Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 887
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mala_czarna napisał(a):
Nie chciałam już dzisiaj truć Dominice głowy i pytać jak się Vika czuje. Naprawdę wiążę duże nadzieje z jutrzejszą wizytą we Wrocławiu.

JA tez...zagladam tu co chwilke..ale co pisać..??:(
Czekam z Wami...z nadzieją...

Posted

gonia66 napisał(a):
JA tez...zagladam tu co chwilke..ale co pisać..??:(
Czekam z Wami...z nadzieją...

Ja podobnie....
Czekam na jakąś relację z odbytej wizyty...

Posted

A ja to sobie miejsca nie mogę znależć.
Jestem na wątku od samego początku ( choć nie piszę ale trzymam kciuki , żeby z Vikunią było coraz lepiej ) zaglądam kilka razy dziennie, oczekuję dobrych wieści. Żeby wreszcie była trafna diagnoza i można było Vikunię leczyć.

Posted

Melduję, że właśnie dotarłyśmy do domu po całym dniu diagnozowania Vikuni. Doktor Hildebrandt jest świetnym specjalistą, ma na prawdę sporą wiedzę i całe mnóstwo ludzi z całej Polski przyjeżdża do Niego, by zdiagnozować własne zwierzę.
Doktor zapoznał się z historią leczenia Vikuni, zrobił jej badania - morfologia+biochemia(prof. nerkowy, wątrobowy)+cały pakiet czynników krzepliwości+jonogram. USG nie robiliśmy, bo miałam ze sobą dokładny opis każdego z narządów plus jego zdjęcie sprzed dwóch tygodni. Doktor po zapoznaniu się z sytuacją Viki, dopytawszy się o pewne istotności i stan samopoczucia psa stwierdził, że mamy do czynienia z:
1) autoagresją skierowaną przeciwko płytkom
lub
2) chorobą Addisona

Zalecił podawanie encortonu + cykloaminy przez tydzień, a następnie zrobienie ponownej morfologii, i jeśli liczba płytek krwi wzrośnie, oznaczać to będzie, że mamy do czynienia z autoagresją, jeśli natomiast liczba płytek się nie zmieni, bardzo prawdopodobnym będzie Addison.
Wszystkie wyniki badań poza trombocytami w liczbie 45g/l - w normie.

Posted

Ludziom przetacza się krew, zwierzętom rzadziej. Podstawą leczenia są niestety sterydy, w jednym i drugim przypadku, ale będziemy szukać innego, mniej wyniszczającego sposobu leczenia...

Posted

Helga&Ares napisał(a):
Ludziom przetacza się krew, zwierzętom rzadziej. Podstawą leczenia są niestety sterydy, w jednym i drugim przypadku, ale będziemy szukać innego, mniej wyniszczającego sposobu leczenia...
Ale dlaczego mialaby byc przetaczana krew..?? Jessooooooo..ja ciagle pytam , wiem...:( Dobrze, ze ja tam z Wami nie bylam- zamęczylabym doktora...:(

Posted

paros napisał(a):
czy przy podawaniu encortonu nie potrzeba podać coś na osłonę żołądka?

Trzeba, i to w ilościach hurtowych. Jogurt też nie zaszkodzi, jeśli sunia nie ma poźniej problemów z kupa

Posted

Dlaczego przetacza się krew?
Otóż dlatego, że w sytuacji autoagresji szpik nie nadąża z produkcją płytek, psu grozi wykrwawienie się, a przetaczając krew podajemy gotowe preparaty płytkowe i organizm może się ratować. Takie przetaczania wykonuje się co któryś tydzień. Ale u zwierząt, jak już pisałam, podstawą leczenia są sterydy i dodatkowo cykloamina. Oczywiście, że potrzebne są preparaty osłonowe, najbardziej w sytuacji, kiedy pies dostaje silną dawkę sterydów..