saganka Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 U mnie dokladnie ten sam objaw, czyli pierwszy etap niewydolnosci. Tez dostajemy enarenal 20 mg. Tyle, ze u nas po kastracji wlasciwie nie ma bialka w moczu, a wczesniej przy pobieraniu z pecherza przez punkcje tylko slad. Do tego dieta i ciagla kontrola. Quote
ramzes123 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Czyli podobnie z tym, że mój pies nie jest kastrowany. W jakim wieku jest Twój pies? Quote
Grazka77 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Nasz Puffi właściwie nie miał żadnych objawów, może dłużej sikał, bo pić raczej nie pił wiecej. Zrobił sie tylko smutniejszy. Nasz wet podawał mu jakies zastrzyki. pomagało na parę dni i kolejny zastrzyk. Badania krwi właściwie wymusiliśmy. I szok. Teraz zaufalismy pani dr od nerek poleconej przez Sagankę i mam nadzieje - stan pieska się stabilizuje. Nasz Puffi dostaje 1,5 tabletki Enarenal 5 mg. Mniejsza dawka pewnie na mniejszą wagę (wazy 12 - 13 kg), do tego narazie cały czas antybiotyk Amoksycylinę - bo cały czas wyniki wskazują na duzy stan zapalny. I ja staram się jak moge aby nie panikować :) Quote
ramzes123 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Bez paniki. Z tym trzeba nauczyć się żyć. Mój 3 lata. Przy rozsądnym podejściu można spowolnić niekorzystne procesy. Mój ma większą dawkę bo i waga większa - 38 kg. W jakim wieku są Wasze pieski? Quote
saganka Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 MOj ma prawie 3 lata, chorujemy od roku.. Quote
betka-sp Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 my niestety walczymy dalej.........nawet już pisać nie mam siły.... w ciągu 1,5 tyg mimo antybiotyków i innych leków+sterydddy kreatynina nadal leci w górę...było-.Mocznik 30,18 mmol/l, Kreatynina 533 mmol/l- teraz kreatynina 680, mocznik 45 :placz:... w poniedziałek przeszliśmy na kroplówki...glukoza z ringerem i elektrolity..każde po 250 ml dziennie.........Joko od jakieos czasu nawet je,..ale i tak chudnie.... kreatynina nie do opanowania i nikt nie wie jak ja zatrzymać.... masakra.......jutro wyniki po kroplówkach :placz: Quote
betka-sp Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 acha...a czy któryś z waszych psiaków przy nerach dostawał Cymetydynę ???????? Quote
Dorota2007 Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Wiem ,że mnie nie lubisz ( choć się nie znamy...:shake:), jednak lubisz swego psa , więc może posłuchasz: niestety wszystko wskazuję ,ze ta niewydolnośc nerek jest spowodowana przez rozwijająca sie amyloidozę. Jest to wyrok , ale jak juz ktos wczesniej napisał - z wyrokiem da sie żyć. Te wyniki , jakie podałas -przekraczaja zancznie normy , ale u shar-pei to nie koniec świata! W praktyce mojej miałam pacjentów , którzy z wynikiem mocznika 500 , 600 i więcej przeżywali ok.3.lat!!!:multi:Jedna szarpejka z Jeleniej Góry przy poziomie 1200 (!!!) biegała po ogrodzie. Zdarzaja się wahnięcia kondycji , trzeba byc czujnym i bardzo pilnować diety ( ja zalecałam dietę Eukanuby dla nerkowców).Każdy z moich pacjentów przyjmował równiez kolchicynę . Wazne jest tez ciagłe płukanie , ale trzeba pamiętac ,ze nadmiar płynów tez obciąza nerki. Kochamy nasze SP , ale niestety to rasa obarczona wadami metabolicznymi i nigdy nie wiemy , kiedy one się ujawnią. Walcz o swoja suczkę , ale miej też świadomość , że to cięzka batalia i dla niej i dla ciebie.Trzymam kciuki. Quote
jaanna019 Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 [quote name='betka-sp']acha...a czy któryś z waszych psiaków przy nerach dostawał Cymetydynę ???????? ja dawałam, a płyny takie ja u was tylko 2x dziennie, efekt znasz. Bywa jednak tak, że po kryzysie przychodzi poprawa, u nas udało sie zbić wszystkie wyniki do normy, nawet uregulować jony, ale kreatynina ciągle rosła, była nie do zatrzymania. Quote
betka-sp Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Dorota2007 napisał(a):Wiem ,że mnie nie lubisz ( choć się nie znamy...:shake:), jednak lubisz swego psa , więc może posłuchasz: niestety wszystko wskazuję ,ze ta niewydolnośc nerek jest spowodowana przez rozwijająca sie amyloidozę. Jest to wyrok , ale jak juz ktos wczesniej napisał - z wyrokiem da sie żyć. Te wyniki , jakie podałas -przekraczaja zancznie normy , ale u shar-pei to nie koniec świata! W praktyce mojej miałam pacjentów , którzy z wynikiem mocznika 500 , 600 i więcej przeżywali ok.3.lat!!!:multi:Jedna szarpejka z Jeleniej Góry przy poziomie 1200 (!!!) biegała po ogrodzie. Zdarzaja się wahnięcia kondycji , trzeba byc czujnym i bardzo pilnować diety ( ja zalecałam dietę Eukanuby dla nerkowców).Każdy z moich pacjentów przyjmował równiez kolchicynę . Wazne jest tez ciagłe płukanie , ale trzeba pamiętac ,ze nadmiar płynów tez obciąza nerki. Kochamy nasze SP , ale niestety to rasa obarczona wadami metabolicznymi i nigdy nie wiemy , kiedy one się ujawnią. Walcz o swoja suczkę , ale miej też świadomość , że to cięzka batalia i dla niej i dla ciebie.Trzymam kciuki. Dziękuję ci bardzo za zainteresowanie i wierz mi