Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

gryf80
[B napisał(a):
grzalka-spróbuj moze falwitol deo z dr seidla w tabletkach.drogi nie jest.chyba że wolisz cos do nacierania dziaseł.

Dzięki, sprawdzę te tabletki, a do smarowania co byłoby najlepsze?.

Posted

momi napisał(a):
Mam suczkę 16 letnią i niedawno przeszła ciążę urojoną, miała temperaturę 40 stopni. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, ze przestała jeść, jest chuda, kołysze się chodząc, jedyne co, to pije wodę, choć dziś nawet po jej wypiciu wymiotowała. Po zrobieniu badań krwi okazało się, że ma zniszczone nerki, wyniki fatalne wszystko przekroczone powyżej norm dopuszczalnych. Jestem załamana. Dostaje płyny dożylnie, a jedzenie podaję do pyszczka na łyżce, ale potem i tak to zwraca - tak jakby miała problem z przełykaniem. Nie reaguje jak się ja woła, jest apatyczna. Mam już dość. Jestem na skraju załamania. Może wy też mieliście coś podobnego z waszymi pociechami. Ja codziennie wylewam morze łez.

Mam sunię chorą na niewydolność nerek. Nie piszesz skąd jesteś i nie podajesz wyników badań - szkoda. Suni potrzebny dobry wet jak najszybciej. Najlepsza jest dr. Neska, bo jest specjalistką z nefrologii . Ponieważ moja sunia zachorowala na sutek zlego odczytania RTG serca a tym samym zlej diagnozy i leczenia wylądowala z takimi objawami u dr. Kraszewskiej w Vetcardio w Warszawie na Kijowskiej. W tej chwili tam ją leczę i udalo nam się znacznie wyniki poprawić. Sunię mam w wieku 10-14 lat. Konieczne są kroplówki, leki przeciw wymiotne, USG nerek, które pokaże obraz zniszczenia nerek. To wszystko na cito i u dobrego specjalisty. Jestem teraz poza domem, ale w razie czego wyślij mi SMS-a 692677335

Posted

Witam chciałam podzielić się mym przypadkiem , A raczej Kawy- sunia prawie 2 letnia labladorka. W zeszłym miesiącu Kawa zaczeła wydawać mi się jakaś przygaszona wiecznie coś jej dolegało latałam do wet a ona po 3 wizycie powiedziała, żebym tak często nie przychodziła bo przesadzam na kontrole wysłałam już narzeczonego bo mnie tym zdenerwowała. I nagle olśnienie że chyba faktycznie jej coś dolega, wysłała nas do kliniki na badania krwi i usg. Wchodzimy zadowoleni że zaraz dostanie jakieś leki i będzie ok. A po 15 minutach siedzimy i ryczymy bo nie wiadomo czy będzie żyć:( Wyniki krwi:Kreanityna 7,4 norma do 1.8, mocznik 140 norma 27. Anemia. USG: Nerki znacznie zmienione, brak widocznej struktury korowo-rdzeniowej ,w sródbrzuszu powiekszony wezeł chłonny , jelita o osłabionej perystatyce. Przez pierwsze dwa dni kroplówki 24 h/dobę. przez kolejne 10 dni kroplówki od 8-21. Wyniki po kroplówkach:kreatynina 4,6, mocznik 30. Po tych wynikach skończyliśmy podawanie kroplówek. Do domu dostaliśmy lek zinnat, oczywiście jej tylko karmę dla nerkowców. po 2 dniach kolejne wyniki krwi: Kreatynina: 6,3, mocznik 42. WZRASTA:( I lekarz kazał załatwić lek azodyl już zapłaciłam i czekam aż przyślą:( Ogólnie pies ma apetyt, tylko pic nie chce:( No i wymiotuje tak to raz na 3 dni a teraz już potrafi po 2 razy dziennie zwymiotować:(:placz: Ogolnie za 3 tygodnie mam ślub a zamiast się cieszyć to mam depreche i mogłabym tylko ryczeć:-(:-(:-(

Posted

Sam Azodyl nie załatwi sprawy, on jedynie obniża mocznik, a zaczyna działać najwcześniej po 3-4 miesiącach i do tego należy przestrzegać ścisłej diety nerkowej (wiem z doświadczenia).

Tośce po Epo, czerwone ciałka poszły w górę, w piątek podałam po raz trzeci i na tym podobno mamy poprzestać, ona sama bardzo dobrze, je jak zwariowana i rozrabia. Mocznik ostatnio spadł jej ze 150 na 100, jedynie kreatynina minimalnie wzrosła.

