Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

mocz tez byl badany
jutro poprosze o wyniki
bo lekarz to chyba mina sie troche z powolaniem , radzo nam aby torke uspic , dlatego ze ja ciezko bedzie leczyc bo ona jest agresywna w stosunku do lakarzy i sie jej boi
a ona jest agresywna dlatego ze jak byla mala to weterynarz podczas obcinania paznokci , troszke paluszka jej ucia , i od tego czasu ona tak reaguje .

Posted

Aniu, napisz, jak tylko będziesz miała wyniki, myślę, że gryf80, coś na pewno Tobie doradzi. Nie wiem co do tej pory jadła Twoja sunia, ale może spróbuj jej podać gotowaną marchewkę lub ziemniaki, moja przepada za chałką, jak marudzi z jedzeniem, to mieszam z chałką i mam gwarancję, że zostanie wchłonięte.
Pomyśl o innym lekarzu, ponieważ jeżeli potwierdzi się pnn, wizyty będą dość częste. Czy umiesz podać kroplówkę pod skórę?.

Posted

Rambuś 5 dzień bierze lek z grupy chemioterapeutyków (nie pamiętam nazwy), w piątek miał mocznik 97 mg, kreatyninę 2,1. Lek dostał ze względu na wielomocz i podejrzenie stanu zapalnego. Drugiego dnia podawania poprawiło się, dzisiaj jest znowu pogorszenie, 7 razy już był na dworzu, sika bardzo dużo. Do weterynarza idzie jutro rano. Co może być przyczyną?

Posted

wracam z kina , wchodze do domu a moja niunia skacze z radonsci na mnie i merda ogonkiem :) mama mowi ze nawet na spacerku byla . bede o nia walczyc ! ona ma tyle energi i chceci aby zyc .

Posted

Przede wszystkim zmień weta, do tej choroby trzeba dobrego lekarza, a nie takiego, który od razu badań odpowiednich nie zrobi, ładuje w psa niepotrzebne leki i jeszcze radzi uśpić.

Posted

[quote name='mandy']Rambuś 5 dzień bierze lek z grupy chemioterapeutyków (nie pamiętam nazwy), [/QUOTE]

Czy przypadkiem nie podajecie mu endoxanu?

Przepraszam, doczytałam, że właśnie z powodów związanych z wielomoczem i stanem zapalnym podajecie mu chemioterapeutyk.

Posted

takie sa wyniki tory , mieszkam w irlandii wiec podam po angielsku
urea ( mocznik ) 36.2 mmol/L high 2.0 -9.0 )
kreatynina 331 umol/L high 40.0 -106.0)

to wystarczy czy podac cos jeszcze ?

Posted

no cóz.przydałyby się gdyz ciężar właściwy moczu moze wskazać czy nerka zageszcza jeszcze mocz czy tez nie,czy jest białkomocz czy nie i td.przy takim poziomie kreatyniny pies powinien byc karmiony dieta nerkowa+leki+wenflon w żyłę i dodatkowe nawadnianie(szczególnie gdy ma słaby apetyt)

Posted

apetyt ma bardzo slaby nic nie je od 4 tygodni , tylko powacha i odchodzi od miseczki ,
siku robi normalnie tak jak zawsze , zawsze robila malo ale czesto , mocz ma kolory jasnego

Posted

Ania, moim zdaniem powinnaś tak jak pisze "gryf80" jak najszybciej podać suni kroplówki z NaCl. Musisz karmić ją na siłę, jedzenie w tej chorobie jest bardzo ważne, ale pamiętaj karmy tylko dla nerkowców, dodatkowo jak już pisałam wyżej gotowana marchewka, ziemniaki, pieczywo maślane (nie wiem czy jest dostępne w irlandii?). Jak nie chce jeść pokarmów stałych to dożywiać dożylnie. Spróbuj skontaktować się meilowo z dr Neską, bierze kasę za konsultacje meilowe, ale myślę, że warto, z tym, że potrzebne są wszystkie badania włącznie z usg nerek.

Posted

problem w tym ze torka nie chce nic jesc , na sile tez sie nie da bo zaciska pyszczek i nie chce otworzyć
dzisiaj ide do innego lekarza , pokaże wyniki , powiem co i jak . opowiem o problemie ze do weterynarzy jest agresywna ( ale nie jest agresywna bo to taka rasa , ona sie boi lekarzy od czasu jak kiedyś jeden obcinał jej paznokci i przez przypadek uszkodził jej paluszka )
jak myślicie sunia ma szanse przy leczeniu o diecie pozyc ze mna jeszcze jakis dłuższy czas ?

Posted

sunia b.ładna.skoro nie ma ochoty na jedzenie,to koniecznie trzeba dożywiać/pobudzić kroplówkami z lekami.przy długotrwałym podawaniu kroplówek jest szansa aby niznacznie kreatynina spadła,

Posted

wlasnie to mnie zdenerwowalo ze lakarz nas zostawil bez pomocy , gdzie wiedzial o tym ze ona nic nie je od dluzszego czasu .
dzisiaj o 16 mam wizyte w innej lecznicy

Posted

moglabym poprosic i zapytam sie , ale w irlandii chyba nie pozwola na to :(
kurde czuje sie taka bezdarna :(:(:( wyc mi sie chce z rozpaczy ze moja niunia jest taka tylko do weterynarzy , bo innych ludzi uwielbia .
jak moge jej pomuc , moge podowac jakies witaminy?

Posted

Potwierdzam, kroplówki podskórne są łatwe do zrobienia, ja robię to od dawna, a koniecznie musisz jej podać aby zaczęła jeść.
Ania, może to głupie pytanie, ale czy Twoja sunia chodzi do weterynarza w kagańcu?.