Marlena:) Posted August 13, 2010 Posted August 13, 2010 Vikusia pokazuje się wysoko i prosi o grosz na leczenie! Quote
Helga&Ares Posted August 13, 2010 Author Posted August 13, 2010 [quote name='mala_czarna']Gonia, spokojnie. To tylko zbieżność imion! Najgorsze są teraz te temperatury.Nie dziwię się, że niuni ciężko oddychać. Zdrowe pieski mają problem,a co dopiero Vikunia. Helga, jak ona się czuje? Jest choć ciutkę lepiej? Patrzyłam wcześniej na karmę, o której pisałaś. Strasznie droga. W przyszłym miesiącu może coś dorzucę. Teraz jestem spłukana. Vikunia od dzisiaj dostaje antybiotyk, bo gdzieś się rozwija stan zapalny. Leży sobie teraz i szybko, jak zwykle oddycha. Temperatura w normie. A co do karmy - opłaca się kupić worek 12 kg za 200zł, bo 2 kg kosztują 70zł. Karma wydaje się być idealna dla Vikuni, zalecona jest przez weterynarza. Quote
Edi100 Posted August 13, 2010 Posted August 13, 2010 Zdrówka jej życzę. Oby lek szybko zadziałał. Nie wspomogę groszem, bo nie mam:( Jestem mocno pod kreską:( Quote
gonia66 Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 Dobranoc Maleńka...chcialabym obudzic sie i przeczytac, że antybiotyk juz dziala...i wierze, ze tak będzie szybciutko..:) Quote
mala_czarna Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 Vikuniu kochana, co u Ciebie? Jak ja bym chciała przeczytać, że choć odrobinkę lepiej jest :( Najgorzej jak człowiek chce pomóc, ale kompletnie nie wie jak, bo nie można zlokalizować przyczyny choroby. Quote
lilk_a Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 żeby tylko udało się ustalić co jest Vice, to już połowa sukcesu ... :( Quote
Helga&Ares Posted August 14, 2010 Author Posted August 14, 2010 [video=youtube;INH5LXQV4Fg]http://www.youtube.com/watch?v=INH5LXQV4Fg[/video] Quote
gonia66 Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 NA szybszy oddech tym razem ja jestem "przeczulona"..u Mojej Ciapuni [*]..tak własnie się zaczęły objawy serduszkowe...po 3 dniach odeszła..:( Ale Vikusia nie ma chyba z serduszkiem problemow..??JAkoś nie doczytałam.. JAk ona tak szybko oddycha, to chyba musi być dodatkowo bardzo zmęczona,..żeby choć ten oddech się unormował troche.. Helgo..a ANiołek tak cały czas oddycha, czy czasem się uspokaja?? Niech juz ten antybiotyk zacznie dzialac..no......... Quote
Helga&Ares Posted August 14, 2010 Author Posted August 14, 2010 Vikunia miała robione EKG serduszka. Mięsień sercowy pracuje wolniej, ale nie ma poprawy po podaniu leków nasercowych, ani konkretnie na niewydolność prawo-komorową. Serce pracuje wolniej jako następstwo tego, co się w jej organizmie dzieje. A co oddechu - taki szybki i płytki nasila się zwykle w nocy, ale i często w ciągu dnia. Tej nocy szukaliśmy apteki dyżurującej i kupiliśmy jej płyny wieloelektrolitowe(kroplówka), po podaniu oddech zwolnił, a niunia odpoczęła. Antybiotyk dostaje dopiero od wczoraj, więc na efekt jeszcze trzeba poczekać. Quote
haliza Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 To wszystko takie dziwne, żadnego punktu zaczepienia :shake: biedna mała :-( Quote
stonka1125 Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 Biedne psisko, dobrze że u Ciebie Domi a nie u meneli, częstuję się banerkiem ... Quote
Edi100 Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 beataczl napisał(a):zeby tylko byl trafiony, zeby pomogl... Ja także mam ogromną nadzieję że tak będzie. Quote
