Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Helga&Ares'] Dziennie przyjmuje 11 tabletek, w tym sterydy, cykloamina, probiotyki, leki osłonowe na żołądek i dzięki nim się trzyma.
[/QUOTE]
brak słów :(

wiesz tak sobie myślę - jak u mnie diagnozowali anemię, to między innymi musiałam zrobić badanie na krew utajoną w kale, może zrobić Vikuni? Test kupuje się w aptece, a dzięki testowi wiadomo, czy w układzie pokarmowym nie ma krwawienia, które może powodować anemię

• Replies 887
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pusto się zrobiło w moim domu bez Helgi i Vikuni.... :(
Przez ostatnie kilkanaście dni obserwowałam tę parę prawie 24h na dobę. To, że kocham Domi jak córkę i przyjaciółkę- wtajemniczeni wiedzą, ale nie spodziewałam się, że i Vikunia tak bardzo zajdzie mi za serducho. Ta psina to sama słodycz, to istny skarb. Zupełnie niekłopotliwa, bardzo czuła, łasa na miłość, czasami prześmieszna w chwilach, gdy czuje się dobrze.
Absolutnie i bezgranicznie zakochana i zapatrzona w Domisię, dla Niej oddycha, dla Niej żyje, dla Niej się cieszy z każdej dobrej chwili, dla Niej zrobi wszystko....
BEZ NIEJ UMRZE! Tak, śmiem twierdzić, że Vika żyje dla Domi! To tandem, duet - nie do rozdzielenia w tej chwili. Współodczuwają siebie nawzajem... Domi zauważa w Vice niuanse zachowań, zmian, które zachodzą w jej ciele, na długo przed tym, jak ujawnią się innym - w tym mnie...
Zabija mnie bezradność... Bo choć wielu ludzi dobrej woli chciałoby przychylić Vikuni nieba, po prostu i zwyczajnie nie wiadomo jak! Wciąż choroba Vikuni jest zagadką, leczymy ją po omacku, liczymy na cud i wciąż pojawiają się nowe zagadki, jak choćby dziś.... Po porannej inspekcji Domi zauważyła pomarańczowy rumień na skórze, na boku ciałka Vikuni.... Taki obraz niczego i mnie nie przypomina, zupełne novum :(
Dobre samopoczucie Vikuni to parabola, raz jest dobrze, za chwilę sunia słabnie i jest źle bez żadnej namacalnej przyczyny...
We wtorek powtórzymy morfologię i prześlemy dr. Hildebrandowi do oceny. W środę powinny być wyniki nt. boreliozy. I znów konsultacje...
Prosimy, bądźcie z nami...

Posted

Oczywiscie, ze będziemy..jestesmy i bedziemy...ja jestem..choc pewnie na wiele sie nie zdaję:(
To, co piszesz Goniu o Vikusi jeszcze beardzej rozmiękcza mi serce...:( Slę ciepłe myśli...i zapewniam, ze ja naparwde wierze w cuda..

Posted

Jestem również, czytam, nie zawsze piszę, bo i co ...? Żadnej sensownej rady nie jestem w stanie udzielić, ale mam nadzieje, ze Vika wyjdzie z tego......

Posted

Oh biedna Vikunia... takie leczenie w ciemno, bez konkretnej diagnozy... już też to kiedyś przerabiałam z moją sunią, jednak walkę przegrałyśmy...
na końcu okazało się, że miała tak silny nowotwór, który zaatakował praktycznie wszystko w przeciągu 1 miesiąca...
i też leczyliśmy w ciemno, bo raz wychodziło,że ma chorą wątrobę, raz trzustkę, znów po kolejnym badaniu krwi że nerki, potem serducho, płuca, siadły stawy,miała drgawki, na końcu już nawet język zaatakowało... i to był koniec... ;(
[*]
dlatego wiem, jak trudno jest leczyć w ciemno i jakie to jest nieciekawe uczucie, jak się nie wie, co dokładnie dolega zwierzakowi...

Bądźcie dzielne obie i Vikunia i Helga&Ares
jesteśmy z Wami !!!

Posted

w Polsce jest stowarzyszenie chorych na Borelioze - www.borelioza.org. u psow moga? wystepowac inne objawy ale posadzam ze testy diagnostyczne sa te same. to co znalazlam w ulotce w/w stowarzyszenia:

'TESTY DIAGNOSTYCZNE
[FONT=Century Gothic,Century Gothic][FONT=Century Gothic,Century Gothic][SIZE=2]Z badaniami laboratoryjnymi na boreliozę istnieją ogromne problemy metodologiczne i interpretacyjne. Obecnie nie istnieje idealny test, który byłby w stanie całkowicie potwierdzić lub wykluczyć boreliozę. Ciągle dość duży procent pacjentów nie otrzymuje pozytywnego laboratoryjnego potwierdzenia zakażenia pomimo aktywnej choroby (niemniej ci chorzy powinni otrzymać leczenie po wnikliwym wykluczeniu innych chorób, na podstawie obrazu klinicznego boreliozy).

