Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

aanka napisał(a):
No właśnie , też czytałam dokładnie link o ehrlichiozie, podany wcześniej i też zwrócilam uwagę na podobieństwo objawów .....................:cool3:

Serio??? Ja nie widziałam tego linku! Może jednak cholera coś w tym jest?

• Replies 887
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale ona nie ma już anemii ani trombocytopenii. Pozostało jej wychudzenie, zwalczane właśnie robale, i szybki oddech. Przyczyną równie dobrze mogły być robale, albo kopniak, któy spowodował uszkodzenie w którymś z organów(miała trzy badania USG i na każdym nerki i wątroba wyglądały inaczej), krew uciekała powodując spadek ilości erytrocytów i płytek. W ostatnim badaniu wyszedł problem z podwyższoną ilością białych krwinek i obrzęk płuc. Ma tłustą sierść i obecnie luźną kupkę. Przezroczysty mocz, który nabiera barwy po elektrolitach. Tyle objawów, każdy pasuje do innej jednostki chorobowej...

Posted

Helga, ja wiem, że przy stanie Viki ciężko cokolwiek zrobić, ale pomyślcie o zabraniu jej do Wrocławia. Wawka jest dalej. Jeśli chodzi o tą tłustą sierść to wskazywałaby na trzustkę, a niunia ma zdrową trzustkę.

Posted

mala_czarna napisał(a):
Przy erlichiozie występuje również zapalenie nerek i płuc. Być może stąd ten kolor moczu i obrzęk w płucach?

Profil nerkowy wypadł prawidłowo. Zapalenia płuc też nie mamy :(
Możemy ją skonsultować z Wrockiem, tylko, że brakuje na to funduszy. Mamy dług kilka tys. za leczenie Viki w klinice :(

Posted

Zapalenia nie ma, ale jest obrzęk. To musi wynikać z czegoś. Jeśli chodzi o nerki to powiem tylko na przykładzie mojej kochanej Wikuni, która w końcowym stadium choroby miała fatalną mocznicę. Dwukrotne usg nerek nie wykazało absolutnie żadnych zmian. Ani w miąższu nerek, ani w budowie, ani w kłębuszkach nerek. A poziom kreatyniny był ponad 5, moczu 450 :(

Posted

[quote name='Helga&Ares']Profil nerkowy w badaniu biochemicznym - prawidłowy, Sunia zagadka...

Ja już wiem po mojej własnej suni, że wiele książkowych objawów choroby, które miała, okazywały się póxniej być czym innym. Nie mogę sobie przypomnieć, ale wet mówił mi wczoraj jeszcze pod jakim kątem sprawdzić jej dolegliwości :( Kurcze, żeby można było pieniądze zorganizować, i zawieźć ją do Wrocka :(

Posted

Witam gdzie, u kogo obecnie przebywa Viki i ile dokladnie zostalo wydane na leczenia Viki, kilka tysiecy zl to nie jest informacja, jakie sa dlugi, czy jest jakas zbiorka oprocz bazarku cegielkowego robiona?

Posted

Helga, dzwoniłam na Powstańców. Pojedyńcze oznakowanie kortyzolu w LABOKLINIE to koszt 50 zł, ale będę wiedziec więcej po godz. 12.
Pani doktor, o której rozmawiałyśmy nie ma; jest na urlopie. Prawdopodobnie pożyczę wkłady do lodówek turystycznych i jakoś damy radę.

Posted

Ellig napisał(a):
Witam gdzie, u kogo obecnie przebywa Viki i ile dokladnie zostalo wydane na leczenia Viki, kilka tysiecy zl to nie jest informacja, jakie sa dlugi, czy jest jakas zbiorka oprocz bazarku cegielkowego robiona?

To może juz Helga&Ares się wypowie. Viki jest u niej.

Posted

Zadzwoniłam jeszcze do Labwetu w Wawce. Badanie kortyzolu to koszt 30 zł, i wynik jest tego samego dnia, najpóźniej w dniu nastepnym. Na wyniki badań z Laboklinu trzeba będzie długo czekac.

