Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
Witaj....choć wolałabym już nikogo na tym watku nie witać:(
Daj znac jak wyniki moczu...a kreatynina była ok?
Trudno mi cos zdiagnozować-badania by sie przydały, usg nie zaszkodzi-a co na te wyniki wet???

wet zdiagnozował jako podejrzenie zapalenia nerek. Z tego co zrozumiałem to poza mocznikiem wszystko w granicach normy. Jestem w pracy wiec dokładnych wyników nie mam przy sobie. Późnym popołudniem mają być wyniki badania moczu, w drodze do domu zawinę do przychodni.

Pozdrawiam

Posted

Ok to czekamy jak odbierzesz:)Moze to i byc zapalenie nerek....

wyniki moczu a raczej bazgroły, ciężko to odczytać
barwa: słomkowa
przejrzystość: zupełna
ciężar właściwy: 1,020
odczyn: 6
białko i cukier: nor (chyba norma :???: )
nabłonki płaskie: 0-1
nabłonki okrągłe: -
pasma śluzu: -
leukocyty: 4-6
erytrocyty: 0-1
bakterie: nieliczne
UBG: 4 mg/dl
BIC: 1 mg/dl

To tyle, z tego co wet powiedział nie wygląda to źle, chociaż ciężar własciwy IMO niski, dostał Ipaktine i za 3 tygodnie trzeba będzie badania powtórzyć.

Pozdrawiam

Posted

Niski ciężar właściwy może byc poczatkiem niewydolnoci nerek, dlatego należy to teraz regularnie kontrolować-mysle,ze w takim poczatkowym stadium jak u was da sie to wszystko naprawić- za co trzymam mocno kciuki:)!!!!Oczywiscie informuj jak postepuje leczenie no i jak psinka sie czuje:)

Posted

Niski ciężar właściwy może byc poczatkiem niewydolnoci nerek, dlatego należy to teraz regularnie kontrolować-mysle,ze w takim poczatkowym stadium jak u was da sie to wszystko naprawić- za co trzymam mocno kciuki:)!!!!Oczywiscie informuj jak postepuje leczenie no i jak psinka sie czuje:)

U nas też niski ciężar właściwy i bardzo niski potas :shake:

Posted

Beatko , trzymajcie się:-(- U mnie Milva dostawała potas w kroplówce i pomogło...

Staramy się trzymać.
W poniedziałek do weta.
Jak myślisz wrzucać ja od razu na Renal czy ipaktine i normalne papu ??
Bo do końca nie wiadomo czy to niewydolność nerek czy coś innego
Może w poniedziałek się wyjaśni.

Posted

a jaki powinien być prawidłowo? Znalazłem różne normy, troche jestem skołowany, według jednej 1,020 to przyzwoicie choć bliżej dołu, według innych tuż poniżej granicy.

Pozdrawiam

Posted

Beatko-ipakitynę lepiej dawać-na pewno nie zaszkodzi, jesli okaże sie ,ze wszystko wróciło do normy mozna przeciez odstawić. Co do jedzenia-Milva dzieki renalowi zaczeła jesc -nie jest jej po nim tak nie dobrze i nie obciąza żoładka....najlepiej spytaj weta co on o tym myśli-tylko uwazaj,czy na siłe Cie nie namawia-chodzi o kasę....

Posted

tdew napisał(a):
a jaki powinien być prawidłowo? Znalazłem różne normy, troche jestem skołowany, według jednej 1,020 to przyzwoicie choć bliżej dołu, według innych tuż poniżej granicy.

Pozdrawiam

Sabra ma 1015

Posted

Beatko-ipakitynę lepiej dawać-na pewno nie zaszkodzi, jesli okaże sie ,ze wszystko wróciło do normy mozna przeciez odstawić. Co do jedzenia-Milva dzieki renalowi zaczeła jesc -nie jest jej po nim tak nie dobrze i nie obciąza żoładka....najlepiej spytaj weta co on o tym myśli-tylko uwazaj,czy na siłe Cie nie namawia-chodzi o kasę....

