Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

Katerinas - przeokropnie mi przykro... Kochana Gajka...

Dopiero teraz moge odpowiedziec na pytania, zrezygnowalam z internetu, by miec pieniadze na leczenie Bigosa.

U nas i lepiej, i gorzej - czwartkowe wyniki troszke lepsze:
mocznik spadl z 87 na 69
kreatynina z 3,4 na 3,1 (w sumie niewiele, bo wzrost byl z 1,8 )

Gorzej - bo Bigos schudl przez te dwa tygodnie 2kg, wazy teraz tylko 26kg, nie chce jesc tego paskudnego renala, dodatkowo wyszly mu od niego krosty - jedne suche i luszczace sie, inne ogromne, z sącząca sie ropa i krwia plus opuchlizna. Polewam mu karme olejem, posypuje platkami kukurydzianymi - wtedy zje choc troche. Na szczescie karma sie konczy i bede mogla powrocic do Trovetu.
Mam nadzieje malawaszka, ze bedziesz zadowolona z tej karmy - ja i Bigos bylismy i nie mozemy doczekac sie powrotu do niej.

Posted

Bardzo mi przykro Kasiu!:-( :-( :-(
Bunia się Gajką zaopiekuje. Będą razem hasać i wspominać pańcie, które je bardzo kochały.
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

Posted

w zwiazku z odejsciem mojego Ciapelka za TM ..mam do odsprzedania 3 puszki Royala renala+3 puszki HIllsa K/d + prawie cały worek suchego dla nerkowców-hilsa.odssprzedam taniej 10 %.potzrebuje każdej kaski gdyz mam na tymczasie sunke,której leczenie i utrzymanie tez kosztuje ..a tu swieta , z kasa coraz bardziej krucho. karma do odebrania w warszawie ew. zielonka.prosze o Pw w tej sprawie.

Posted

elainfo napisał(a):
Katerinas wspólczuje i jestem z Toba .. moj ciapelek odszedł wczoraj...tak to juz jest jedno odchodzi ..rodzi sie nastepne..

Ela bardzo mi przykro :-( :-( :-( odchodzą choruszki... ['] ['] [']

Posted

Elu, byłabym zainteresowana karmą hill'sa, ale ponieważ to będzie karma dla psa bezdomnego, którego utrzymuję w hotelu, muszę Ciebie spytać o cenę. i nie gwarantuję, że kupię, bo jak mówię - mam program oszczędnościowy.
Rozumiem, że chodzi o Hill's Canin c/d?

Posted

gdgt napisał(a):
Elu, byłabym zainteresowana karmą hill'sa, ale ponieważ to będzie karma dla psa bezdomnego, którego utrzymuję w hotelu, muszę Ciebie spytać o cenę. i nie gwarantuję, że kupię, bo jak mówię - mam program oszczędnościowy.
Rozumiem, że chodzi o Hill's Canin c/d?

puszkowy hills to k/d a suchy Hills to U/d z worka 5kg ubyło moze jedynie z 1 kg.., niechce zasmiecac tego watku wiec wysyłam Ci wiadomość PW.

Posted

Cytat:
Napisał(a) malawaszka
ostatnie badania były 26.10 więc trochę ponad miesiąc temu
a dziś:
kreatynina 3,1 (było 2,4 norma 1,8 ) 3,0
mocznik 93 (było 104 norma 54) 120
ALAT 135 (było 110 norma 45) 187
AspAT 42 (było 35 norma 35) 35
fosfataza zasadowa 1028 (było 616 - norma 150) 1095
świadczy o niedrożności układu żółciowego

na czerwono dopisałam dzisiejsze wyniki :-( jutro jedziemy na mocniejsze leki i może kroplówkę :placz:

przyszedł dziś trovet - no cóż Boluś trochę zjadł - ale nie tyle ile bym chciała, no ale i tak jadł chętniej niż royala; za to Luna śliniła się na tą karmę jak goopia :roll:

Posted

dziś Bolus nie dostał jeszcze kroplówki - dajemu mu szansę do jutra - może zacznie jeść po lekach jakie dziś dostał - zastrzyki: dexamethason, combivit, catosal i clandepar? tej ostatniej nazyw nie jestem pewna :oops:

Zacznij jeść syneczku :kciuki:

Posted

Bolo po zastrzykach (dziś dostał je trzeci raz) je - ale nie chce karmy tylko ryż z kurczakiem i marchewką - wzmocnił się i przez jakiś czas będzie jadł gotowane potem zacznę mu powoli dorzucać karmę

trzymam :kciuki: za Bigosa!!!