doceniam....i to bardzo .... zdaję sobie , że właśnie te predyspozycje u sharpków są tak niemiłe... ale na tyle pokochałam rasę, że mimo iż moja strasza choruje i ma gorączki od małego... zdecydowałam sie zupełnie świadomie na drugą sharpkę... Jokula też w tej chwili jest dość żywa...biega i dokazuje mimo welfronu w łapce... jest na Royalu Reaal.. suche je...puszek natomiast nie bardzo bo tam jest wątroba..której ona po prostu nie lubi...:shake: od pniedziałku ją "płuczemy" i jutro wyniki kontrolne..........:modla: Dlaczego pytam o Cymetydynę.... ponieważ od początku Joko ją dostaje....zmieniany jest antybiotyk i "dodatki" natomiast Cymetydyna jest od początku i kreatynina leci w górę jak zwariowana... natomiast wygrzebaliśmy z naszą"grupą wsparcia" :lol: że przeciwskazaniem przy podawaniu tego leku jest niewydolność nerek .... a działaniem niepożądanym - zwiększenie stężenia kreatyniny we krwi :madgo: :???: ps. Jokula kolchicyne przyjmuje oczywiście cały czas.... Quote
saganka Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Betka, my nie dawalismy czegos takiego, ale jesli pozwolisz, zacytuje Cie Nesce i sie jej spytam o zdanie, a nuz cos podpowie.. Trzymamy z calych sil za Was! Quote
betka-sp Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 saganka napisał(a):Betka, my nie dawalismy czegos takiego, ale jesli pozwolisz, zacytuje Cie Nesce i sie jej spytam o zdanie, a nuz cos podpowie.. Trzymamy z calych sil za Was! Dr. Nesce staram sie na bierząco wysyłac informacje :oops: i proponowała za Cymatydynę - Polprazol....tylko kurcze on niby nie ma przeciwskazań przy chorobie nerek..ale również może podnosic stężenie kreatyniny we krwi :placz: Quote
saganka Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Ups, a ja juz jak glupia wyslalam pytanie :oops: Sorrki!! :oops::oops::oops: Quote
betka-sp Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 saganka napisał(a):Ups, a ja juz jak glupia wyslalam pytanie :oops: Sorrki!! :oops::oops::oops: nie no.......spoko..........może podpowie cos jeszcze innego :roll: bo ja maila dopiero jutro z wynikami wysyłam........... Quote
saganka Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Napisala mi tak "Witam, Co do cymetydyny to nie przypuszczam, że jest ona odpowiedzialna za poziom kreatyniny, natomiast sterydy są lekami które w znacznym stopniu podnoszą zarówno kretynine jak i mocznik. Może sunia ma zle dobrane płyny. Warto jej zrobić jonogram i na tej podstawie płukać." NIe wiem, czy to cos pomoze.. :oops: Quote
Grazka77 Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Saganko, próbowałam wyszukać jakieś smakołyki dla piesia, ale wszystko pakowane jest w duże paczki - te ciasteczka Litine - 2,5 kg, sano crog - 7 kg - moze wiesz gdzie mozna kupić jakieś probki?? Quote
saganka Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Sano croq to karma ;) Ja bardzo czesto kupuje wlasnie litine, ale my zawsze na spacer bierzemy smaczki, poza tym moj Bruno to bernenczyk, czyli pewnie ze 4 razy ciezszy niz Twoj, a mam tez drugiego psa.. Ale zobacz np na to Mera Dog Goody-Snacks 700g dla szczeniaczkow, maja tylko 11% bialka, mozesz je lamac na mniejsze; albo na to Proven Psie przekąski - zwierzaczki 1kg, te maja 7,5% bialka..Albo te Vitakraft Yoghurt Crossy's - 10% bialka.. Ja najczesciej w sklepie zoologicznym dokladnie czytam sklad. Quote
betka-sp Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 u Joko troszeczku poprawa...kreatynina 616 mocznik nie wiele spadl..do 41 :-( płuczemy dalej..ale teraz juz po 500ml....... powiedzcie mi co moge je dac do jedzenia oprocz renala?? mozna wątróbkę gotowaną??? jest w kazdej nerkowej karmie.............. Quote
saganka Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Ryz z bialym serkiem i z ipakitine.. Troszke oliwy do tego z oliwek. Z watroba to nie wiem, wiem, ze nalezy sie wystrzegac podrobow, ale czy watroba do podrobow nalezy?? Quote
jaanna019 Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Wątroba wołowa zawiera sporo tauryny co może być pomocne przy wysokim poziomie kreatyniny, z drugiej strony wątroba drobiowa może powodować rozwolnienie, nie wiem czy wołowa też, ale drobiową znam z autopsji. Quote
betka-sp Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 jaanna019 napisał(a):Wątroba wołowa zawiera sporo tauryny co może być pomocne przy wysokim poziomie kreatyniny, z drugiej strony wątroba drobiowa może powodować rozwolnienie, nie wiem czy wołowa też, ale drobiową znam z autopsji. no tak..i tak źle i tak niedobrze :oops: choć ja bym traktowała wątrobę drobiową bardziej jako przekąskę... po której Jokula nigdy /do tej pory/ biegunki nie miała..........:lol: Quote
ramzes123 Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 wątróbkę to nie wiem, ale ja daję ryż z kurczakiem dikładnie w diecie nerkowej w grę wchodzi białe mięso. Quote
Grazka77 Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 Ja też na zmianę z puszkami renalowymi daję ryz z marchewką i mała ilością kuczaka i kapką oliwy z oliwek. Quote
Recommended Posts