Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

Wyniki są niestety złe :(
Poczekaj jednak na USG nerek. Może się okazać, że są całe, a wyniki wskazują na stan zapalny, który dałoby się wyleczyć.

Posted

Jeśli chodzi o USG to wiele osób (w tym wetow) poleca dr Marcińskiego. Przyjmuje w małej lecznicy na Umińskiego (Gocław), w Multiwecie na Gagarina i być może na Powstańców też.

Posted

Słuchajcie, zostało mi około kilograma karmy Royal Canin Renal (kupiona w małym 2 kg opakowaniu, cały czas zamknięta ładnie) i małe opakowanie Ipakitine - otwarte i jeden raz użyte (5mg zużycia).

Chętnie komuś oddam.

Posted

[quote name='axe']hej
nie czytalam wszystkich postow (ponad 100 stron...).
moja suka - bull-terrier - choruje na nerki, leczymy ja od paru miesiecy, bylo juz tak dobrze i nagle sie pogorszylo ... :-(
stan kliniczny Klusii jest dobry, przytyla juz prawie 4kg ale wyniki sie pogarszaja.
kreatynina : 5,6
mocznik : 260
wiem, ze nie sa to zalamujace wyniki, ale mocznik wzrosl dwukrotnie w 6 dni ... :/
niestety choroba Klusii ma podloze genetyczne, jej mamusia tez na to chorowala i zmarla...

leczymy sie w klinice 4 Łapy w Warszawie (ktora zreszta polecam wszystkim, malo jest tak cieplych a zarazem szczerych i oddanych psich lekarzy).

Prosba do Was: czy ma ktos kontakt do lekarzy za granica, ktorzy dokonuja u psow przeszczepow nerek? wiem ze robi sie je w anglii i niemczech.
Ruszylam wszystkie swoje kontakty i szukam.
Moze wiecie ile to kosztuje, w ogole, wiecie cokolwiek na temat tej operacji???

pozdrawiam serdecznie,

matti & klusia
Axe tutaj szukaj;) pomocy-dr Taylor jest z tej kliniki-napewno oglądałaś przez kilka lat na A.Planet program o tej klinice i jaki mają możliwości

Contact Information:

Alameda East Veterinary Hospital
9770 East Alameda Avenue
Denver, Colorado 80247
Phone: 303.366.2639
Fax: 303.344.8150
Animal Lodge (boarding, daycare, sports medicine and rehab)
9870 East Alameda Avenue
Denver, Colorado 80247
Phone: 303-366-2639
Hours of Operation:
Alameda East is open 24-hours a day, 7 days a week.

Posted

Bardzo dziekuję wszystki za porady dotyczące USG. Wszystko wyszło podobno prawidłowo - wielkość nerek 5 cm bez cech torbielowatści, Przewód moczowy w osi długiej ok. 4,6 cm bez widocznych złogów i deformacji ściany. Moczowody nieposzerzone.
Dojechałyśmy samochodem tylko pęcherz był trochę za mało wypełniony (zamiast 2 godzin trzeba było czekać 6 i poić poić)

Posted

Witam,
nie myslalam, ze kiedys mnie to spotka (jak zapewno kazdego z Was), ale moj pies rowniez ma chore nerki.
Obecnie mija drugi tydzien intensywnych kroplowek (co 6 godzin), dwa razy robiona byla kompleksowa morfologia i dzisiaj mial USG u dr Marcińskiego.
Morfologia jest fatalna 9,9 kreatynina i 355 mocznik. Ma anemie. Wyniki sie nie poprawily ale tez nie pogorszyly.
Natomiast USG wykazalo, ze sa znaczne zmiany zwyrodnieniowe.
Pies czuje sie prawie normalnie ma duzy apetyt, bawi sie i biega na dworzu. Jedyne co sie zmienilo, to to, ze ma mniej sily, ale to zrozumiale.
Chcialabym prosic Was o polecenie mi specjalisty w Warszawie.
Moj obecny lekarz twierdzi, ze zrobimy jeszcze badanie krwi i jesli wyniki sie poprawia, to ciagle bedziemy go leczyc i podlaczac do kroplowek.
Ale jesli nie, to nie mozna mu pomoc i mozemy go trzymac przy zyciu na tych kroplowkach dopoki wytrzymaja mu zyly
Czuje sie fatalnie i musze przyznac, ze trace nadzieje.
Bardzo mi przykro...
Ivan nie ma nawet 2 lat

Posted

Aamen, bardzo mi przykro, ale nie trać nadzieji. Na pewno wyniki się poprawią. Chociaż wyniki sa złe to Ivan czuje się dobrze i to powinno cię cieszyc.
Mój pies miał lepsze wyniki badań krwi, a było już z nim bardzo źle.
Trzymamy za was kciuki.