Posted

[quote name='karolinawet']W medycynie ludzkiej jest stosowany lek ketosteril,mialam w rodzinie osobę chorą(op.ok 300 zl ).Wiem ze znacznie moze obnizyc poziom mocznika i u ludzi podaje się to by wydluzyć okresy pomiedzy dializami.Nie wiem jak u zwierząt ale moze weci mają jakieś doświadczenia z tym lekiem.Przeczytalam ten wątek podziwiam Was za wytrwalość.Może ten lek pozwoli abyście troszkę dlużej pobyli ze swoimi futrzaczkami.

Substytut aminokwasów egzogennych stosowany w leczeniu przewlekłej niewydolności nerek

1 tabletka powlekana zawiera: kwas (RS)-3-metylo-2-oksowalerianowy (a-ketoanalog DL-izoleucyny), sól wapniowa

67 mg

kwas 4-metylo-2-oksowalerianowy (a-ketoanalog leucyny), sól wapniowa
101 mg

kwas 2-okso-3-fenylopropionowy (a-ketoanalog fenyloalaniny), sól wapniowa
68 mg

kwas 3-metylo-2-oksomasłowy (a-ketoanalog waliny), sól wapniowa
86 mg

kwas (RS)-2-hydroksy-4-metyltiomasłowy (a-hydroksyanalog DL-metioniny), sól wapniowa
59 mg

octan L-lizyny
105 mg

L-treonina
53 mg

L-tryptofan
23 mg

L-histydyna
38 mg

L-tyrozyna
30 mg

całkowita zawartość azotu w tabletce
36 mg

zawartość wapnia w tabletce
1,25 mmol = 50 mg

Wskazania do stosowania

W połączeniu z ograniczeniem podaży białka w pożywieniu do <40 g na dobę (u dorosłych), preparat stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu następstw nieprawidłowego lub niewystarczającego metabolizmu białek u chorych z przwlekłą niewydolnością nerek; głównie u pacjentów z filtracją kłębkową (GFR) w przedziale 5-15 ml.

Posted

malawaszka napisał(a):
Cytat:
Napisał(a) malawaszka
ostatnie badania były 26.10 więc trochę ponad miesiąc temu
a dziś:
kreatynina 3,1 (było 2,4 norma 1,8 ) 3,0 4,1
mocznik 93 (było 104 norma 54) 120 227
ALAT 135 (było 110 norma 45) 187 334
AspAT 42 (było 35 norma 35) 35 48
fosfataza zasadowa 1028 (było 616 - norma 150) 1095 982
świadczy o niedrożności układu żółciowego

na zielono dzisiejsze wyniki :-(
jutro usg i kroplówki - takie koszmarne pogorszenie w tydzień :-(

Posted

Trzymajcie sie malawaszka i Bolus przede wszystkim - mocno trzymam kciuki za Was!
Przez pomylke zmniejszylam Bigosowi dawke enarenalu - bral 10mg, kupilam 5mg - i wiecie, ze lepiej sie czuje - jest zwawszy. Niestety dzis na spacerze zaslabl. Po Nowym Roku chcemy zrobic komplet badan z usg i ekg.

Posted

Ojej, Malawaszka. Trzymam kciuki za Bolusia. Musi być dobrze.

U nas też niestety znaczne pogorszenie. Tym razem to jednak serce. Pigwa jest strasznie słaba, daję jej już do jedzenia, co tylko chce, byleby jadła :-(. Jeździmy też codziennie do weterynarza. Strasznie się martwię... :-(