Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No coz..na ile znam sie na suplementach:roll: .Znam sie w stosunku do ludzi,nie zwierzat-swego czasu siedzialam w sporcie:cool1: .HMB powoduje spalanie tkanki tluszczowej i przyrost miesni-ale w polaczeniu z treningiem:roll: .Mysle,ze jest to adekwatne do psow-nie wiem,mialam zamiar wyprobowac HMB na swoich psach,ale odlozylam to na czas kiedy sprawdze ich HD..Nie wiem,ale jako laik stwierdze,ze dajac HMB zaszkodzisz psu-przy HMB zwieksza sie masa miesniowa-to fakt..a tkanka tluszczowa sie spala-podczas treningu....ty mozesz co trenowac z takim psem?Tylko plywanie chyba....A wzrost masy miesniowej powoduje przyrost wagi:cool1: .mimo ze sie spala tluszcz-wiem po sobie:roll: .wazylam wiecej jak bylam bardzo aktywna osoba i mialam miesnie,ale mialam 3 rozmiary mniejsze ubrania:roll: .A nie tylko miesnie sa wazne przy dysplazji-a waga wlasnie-przy dysplazji osobiscie bym nie polecala HMB-ale znam sam suplement i jego dzialanie :oops: .Za to moge Ci polecic Bonharen-z czech-tanszy niz nasze polskie srodki i podobno skuteczny.a poza tym duzo msm,glukozaminy i chondroityny-Artroflex np..ktorego ja nie uzywam od niedawna,bo kupilam owe skladniki osobno w sklepie dla kulturystow-i wyszlo mnie to taniej dla 5 psow-ale ja daje profilaktycznie i mam nadzieje,ze tak zostanie

Posted

daga10011 napisał(a):
Artroflex np..ego ja nie uzywam od niedawna,bo kupilam owe skladniki osobno w sklepie dla kulturystow-i wyszlo mnie to taniej dla 5 psow-ale ja daje profilaktycznie i mam nadzieje,ze tak zostanie

Właśne zastanawiam się nad jakimś tańszym środkiem także z myślą o drugim psie,któremu chce podawać preparaty na stawy profilaktycznie.
Mżna je kupić przez internet?Jak się nazywają te środki,które podajesz?

A co do HMB to mnie sie wydaje,że ta dodatkowa masa nie będzie obciążeniem dla stawów,a wręcz przeciwnie mięśnie będą 'podtrzymywać' staw i nie będzie on juz tak mocno obciążony podczas ruchu.
Ale pewna nie jestem tak jest napisane na ulotce do preparatu.Jeszcze nie konsultowałam tego z wetem.

Posted

co do podtrzymywania miesniami,to sie zgadza,ale znowoz masa:roll: .Zapytaj weta-a najlepiej kilku;) .I tak jak pisalam HMB dziala tylko rownolegle z treningiem.
a co do suplementow-ja kupuje MSM,Chondroityne i glukozamine i dawkuje tak jak ludziom sie daje-ale moje psy waza od 56 kilo do 70 wiec dawka jest przyblizona w stosunku do wagi:evil_lol: .Daje tez wyciag z chrzastki rekina od czasu do czasu i kolagen-ale ten do najtanszych nie nalezy.Wszystko kupuje w sklepach internetowych.MSM i glukozamina sa dosc tanie,a chondroityna drozsza troche.Zalezy jaki stopien dysplazji macie i czy sprawia psu problemy z chodzeniem-sa psy z dysplazja a biegaja normalnie...Jesli macie ta dysplazje,ktora jest bolesna dla psa,i po dwoch miesiacach po podawaniu tych srodkow nic sie nie poprawi,to obawiam sie,ze pozostaje tylko Bonharen lub operacja.
Moj pies z dysplazja B jak do mnie przyjechal to dziwnie chodzil,i lapy laczyl w biegu jak typowo dysplastyczny pies,wywracal sie na schodach-teraz po dwoch miesiacach poprawnej diety i tych suplementow widze ogromna poprawe,zaczal nawet skakac na 2 tylnich lapach-czego oczywiscie zabraniam,a wczesniej nie umial podskoczyc wogole do gory.

Posted

[quote name='daga10011']I tak jak pisalam HMB dziala tylko rownolegle z treningiem.

Dlaczego zatem podaje się go psom starym?

Wydaje mi się, że oprócz tego, że HMB wspomaga przyrost masy mięśniowej, hamuje także jej zanik. Myśle więc, że podawanie preparatów z HMB powinno być ściśle uzależnione od sytuacji, potrzeb, stanu zdrowia i ruchu danego psa.

Tak więc Jureja, ja bym pytała weta, a najlepiej kilku :)

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Oczywiście spytam weta;) Ale na ulotce jest wyrażnie napisane,że HMB stosuje się w przypadku dysplazji.

Sprawdzałam ceny preparatów na stawy w sklepach kulturystycznych i faktycznie są nawet o połowę niższe niż Arthroflex8) .
Zastanawiam się nad Artrox tyle tylko,że stosunek chondroityny do glukozaminy jest inny niż Arthroflex(wszystkiego jest jednak więcej)ale to chyba nie jest istotne bo niektórzy podają np.tylko glukozamine.

