Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 202
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dam niebawem;) ogolnie to nic szczegolnego na razie nie cwiczymy,najbardziej to chyba posluszenstwo typu: nie wychodzenia z bagaznika bez pozwolenia jak go otworze:-D nie ciegniecie smyczy i takie tam;)

Posted

Ja proponuje różnego rodzaju sztuczki, bo inaczej psiak się zanudzi na śmierć. Znam to z doświadczenia ;)
A jeśli nie bawi Cię coś takiego to może PT, IPO, obedience. Nie koniecznie nawet "zawodowo", ale dla własnej przyjemności.
A z takiego wychowania to polecam przyzwyczajanie do kagańca. Nawet jak nie będzie musiał chodzić w nim na codzień to zawsze może zajść potrzeba założenia i wtedy nie będzie to dla niego stresujące. :)

Posted

sator_k_ napisał(a):
Ja proponuje różnego rodzaju sztuczki, bo inaczej psiak się zanudzi na śmierć. Znam to z doświadczenia ;)
A jeśli nie bawi Cię coś takiego to może PT, IPO, obedience. Nie koniecznie nawet "zawodowo", ale dla własnej przyjemności.
A z takiego wychowania to polecam przyzwyczajanie do kagańca. Nawet jak nie będzie musiał chodzić w nim na codzień to zawsze może zajść potrzeba założenia i wtedy nie będzie to dla niego stresujące. :)

kaganiec wlasnie juz nosi od paru dni i przyzwyczaja sie bardzo dobrze

diabelkowa napisał(a):
co proponuje ? PT przynajmniej zrobienie sobie chociaz PT1 samemu bo to przydatne w zyciu ;)

nie wiem co to jest PT?..

Posted

mysle ze takie cos na razie moge sobie wykluczyc...nie stac mnie na takie cos i wogole...mysle ze mi sie to tez do niczego nie przyda bo nie chce komus pokazywac co moj pies ma a czego nie ma...to ma byc pies towarzyszacy mi w zyciu,wiec mysle ze jakis tam papier nie jest mi potrzebny:-) chcialbym go wychowac dla siebie,dla moich i jego potrzeb;-)

Posted

to po co brales psa przeznaczonego do pracy? sam mowisz ze to ma byc pies towarzyszacy a PT to skrot od psa towarzyszacego.

Chcesz miec psa, ktory nie potrafi zostawac, dobrze rownac ani aportowac ?

nie trzeba wydawac na to kase to wszystko mozna samemu cwiczyc bawiac sie z psem nie placac za to nic :)
http://www.youtube.com/watch?v=NI2c55YyCvY my sie tak bawimy :) taki *******owaty filmik , ale masz tam np przywolanie, chodzenie przy nodze z pt i aport z koziolkiem z pt poza tym troche agillity i taki mix

Posted

diabelkowa napisał(a):
to po co brales psa przeznaczonego do pracy? sam mowisz ze to ma byc pies towarzyszacy a PT to skrot od psa towarzyszacego.

ale jemu chyba chodzi o to, ze nie chce płacić za kurs/egzamin ;)

Posted

Unbelievable napisał(a):

dlatego napisalam ze to wszystko mozna zrobic nie placac nic, no nie liczac kasy za smaczki i ewentualny koziolek lub inny aport

Posted

diabelkowa napisał(a):

nie trzeba wydawac na to kase to wszystko mozna samemu cwiczyc bawiac sie z psem nie placac za to nic :)
http://www.youtube.com/watch?v=NI2c55YyCvY my sie tak bawimy :) taki *******owaty filmik , ale masz tam np przywolanie, chodzenie przy nodze z pt i aport z koziolkiem z pt poza tym troche agillity i taki mix

oj kolezanko zle mnie zrozumialas...kolezanka nizej dobrze mnie zrozumiala:-) a tak po za tym to ja ucze Texela to samo co Ty twojego na filmiku i on juz to wszystko umie,chodzi przy nodze,kladzie sie siada i nawet sie czolgac umie...chodzi mi o to ze nie chce nic placic i nie potrzeba mi robic jakiegos egzaminu bo robie to tylko i wylacznie dla siebie...i widze ze na filmiku ciagle trzymasz pileczke wiec wiesz...zawsze tak latwiej;) ja z texelem potrafie takie rzeczy bez trzymania niczego w reku, dostanie tylko cos jesli dobrze zrobi i sie poslucha;-)

mam nadz<ieje ze teraz mnie rozumiesz;)

pozdrawiam;)