[SIZE=2]W diagnostyce boreliozy używa się najczęściej testów Western blott (WB) i Polymerase Chain Reaction (PCR). Z obserwacji wynika, że testu ELISAnie należy używać (chorzy z ujemnym wynikiem ELISA mają często dodatni WB lub/i PCR), dlatego najlepiej zrobić od razu test WB w klasach IgG i IgM.
Jednak negatywny wynik testu nie oznacza, że jest się zdrowym.
'

[/FONT][/FONT]

Posted

trz jestem i trzymam kciuki za kochana :( jak tyle osob pozytywnie mysli to na pewno bedzie z tego cos dobergo! trzeba wierzyc, ze Vikunia w koncu wyjdzie z tego

Posted

Houston, mamy problem - Vikuni cieknie ropa z odbytu, być może ma zapalenie zatok okołoodbytowych, no i muszę w Nią wciskać jedzenie, bo nie je. Dzisiaj ugotowałam jej wołowinkę, zjadła, ale bez przekonania. Jutro rano dostanie siemie lniane, które właśnie się parzy. Miała mały kryzys rano, ale w tej chwili czuje się dobrze-odpoczywa. Na spacerku pobiegała z piłką, do domu wróciła cała mokra i obłocona, ale za to szczęśliwa;) Na dniach robimy morfologie, ciekawe czy liczba płytek wzrosła... Jeśli tak, to będziemy coraz bliżej trafnej diagnozy...

Posted

Vika ma prawdopodobnie zapalenie zatok okołoodbytowych, jutro idę z Nią do lecznicy na badanie krwi, wtedy pokażę Doktorowi, żeby stwierdził, co tam się dzieje.

Przedstawiam listę wpłat dla Viki od 10 sierpnia do dnia dzisiejszego:

Magdalena P 54zł
Małgorzata D 50zł
Iwona G 10zł
Dagmara K 5zł
Julita A 20zł
Jolanta W 20zł
Małgorzata D 20zł
Ewelina G 50zł
Dorota K 20zł
Marcin K 10zł
Edyta T 20zł
Mariusz C 20zł
Anna F 30zł
Radosław P 5zł
Renata S 20zł
Izabela K 200zł
Lidia D 35zł
Lucyna B 160zł
Beata S 10zł
Urszula N 30zł
Iwona H 50zł
Grzegorz G 10zł
Elżbieta G 25zł
Katarzyna i Beata K 20zł
Małgorzata T 20zł
Marzena B 30zł
Maja G 5zł
Radosława B 30zł
Agnieszka P 10zł
Barbara S 55zł
Urszula D. 100zł
Maja G 10zł
Agnieszka i Mariusz Ś 10zł
Małgorzata i Marek M 10zł
Elżbieta K 5zł
Justyna D 50zł
Elżbieta K 5zł
Maria T 50zł
Karolina M 50zł
Sylwia P 70zł
RAZEM 1454zł

wydatki:
-2000zł rachunek (jeszcze otwarty) w lecznicy Veticus
-otwarty rachunek w klinice w Poznaniu - nie wiem dokładnie ile w tej chwili wynosi rachunek za leczenie, myślę, że ok. 700-800zł
-wizyta we Wrocławiu 165zł
-rachunki za leki kupowane w aptece(?)

Posted

trochę się uzbierało kasy, ale niestety jeszcze sporo brakuje...
dawajcie plakaty na nk i na facebooka, może też ludzie będą chcieli wpłacać...

dziś wizyta u weta, ciekawe co powie...a tak z czystej ciekawości - Helga&Ares do której kliniki w Poznaniu chodzicie z psiakami?

Posted

Jesteśmy po wizycie. Vika ma zapalenie zatok okołoodbytowych, wynik morfologii do odbioru po południu w szpitalu - aparat do badań w klinice zepsuł się.
W Poznaniu chodzimy do kliniki Doktora Dąbrowskigo

Posted

Helga&Ares napisał(a):
Jesteśmy po wizycie. Vika ma zapalenie zatok okołoodbytowych, wynik morfologii do odbioru po południu w szpitalu - aparat do badań w klinice zepsuł się.

oj Vikuś, co jeszcze ci się przyplącze... małe ciałko, a tyle choróbsk...

Klinika Dr Dąbrowskiego to jest ta na Zbąszyńskiej?
wybacz, że tak dopytuje, ale tak chce się zorientować gdzie są dobrzy lek.wet. bo ja zawsze z moimi jeżdżę do Kliniki dr Wąsiatycza na Mieszka I, ale może ta dr Dąbrowskiego jest lepsza, co?

Posted

Helga&Ares napisał(a):
.............słow brak............:(:(:(