Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
Beatko, daj od razu znac jak wyniki. Trzymamy kciuki!!!!!

Po wyniki moczu nie zdążylam spóźniłam się 4 minuty :shake: .
Zaraz jedziemy krew oddać do badania bo laboratorium czynne po południu.
Biedna Sabra głodna

Posted

No glodna glodna ale do drzwi to pierwsza byla:D...ja odebralam wyniki moczu i sa dobre znaczy ma bialko 30mg/dl i malo bilirubiny ale pozatym super w porownaniu do tego co bylo kiedys to tylko to jest niezgodne.

Posted

Nadia86 napisał(a):
No glodna glodna ale do drzwi to pierwsza byla:D...ja odebralam wyniki moczu i sa dobre znaczy ma bialko 30mg/dl i malo bilirubiny ale pozatym super w porownaniu do tego co bylo kiedys to tylko to jest niezgodne.

a skąd wiesz że była pierwsza do drzwi ??

Dobrze że u Was wyniki OK

Posted

No wiesz co jak mogłaś się nie odezwać że jesteś z dogomanii.
Kurcze a ja miałam się zapytać
Faktycznie Sabra do drzwi pierwsza. Dzisiaj była kulturalna bo nie wyła nie szczekała na drzwi.
Jutro odbieram wyniki.

Posted

zdecydowałem się na usg, jeśli jest coś nie tak z nerkami powinno wyjść.
Wole to od ciągłego kłucia. Co do poprzednich badań krwi, były robione na czczo, tj następnego dnia po tym gdy cokolwiek zjadł a je niestety niewiele.

Pozdrawiam

Posted

Usg to dobry pomysł, daj znac co wyszło....a co z tym apetytem, nie chce jesc w ogóle?

no nie za bardzo ma ochotę jeść, coś tam od czasu do czasu dziubnie ale bez rewelacji. Zjada dziennie około 300 g pokarmu, powinien około 100 -150 więcej. Mniej więcej od 2-3 miesięcy kombinujemy z pokarmem bo zaczął marudzić. Próbowaliśmy już chyba wszystkiego jeśli chodzi o suchy. Co ciekawe nie ma dużego spadku wagi, max 1 kg. Waży 32 kilo, mógłby ze 2 więcej. Nie ma wstrętu do jedzenia, wczoraj upadł mi kawałek pizzy na podłogę i nawet nie zdarzyłem powiedzieć zostaw i już widziałem oblizującego sie psa.
Więc to raczej kwestia tego co dostanie a nie ogólnej niechęci do jedzenia.
Większym problemem sie to stało mniej więcej półtora tygodnia temu, od tego czasu je mniej. Nie chciałbym przechodzić na jedzenie gotowane póki nie wyjaśnią sie kwestie z nerkami. Tym bardziej że to bilet w jedną stronę, zje coś gotowanego to już pewnie na suchy pokarm nie spojrzy.
USG będzie w przyszłym tygodniu, najgorsza w tym wszystkim jest niepewność.

Pozdrawiam

Posted

Witam!
Widze, ze wszystkie psiaczki czuja sie jak na razie w miare dobrze ( jak na nerkowcow) !! Moj Misio pomimo okropnych wynikow czuje sie doskonale , zupelnie tego nie rozumiem. Co prawda juz dawno nie mial badanej krwi, juz chyba ze dwa tygodnie i dopiero bede z nim mogla pojechac po Swietach , wiec nie wiem jak to jest teraz. To samo z moczem. Zupelnie przeszly mu drgawki i tiki , ma konski apetyt i chodzimy codziennie rano na godzinny spacerek .Przestal popuszczac !! Nie dostaje od tygodnia kroplowek !!Strasznie sie ciesze, chociaz wiem , ze tyka w nim bomba zegarowa i kazdy dzien moze byc ostatnim. Ale oswoilam sie juz z ta mysla.
Pozdrawiam wszystkich bardzo sedecznie !!

