passa Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 Witam. Znajomi mieszkający w Holandii mają 9-miesięcznego setera i chcieliby znaleźć mu polskie szkolenie. Czy ktoś ma informacje na temat polskich trenerów w tym kraju? Nie chcą go szkolić w innym języku (angielski/holenderski),choć według mnie lepiej już w obcym,niż wcale. Psiak reaguje na niektóre komendy,ale z jego chodzeniem przy nodze i reagowaniem na "stój" jest kiepsko,a tu chodzi o bezpieczeństwo. Próbowałam szukać w internecie takich szkoleniowców,ale na razie bez skutku. Czyżby nie było żadnych?:roll: Quote
sator_k_ Posted August 16, 2010 Posted August 16, 2010 passa napisał(a): Nie chcą go szkolić w innym języku (angielski/holenderski),choć według mnie lepiej już w obcym,niż wcale. Ale przecież on mogą chodzić na szkolenie do holenderskiego szkoleniowcy, a komendy psu wydawać po polsku. Psu jest na prawdę wszystko jedno, bo on przecież nie rozumie słów, tylko kojarzy je z wykonaniem czynności i nagrodą. Np. komenda "siad" równie dobrze może brzmieć "kwiatek". No chyba, że to miałoby być szkolenie na zasadzie oddania psa terenerowi, wtedy wiadomo komendy będą po holendersku, ale ja nie popieram takiej metody szkolenia, bo terening ma umacniac więź z przewodnikiem, opiekunem, a tak to umacnia więź, ale z trenerem. Quote
Recommended Posts