BeataSabra Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 To jest niesprawiedliwe Dlaczego tak jest Psiaczki juz nie chorujcie Quote
tufi Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 Naja - trzymam kciuki! Sunia ma mordeczke zupelnie jak moja pierwsza psina... Quote
SylwiaN Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Naja-i jak ? Co sie dzieje , ze nie ma poprawy ?! A nawet takie pogorszenie !! Trzymaj sie , jak kreatynina jest taka mala to moze jest jeszcze nadzieja !! Moj doktor mowi, ze podwyzszony mocznik to nie taki duzy problem bo jego poziom moze zalezec od wielu czynnikow , natomiast kreatynina to jest powazna sprawa i jej nie da sie tak latwo zbic , na dodatek to ona swiadczy o stopniu uszkodzenia nerek. Misiek ma wyniki praktycznie bez zmian , mocz ma taki od prostaty . Dostal ginjal . Bylismy teraz kilka dni na dzialce i dran jeden szlal jak szczeniak, apetyt mial taki, ze musilam specjalnie dla niego dwa razy jechac do domu po kolejne porcje zamrozonego jedzonka, bo wiecznie prosil o jedzenie. Teraz pewnie bedzie przez kilka dni spal :) A mocznik to ma pewnie teraz kosmiczny , po tych wszystkich specjlach z gilla , no bo ciezko mu bylo odmowic :oops: Dziewczyny wracajac do rozmowy stracie psiaka , ja mam od pewnego czasu po kilka psow , teraz sa trzy , jak 6 lat temu odszedl moj Tytusek nic mi nie pomoglo to, ze sa jeszcze dwa , ktore tez bardzo kochalam. Teraz tez nie wyobrzam sobie straty ktoregokolwiek , kazdy z nich jest niezastapiony i bede ciezko rozpaczac :placz: jak cos sie stanie Quote
Naja Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Witam, na poczatek dziekuje wszytkim za wsparcie i za to ze pamietacie o nas:) nie pisałam bo sily nie mialam, znow bylo zle ale twardo uparlam sie na te kroplowki, niestety w sobote wieczorem wenflon nie wytrzymal. Psiunia lezala znow bezsilna.W niedziele wet chcial podpiac kolejny ale nie bylo juz gdzie wiec kuracja przymusowo wstrzymana. Zaskakujace jednak zaczelo byc to ze zaczol wracac jej jakikolwiek apetyt, dziwne bo nic innego nie chce jest tylko pasztet i to z jednej firmy :) ale cos tam zjada w koncu. I kolejne zaskoczenie bo nagle wczoraj wieczorem wstala wyszla na balkon zaczela biegac i dzis podobnie przez caly dzien, jestem zaskoczona , nie chce zapeszac, boje sie ze to tylko chilowe, ale zastanawiem sie bo przeciez to juz nie dzieki kroplowkom bo otatnia byla podana w sobote nad ranem( a moze nie mam pojecia). Dzis jak poszlam do weta i powiedzialam mu jak ona sie zachowuje sam sie zdziwil, ale powiedzial mi ze 2 dni temu podal jej taki lek ze mogl teraz zadzialac. Zaczelam dopytywac powiedzial ze ona moze miec bebeszjoze od kleszcza, ale ona chyba w zyciu kleszcza nie miala bynajmniej ja o tym nie wiem, a mieszkam w bloku i psiunia chodzi tylko pod blok na spacerki. Sama nie wiem co mam o tym myslec, on juz chyba sam nie wie, ale powiedzial ze skoro tak ona sie miewa to nie bedziemy teraz podpinac kroplowek tylko damy lapkom odpoczac, dal jej jakis zastrzyk tylko. Jutro mielismy robic badanie krwi ale jeszcze nie wiem czy bedzie. Wlasciewie jestem totalnie zdezorientowana, zdaje sobie sprwe ze stan jest caly czas powazny ale juz teraz to nie wiem co jej tak na prawde jest, poprawa jest widoczna, ale ciekawe na jak dlugo. Sylwia- ciesze sie ze Misiek ma sie dobrze, wyniki bez zmian to chyba w tym przypadku dobre wiesci :) mam pytanie jak czesto robisz mu teraz badania? Pozdrawiam wszytkich i jeszcze raz dziekuje za dobre slowa Quote