Posted

Grzałka jesteś dla mnie pocieszeniem, że Twoja Tośka czuje się dobrze, moja Zuzolka lata jak oszalała, cieszę się każdym jej dniem :) Teraz jestem z siebie dumna że pojechałam do dr Neski taki kawał drogi, przynajmniej wiem, że możemy cieszyć się życiem. Niestety nasi weterynarze nic nie wiedzą o leczeniu nerek. Ostatnio dostałam Ipakitine dużą w gratisie od mojego weta miejscowego bo pani nie chciała walczyć o psiaka. A my Grzałka to chyba miłością uzdrawiamy nasze psiaki :)

Posted

Chyba tak i z ogromną pomocą Michasi.
Zgadzam się całkowicie z opinią, że mało kto wie coś na temat nerek, a tym bardziej dysplazji, czasem patrzą na mnie jak na kosmitkę i mam wrażenie, że nie wiedzą o czym do nich mówię, sama dr Neska mówiła mi, że rzadko robi wykłady w Łodzi, ponieważ ta dziedzina nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem. Na szczęście jest kilka osób łaknących wiedzy na których można liczyć, jak gryf80 i mój wet, który jest specjalistą w kardiologii, ale to dzięki niemu trafiłam do dr Neski. Walczymy już półtora roku, Tośka biega jak zwariowana, dodam, że ma bardzo aktywną przyjaciółkę, która cały czas motywuje ją do różnych wariactw.

Posted

Dobrze, że jest to forum i ten wątek i Gryf80 także, wszystko to pomocne jest, szczególnie, że ja do dr Neski to mam baardzo daleko i muszę się zdać na miejscowych wetów.U mojej Nory na razie nic się nie pogarsza, niestety na razie z przyczyn finansowych nie dam rady co miesiąc jej badać, poczekam jeszcze trochę i po dłuższym czasie ją zbadam.Nie wiem czy jest sens badać co trochę, gdy stan nie jest na tyle zły i się nie pogarsza.Nora ma apetyt, nie wymiotuje, nie ma biegunek, po ostatnich badaniach wyszło, że mocznik i crea trochę spadły po regularnych kroplówkach.Dostaje karmę nerkową do tego trochę ipakitine, dziś zaczęłam podawać jej Uroforce(zamieniłam Rubenal, zobaczymy jak ten lek będzie działał) i dostaje jeszcze Quatrum, probiotyk.Był mały kryzys tydzień temu po szczepieniu przeciw wściekliźnie i tabletkach na robale, dostała wysokiej gorączki i nie mogła chodzić przez cały dzień, już się wystraszyłam, ale wieczorem już przeszło po podaniu kroplówki.Jednak przy nerkach trzeba uważać ze szczepieniami i tabletkami na robale.Mam pytanie, czy Uroforce czasem nie zwiększa potasu w organiźmie, bo zawiera potas a Nora miała w górnej granicy normy i wetka mówiła, że przy podawaniu Uroforce trzeba będzie sprawdzać poziom potasu.Mam zamiar i tak podawaćjej mniejszą dawkę niż zalecana, zamiast dwóch kapsułek dziennie, jedną.

Posted

Dark Lord zrobisz jak uważasz, ja mojej Zuzi nie podaję żadnych kroplówek, do dr Neski mamy ok 400 km w jedną stronę ale pojechaliśmy. Mój wet rozłożył ręce przy kreatyninie 3,5, a dr Neska powiedziała że to nie tragedia, teraz będzie mieć ponad 4,0. Z leków jakie podaję to ipakitine, alusal, omega 3, contorloc, enarenal i sylimarol 35, witaminy dla kobiet w ciąży, żurawinę, obowiązkowo renal suchy i dieta ryżowa od dr. Neski, je warzywa, owoce i cieszy się życiem. Po szczepieniach nie miałam żadnych problemów nawet przeciwko wściekliźnie, musiałam je zrobić bo mała jeździ z nami na wakacje nawet za granicę (Czechy, Słowacja), sterylkę przeżyła bezproblemowo, nawet mój wet sprowadzał specjalne leki żeby nie obciążyć nerek. Chodzimy na szkolenie z posłuszeństwa bo pitek się rozszalał i rojbruje ile się da, na placu do szkolenia opanowała przeszkody do agility, mamy fajna trenerkę bo powiedziała, że Zuzka ze względu na chorobę nie będzie brała udziału w żadnym szkoleniu sportowym, jak chce może pobrykać i na tym koniec.
Dużo "zdrówka" dla waszych psiaków.

Posted

izabella-k uważaj na ilość podawanej żurawiny(generalnie polecana dla problemów z pęcherze moczowym a tu się suplementuje przeważnie inaczej)no i na te witaminy dla kobiet ciężarnych(psy potzrebuja niektórych wit mniej innych więcej,ludzie jeszcze inaczej,a niedobór jest równie grozny jak ich nadmiar).oczywiście jeśli kontrolujesz poziom witamin i ogólnie stan krwi(morf i bioch) to ok.
lord odnośnie odrobaczania-badaj qpe raz na pół roku i nie będzie moze potzreby faszerowania psa prochami,co do szczepień prof-jak pisała izabella,najwyżej poproś o inną p/wśiekliznie(byc może wstrząs poszczepienny właśnie tak się manifestował)bo moze akurat na szczepionke tej firmy pies tak zareagował.co do uroforcu-myślę że podawanie niepełnej dawki mija się z celem,więc poszukaj prep.bez potasu lub kontroluj ten potas i podawaj uroforce w pełnej dawce.jak dobrze wiesz potas jest polecany przy chorobach ukł.moczowego przebiegajacymi z wielomoczem i wzmozonym pragnieniem.jeśli pies malo sika i mało pije to suplementacja tym pierwiastkiem nie jset konieczna