Posted

Mam pytanie do wszystkich,których psy przeszły przez ten wątek:
Jak były karmione wasze psy zanim zachorowały?Czy to była sucha karma,czy gotowane jedzenie?

Posted

[quote name='puli']http://seterkowo.org/pn/content-75.html

Jest niemożliwe,żeby wpływu nie miałoA ja powiem inaczej - nie ma, niestety, żadnych danych na ten temat, ani w jedną stronę, ani w drugą - nikt tego nie badał. To, co jest napisane na podanej stronce to opinia autorów, którzy w dodatku nie są weterynarzami. Niektórzy weterynarze dzielą tę opinię, inni - nie.

Jedyne, co ja bym powiedziała jest pewnie, to że przy karmieniu suchą karmą dostęp do wody jest bardzo, bardzo ważny, bo sucha karma zawiera mniej wody niż inne jedzenie. Niespożywanie dostatecznej ilości wody może powodować problemy z nerekami i co do tego są dane przynajmniej odnośnie ludzi - nie wiem, czy sa jakieś odnośnie psów.

Posted

Według ostatnich badań biologów Raya i Lorny Coppinger, w skład naturalnej diety psów wchodziły: kości, kawałki mięsa (padlina), podgniłe warzywa i owoce, wnętrzności ryb, wyrzucane nasiona, głowy i wnętrzności zwierząt oraz resztki z ludzkiego stołu.
Naturalna dieta ma dużą zawartość białka, tłuszczy i wody oraz bardzo mało węglowodanów. „Zalecana” dieta składająca się z suchej karmy, która jest dietą większości psów i kotów, jest całkowitym przeciwieństwem ich diety naturalnej: wysoka w węglowodany, z małą ilością białka, tłuszczu i prawie bez wody.

To chyba nie podlega dyskusji?

Posted

[quote name='puli']Według ostatnich badań biologów Raya i Lorny Coppinger, w skład naturalnej diety psów wchodziły: kości, kawałki mięsa (padlina), podgniłe warzywa i owoce, wnętrzności ryb, wyrzucane nasiona, głowy i wnętrzności zwierząt oraz resztki z ludzkiego stołu. Gdy piszą tutaj "wchodziły", to chodzi o jaki okres czasu? Tysiące lat temu? Jeśli tak, to jak to się ma do dnia dzisiejszego?

[quote name='puli']Naturalna dieta ma dużą zawartość białka, tłuszczy i wody oraz bardzo mało węglowodanów. To zależy w jakich proporcjach składniki wyżej wymienione były w tej "naturalnej" diecie - a tego nie napisano.

[quote name='puli']„Zalecana” dieta składająca się z suchej karmy, która jest dietą większości psów i kotów, jest całkowitym przeciwieństwem ich diety naturalnej: wysoka w węglowodany, z małą ilością białka, tłuszczu i prawie bez wody. Ja bym raczej powiedziała, że sucha karma ma inny skład, niż ten, którzy ci Państwo opisują. :roll:

[quote name='puli']To chyba nie podlega dyskusji?Nie podlega dyskusji to, że wilki jedzą co innego, i że zanim zaczęto produkować suchą karmę, wszystkie psy również jadły co innego. ;-) Mniej jasne jest - jak zmieniła się dieta psów jeszcze zanim wprowadzonoi suchą karmę - czyli pomiędzy momentem ich udomowienia, a wprowadzeniem suchej karmy? Oraz, jaki wpływ na choroby nerek u psów miała ta zmiana, jeśli w ogóle? I w końcu, jaki wpływ na choroby nerek u psów, jeśli w ogóle, miała kolejna zmiana diety, tym razem na suchą karmę? Ja nie znam odpowiedzi na te pytania, a wszystko co na ten temat czytałam opiera się na spekulacjach autorów, a nie naukowych badaniach.

Posted

Dodatkowo, znam psy, któe dożywają późnych lat starości TYLKO na karmach suchych- mówimy tu oczywiście, o DOBRYCH SUCHYCH.
Gdyby faktycznie karmy takie szkodziły na nerki, to wszystkie a przynajmniej większość psów je spożywających, miałaby problemy z nerkami, a tak nie jest.
KOlejna sprawa- woda jest ważna, to fakt, ale akurat Fox miał zawsze pełną miseczkę wody i stały do niej dostęp. Na spacery w lecie i w cieplejsze dni na jesieni i wiosną, zabieraliśmy wodę w butelce.

Posted

acha, zapomniałam napisać, że żywienie psów chorych na nerki surowym mięsem, przyśpieszy z pewnością ich odejście. Spora ilość białka w żywieniu, u psa już chorego, powoduje powtawanie większych ilości mocznika- co z kolei coraz mocniej zatruwa organizm.

Posted

[quote name='Flaire']Gdy piszą tutaj "wchodziły", to chodzi o jaki okres czasu? Tysiące lat temu? Jeśli tak, to jak to się ma do dnia dzisiejszego?