Posted

Co do HMB-moja wypowiedz dotyczyla glownie mojej wiedzy jak to dziala u ludzi;)
Jureja-to,ze ma wiecej to chyba zaden problem.oblicz jak to sie ma do Artroflexu i zmniejsz dawke-wszystkie te preparaty z reguly kaza dawac 2-3 tabletek dziennie.Ja sobie wyliczam to wszystko,tyle ze daje troszke wiecej chondroityny.No i gotuj np.kurze lapki-kolagen jest niezbedny dla stawow;)
a o HMB spytaj paru wetow-ja tam generalnie wetom nie ufam i z powazniejszymi problemami chodze do paru i pytam:roll: .I kopie w necie..i wyciagam wnioski..no i korzystam z pomocy hodowcow mojej rasy..mialam juz 2 diagnozy dysplazji ktore byly nieprawdziwe i jedna ropomacicza-tez mylna:roll:

Posted

daga10011 napisał(a):
Ja sobie wyliczam to wszystko,tyle ze daje troszke wiecej chondroityny.No i gotuj np.kurze lapki-kolagen jest niezbedny dla stawow;)

Właśnie ilość chondroityny jest w tych środkach zbliżona do ilości glukozaminy ale to chyba dobrze:roll: .Co do kolagenu to zastanawia mnie czy jest on konieczny,bo organizm sam go syntetyzuje przy pomocy MSM właśnie;) (choć przy dysplazazji może przydały by się większe ilości kolagenu).

Posted

jesli jest wiecej chondroityny to moim zdaniem jest super-chondroityna jest najdrozszym suplementem z calej trojki tych skladnikow-a uwazam,ze jest bardzo wazna..A kolagen..no coz....ja czasem ten kolagen kupuje bo moja miekka kiedys suka dostawala artroflex i zmian nie widzialam(a artroflex ma MSM),a podalam kolagen i w ciagu miesiaca zauwazylam ogromne zmiany na lepsze.Nie wiem na ile to sie ma do dyplazji-ja tylko walczylam z miekkimi stawami i aparatem ruchu ogolnie-i widze zawsze duze efekty

Posted

daga10011 napisał(a):
podalam kolagen i w ciagu miesiaca zauwazylam ogromne zmiany na lepsze.Nie wiem na ile to sie ma do dyplazji-ja tylko walczylam z miekkimi stawami i aparatem ruchu ogolnie-i widze zawsze duze efekty

Jakie dokładnie objawy miała ta suka?Bo moze podawałabym kolagen także zdrowemu seterowi( jak wstaje to trochę sztywno chodzi przez chwilę-tylko ja to widzę,więc może to być efekt mojej wyobrażni:roll: ).

A co do HMB to mój wet stosował to w paru przypadkach i nie było wyrażnych efektów(chyba za krótko to stosowali).Powiedział,że mam sobie dac spokój.I tak też na razie zrobie,ponieważ zgadzam się z nim ,że mój pies jest jeszcze w drugiej fazie wzrostu(rozwój mięśni)i z pewnością rozwinie jeszcze umięśnienie(oczywiście jeśli będzie pływał).

Posted

Jurleja - pytanka do Ciebie :) W jakm wieku jest piesek, ile pływacie i z jakim efektem? Moj dzieciak ma obecnie 6 miesięcy i dysplazję, od 3 tygodni pływa codziennie 30-45 minut... i już nie mogę się doczekać u niego tych mięśni ze stali :)

• 3 months later...
Posted

Nic dziwnego ze w psich odzywkach jest malo chondroityny, jest to surowiec wielokrotnie drozszy od siarczanu glukozaminy, a biznes to biznes...dlatego chyba najlepiej kupic osobno chondroityne, gluckosamine, msm, epa-dha i ladowac dwa razy dziennie 4 kapsulki w parowke i w psa :)

Posted

polecono mi ten preparat i bardzo mi sie spodobalo co o nim wyczytalam.
mam psa z nadwaga bagatela 2 kilo (ma byc chudy po odchudzaniu wiec jest troche nadto liczone) a wazy 5 kg.
nadwaga pojawila sie po kastracji i "dobrym" serduszku dokarmiajacej panci, babci itp.
pies jest 1,5 roku po usunieciu glowki kosci udowej i w tym miejscu jest za malo miesni.
chodzimy do psiej masazystki ktora potrafi zdzialac cuda.
oprocz tego jestesmy na karmie ight.
w trzy tygodnie stracilismy 10% planu (glownie za sprawa cwiczen, wczesniej musielismy ograniczac ruch bo spadala rzepka z nogi nieoperowanej - przeciazal ja)
mamy zalecone oprocz msazy cwiczenia, co nie jest trudne bo moj pies to terrier z krwi i kosci, kocha ruch.
z tego co czytam to ten preparat dla nas super by był ale chetnie pozytam opinie osob ktore juz go uzywaly, najlepiej jednoczesnie z odchudzaniem.
zalezy mi na przyroscie miesniowym zeby nóżki sie wzmocniły, bo to nas uratuje od operacji rzepki - silne miesnie w biodrach (mamy opinie kilku vetow, rtg i cała mase badan, wiec diagnoza jest pewna)

• 4 months later...