sota36 Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Naja - i my trzymamy kciuki!!! Oby to byl dobryznak ta poprawa :) Mocno calujemy! Quote
SylwiaN Posted May 21, 2007 Posted May 21, 2007 Naja- jesli to podejrzenie babeszjozy to moze zrobcie jej testy , wtedy bedzie wiadomo. A krew badamy teraz co 4 - 6 tygodni . Na razie pies czuje sie dobrze i nie ma co go meczyc czesciej . Mocz musze zawozic az do Szpitala na Zaspie wiec robie badania rzadziej .Pewnie niedlugo trzeba bedzie zrobic USG , zeby zobaczyc czy ten guz rosnie i jak wyglada ta prawa nerka, ale na razie dam mu spokoj , niech sie chlopak cieszy zyciem i sloneczkiem po tych wszystkich meczarniach . Ciesze sie, ze twoja psinka poczula sie lepiej, oby to trawlo jak najdluzej !!!! Quote
tufi Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Trzymam bardzo mocno kciuki za Najeczke i pozostale psiaki. A moje slonko bez nerki wygladalo dzisiaj tak: Jakby ktos mial ochote, to cale moje stadko mozna obejrzec tutaj: http://psiaki.com.pl/categories.php?cat_id=174 Quote
Bafii Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 Witam. Proszę, może coś doradzicie. Koleżanki psiak popuszczał mocz przez sen i zaczął wybrzydzać przy jedzeniu co spowodowało,że trochę schudł. Ma 3 lata. Zrobili mu badania. Wyniki niepokojące to: LEUKOCYTY 22,5 norma do 10 HEMOGLOBINA 18,1 norma do 18 MOCZNIK 61,8mg/dl norma do 45 KREATYNINA 1,38 mg/dl tu ok POTAS 3,94mmol/l norma od 4,1-5,4 FOSFORANY 3,52mg/dl norma od 4,2 ROZMAZ: PODZIELONE 84% norma do 77 LIMFOCYTY 9% norma od 12 Reszta badań była dobra. Badanie moczu na drugi dzień już po podaniu antybiotyku Enroxil i furaginum : barwa żółta , przejrzysty, ph 6.0, nabłonki okrągłe- pojedyńcze, leukocyty- pojedyńcze, bakterie- pojedyńcze, ciężar wł 1018 g/l Pies dostał przez 7 dni Enroxil, następnie 5 dni tabletki Emobioflox i do tego furaginę. Psiak przestał popuszczać i apetyt ma lepszy, ale wyniki kontrolne krwi po 5 dniach bez leków niewiele sie zmieniły. Wet leczył go na pęcherz. Wyniki kontrolne: LEUKOCYTY 18,0 HEMOGLOBINA 18,1 Mocznik 60,2 mg/dl KREATYNINA 1,43 mg/dl tu się pogorszyło FOSFORANY 3,92 mg/dl ROZMAZ: PAŁECZKOWATE 5% norma do 3 KWASOCHŁONNE 13% norma do 10 LIMFOCYTY 11% norma od 12 Badania kontrolne moczu dopiszę później, bo na razie ich nie mam. Co może być przyczyną? Czy można jeszcze zrobić jakieś badania oprócz usg, czy to sprawa nerek czy pęcherza???? Ten mocznik i leukocyty są niepokojące. Może coś doradzicie, zawsze co kilka głów to nie jedna. Pozdrawiam Quote
SylwiaN Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 Moze to od prostaty , wtedy leukocytu w krwi sa podniesione i czesto rowniez w moczu ( u mojego dosc znacznie ) . Chyba USG duzo moze powiedziec . U mlodych psiakow to tez sie zdaza . Quote