Posted

Wyniki :
28.03.2007 Witam podaje świeże wyniki futra:

WBC 13.2
RBC 7.81
HGB 16.5 g/dl
HCT 52.8 %
PLT 385
MCV 68
MCH 21.2
MCHC 31.4
RDW 13.6
MPV 7.8

%LYM 9.8
%MON 4.6
%GRA 85.6

#LYM 1.2
#MON 0.6
#GRA 11.4

ROZMAZ:
SEGMENTY 83
LIMFOCYTY 10
KWASOCHŁONNE 3
MONOCYTY 2
PAŁECZKI 2

GLUKOZA 5.22 mmol/l
OB 5/12
MOCZNIK 6.32 mmol/l
KREATYNINA 1.2 mg/dl
BILIRUBINA 2.6

WAPŃ 4.0 mmol/l
FOSFOR 1.5 mmol/l
SÓD 142.0 mmol/l
POTAS 4.2 mmol/l
MOCZ :
MOCZ OGÓLNY :
PRZEJRZYSTOŚĆ : Przejrzysty
KOLOR MOCZU : Słomkowy ( według mnie b. rozwodniony prawie wcale nie byl żółty)
GLUKOZA: Nieobecna
BILIRUBINA: Nieobecna
KETONY: Nieobecne
pH : 6.5
CIĘŻAR WŁAŚCIWY: 1.014
BIAŁKO: Nieobecne ?? Ciekawe
UROBILINOGEN: 3.2
LEUKOCYTY: W normie
ERYTROCYTY: W normie
AZOTYNY: Nieobecne
Zapach moczu nie ładny trudno mi go z czymś porównać ale nieprzyjemny

MOCZ PORANNY BIAŁKO ILOŚCIOWE 0.05 g/l poprzednio nie było wcale
MOCZ PORANNY KREATYNINA 7.14 mmol/l

Nici z UP/C inne jednostki

Posted

7,14 mmol/l = 0,07 mg/dl
0,05 g/l = 5 mg/dl

UP/C=71 - to jest zbyt wysokie, kosmiczne wrecz - bialko nie jest przypadkiem od razu w mg/dl? Wtedy wynik by byl prawie w normie - a z takim to... :roll:

Posted

tufi napisał(a):
7,14 mmol/l = 0,07 mg/dl
0,05 g/l = 5 mg/dl

UP/C=71 - to jest zbyt wysokie, kosmiczne wrecz - bialko nie jest przypadkiem od razu w mg/dl? Wtedy wynik by byl prawie w normie - a z takim to... :roll:

:shake:0.05 g/l tak mam na wyniku :-(

Niewydolność nerek ??:placz:

Posted

To moze w druga strone zamienimy:
bialko - 0,05 g/l
kreatynina - 0,0007 g/l

wychodzi tak samo - 71,43

Wynik ten jednak wydaje mi sie nieprawdopodobny, popytam jeszcze farmaceutow, jak to przeliczyc i obliczyc, nie martw sie na zapas - jestem polonistka i dawno nie mialam do czynienia z takimi obliczeniami!

Posted

Dziękuje.
Jak będzie trzeba to złapie mocz i zrobię jeszcze raz.
tylko laboratorium weterynaryjne jest czynne po południu.
Czy można kreatynine i białko zrobic z moczu nie porannego ?
Lub jak można mocz poranny przechowac do popołudnia tak aby nie zafałszować późniejszego wyniku?

Jak
Wasze psiaki się mają ??

Posted

Ja niestety na temat wyników nic nie powiem , bo sie zwyczajnie na tyle nie znam....
Co do trzymania moczu-tez nie wiem bo nie miałam takiej sytuacji-kurcze ale pomogłam, co:)

U nas bez zmian- Wczoraj raz Milva zwymiotowała , ale przez to,ze najadła sie trawy...

Posted

Ja niestety na temat wyników nic nie powiem , bo sie zwyczajnie na tyle nie znam....
Co do trzymania moczu-tez nie wiem bo nie miałam takiej sytuacji-kurcze ale pomogłam, co:)

U nas bez zmian- Wczoraj raz Milva zwymiotowała , ale przez to,ze najadła sie trawy...

Dobrze że Milvunia bez zmian.
Jakie są na codzień białe owczarki charakter itp ....

