Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałbym zacząć ze swoim spanielem naukę tropienia. Od czego zacząć? Jakieś proste zabawy węchowe w domu? Jak "wytłumaczyć" psu o co chodzi z tym tropieniem?

Posted

Na tropieniu się nie znam ale widziałam "pomoce szkoleniowe" które można poprzez net zakupić w postaci "zapachów szkoleniowych".
Tylko mam pytanie czy jest sens rozbudzać u psa te tropienie jeśli nie planuje się pracować w nim na polowaniach czy ratownictwie, no chyba, że przyszłość psiaka jest juz zaplanowana w tym kierunku. Bo jak rozbudzisz w psu to tropienie to obyś nie miał potem problemów podczas spacerów.

Posted

sylrwia napisał(a):

Tylko mam pytanie czy jest sens rozbudzać u psa te tropienie jeśli nie planuje się pracować w nim na polowaniach czy ratownictwie, no chyba, że przyszłość psiaka jest juz zaplanowana w tym kierunku. Bo jak rozbudzisz w psu to tropienie to obyś nie miał potem problemów podczas spacerów.

Cóż mój Bruno i tak tropi (rasa myśliwska) dzięki ćwiczeniom trochę to ukierunkuje no i będziemy mieli niezłą zabawę :). A po za tym potrzebuje zrobić próby polowe które są potrzebne do wystawiania psa w klasie użytkowej.

Posted

Zrobienie psu prób polowych nie uprawnia do wystawiania psa w klasie użytkowej, aby pies mógł startować w klasie użytkowej musi mieć wystawiony "certyfikat użytkowości" wystawiany na podstawie dyplomu z konkursu.

Z regulaminu wystaw psów:
"f) klasy użytkowej - wiek powyżej 15 miesięcy, z certyfikatem użytkowości.
Klasa użytkowa organizowana jest wyłącznie dla ras, które w nazewnictwie FCI wymienione są jako rasy podlegające próbom pracy.
Na wystawy krajowe i klubowe, organizowane przez ZKwP, do klasy użytkowej mogą być zgłaszane charty posiadające zatwierdzony tytuł i dyplom Krajowego Championa Wyścigów Chartów, Terenowych Wyścigów Chartów (coursing) lub certyfikat użytkowości.
Na wystawy międzynarodowe do klasy użytkowej mogą być zgłaszane charty posiadające wyłącznie certyfikat użytkowości. Kserokopię certyfikatu użytkowości należy dołączyć do zgłoszenia psa na wystawę.
Certyfikat użytkowości wydaje się:
- dla psów ras użytkowych - posiadających co najmniej dyplom IPO-V
- dla psów ras myśliwskich - posiadających dyplom co najmniej III° z konkursów
- dla chartów - zgodnie z odrębną uchwałą Zgromadzenia Generalnego FCI.
Certyfikaty użytkowości wydawane są przez Biuro ZG ZKwP na podstawie świadectw/dyplomów zweryfikowanych przez Główną Komisję Szkolenia (rasy użytkowe i charty) lub odpowiednio Przedstawiciela
ZG ds. Kynologii Łowieckiej (rasy myśliwskie).

Certyfikat użytkowości wydawany jest dla psów będących własnością członków ZKwP, które zaliczyły odpowiednie egzaminy/konkursy zorganizowane pod patronatem Głównej Komisji Szkolenia Psów lub PZŁ. W wyjątkowych przypadkach Główna Komisja Szkolenia lub odpowiednio Przedstawiciel ZG ds. Kynologii Łowieckiej, może zatwierdzić egzamin zdawany poza granicami Polski pod warunkiem, że był on przeprowadzony na oficjalnej imprezie międzynarodowej. Dopuszcza się również wydawanie certyfikatów użytkowości psom zagranicznym na podstawie zawartych wcześniej umów między ZKwP i odpowiednią zagraniczną organizacją krajową."

Posted

Oczywiście masz rację. Pomyliłem próby polowe z próbami pracy. Jak widać moja wiedza jest skromna. Niestety najbliższy mi oddział PZŁ, czyli warszawski, ma raczej słabą sekcję kynologiczną dlatego w ZKwP zaproponowano mi wizytę w Piotrkowie Trybunalskim gdzie raz w miesiącu przeprowadza się szkolenie.