Bafii Posted May 27, 2007 Posted May 27, 2007 SylwiaN Dzięki za odpowiedz.Czy podwyższony mocznik może występować przy chorej prostacie? Widzę, że mieszkasz w Sopocie, może polecisz lub odradzisz lekarzy wet w Gdańsku, którzy specjalizują się lub mają większe pojęcie o chorobach nerek, może być na PW 8) i gdzie zrobić usg. WYNIKI NOWE: Mocz;żółty, przejrzysty, ph 6.0, ciężar wł: 1020g/l, Nabłonki płaskie- pojedyńcze, Leukocyty- pojedyńcze, Bakterie- nieliczne, Erytrocyty świeże- pojedyńcze, czy one świadczą o chorym pęcherzu? Quote
Jagoda Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 witaj Bafii, przede wszystkim nie widzę białka w moczu? nie ma czy umknęło przy rozpisywaniu? Jeżeli problem jest z nerkami-przy niskim c.w. powinno być wykrywalne białko śladowe, przy zagęszczeniu z 1018 na 1020 poziom białka powinien się podnieść. Czy oprócz posikiwania w nocy pies więcej sika w ciągu dnia i czy więcej pije? Wprowadź aspargin i magnez z wit. B. dopóki te parametry się nie ustabilizują. Uważam, ze wet słusznie podejrzewa pęcherz. Przy zapaleniu nerek pojawiłoby się białko w moczu a prostaty- raczej w moczu byłyby erytrocyty a ph byłoby wyższe ok. 7,0 nawet 7,5. aby wykluczyć problem z prostatą należałoby wtedy zrobić usg tego narządu oraz pobrać do badania nasienie z ostatniej frakcji to jest tzw frakcja z prostaty. Co psiurek jada? Quote
Bafii Posted May 28, 2007 Posted May 28, 2007 Witaj Jagoda, dzięki za rady, Psiakowi mieli zrobić badanie moczu UP/C, ale białka w obydwu badaniach moczu nie było. Czy przy niewydolności nerek białko jest zawsze obecne? Pies pije i siusia normalnie, może troszkę więcej, ale to chyba przez te upały. Dziś zrobiono usg, wg weta prostata i nerki są ok, ściany pęcherza pogrubione co świadczy o zapaleniu. Pies waży ok 55kg, je naturalnie ok 60dkg różnego mięsa z kośćmi, warzywa, makaron ,masło. Około 8 mies temu miał kontrol badanie moczu, wszystko było ok tylko ciężar wł też niski 1018 .Co może być przyczyną takiej sytuacji? Niepokoi ten mocznik a kreatynina mimo,że w normie to też dosyć wysoka. Dobrze, żeby to był tylko chory pęcherz, ale czy wzrost mocznika występuje przy jego zapaleniu? Może trzeba podejrzewać utajoną formę niewydolności nerek??? Jak to jest z fosforem przy NN jest go we krwi za dużo czy za mało? Pies będzie przyjmował keflex przez 7 dni i badanie moczu kontrolne, zobaczymy co dalej. Poprzednio przyjmował leki przez 12 dni a poprawa w obrazie krwi była niewielka :placz: oby było lepiej. Pozdrawiam Quote
Jagoda Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Bafii, przede wszystkim polecam rozszerzoną wersję artykułu o pnn na wetserwisie. Jest to chyba najbardziej dokładny i szczegółowy opis tej choroby z jakim się spotkałam do tej pory. Owszem, niski cw oraz utrata wagi może być symptomem fazy utajonej pnn, ale towarzyszy tej fazie zwiększone pragnienie i sikanie (stąd też spadek poziomu potasu i magnezu) przy zachowaniu jeszcze parametrów krwi w normie. Fosfor przy pnn podnosi się. Przy wzroście poziomu mocznika i kreatyniny w górnej granicy jak najbardziej