Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja uważam że na drugiego psa powinnaś o wiele wiecej poczekać. Ja co nie bronię ale czasami warto poczekac
To że z dobrego gniazda jest nie jest powiedziane że będzie grzeczny jak baranek. Wszystko zależy od wychowania i socjalizacji. Suki zazwyczaj sa bardziej uległe i łatwuiej się je prowadzi chociaz znam przypadki kiedy suki były bardzo dominujace.

Nie możesz tez wybierać rase bo mi się podoba. Musisz psa dopasować do swojej suki. Czyli charakter - Jak wybierzesz psa to albo sterylizujesz swoja suke albo kastrujesz psa. Bo inaczej będa niechciane szczeniaki.
Relacja dwie suki czasami to trudny orzech do zgryzienia.
I Pamietaj to podwójny wydatek na dwa psy.
Ja ci proponuje wybrać mniejszą rase niz Cane Corso, która chetnie się uczy, dogada się z twoja suką, musisz nauczyć się jak postepować przy dwóch psach co pozwalać a co nie.

Ale na to mysle ze jest czas. Najpierw ciesz sie pierwszym psem .

Posted

ozuzi napisał(a):

...
Pies jest z dobrego gniazda.
...
Matka chempionka z rodowodem. Ojciec też by był, ale przed 3. wystawą pogryzł się z innym psem i blizny mu zostały niestety. :shake:
...

Masz psa z tzw rozmnażalni (kryto papierową sukę bo wybacz ale w jej XChampionat nie wierzę/ciekawe ile razy do roku?/ psem bez uprawnień=...pozostawię to bez komentarza :angryy: ) więc nie pisz tu o ,,dobrym gnieżdzie" bo to bzdet. Nie wierz w te bajeczki ,,o bliznach" ojca Isztar przed trzecią wystawą (rozbawiła mnie ta kolejna bajeczka jaka posługują się rozmnażacze bo juz różne teksty słyszałam ale takiego jeszcze nie :evil_lol: ).

Masz więcej szczęścia jak rozumu, że suka jest zrówoważona/spokojna/zdrowa i nie obciążona psychicznie, możesz mi wierzyć.
Tym bardziej dbaj i szanuj to co masz:p

Posted

bea100 napisał(a):
Masz psa z tzw rozmnażalni (kryto papierową sukę bo wybacz ale w jej XChampionat nie wierzę/ciekawe ile razy do roku?/ psem bez uprawnień=...pozostawię to bez komentarza :angryy: )

Skoro Championka poprosze o strone domową hodowli :p - bo chyba posiadają ? Nie chce mi się szukac ale czy wkleiłaś juz swoją sunie bo jestem ciekawa jak wyglada

Posted

Mam wrażenie, że znowu zaczynacie najeżdżać na Ozuzi - często w bardzo nieprzyjemnym tonie :cool1: MOim zdaniem to bardzo sensowna, dojrzała jak na swój wiek dziewczyna. Pełna dobrej woli. Już choćby to, że bierze sobie do serca wszystkie rady, że aktywnie udziela się w tym wątku, bardzo dobrze o niej świadczy :lol:
Po co to analizowanie, czy Isztar pochodzi z dobrej hodowli, czy nie, czy jest "bardzo rasowa", czy tylko trochę? To niepotrzebne odchodzenie od tematu...

Ozuzi, trzymam za Ciebie kciuki! :lol: Fajna z Ciebie dziewczyna (i masz fajną mamę :lol:). Pamiętaj tylko, żeby pochopnie nie podjmować decyzji - koniecznie wstrzymaj się z kupnem drugiego psa! No i nie pozwól, by Twoja praca z Isztar okazała się słomianym zapałem ;)

Posted

Behemot napisał(a):
Mam wrażenie, że znowu zaczynacie najeżdżać na Ozuzi - często w bardzo nieprzyjemnym tonie :cool1: ;)

Raczej nie najeżdżanie a uświadamianie :) Bo jak ktoś tam zdecyduje się na drugiego psa , bedzie brał pod uwage że wazne tez prześwietlić jest hodowle , popytać i zebrać jak najwięcej informacji.

Posted

sylwiaskalska napisał(a):
Raczej nie najeżdżanie a uświadamianie :) Bo jak ktoś tam zdecyduje się na drugiego psa , bedzie brał pod uwage że wazne tez prześwietlić jest hodowle , popytać i zebrać jak najwięcej informacji.

Wszystko pięknie, ale odebrałam ton niektórych wypowiedzi jako dość złośliwy, a nawet agresywny.... Być może niesłusznie.

