Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam proste pytanko czy Kreon można wysypywać z kapsułki i posypać karmę??
Nie spowoduje to podrażnienie przełyku??
Czy enzymy zadziałają tak jak mają czy mogą zostać wcześniej strawione?
Mamy podejrzenie, że suczka jest uczulona na kapsułkę (tworzywo z jakiej jest wykonana).

Posted

Atenka napisał(a):
Mam proste pytanko czy Kreon można wysypywać z kapsułki i posypać karmę??

Nie można. :shake: Lek bez otoczki zostanie wcześniej strawiony niż powinien i nie zadziala.

Posted

[quote name='Atenka']
A czy słyszał ktoś o zamienniku Kreonu neopankreatynie?
Czy jest dużo gorsza jakościowo od Kreonu?

Ja slyszalam, że jest tabletką wielokrotnego użytku. :evil_lol: Czyli w ogóle nie jest trawiona. Ale spróbuj, może u Twojego psa się sprawdzi.

Posted

Neo-Pankreatyna jest dobrym polskim lekiem.Tabletki wyglądające na wielorazowe są tabletkami o konstrukcji szkieletowej.Substancja czynna jest zawarta w przestrzeniach międzyszkieletowych i uwalnia się w docelowym miejscu.Poza organizm wydalony jest bezużyteczny już szkielet.

Posted

Dzięki za odpowiedź, spróbujemy.Po pierwsze jeżeli Dora jest uczulona na kapsułki to byłoby to dobre rozwiązanie a przy okazji tabletki są dużo tańsze.

Posted

al-ka napisał(a):
Tabletki wyglądające na wielorazowe są tabletkami o konstrukcji szkieletowej.Substancja czynna jest zawarta w przestrzeniach międzyszkieletowych i uwalnia się w docelowym miejscu.Poza organizm wydalony jest bezużyteczny już szkielet.

Dziękuję za wyjaśnienie. :razz:

Atenka napisał(a):
przy okazji tabletki są dużo tańsze.

To fakt, Kreon jest drogi. Mój pies na szczęście zażywal dawkę 25000, więc lek przepisywal mi ludzki lekarz. Placilam 10 pln za 50 kapsulek.

Posted

moth napisał(a):

To fakt, Kreon jest drogi. Mój pies na szczęście zażywal dawkę 25000, więc lek przepisywal mi ludzki lekarz. Placilam 10 pln za 50 kapsulek.

I tym sposobem Ty zaoszczędziłaś, ale do leczenie Twojego psa dopłaciliśmy my wszyscy - podatnicy... z publicznych pieniędzy. Jak ktoś chce być "przebiegły" to powinien ubezpieczyć psa.

Posted

Cathedral napisał(a):
I tym sposobem Ty zaoszczędziłaś,

Śmieszna ta oszczędność. Co roku placę kilkadziesiąt tysięcy zlotych podatku, w tym nie malo na NFZ. :mad:

Cathedral napisał(a):
ale do leczenie Twojego psa dopłaciliśmy my wszyscy - podatnicy... z publicznych pieniędzy.

Rozumiem, że wolisz, aby Twoje podatki przejadali politycy. ;)

Cathedral napisał(a):
Jak ktoś chce być "przebiegły" to powinien ubezpieczyć psa.

Chętnie bym to zrobila, ale póki co nie ma sensownych polis dla psów. Placi się dużo, w zamian nie wiele zyskując i nie można na ubezpieczenie leczyć chorób przewleklych, tylko nagle wypadki typu zlamana lapa. :shake:

Żebyś się już tak bardzo nie zlościla, to dodam, że pies byl leczony nie dlugo, jakieś 3 miesiące. :roll:

Posted

Płacimy wszyscy - korzystamy różnie. To nie powód żeby działać jak Robin Hooda "ukraść bogatym, a zabrać... SOBIE".
Jeśli oszczędność jest "śmieszna", to po co wykupywałaś lek ze zniżką?
Wolałabym, aby moich pieniędzy nie przejadali politycy. Wolałabym również, aby nie wykorzystywali ich inni obywatele w celu leczenia swoich zwierząt.

Ja się nie złoszczę. Bynajmniej. Ale jeśli już przekombinowałaś z receptą - trzeba było zachować to dla siebie.

Neo-Pankreatinum - można spokojnie kupić bez recepty, w cenie ok. 9 zł za 30 tabl. Kreon jest rzeczywiście droższy - 67,28 za 50 szt tego silniejszego.

• 2 months later...