wskazany byłby preparat Ipakitine aby chronić nery. Dodatkowo mozesz wprowadzić do diety witaminę Bcomplex. W tej chwili nic więcej nie możesz zrobić.Ewentualnie można pokusić się o badanie Cystatyny C (jest to marker szybkości filtracji kłębuszkowej ) ale badanie to wykonuje z tego co mi wiadomo jedynie Laboklin , labolatorium w Niemczec. Cystatyna jeszcze przed zmianami wartości kreatyniny może pokazać problem z nerkami. Gdybyś się zdecydowała, służę pomocą na priv. Jest to koszt ok 60 zł materiał do badania czyli krew pobiera wet w Polsce. Quote
Agnieszka K. Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Laboklin jest też w Warszawie, ale nie wiem czy to tylko zbiezność nazwy czy jest też w Polsce? Quote
Bafii Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 Jagoda jeszcze raz dzięki :) jakby co to dam znać na prv, teraz psiak bierze leki , gdy będą kontrolne badania to je napiszę, pozdrawiam Quote
Jagoda Posted May 31, 2007 Posted May 31, 2007 Agnieszka K. napisał(a):Laboklin jest też w Warszawie, ale nie wiem czy to tylko zbiezność nazwy czy jest też w Polsce? nie wiem nic o tym, zeby mieli przedstawicielstwo w stolicy, ale może, może, to by było rozsądne. Bafii:loveu: , nie dziękuj, tylko dawaj na bieżąco znać co i jak. Bardzo jestem ciekawa i trzymam kciuki. Twój podopieczny ma bardzo podobne objawy, wiek, wagę do mojego psa, więc jest mi to szczególnie bliski "przypadek". Quote
BeataSabra Posted May 31, 2007 Posted May 31, 2007 Jagoda napisał(a):nie wiem nic o tym, zeby mieli przedstawicielstwo w stolicy, ale może, może, to by było rozsądne. Bafii:loveu: , nie dziękuj, tylko dawaj na bieżąco znać co i jak. Bardzo jestem ciekawa i trzymam kciuki. Twój podopieczny ma bardzo podobne objawy, wiek, wagę do mojego psa, więc jest mi to szczególnie bliski "przypadek". Z tego co się dowiedziałam to mają filię w Warszawie laboratorium z nimi współpracuje. Quote
Agnieszka K. Posted May 31, 2007 Posted May 31, 2007 Jagoda napisał(a):nie wiem nic o tym, zeby mieli przedstawicielstwo w stolicy, ale może, może, to by było rozsądne. Bafii:loveu: , nie dziękuj, tylko dawaj na bieżąco znać co i jak. Bardzo jestem ciekawa i trzymam kciuki. Twój podopieczny ma bardzo podobne objawy, wiek, wagę do mojego psa, więc jest mi to szczególnie bliski "przypadek". Animal-Lab na Powstańcow Slaskich nazywa się teraz LABOKLIN, i tak po prostu skojarzyłam. Nie wiem czy to tylko zmiana nazwy, czy też z tą zmianą jest związane coś jeszcze (bo raczej nie jest to nowa firma, jeśli adres i numery telefonow pozostały bez zmian). Quote
Jagoda Posted May 31, 2007 Posted May 31, 2007 Jak go zwał wszystko jedno, najwazniejsze czy oznaczają poziom cystatyny c. Quote
BeataSabra Posted May 31, 2007 Posted May 31, 2007 Jagoda napisał(a):Jak go zwał wszystko jedno, najwazniejsze czy oznaczają poziom cystatyny c. Czekam na numer telefonu wetka ma mi go podać. zadzwonie i dam znać czy robią. ale coś mi sie wydaje że wysyłaja materiał do niemiec. Quote
Naja Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 dzis odeszla Najka moje najukochansze malenstwo... Quote
Recommended Posts