gonia66 Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 Helga&Ares napisał(a):Vikunia miała robione EKG serduszka. Mięsień sercowy pracuje wolniej, ale nie ma poprawy po podaniu leków nasercowych, ani konkretnie na niewydolność prawo-komorową. Serce pracuje wolniej jako następstwo tego, co się w jej organizmie dzieje. A co oddechu - taki szybki i płytki nasila się zwykle w nocy, ale i często w ciągu dnia. Tej nocy szukaliśmy apteki dyżurującej i kupiliśmy jej płyny wieloelektrolitowe(kroplówka), po podaniu oddech zwolnił, a niunia odpoczęła. Antybiotyk dostaje dopiero od wczoraj, więc na efekt jeszcze trzeba poczekać. DZięki Helgo za odpowiedź- ulzyło mi troszke...i troszkę tez z tego, co napisałaś, ze maleńka ma przerwy i ma wtedy mała ulge..JA to taka panikara jestem- przepraszam..ale mam zbyt male doświadczenie...i na czarne mysli nie musze dlugo czekać:( Odpędzam jednak czarne mysli i czekam ze wszystkimi na dzialanie antybiotyku i lepsze wieści... Vikusiu- tu tyle cioteczek trzyma za Ciebie kciuki....walcz dzielnie i nabieraj sil...musi sie udac.. Quote
Edi100 Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 Vikuniu, jak dziś się czujesz? Tak wyczekuję na lepsze wieści. Quote
Helga&Ares Posted August 15, 2010 Author Posted August 15, 2010 Vikunia po nocnej kroplówie czuje się, żeby nie zapeszyć, bardzo dobrze. Oddech się wyrównał, czyli podobnie jak wczoraj. Zwykle przyspiesza z oddychaniem w ciągu dnia i trwa to do momentu, aż nie podam elektrolitów. Nadal szukamy sponsora na karmę dla Pięknej, na razie jego brak :( Quote
bela51 Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 Boze, jakie biedactwo. Przykro mi, ze na razie nie pomoge, postaram sie pod koniec miesiąca cos wyskrobac dla Viki... Quote
Alexandra29 Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 Dziękuję za zaproszenie. Bardzo chciałabym pomóc, ale w tej chwili nie jestem w stanie. Jak tylko będę mogła pomóc to się zgłoszę Quote
WIGA Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 Biedne słoneczko!Jedzonko potrzebne na już,ale mogę cos przelać dopiero we wtorek,i to pocztą,będzie na koncie koło czwartku.Serdeczne ciepłe myśli dla Was obu! Quote
*zaba* Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 Nie mam juz kasy i pokonczyly sie fanty na bazarki... jednak bede sie starala cos zdzialac, wiem, ze czas nagli, ale czasami wyzej doopy nie podskoczysz. Trzymam kciuki za Vikunie. Quote
aanka Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 Witam , biedny psiak , ważne , aby udało się ustalić diagnozę , na razie nie wiem , ile mogę przeznaczyć na karmę , postaram się odpowiedzieć w najbliższych dniach., pozdrawiam ,.................. Quote
Edi100 Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 Bazarek z koszulką Ferrari dla Vikuni.Zapraszam! http://www.dogomania.pl/threads/190974-Koszulka-Ferrari-dla-umieraj%C4%85cej-Vikuni-do-20.08-do-22.00?p=15198819#post15198819 Quote
Helga&Ares Posted August 15, 2010 Author Posted August 15, 2010 Vikunia bardzo dziękuje wszystkim Dobrym Duszkom obecnym (i tym nieobecnym, acz bardzo ważnym;)) na wątku. Każdy wet, z którym konsultowałam Vikunię zalecał przejsćie na dietę Hill'sa i/d, po tej karmie Vika powinna nabrać ciałka i odżyć, obecnie waży ok. 19 kg a to spory psiak i przy dotyku czyć jej żebra. Właśnie zaczyna się cowieczorna duszność, tak więc lecę do małej. Trzymajcie się i zostańcie z Nami! Quote
Recommended Posts