Posted

Behemot napisał(a):
Wszystko pięknie, ale odebrałam ton niektórych wypowiedzi jako dość złośliwy, a nawet agresywny.... Być może niesłusznie.

wiesz jak to mówi sie czasami emocjami :)

Ale generalnie do tematu . Jak zdecydujesz się na drugiego psiaka mam nadzieje że troche to potrwa
- sprawdź hodowle
- zalezy od rasy czy hodowca robi prześwietlenie RTG u swoich psów
- hodowca który nie chce pokazać ci hodowli , matki i wogóle - omijaj taka hodowle
- przeanalizuj z rodzicami koszty utrzymania drugiego psa
- pamietaj wybieraj psa z głową
- i najwazniejsze skoro masz Cane Corso to pracuj na razie z nim :) to młody psiak jeszcze i duzo przed wami :)

TYm bardziej jesteś młodziutka i drugi pies będzie ale kiedy sama zobaczysz że dorosłaś do tego :)

Posted

Powiem Wam, ze Isztar na ostatnich fotkach w galerii wyraznie sie usmiecha. :loveu:
Nie ma juz tak smutnawego spojrzenia jak na pierwszych zaprezentowanych nam ujeciach.
A to o czyms swiadczy. :multi:

Mimo, ze nie pisze, sledze sobie ten watek. :loveu:
Doradzanie zostawiam bardziej doswiadczonym. ;)
[SIZE="1"]Mam zwyklego kundla po nieznanych, nieprzebadanych rodzicach, moze i z pseudohodowli :crazyeye: :evil_lol:
Pomimo ze ma juz cztery lata nadal sie boje czy jest dostatecznie zrownowazony psychicznie ? :evil_lol: ;)

Sylwia, dwunastolatek, w normalnej rodzinie, nie ma szans SAM zdecydowac sie na drugiego psa. I to nie on powinien decydowac czy jest juz dostatecznie dojrzaly by zajmowac sie dwoma psami. ;)

Posted

[quote name='Evelina']
Sylwia, dwunatolatek, w normalnej rodzinie, nie ma szans SAM zdecydowac sie na drugiego psa. I to nie on powinien decydowac czy jest juz dostatecznie dojrzaly by zajmowac sie dwoma psami ;)

Mam nadzieje :)
Dlatego wierze w mądrość rodziców :p :p - gorzej jak 12-latek (nie chodzi mi o konktetną osobe) przynosi szczeniaka a rodzice - no dobra jak jest to jest :roll:

Posted

Ozuzi skoro masz zamiar wstrzymać się z nowym psem, to może zmodyfikowałabyś temat nieco ( chodzi mi o nazwę wątku )... Niektórzy wchodząc na wątek o nazwie " Chcę mieć psa !!! " z mety mają negatywne emocje...

Posted

Dlatego wierze w mądrość rodziców :p :p - gorzej jak 12-latek (nie chodzi mi o konktetną osobe) przynosi szczeniaka a rodzice - no dobra jak jest to jest :roll:

Ech, przypomniało mi się, że kiedy byłam w wieku Ozuzi, marzyłam o husky. Oczywiście ze względu na piękne niebieskie oczy :evil_lol: Już nawet planowałam, że po cichu uzbieram pieniądze i przyniosę szczeniaka do domu bez zwiedzy rodziców. Chyba jakiś Anioł Stróż nade mną czuwał, bo w końcu nie zrealizowałam swojego planu :cool3:
A wkrótce potem moja mama zrobiła mi niespodziankę i przyniosła pieska (bezdomnego kundelka) :lol: Bez wiedzy taty :cool3: Tata oczywiście się wkurzył (lubi psy, ale uważał, że w bloku nie powinno się ich trzymać) i oświadczył: "To wasz pies, ja nie zamierzam się nim zajmować!" A po jakimś czasie zakochał się w nim jak głupi :loveu: Kiedy Bibuś bardzo chorował, tata mówił, że dałby sobie rękę uciąć, gdyby mogło mu to pomóc.....
Hekhem, kończę już, bo za bardzo się wzruszyłam.... ;)

Posted

Ozuzi nigdzie nie napisala czy pies ma rodowod czy nie wiec nie snujcie od razu domyslow, zreszta to teraz i tak bez znaczenia, pies przeszedl szkolenie i z tego co Ozuzi pisze to jest lagodny i ona daje sobie z nim rade wiec nie przewidujcie od razu czarnych scenaruiszy

Posted

frruzia napisał(a):
Ozuzi nigdzie nie napisala czy pies ma rodowod czy nie wiec nie snujcie od razu domyslow, zreszta to teraz i tak bez znaczenia, pies przeszedl szkolenie i z tego co Ozuzi pisze to jest lagodny i ona daje sobie z nim rade wiec nie przewidujcie od razu czarnych scenaruiszy

Nie mogę znaleźć i zacytować, ale w jednym poscie ozuzi napisala,ze Isztar jest z giełdy. Nie tak dawno napisala, ze suka jest po championach ...