Posted

:)To psy zupełnie inne niż niemieckie, są bardziej rodzinne i spokojniejsze. Nie sa za bardzo wylewne do innych osób...dla mnie to super rasa-ale każdy tak mówi o swojej:)
W sumie mam dwa o zupełnie innych temperamentach-Milva jest spokojna a Ulvik to zbój straszny:)Jak masz ochote poczytac o nich to zapraszam na stronę -białej pasji-to hodowla, z której mam swoje białasy.

Posted

:)To psy zupełnie inne niż niemieckie, są bardziej rodzinne i spokojniejsze. Nie sa za bardzo wylewne do innych osób...dla mnie to super rasa-ale każdy tak mówi o swojej:)
W sumie mam dwa o zupełnie innych temperamentach-Milva jest spokojna a Ulvik to zbój straszny:)Jak masz ochote poczytac o nich to zapraszam na stronę -białej pasji-to hodowla, z której mam swoje białasy.

Własnie czytam ich historie.
Ja tak raczej z ciekawości bo następnego psa nie chce.

Posted

Chyba rozwiazalysmy z kolezanka problem :multi:
Kwestia jednostek - czy sa to milimole czy mikromole.
Jesli kreatynina 7,14 mmol/l to jest to 7140umol/l i teraz dla umol/l kreatynina wynosi 80,8mg/dl czyli 0,808g/l i po podzieleniu 0,05 przez 0,808 wychodzi upc 0,062 - czyli cacy!

Ufff - sprawdz teraz tylko, czy to mikro czy mili - i bedzie wszystko jasniutkie!

Łosiek w porządku - leki serduszkowe działają jak należy, za dwa-trzy tyg. kontrola serca i nereczki.

Posted

[quote name='tufi']Chyba rozwiazalysmy z kolezanka problem :multi:
Kwestia jednostek - czy sa to milimole czy mikromole.
Jesli kreatynina 7,14 mmol/l to jest to 7140umol/l i teraz dla umol/l kreatynina wynosi 80,8mg/dl czyli 0,808g/l i po podzieleniu 0,05 przez 0,808 wychodzi upc 0,062 - czyli cacy!

Ufff - sprawdz teraz tylko, czy to mikro czy mili - i bedzie wszystko jasniutkie!

Łosiek w porządku - leki serduszkowe działają jak należy, za dwa-trzy tyg. kontrola serca i nereczki.

7.14 mmol/l takie jednostki są na wyniku.
To nie powtarzać badania ??

Super że łosiek OK

Posted

Będziemy się jeszcze nad tym zastanawiac - jesli chcialabys powtorzyc badanie to tylko po to, aby jednostki byly takie same. Na razie przyjmij wynik up/c 0,062 i sie niczym nie martw :)

Posted

Dziś rano jak wróciłyśmy ze spaceru Milva dostała nagle drgawek-drżało jej całe ciałko, nie miała siły wstać:placz:. Przyjechał do mnie wet , dał jej zastrzyk na wzmocnienie i jutro jadę na krew rano....temperaturę ma ok. Teraz już jej przeszło ale leży i spi. Tak bardzo sie wystraszyłam...nie wiem co dalej bedzie.:-(

Posted

Dziś rano jak wróciłyśmy ze spaceru Milva dostała nagle drgawek-drżało jej całe ciałko, nie miała siły wstać:placz:. Przyjechał do mnie wet , dał jej zastrzyk na wzmocnienie i jutro jadę na krew rano....temperaturę ma ok. Teraz już jej przeszło ale leży i spi. Tak bardzo sie wystraszyłam...nie wiem co dalej bedzie.:-(

Ech Milvunia nie wygłupiaj się jest wiosna świeta idą
Bedzie dobrze

Posted

BeataSabra napisał(a):

Co może być powodem coraz niższego ciężaru właściwego moczu ??

np. upośledzenie pracy nerki, utrata przez nerki funkcji zageszczania moczu

lub przez brak wydzielania wazopresyny- hormonu antydiurektycznego - hamującego wydzielanie wody poprzez zwiększenie jej resorpcji w kanalikach nerkowych. Przy jej braku nie dochodzi do zagęszczenia moczu,co zwiększa dobowo ilość wydalanego moczu;