Posted

Zgadzam się w sprawie dawkowania leku, albo podajemy pełną dawkę, albo wcale. Producenci leków zalecają takie, a nie inne dawkowanie, nie dlatego, że mają takie widzimisie, a dlatego, że akurat taka dawka jest przewidziana na daną ilość kilogramów, w innym przypadku lek nie będzie działał. Wiem, że kuracja nerkowa jest okrutnie droga, ale nie da się leczyć tylko troszkę, po prostu nie będziesz widziała efektu. Ja kroplówki podaję w ostateczności, ponieważ wypłukują czerwone krwinki i siłą rzeczy zaczyna się walka z anemią, podaję dużo innych leków, a badania krwi robię raz na 30-40 dni.

Posted

Czy spotkał się ktoś z sytuacją,że przy beznadziejnych wynikach pies się czuje fantastycznie?
Zrobiliśmy dzisiaj badania
RBC-3,5
HCT-22,6
HGB-8,6
LYM-0,7
poza tym---
MOCZ--167
CR- 4,3
Takie wyniki miał 1,5 miesiąca temu,ale był w stanie -placuszek-tzn zero apetytu witalności,chęci do życia.
W tej chwili to wulkan energii ,jedzenie - ile mu dać to zje- na spacerze ciągnie jak szatan:lol:
Jestem w kropce,zafundować mu odtrucie,czyli dializę otrzewnową,czy raczej przelecieć się po innych wetach?

Posted

Moja ma w tej chwili kreatyninę 5,37 i jak pisałam czuje się dobrze. Czasami przyplątują się bakterie do dróg moczowych i wówczas jest kryzys, leczymy to antybiotykiem i znów jest o.k..
Dr Neska powiedziała, że Goldeny jedzą i dobrze się czują do kreatyniny 7-7,5.

Posted

Gryf80 masz rację z tymi lekami i żurawiną, witaminy podawane są gdy mamy anemię ale tylko przez miesiąc, ja też mam anemię i od czasu do czasu muszę się nafaszerować ;) co do żurawiny podajemy od czasu do czasu (koszt), badanie robimy regularnie co miesiąc z pełnym profilem m. in. potas i fosfor bo z tym mamy problem, oby dwa są ponad normę. Do tego dochodzi badanie moczu i niestety nasze infekcje. Wszystko jest pod okiem Pani dr Neski.
Grzałka jaki stosujesz antybiotyk bo nie chciałabym niepotrzebnie faszerować byle czym, chociaż ostatnio musiałam podać urofuraginę. Jak najmniej leków.
Co do kosztów leczenia to są dość wysokie, najdroższa karma szczególnie gdy zbiegnie się z ipakitine ale mój wet jest wyrozumiały i sprzedaje mi karmę taniej niż w internecie.
No i moja psica rozrabia strasznie, ostatnio poczęstowała się naszym mięskiem na kolację upieczonym z przyprawami, najedzona była ale suszyło ją całą noc i przedpołudnie. Przy Zuzce trzeba mieć oczy dookoła głowy.

Posted

gryf80 napisał(a):
kreat.4,3 to nie tragedia.daj leki,kroplówki w celu wymuszenia diurezy diętę i powinna troche spaść(kreatynina)

Niestety u Antosia kroplówki nie działają.W lipcu był cały tydzień na kroplówkach 2x0,5 l podawane były wolniutko.Przed kroplówkami KR-3,65 ,mocz-138,po kroplowkach CR- 5,3,mocz - 239 :-(
Ale na dietę poszedł,bo trochę sobie ostatnio mięska podjadał:oops:

Posted

Gryf80 cały czas jesteśmy na Royalu, już od pół roku, je z chęcią bo niczego innego nie zna, boje się wprowadzić coś nowego.
Diuna B. Zuza ma ścisłą dietę czyli 10 dag mięsa wołowego na dzień, w sumie wychodzi to tak że kupujemy pół kilo i robimy ryż na warzywkach z tym mięsem na pięć dni, czasem jajko na twardo, owoce i warzywka ile chce, raczej je rzadko, no i podstawa to Renal suchy, niestety. Dieta ustalona z Panią dr Neska. Zuzka jest szczupła, wet powiedział że mogłaby być grubsza ale po co ją otłuszczać. Mam nadzieje że ten czas szybko nie nadejdzie.
Póki co cieszymy się że bryka :)

Posted

Witam, to mój pierwszy wpis.
Jeżeli piszę w złym miejscu proszę moderatorów o przeniesienie.
Po długiej ciężkiej walce , przegrałam walkę z ciężką chorobą mojego psiulka ( niewydolność nerek) :(((. Została mi bardzo dobra niemiecka karma dla nerkowców (30 puszek)+ pół leku ipakitine. Osoby , które mają psa chorego na nerki wiedzą jakie jest drogie leczenie. Dlatego oddam wszystko za darmo.Samemu trzeba jedynie zapłacić za przesyłkę. Zainteresowanych proszę o kontakt na prv.
Pozdrawiam
Natalia