Posted

Sonix napisał(a):
Nie mogę znaleźć i zacytować, ale w jednym poscie ozuzi napisala,ze Isztar jest z giełdy. Nie tak dawno napisala, ze suka jest po championach ...

Ale jakie to teraz ma znaczenie, no jakie? :roll: Może jeszcze jakąś komisję śledczą powołamy? ;)

Posted

Pewnie, z LPR na czele ;) Czy trudno zrozumiec, że kazdy ma inne zdanie na ten temat i podejście? Bo teraz to juz zaczynacie powoli się kłocić :evil:

Posted

Sonix napisał(a):

Dobre :p :p :p ja już się wypowiedziałam :)

Posted

[quote name='kalinaM']właśnie...ciekawe czy w takim razie Isztar ma rodowodzik

Jasne, Ozuzi powinna jeszcze udowodnić, że Isztar jest prawdziwą Polką, katoliczką, a jej ojciec nie był obrzezany :cool1:
Ludzie, opanujcie się trochę, to już zahacza o paranoję.

Posted

Behemot napisał(a):
Jasne, Ozuzi powinna jeszcze udowodnić, że Isztar jest prawdziwą Polką, katoliczką, a jej ojciec nie był obrzezany :cool1:
Ludzie, opanujcie się trochę, to już zahacza o paranoję.

wiesz ale generalnie to dobrze też że ludzie pytaja bo jeśli okarze się że ta sunia jest bez rodowodu po rodowodowych rodzicach , albo matka ma rodowód ojciec nie- to wtedy można pomóc i wytłumaczyc że w przyszłości lepiej jest kupować pieska z hodowli sprawdzonej. I wytłumaczyć co to oznacza piesek z rodowodem z dobrej hodowli ( bo wiadomo że są i złe) Przecież nie kazdy może o tym wiedzieć :)

Ale zgadzam się że jakieś inne komenatzre są zbęde

Posted

Sylwia, oczywiście masz rację, ale IMHO nie ma sensu teraz wałkować pochodzenia Isztar, lepiej się skupić na uświadomieniu Ozuzi w kwestii kojelnego psa...

Posted

Ja rozumiem, że na dogomanii wszystkich boli problem rozmnażania psów nierodowodowych. Ja też jestem przeciwna takim hodowlom i jestem jak najbardziej za uświadamianiem ludzi. Ale nie oszukujmy się, że wiele jest piesków z takich hodowli. Wiele jest też kundelków. Psów, które już się urodziły, często dorosły i potrzebują domków. Nie ma po co napadać na Ozuzi jeśli Isztar jest właśnie takim pieskiem. W niczym to jej nie umniejsza. Nikt też nie próbuje rozmnażać Isztar...
Poza tym moje pieski też są kundelkami ;)

Posted

Mam nadzieje :)
Nawet nie wiesz jak długo planowałam przyniesienie szczeniaka do domu, bo zawsze było "nie nie będziesz mieć psa bo kto się nim będzie zajmował , wyprowadzał itd" i pewnie dalej bym nie miała gdyby brat mi nie przywiózł szczeniurki:evil_lol:
Ozuzi a jak szkolili jak nie na nagrody? :diabloti: Przeszkody niskie na poczatek- żeby nie obciążać stawów za bardzo, jeśli bieganie to też stopniowo i zawsze ma być przyjemnie dla Was obdwu, jeśli nie masz nastroju to nie ćwicz z psem.:)

Posted

Sonix napisał(a):

Przepraszam, ale ja nic nie pisałam że pies jest z giełdy :-?
Matka champion z rodowodem, ojciec nie.

Znajoma mojej mamy miała xchodowlę (bez rodowodów) i rodzce wzieli mi psa na urodziny drugi powód pisałam już:

ozuzi napisał(a):
Od dziecka był u nas w domu pies, mój kochany do tej pory świętej pamięci Dropsik:-( (nawet nie moge pisac bo rycze pogryzł się tak z pasmi że trzeba Go było uśpić). Pewnego lata bardzo źle się czuł (był stary miał by już jakieś 17 lat a zmarł w zeszłym roku w lutym 6. w niedzielę przeklęty dzień :-( ). Mama bała się o niego i dostałam Iśkę na urodziny, e wrazie czego ból po stracie psa nie był tak wielki.