Z moich wieloletnich obserwacji wynika, że półzdziczałe psy dziś żywią się identycznie.+ to co upolują.

Posted

puli napisał(a):
Z moich wieloletnich obserwacji wynika, że półzdziczałe psy dziś żywią się identycznie.+ to co upolują.
I niewątpliwie pozdziczałe psy żyją przeciętnie krócej, niz przy domowe. Tyle że nawet to o niczym nie świadczy ;-).

A tak przy okazji, puli, polecam lekturę Regulaminu od. podpisu...

Posted

Flaire napisał(a):
I niewątpliwie pozdziczałe psy żyją przeciętnie krócej, niz przy domowe. Tyle że nawet to o niczym nie świadczy ;-).

A tak przy okazji, puli, polecam lekturę Regulaminu od. podpisu...

Nikt nie twierdzi że cokolwiek o czymkolwiek "świadczy".Zadałam proste pytanie właścicielom,których dotknęło nieszczęście.Chciałam sie dowiedzieć czym karmili psy i tyle.

Regulamin czytałam. Machiawellego też.Podpis będzie póki go władza nie usunie.

Posted

puli napisał(a):
Regulamin czytałam. Machiawellego też.Podpis będzie póki go władza nie usunie.
Za świadome łamanie Regulaminu grozi Ci nie usunięcie podpisu, tylko usunięcie z forum, więc proszę, zmień go.

Posted

Toller-Fox napisał(a):
Dodatkowo, znam psy, któe dożywają późnych lat starości TYLKO na karmach suchych- mówimy tu oczywiście, o DOBRYCH SUCHYCH.
Gdyby faktycznie karmy takie szkodziły na nerki, to wszystkie a przynajmniej większość psów je spożywających, miałaby problemy z nerkami, a tak nie jest.
KOlejna sprawa- woda jest ważna, to fakt, ale akurat Fox miał zawsze pełną miseczkę wody i stały do niej dostęp. Na spacery w lecie i w cieplejsze dni na jesieni i wiosną, zabieraliśmy wodę w butelce.

Zgadzam się całkowicie z Tobą-przecież na przykład psy chore na nerki-są na specjalnej diecie, karmie weterynaryjner Urinari Royal Canin czy też Eukanuby co kto woli czy też Dermatosis-dla psów z problemami dermatologicznymi lub Hepatic-na chorą wątrobą, gdzie pies na przykład po przebytej operacji lub chronicznie chory przyjmować może jedynie weterynaryjną karmę-której skład różni się zdecydowanie od tych zwykłych-wystarczy porównać skład no i cenowo:razz: szczególnie z nerkowcami ma to zbawienny wpływ-gdzie jest im życie przedłużane w każdy możliwy sposób:roll: no i przede wszystkim zawsze miska pełna świeżej wody (ja zmieniam 3 razy dziennie-daję mineralną, niegazowaną:icon_roc: oczywiście)
P.S. odnośnie podpisu-to Puli nie może mieć podpisu takiego jak ja? ten banerek to jest o konstytucji zwierząt-tam się trzeba podpisać:roll: i zagłosować-czym więcej podpisów tym lepiej;)

Posted

oktawia6 napisał(a):
P.S. odnośnie podpisu-to Puli nie może mieć podpisu takiego jak ja? ten banerek to jest o konstytucji zwierząt-tam się trzeba podpisać:roll: i zagłosować-czym więcej podpisów tym lepiej;)
Ty też nie możesz - nie o chodzi o treść, bo ta jest jak najbardziej ok, tylko o formę. Przeczytaj, proszę, regulamin forum i zmień ten podpis. (Ja również mogę to zrobić, ale to niesie konsekwencje na przyszłość, więc wolałabym, żebyście sami to zrobili).

Posted

Mój pies zawsze jadł suchą karmę. Zawsze była to dobrej jekosci karma, głównie eukanube, a dodatkowo dostawał mięso, podroby, kości, itp. Wodę zawsze ma w misce i od zawsze pił duzo.

Posted

No proszę proszę widzę, że teraz tu szalejemy! :) ktoś mi kiedyś zarzucił wodolejstwo i brak popartej badaniami naukowymi wiedzy a co ja tu widzę, nic innego jak strumienie wody, wręcz wodospady ....i ani cienia argumentów a już o badaniach naukowych nie wspomnę...a przypisy? Są ludzie, którzy całeżycie jedzą fastfoody i nie dzieje się z nimi tak jak na "supersize me" a są tacy, co muszą liczyć każdą kalorię albo wogóle rodzą się z defektem typu bezglutenowość, fenyloketonuria. Nieprawdą jest, że chemicznie preparowane jedzenie jest lepsze od naturalnego, problem w umiejętności lub jej braku dostosowywania pokarmu do potrzeb