Ech znam te numery weterynarzy.
Sabra jak na razie na brak apetytu nie nażeka wręcz przeciwnie po karsivanie jest ciągle głodna.

Patrzyłam na skład karm renal i jest tam kukurydza kurczak ...... a ona jest alergikiem

Posted

Beato - co do Ipakitiny sie zgadzam, a co do renala to mam o nim jak najgorsze zdanie - zauwaz, ze w skladzie najpierw sa zboza, wypelniacze, a gdzies dalej dopiero jest: suszona watroba drobiowa (kilka lub kilkanascie procent), ktora jest jedynym "miesem" w tej karmie. W trovecie jest 30% kurczaka, na pierwszym miejscu w skladzie. Trzymajcie sie, teraz wyniki slabsze, a przy kolejnej kontroli na pewno beda lepsze!

Posted

Ja nie znam innych karm dla nerkowców- Milva jadła bardzo ładnie renal więc nie dawałam jej innej , ale zgadzam się z Tufi.

Milva nadal jest na lekach od Neris i nie wymiotuje ani bardzo jej sie nie odbija...ale widzę, że jest coraz słabsza. :placz:W sobote psiaki były cały dzień u mojej mamy , bo musiałam wyjechać-mama sama stwierdzila,ze Milvunia jest osłabiona i to bardzo...boje sie co będzie jak leki sie skończą-a nie można ich podawac cały czas.:-(

Posted

Trzymam za białą Niunie

Byłam dzisiaj w laboratorium z moczem Sabry
Zrobiłam jej mocz ogólny chciałam zrobić UP/C tylko pani na mnie popatrzyla jakoś dziwnie.
Więc zrobiłam mocz ogólny, kreatynina i białko ilościowe z moczu porannego

Posted

Neris napisał(a):
Czy ktoś może pomóc ANi przyjechać z Milvą na dobre USG do Marcińskiego do Warszawy? Może to coś da...

Kogo prosić, gdzie ogłaszać?

Kurcze ja mogę jedynie kciuki trzymać

Posted

ma ktoś namiary na miejsce gdzie w Krakowie mogę zrobić piesiowi PEWNE badania krwi? Bo coś mnie łapią wątpliwości, krew pobrana pierwszy raz i jeden ze wskaźników na koszmarnym wręcz nie realnym poziomie, powtórka badań dwa dni pózniej i już jest ok (tzn 100x więcej :crazyeye: niż wykazało pierwsze badanie) ale znowu ten wyższy od normy mocznik którego pierwsze badanie nie wykazało. Sama przychodnia naprawdę w porządku, z niezłymi opiniami, ale chętnie bym zweryfikował te wyniki gdzie indziej.

Pozdrawiam

Posted

tdew napisał(a):
ma ktoś namiary na miejsce gdzie w Krakowie mogę zrobić piesiowi PEWNE badania krwi? Bo coś mnie łapią wątpliwości, krew pobrana pierwszy raz i jeden ze wskaźników na koszmarnym wręcz nie realnym poziomie, powtórka badań dwa dni pózniej i już jest ok (tzn 100x więcej :crazyeye: niż wykazało pierwsze badanie) ale znowu ten wyższy od normy mocznik którego pierwsze badanie nie wykazało. Sama przychodnia naprawdę w porządku, z niezłymi opiniami, ale chętnie bym zweryfikował te wyniki gdzie indziej.

Pozdrawiam

Laboratorium Chow Chow poszukaj w internecie

Posted

BeataSabra napisał(a):
kreatynina i białko ilościowe z moczu porannego

I z tego sama obliczasz UP/C - dzielisz bialko przez kreatynine i otrzymujesz wynik - pamietaj, zeby oba parametry byly podane w tych samych jednostkach!

Posted

tufi napisał(a):
I z tego sama obliczasz UP/C - dzielisz bialko przez kreatynine i otrzymujesz wynik - pamietaj, zeby oba parametry byly podane w tych samych jednostkach!

Dzisiaj odbieram wyniki
W jakich jednostkach będzie nie wiem.
Mam nadzieję że białko będzie oznaczone liczbą a nie "+" lub "-".