Oliwia. Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 Jak w temacie...co sądzicie o mieszaniu karm różnych firm i dopiero podawanie psu ? ja tak robię od jakiegoś czasu i je chętnie, nie ma rewolucji etc. osobiście mieszam karmy następujących firm - BIOMILL,ARION,HILLS,ROYAL CANIN,ACANA taka mieszanka wybuchowa..zauważyłam,że pies nie wybiera sobie ziarenek tylko raczej je wszystko (chociaż najbardziej samkuje BIOMILL) taką mieszaninę dostają rano a na ''obiad'' duże psy znów to samo a maluchy surowe mielone mięcho wołowe lub jągnięcie czy idndyka. Czy ktoś też tak praktykuje ? i czy to wskazane ? Quote
Chefrenek Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 Oliwia. napisał(a):Jak w temacie...co sądzicie o mieszaniu karm różnych firm i dopiero podawanie psu ? ja tak robię od jakiegoś czasu i je chętnie, nie ma rewolucji etc. osobiście mieszam karmy następujących firm - BIOMILL,ARION,HILLS,ROYAL CANIN,ACANA taka mieszanka wybuchowa..zauważyłam,że pies nie wybiera sobie ziarenek tylko raczej je wszystko (chociaż najbardziej samkuje BIOMILL) taką mieszaninę dostają rano a na ''obiad'' duże psy znów to samo a maluchy surowe mielone mięcho wołowe lub jągnięcie czy idndyka. Czy ktoś też tak praktykuje ? i czy to wskazane ? A jaki jest cel tego mieszania? Uważam, że tak się nie powinno robić. Chyba, że zmieniasz z jednej karmy na drugą ale wtedy tylko dwie wchodzą w rachubę a nie 5. Taką mieszanką robisz psom rewolucje w żołądku i zaburzasz bilans poszczególnych karm. Takie jest moje zdanie. Quote
Oliwia. Posted August 9, 2010 Author Posted August 9, 2010 być może masz rację...pomyślałam,że każda z karm ma coś w sobie innego..jakiś dodatek ktory uzupełni poprzednią ale rzeczywiście może to tak nie działa...rewolucji nie ma(biegunka etc) nikt tego nie praktykuje ? Quote
Daga&Maks Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 jak dla mnie to jest nieco pozbawione sensu. Dobra karma ma wszystko co potrzebne psu i nie ma potrzeby uzupełniania jej inną karmą Quote
Martens Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 Chefrenek napisał(a):zaburzasz bilans poszczególnych karm W jaki sposób? Bo matematycznie rzecz biorąc to nielogiczne. Jeśli każda z karm posiada skład procentowy składników pokarmowych odpowiedni w miarę dla danego psa, to po zmieszaniu ich w obojętnie jakich proporcjach, bilans ów wyśrodkuje się po prostu gdzieś pomiędzy nimi. Bardziej szkodliwe może być tu oddziaływanie na organizm psa bardzo różnymi substancjami chemicznymi, składnikami - jak pies się na coś uczuli, to też cięzko będzie dojść na co. Quote
Recommended Posts