Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej
Orientuje się ktoś jak wygląda w tej chwili sprawa z bulowatymi w Hohlandii ??Mam zamiar wyjechać tam na dłużej ,ale informacj które przeczytałem na temat bulowatych itp.odbierania zwierzaków właścicielom i ich usypianie mnie kompletnie rozbiły. Sam mam pannę bulkę (w papierach amstaff ) red nochala trochę niewychowaną (osobny wątek na dogo).
Informacje które znalazłem w necie są sprzeczne . Z jednej strony podobno rasa już legalna z drugiej testy ,usypianie i ogólny brak rzetelnych informacji.Może znajdzie się jakiś forumowicz który ma sprawdzone info jak to wygląda w holandii ?Czy odpuścić sobie ten kraj ,bo z psa nie zrezygnuję i gdyby ktokolwiek chciał mi go odebrać musiał by się zdecydować na wojnę ze mną a wiadomo jak z polakami nawet 40 na 1 trzeba :)
Ale pytanie całkiem serio pity są tam rzeczywiście odbierane właścicielom ,psy muszą przechodzić testy ? Jeśli tak to jak taki test wygląda ?
Z góry dzięki
Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Posted

najlepiej skontaktuj sie z ambasada albo konsulatem, jesli mowisz w ich jezyku zadzwon do jakiegos gabinetu weterynarii, ja mieszkam przy granicy szwajcarsko francuskiej, w obu tych krajach asty sa psami tzw I kategorii i jesli masz rodowod to w zasadzie nie powinno byc problemu bo w wielu krajach jest on zaswiadczeniem pochodzenia etc.
mimo ze moja astka jest w typie (ze schronu) wystarczylo zarejestrowac ja w "marie"-tj gmina i place specjalne ubezpieczenie (ochrona cywilna) w razie pogryzien etc plus ubezpieczenie zdrowotne nie obowiazkowe ale bardzo korzystne w sumie za rok ok 350e. Wiem ze w Belgii sytuacja wyglada podobnie jak tu, o Holandii nie mam pojecia...W tutejszym prawie tez istnieja zapiski ze pies nie powinen przebywac w miejscach publicznych czy jezdzic publicznym transportem i zawsze w kantarku...w realu wyglada to znacznie lepiej. w szwajcarii nawet do baru chodze z moja sunia i nikt nigdy sie nie czepil;) powodzenia