nykea Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 Hej, wlasnie wrocilismy od weterynarza i niestety okazuje sie ze moj czarny terier ma wrzody. Poniewaz jest bardzo wybredny jesli chodzi o karme, weterynarz poradzil mi przejsc na gotowane jedzenie. Tylko teraz sie zastanawiam jak to wszystko zbilansowac i jakie produkty najlepiej uzywac zeby mu ten biedny brzuszek wzmocnic. Chcialam przejsc na BARF, ale niestety surowe mieso odpada, maly nie ruszy. Ewentualnie kosci tak, ale samo mieso wedlug niego jest be. Mozecie podac co najlepiej sie w takich sytuacjach sprawdza i moze jakie mniej wiecej proporcje nalezy zachowac? Pies ma 2 lata (za miesiac), niekastrowany, wazy 42kg (za malo jak na rase :shake:) Quote
malajka Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 Witam:) mój pies jest na gotowanym od kilku lat, gotuje jej udka z kurczaka czasem skrzydła z indyka. kurczak i indyk są delikatnym mięsem. Do tego makaron pełne ziarno,lub ryż (chociaż nie za czesto a jak już to rozgotowany, taki kleik)unikam kaszy gryczanej, która daje piękny aromat, ale po niej ma rozwolnienie. Z warzyw -marchew drobno krojoną, ktora również gotuję. Od czasu do czasu wlewam łyżeczkę oliwy z oliwek do jedzenia. Nie podaje kości w żadnej postaci, jedyny efekt z kości był taki że pies miał zaczopowane jelita i z bólem się wypróżniał.Nigdy więcej kości! Witaminy są ważne, dlatego kupuje je w postaci proszku i dodaje dawkę odpowiednio dobraną do wagi psa. Ostatnio używam Aptus multidog, dobry skład, pies ma po nim ładną, gęsta sierść. w jedzeniu gotowanym trzeba uważać na zatoki okołoodbytowe czy nie są pełne. kupy przy jedzeniu gotowanym są ładne, kształtne , ale o dość miękkiej konsystencji , dlatego podaje jej twarde ciastka co by kupska były twarde wtedy zatoki troche lepiej się oczyszczają. U mnie sprawdziły się vanille kuss firma Bubeck, są bez cukru i sztucznych konserwantów, delikatnie pachną wanilia , paka 750 g koszt ok 17 złociszy. to żem się rozpisała, Pozdrawiam:) Quote
nykea Posted August 8, 2010 Author Posted August 8, 2010 Dzieki bardzo. Mieszkam za granica wiec produkty beda pewnie trozeczke inne i na pewno w innej cenie, ale zaraz bede szukac. Zastanawiam sie tylko dlaczego unikasz ryzu? Wiele osob mi wlasnie ryz polecalo. Rzeczywiscie, raczej rozgotowany, ale jednak jako glowny wypelniacz. I jeszcze z ta marchewka, dlaczego gotowana? Nie lepiej surowa? Jednak gotowanie zabija dosc duzo skladnikow odzywczych... Nie odbierz tego zle, staram sie po prostu uzyskac jak najwiecej informacji. No i ostatnie pytanko, czy przeszlas na gotowane wlasnie ze wzgledu na wrzody? Bo moze wlasnie to by wyjasnilo ten ryz i marchewke. Rowniez pozdrawiam! Quote
malajka Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 przeszłam na gotowane, ponieważ moja psica miała alergie pokarmową. napisałam o moim sposobie żywienia, ponieważ u nas nie powoduje alergii a kurczak lub indyk jest polecany również dla psiaków z problemami trawiennymi. Ja osobiście częściej używam makaronu z pełnych ziaren, który zawiera sporo błonnika i jest zdrowy, zamiennie z ryżem. Wolę ten w o konsystencji kleiku myślę że jest lepiej przyswajalny dla żołądka, tymbardziej podrażnionego. co do marchwii też zawsze podaję gotowaną, może ma mniej składników odżywczych ale za to podaje witaminy w proszku. zauważyłam że kiedy psu zmienie pokarm z takiego delikatnego na powiedzmy bardziej cięzkostrawne mięso to powoduje to biegunki. Staram się nie wprowadzac jakiś wielkich zmian w jedzeniu , żeby unikac takich sytuacji. Opisałam swoje doświadczenie w żywieniu takie żarełko póki co dobrze sie u mnie spisuje. Quote
Recommended Posts