Unbelievable napisał(a):

Posted

kolego, ale ja tez to robie bez pileczki i bez smaczkow jak mamy sie pokazac gdzies . Nie wazne przez ile sie bedziesz uczyl tylko jak sie nauczysz. Pies jednego ze szkoleniowcowz ktorm mialam doczynienia ma rok i potrafi zrobic kilka krokow przy nodze, ale jak to robi, po tym jak mi pokazal musialam zbierac szczeke z ziemi i wydlubywac trawie z zebow.... to o czyms swiadczy? Mialam mu pokazac co przez kilka lat sama wycwiczylam z psem, chylil mi czola, ale jednak jak pokazal co on potrafi to czulam sie wbita w ziemie;) Niektore psy maja zapal do pracy inne nie, moj jest upartym oslem, ktorego mozna najszybciej zmotywowac do pracy kopiac w dooopsko co chwile i drac sie, ale tego nie robie. Pies jest zwierzeciem interesownym tez musi miec nadzieje ze cos za to dostanie. Jesli bedziesz cwiczyc non stop bez nagrody pies sie wypali

Posted

Siema Texelki:D

a my tak się bawimy: [video=youtube;o2YDOIKlkmk]http://www.youtube.com/watch?v=o2YDOIKlkmk[/video]

a to polecam:D [video=youtube;CAnD_kIwKFE]http://www.youtube.com/watch?v=CAnD_kIwKFE[/video]

Posted

diabelkowa napisał(a):
kolego, ale ja tez to robie bez pileczki i bez smaczkow jak mamy sie pokazac gdzies . Nie wazne przez ile sie bedziesz uczyl tylko jak sie nauczysz. Pies jednego ze szkoleniowcowz ktorm mialam doczynienia ma rok i potrafi zrobic kilka krokow przy nodze, ale jak to robi, po tym jak mi pokazal musialam zbierac szczeke z ziemi i wydlubywac trawie z zebow.... to o czyms swiadczy? Mialam mu pokazac co przez kilka lat sama wycwiczylam z psem, chylil mi czola, ale jednak jak pokazal co on potrafi to czulam sie wbita w ziemie;) Niektore psy maja zapal do pracy inne nie, moj jest upartym oslem, ktorego mozna najszybciej zmotywowac do pracy kopiac w dooopsko co chwile i drac sie, ale tego nie robie. Pies jest zwierzeciem interesownym tez musi miec nadzieje ze cos za to dostanie. Jesli bedziesz cwiczyc non stop bez nagrody pies sie wypali

że się tak wtrącę, ten pies skacze na zbyt wysokich przeszkodach, z resztą ledwo je przeskakuje, nie umie pokonywać huśtawki- ja bym takich rzeczy nie robiła, bo sobie stawy rozwali ;) skakanie z przeszkód (ściana/palisada i nibykładka) to też nic dobrego

Posted

diabelkowa napisał(a):

zbaczasz troche z tematu,chodzilo o jakies PT wiec napisalem,dziekuje nie potrzebne mi isc na jakis egzamin zaplacic i miec papierek ktory tylko moglbym trzymac w szufladzie ...;) i tez nic nie pisalem,ze nie nagradzam mojego psa;-) bo dbam o niego bardziej niz o siebie

sunshine napisał(a):
Siema Texelki:D

a my tak się bawimy: [video=youtube;o2YDOIKlkmk]http://www.youtube.com/watch?v=o2YDOIKlkmk[/video]

a to polecam:D [video=youtube;CAnD_kIwKFE]http://www.youtube.com/watch?v=CAnD_kIwKFE[/video]

siemanko siemanko juz ogladalem te filmiki sa super:-)) masz bardzo madrego pieska ktore chyba sa trudne do wychowania:-)

