Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja mam pytanie - czy te krwiste problemy zaczęły się od razu czy po szczepieniach ? Ja miałam coś podobnego u koteczki właśnie po szczepieniu
to była reakcja na białka w szczepiące (niestety nie udało jej się uratować :-( )Może to reakcja wstrząsowa......

• Replies 887
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

haliza napisał(a):
A ja mam pytanie - czy te krwiste problemy zaczęły się od razu czy po szczepieniach ? Ja miałam coś podobnego u koteczki właśnie po szczepieniu
to była reakcja na białka w szczepiące (niestety nie udało jej się uratować :-( )Może to reakcja wstrząsowa......

Od razu, czyli po szczepieniach. Suczka została zaszczepiona w dzień interwencji, dlatego pisałam, że diagnoza jest tym trudniejsza, że niestety nie znamy Viki sprzed 15 czerwca

mala_czarna napisał(a):
Zadam pewnie pytanie nie na miejscu, ale lubię jasne sytuacje. Helga, czy Twoim zdaniem Vikunia się męczy? :

Ciężkie pytanie zadałaś. Są momenty kiedy jest jej ciężko, ale z drugiej strony obserwuję też momentami radość w jej oczkach. Jeśli myślisz o uśpieniu - nie, nie wchodzi w grę, dopóki będzie szansa na normalne życie dla niej, dopóty będziemy walczyć...

Juliusz(ka) napisał(a):
A co z chorobami odkleszczowymi?
Borelioza zżera organizm na wiele sposobów...

Bierzemy pod uwagę, miała dwa razy testy w kierunku babeszji, wyszły negatywnie, czyli babeszji nie ma.

Ra_dunia napisał(a):
te oczy... :(
Juliusz(ka) - może to jakiś trop... ? Helga - Vikunia była sprawdzana pod tym kątem.
Straszna jest taka bezsilność :(

Edi100 napisał(a):
Nie wiem czy ma sens to co piszę, ale Foka sunia z interwencji która jest u mnie na dożywociu, kiedy do mnie trafiła miała dziurawe jelita, zapalenie wątroby i zero krzepliwości. Robiła koope raz na pięć dni.Koopa była śmierdząca, lejąca i z krwią.
Miała zyć miesiąc, tak mówili weci. Dr Ula ją leczyła i uwierzcie mi jest o nieeeeeeeeeeeebo lepiej. Mineły 4 lata w lutym.

Problemy wątrobowe wyszły by w biochemii. Tutaj na razie nic się nie dzieje. Jelita ma całe. Zgadza się tylko zaburzenie krzepliwości..

Ra_dunia napisał(a):
Lilkuś - te dziąsła nie powinny być takie blade :(

Na zdjęciu może tego aż tak nie widać, ale jej dziąsła są prawie białe.

Lilko, Isadoro, jak tam cegły?

Posted

Pisałam wcześniej o Hildebrandzie z Wrocka ;) Edi jest w dużym błędzie. To młody onkolog, jeden z lepszych w kraju. Jest jeszcze Jagielski i Micuń z Wawki. U Jagielskiego leczyłam moją sunię na chłoniaka, i o Hildebrandzie ma super opinię.

Edit: czy jakikolwiek z lekarzy sugerował białaczkę?

Posted

mala_czarna napisał(a):
Pisałam wcześniej o Hildebrandzie z Wrocka ;) Edi jest w dużym błędzie. To młody onkolog, jeden z lepszych w kraju. Jest jeszcze Jagielski i Micuń z Wawki. U Jagielskiego leczyłam moją sunię na chłoniaka, i o Hildebrandzie ma super opinię.

Edit: czy jakikolwiek z lekarzy sugerował białaczkę?

Cieszę się że masz dobrą opinię o Hildebrandzie. Ja niestety nie, nie podobało mi się ani jego podejście, ani to że niewiele mówił, czasem tak bywa:( Mama chodziła do niego jeszcze na Akademię Rolniczą, teraz ponoć go już tam nie ma.
Z całego serca życzę tej ślicznej Suni zdrowia. Mam nadzieję, że jej stan się poprawi. Trzymam mocno kciuki!

Posted

Edi100 napisał(a):
Cieszę się że masz dobrą opinię o Hildebrandzie. Ja niestety nie, nie podobało mi się ani jego podejście, ani to że niewiele mówił, czasem tak bywa:( Mama chodziła do niego jeszcze na Akademię Rolniczą, teraz ponoć go już tam nie ma.

Ale to młody lekarz, a nie "lekarz starej daty"!! Jeny. Ludzie z Wrocka (i nie tylko) walą do niego drzwiami i oknami. Dla mnie ważne jest nie tylko podejście, i to co lekarz mówi. On ma być SKUTECZNY. A akurat Hildebrandt jest. Czytam po forach różnych.
helga, spróbuj u niego, może coś się uda :( Ten obrzęk płuc nie brzmi dobrze. A jak apetyt? Kurcze, jeszcze te wysokie temperatury są fatalne dla samopoczucia.

