów.
Ja bym wzmocniła więź z psem i uzyskała jego zaufanie właśnie poprzez szkolenie oparte na nagrodach, nagradzaniu posłuszeństwa, nie krzyczała na psa, nie karciła w żaden inwazyjny sposób... Jak pies będzie pewniejszy siebie, zaufa, poczuje się bezpieczniej, to przestanie reagować na wszystko agresją. Oczywiście takie traktowanie psa nie znaczy, że nie trzeba być konsekwentnym i ulegac zachciankom psa ;)

Posted

[FONT=Times New Roman]Poczytam na pewno :-)[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Niestety nie wiem jaka jest przeszłość mojego psa. Po jego nagłym zachorowaniu w około 2gim miesiącu pobytu u mnie zaczął bardzo negatywnie reagować na innych ludzi, mi się obrywa jak próbuję go odciągnąć od kogoś, pewnie gdybym od początku przebywała z nim sama nie zauważyłabym długo problemu. Mieszkam z koleżanką, której psiak od jakiegoś czasu nie akceptuje ale tylko wtedy kiedy ja jestem w domu, jak zostają sami wszystko jest ok, pies zajmuje się sobą. Niestety kiedy wracam koleżanka jest bacznie przez niego obserwowana (tak jakby polował na nią)i przy każdej zmianie ruchu atakowana przez psa. Dzieje się tak również kiedy odwiedzają mnie np znajomi czy ktoś z rodziny. Nie wiem czy pies jest zazdrosny czy może mnie broni.. ja w każdym razie nigdy go nie biję, nie podnoszę głosu, staram się być cierpliwa, niestety w pewnym momencie sama zaczęłam się bać tych sytuacji ponieważ nie jeden raz zostałam pokąsana i on to czuje, nie mogę go w chwili ataku na kogoś wziąć na ręcę bo mnie gryzie . Bardzo ciężko jest opisać ten problem gdyż trwa to już około 5 miesięcy, może wypowiadam się zbyt chaotycznie...po chorobie agresja psa była nasilona również wobec mnie ale myślę że był to wynik tego ze np robiłam mu zastrzyki itd. Mi chyba zaufał jednak atakuje innych, nagle i to w abstrakcyjnych sytuacjach. Przez pierwsze 2 miesiące byłam zaskoczona że trafiłam na pieska tak spokojnego, radosnego i cudownego, non stop jakby się uśmiechał. Weterynarz twierdzi, że stan zapalny który przeszedł nie spowodował tefgo co się z nim dziieje, że coś było na rzeczy już wcześniej a teraz po prostu się ujawniło. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]O hierarchii piszę ponieważ widzę, że psiak zachowuje się jak hrabia, kanapa w salonie należy do niego i nie każdy może na niej usiąść, z balkonu wyjdzie nie jak go proszę tylko wtedy kiedy on ma na to ochotę, są takie sytuacje że mam wrażenie że on robi świadomie odwrotnie niż ja bym tego chciała, w drzwiach jest zawsze pierwszy, z kanapy nie ma jak go ściągnąć. Był okres że nawet jak spał ze mną w łóżku warczał na mnie jak się ruszałam... W każdym razie na chwilę obecną jest ok ale w stosunku do mnie. Współlokatorka za to jest już na skraju wyczerpania nerwowego, w każdym razie jest gotowa na współpracę ze mną i z psem. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Innych problemów z nim nie mam, przerażająca jest nieszczęsna agresja... Aha i jeszcze ważny szczegół, pies rzuca się na prawie wszystkie psy bez względu na płeć i wielkość plus jadące samochody.. no i w nocy szczeka jak opętany słysząc jakikolwiek szmer…[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Wiem, że sytuacja wymaga ode mnie dużo cierpliwości i czasu który musze poświęcić mojemu terroryście ale jestem w pełni przygotowana psychicznie :-) [/FONT]

Posted

Może zmień weta. Jeżeli pies ma zaburzenia neurologiczne może trzeba mu podać jakieś leki. Zależy jakie to są zaburzenia bo jeżeli nie czuje się zbyt pewny np. ziemia mu ucieka albo się chwieje / w jego odczuciu jego otoczenie nie jest stabilne , obraz pływa itp./ to może tez być przyczyną jego zachowania. Na Twoim miejscu poradziła bym się innego weta i zdobywać zaufanie psa powoli.Pies po przejściach różnie reaguje tak w poście powyżej zwłaszcza gdy jest ze schroniska.Nigdy nie wiemy jaka jest historia taka prawdziwa tego psa. Spokojne pozytywne szkolenie psa też przyniesie efekty ale nigdy nic na siłę tylko powoli kroko za krokiem do przodu.

Posted

Trudno przez internet radzić kiedy nie widzi się jak postępujesz z psem, w jaki sposób uczysz posłuszeństwa , jakim tonem wydajesz polecenia , warczy kiedy się zbliżasz czy jak mówisz , jak nagradzasz itp.
Poczytaj o pozytywnym szkoleniu , sygnałach uspokajających ( dużo informacji naprawdę można znaleźć w internecie http://pies.onet.pl/porady_ekspertow,eksperci.html , Z.Mrzewińska , Kłosiński , Gałuszka i nieszczęsnym micie dominacji spania w lóżku czy przechodzenia przez drzwi :oops: np. http://pies.onet.pl/4580,13,17,mit_dominacji,1,artykul.html ;
http://pies.onet.pl/37664,13,17,czy_pies_nas_dominuje,1,artykul.html ; http://pies.onet.pl/13,13884,41,mit_dominacji_to_skad_takie_zachowanie_psa,ekspert_artykul.html )
i myślę , że przede wszystkim o rasie ( chociażby tu http://pekinczyki.com/wychowanie/jak-wychowywac-pekinczyka/ ) .

Poczytaj tu był podobny problem http://www.dogomania.pl/threads/178325-nie-wiem-co-robić...

Pewnie pies był przyzwyczajony do spania w łóżku ,ceni sobie wygody ;) ( charakterystyczne dla rasy tak samo jak nietolerancja na inne zwierzaki ), jeśli dojdzie jeszcze złe doświadczenie związane z porzuceniam , dyskomfort związany z chorobą (wykonywanie zastrzyków itp. ) to i dochodzi nietorenacja na inne nowe osoby , być może dotyk .

Trzeba powoli metodą nagrody wypracowywać pożądane zachowania i odbudowywać właściwe relacje .
Zweryfikuj swoje postępowanie wobec psa ( tak samo koleżanka) , nic nie dzieje się bez przyczyny .
CZęsto miesiącami trwa odbudowanie zaufania i prawidłowych relacji więc życzę powodzenia i wytrwałości .

Posted

(...) Gałuszka i nieszczęsnym micie dominacji spania w lóżku czy przechodzenia przez drzwi )

Spanie w lozku i przechodzenie przez drzwi nie ma wiekszego znaczenia jesli pies jest podporzadkowany,posluszny.Natomiast w przypadku takim jak opisany moze miec aspekt wychowawczy.Po prostu spowodowanie zeby pies poczekal kiedy wychodzimy,czy na polecenie zszedl z kanapy to egzekwowanie posluszenstwa.
Nie mozna kazdego niepozytywnego zachowania wobec psa ladowac w "teorie dominacji".A to,ze on jest chory nie spowodowalo,ze przestal byc psem.

dii posluchaj uwaznieco mowi do dziewczyny wymieniony przeciwnik takich zabiegow,tak gdzies po 7 minucie filmiku (mam nadzieje,ze to tu,bo chwilowo nie mam fonii w kompie)

http://www.youtube.com/watch?v=mPUpOLPjdSk