Posted

[quote name='Ellig']Witam gdzie, u kogo obecnie przebywa Viki i ile dokladnie zostalo wydane na leczenia Viki, kilka tysiecy zl to nie jest informacja, jakie sa dlugi, czy jest jakas zbiorka oprocz bazarku cegielkowego robiona?
Będę to wiedzieć dokładnie, jak dostaniemy fakturę za leczenie. Zbiórka oprócz bazakru cegiełkowego prowadzona jest jeszcze na Allegro.

[quote name='Isadora7']Aukcja cegiełkowa dla Vikuni:
http://allegro.pl/item1190386371_mlo...a_o_pomoc.html

Proszę o rozsyłanie linka :-(

[quote name='Vlk']ojej ale ona się musi nacierpieć, tyle objawów a dalej nie wiadomo na co leczyć :( trzymaj się sunia

[quote name='Edi100']Obie się trzymajcie. Spokojnej nocki.

[quote name='Akrum']jak się dziś czujesz Vikunia?

Vikunia właśnie zjadła śniadanko i odpoczywa, dużo, dużo odpoczywa. Kostki na wierzchu ma, mam nadzieję, że po tej karmie przykryją się one tłuszczykiem.

[quote name='mala_czarna']Zadzwoniłam jeszcze do Labwetu w Wawce. Badanie kortyzolu to koszt 30 zł, i wynik jest tego samego dnia, najpóźniej w dniu nastepnym. Na wyniki badań z Laboklinu trzeba będzie długo czekac.

Oj, to świetnie. Bardzo Ci dziękuję Kamilo! Im szybciej dostaniemy wynik testu ACTH, tym lepiej dla Vikusi :)

Posted

mala_czarna napisał(a):
To może juz Helga&Ares się wypowie. Viki jest u niej.

Nie za bardzo rozumiem Helga odpisala mi ,ze sama jest do srody w Poznaniu, potem bedzie w Świebodzinie, na moje pytanie nie odpowiada gdzie jest sunia Viki nie odpowiada, karme 10 puszek Hill'sa i/d kupilam i wyslalam na adres podany do Poznania...

Posted

[quote name='Ellig']Nie za bardzo rozumiem Helga odpisala mi ,ze sama jest do srody w Poznaniu, potem bedzie w Świebodzinie, na moje pytanie nie odpowiada gdzie jest sunia Viki nie odpowiada, karme 10 puszek Hill'sa i/d kupilam i wyslalam na adres podany do Poznania...

Vikunia jest ze mną oczywiście, nie zostawiłabym jej, a już na pewno nie w tym stanie.
Dziękuję Serdecznie za puszki dla Suni:Rose:

Posted

mala_czarna napisał(a):
No jak się dzisiaj czuje Vikunia? Lepiej troszkę jej się oddycha? W Wawce dzisiaj chłodniej, może tam u was też już lepsza pogoda?

Oddycha lepiej i to od momentu podania elektrolitów, które miały wyrównać przypuszczaną kwasotę metaboliczną. W tej karmie którą je, jest wyższy poziom elektrolitów, co jej dobrze robi. Nie muszę podawać kroplówek. Jestem ciekawa czy po żarełku się zaokrągli. Póki co przyjmuje glukokortykoidy i kefavet plus fatro. Po tym zestawie czuje się jakby lepiej...

Posted

Helga&Ares napisał(a):
Oddycha lepiej i to od momentu podania elektrolitów, które miały wyrównać przypuszczaną kwasotę metaboliczną. W tej karmie którą je, jest wyższy poziom elektrolitów, co jej dobrze robi. Nie muszę podawać kroplówek. Jestem ciekawa czy po żarełku się zaokrągli. Póki co przyjmuje glukokortykoidy i kefavet plus fatro. Po tym zestawie czuje się jakby lepiej...
To chyba dobre wieści...no w każdym razie lepsze:)..
Vikusiu- walcz dziewczynko- musiszz byc zdrowa:)

Posted

Ellig napisał(a):
[...] karme 10 puszek Hill'sa i/d kupilam i wyslalam na adres podany do Poznania...

Puszki właśnie dotarły - DZIĘKUJEMY!
Dzisiaj Vikunia będzie miała prawdziwie pyszną, a w dodatku zdrową ucztę :)