Posted

mala_czarna napisał(a):
Ale to młody lekarz, a nie "lekarz starej daty"!! Jeny. Ludzie z Wrocka (i nie tylko) walą do niego drzwiami i oknami. Czytam po forach różnych.
helga, spróbuj u niego, może coś się uda :( Ten obrzęk płuc nie brzmi dobrze. A jak apetyt? Kurcze, jeszcze te wysokie temperatury są fatalne dla samopoczucia.

Z apetytem jest różnie, jednego dnia zjadłaby konia z kopytami, innego trzeba ją prosić, by coś przełknęła. Aktualnie ma wilczy apetyt i ciągle przesiaduje w kuchni. Po fatrogerminie kupki zaczynają wyglądać dobrze, ale nadal jesteśmy na ścisłej diecie - pierś z kurczaka/indyk plus ryż/makaron

Posted

Helgo..a jaka moze byc przyczyna tych białych dziąsełek..??
Pocieszyłaś mnie , że mała ma apetyt- nawet jesli raz jest wiekszy, raz mniejszy- to dobrze, ze w ogole je...zawsze wiecej sił do walki...
A foteczka "na dobranoc" jest cudna:):) Niech będzie dobra i coraz zdrowsza- ta i kazda następna noc:)

Posted

[quote name='gonia66']Helgo..a jaka moze byc przyczyna tych białych dziąsełek..??
Pocieszyłaś mnie , że mała ma apetyt- nawet jesli raz jest wiekszy, raz mniejszy- to dobrze, ze w ogole je...zawsze wiecej sił do walki...
A foteczka "na dobranoc" jest cudna:):) Niech będzie dobra i coraz zdrowsza- ta i kazda następna noc:)

Goniuś, anemia, która pojawia się i znika..
Dobranoc - Vikunia kazała przekazać - wszystkim dobrych duszkom tego wątku!

Posted

[quote name='lilk_a']

[FONT=Georgia]zapraszam na bazar dla Viki [/FONT]

Lilko, jesteś wspaniała! Poryczałam się jak bóbr, oglądając filmik... Dziękuję Ci!:loveu::placz::loveu:
DZIĘKUJĘ!!

Posted

PObiegłam juz na bazarek:) Ale kurtka nie wiem , co mam zrobić:) Nasza Liluś- jak zawsze oryginalne pomysły ma- i oto kolejna nowość:) JUz mi sie podoba, choc nie wiem o co biega:)
Vikusiu-zdrowiej, zdrowiej, zdrowiej:):):)

Posted

gonia66 napisał(a):
PObiegłam juz na bazarek:) Ale kurtka nie wiem , co mam zrobić:) Nasza Liluś- jak zawsze oryginalne pomysły ma- i oto kolejna nowość:) JUz mi sie podoba, choc nie wiem o co biega:)
Vikusiu-zdrowiej, zdrowiej, zdrowiej:):):)

o Boberka vel Chomika :) Goniu ... sprawdz Boberka vel Chomika :)

Posted

Helga&Ares napisał(a):
Lilko, jesteś wspaniała! Poryczałam się jak bóbr, oglądając filmik... Dziękuję Ci!:loveu::placz::loveu:
DZIĘKUJĘ!!

wykorzystałam tylko to co Ty napisałaś ... wstawcie może ten filmik na nk , lub fb na swoje konta ....obejrzy więcej osób

czy mam podać konto fundacyjne na bazarku ? tak bym wolała , bo nie było by zamieszania z wpłatami i przepłacaniem :)

Posted

Rybon właśnie ma problemy z gabinetem - durna właścicielka ich wywala... (kazała wywalić też wszystkie psy pod ich opiekom), ale spróbować zawsze można.
Nie borelioza, anemia która powraca... ciągłe zmiany samopoczucia... skacząca gorączka :( matko... co jest tej sunieczce :(
Idę na Lilkowy bazarek, choć tak pomogę, bo vet ze mnie żaden i nic mądrego nie doradzę.
Vikusiu - mam nadzieję, że dzisiaj będziesz czuła się dobrze. Buziak w mokry nosek.

Posted

Helga&Ares napisał(a):
gdyby miała tylko wrzody, jej stan niebyłby aż tak poważny. Oprócz tego co napisałam ma jeszcze obrzęk płuc i prawdopodobnie nie do końca wydolne nerki(sterydy....)-ma je powiększone, tak jak wątrobę..

wrzody i uszkodzona śluzówka żołądka i jelit też może powodować anemię, wiem, bo właśnie to przerabiam na sobie, moja hematolog kazała mi najpierw wyleczyć układ pokarmowy
chora wątroba też powoduje anemię - jeśli ma powiększoną wątrobę, to może mieć problemy z krwią
a jak jest anemia, to organy nie dostają tego co powinny - to jest takie błędne koło
może by się skonsultować z jakimś ludzkim hematologiem?