Unbelievable napisał(a):
że się tak wtrącę, ten pies skacze na zbyt wysokich przeszkodach, z resztą ledwo je przeskakuje, nie umie pokonywać huśtawki- ja bym takich rzeczy nie robiła, bo sobie stawy rozwali ;) skakanie z przeszkód (ściana/palisada i nibykładka) to też nic dobrego

masz racje co w tym napisalas...to jest malutki pies i nie dla niego taki park przeszkod...

Posted

aha i zapomnialem napisac,ze dzis kupilem tania karme z marketu Friskies life plus nutrition poniwaz nie stac mnie na razie na kupienie Ariona...mam 10kg tej marketowki zobaczymy jak Texel ja przyjmie a ja postaram sie kupic Ariona:-)

Posted

polaco92 napisał(a):
zbaczasz troche z tematu,chodzilo o jakies PT wiec napisalem,dziekuje nie potrzebne mi isc na jakis egzamin zaplacic i miec papierek ktory tylko moglbym trzymac w szufladzie ...;) i tez nic nie pisalem,ze nie nagradzam mojego psa;-) bo dbam o niego bardziej niz o siebie

Nie wiem jak innym, ale ja sugerując PT nie miałam nammyśli zdawania egzaminu czy chodzenie na szkolenia, tylko ćwiczenie we własnym zakresie kolejnych punktów ;)
Takt tylko wyjaśniam. :)

Posted

polaco92 napisał(a):

masz racje co w tym napisalas...to jest malutki pies i nie dla niego taki park przeszkod...

co z tego, ze maly piesek, każdy może biegać w agility;)

tylko te przeszkody to akurat do IPO i PT są, a wysokość ich faktycznie nie odpowiednia dla takiego psiaka....

Diabełkowa nie uczyłaś go zatrzymywania na hustawce??

Posted

Marta_Ares napisał(a):

Diabełkowa nie uczyłaś go zatrzymywania na hustawce??

z tego co widać na filmiku pies robi wszystko za rączkę, Diabełkowa pewnie nawet nie wie jak tego nauczyć (ja tez nie umiem, więc tego nie robię)

Posted

Unbelievable napisał(a):
z tego co widać na filmiku pies robi wszystko za rączkę, Diabełkowa pewnie nawet nie wie jak tego nauczyć (ja tez nie umiem, więc tego nie robię)

ale na PT pies ma pokonać przeszkode na komende a nie z przewodnikiem bięgnacym obok chyba? przynajmniej tak widziałam na zawodach w Sopocie....
pozatym bardzo fajnie wychodzi im chodzenie i bieganie bez smyczy przy nodze, a także aporcik :)

a mi Aresa jakoś udało sie tego nauczyć, na haslo stop zatrzymuje sie na srodku i czeka aż opadnie

Polaco92 jak nie miałes kasy na ariona to może brita trzeba było kupić? zawsze tańszy od ariona, niewiele droższy od friskasa a na pewno duzo lepszy

Posted

Cholernie trudne, ale jedna mądra dziewczyna powiedziała na haskowym forum: "trzeba pamietać że husky to najpierw i przede wszystkim też pies, jak każdy inny"

Pozdrowienia Meg jeśli na to kiedyś trafisz;D.

A co do karmy... na pewno teraz tego nie zauważysz. A powiem ci że nie warto. Masz porównanie:

Worek pedigree kosztuje 100 zł dog chow 110. Dog chow nie jest genialną karma ale o wiele lepsza od marketowej ;).

A Airon jest drogi. Fajny cenowo i jakościowo jest też Brit.:)

Po pedigree np mój pies ma potworne bąki. To tak jak ty byś jadł np. tylko hamburgery (friske) a domowe obiady (dog chow) ;)