Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='mychaaaaa']Gratuluję :) nawet nie wiedziałam, że będziecie próbować :)
Johnny! Jesteś boski! :lol:[/QUOTE]

hahaha bo trochę się bałam że oblejemy i się nie przyznawałam ;) a potem jak chciałam coś napisać to dogo mi wysiadło

dzięki :loveu:

[quote name='paniMysza']gratulacje dla jonika!:smile: ja tez sie zastanawiam na czyms takim, chyba frania by sie nadała. albo i nie:smile:[/QUOTE]

dzięki :loveu:

musiałabyś poczytać o dogoterapii i o testach i zobaczyć czy by się nadała mała Panna Frania. na pewno by wywoływała uśmiechy na buziach, mała łobuziara :)

• Replies 2.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

o dogoterapii chciałam pisać prace magisterską, więc co nieco wiem:P o testach też coś tam czytałam i nie wiem do końca jak sie franka bedzie zachowywała. była u mnie w pracy (pracuje z domu kultury z maluchami) i bawiła się z dziećmi, ale te 5 minutek to za mało, zeby cokolwiek stwierdzić. ona jest mega nadpobudliwa, wszedzie jej pełno, niebardzo potrafi sie na czymkolwiek skupić.

Posted

no ona to bawi sie ze wszystkimi:)

we wro tez taki kurs można zrobić, ale sama nie wiem. myślałam też (całkiem a innej beczki) o agility. ale po pierwsze musze najpierw zapytac o tą jej źle zrośnietą noge, czy nie będzie to dla niej zbyt obciążające, a po drugie, mimo, ze zaczęła przychodzić na zawołanie na spacerach, to nie wiem, czy jak zobaczy tyle psów w jednym miejscu to nie zacznie świrować i rozwalać wszystkim zajęcia:)

Posted

a o dogoterapii to ja juz dawno myślałam, ale nie miałam nadajacych sie psiaków. marcel w sumie był łagodny, ale nie lubił dzieci:diabloti: a odkąd mam franie kochajaca cały świat, zastanawiam sie nad czymś. bo to, jak pisałaś, umacnia więź z opiekunem, dyscyplinuje, daje radośc innym. same zalety:)

Posted

A Laila by się nie nadawała, ona dzieci kocha, ale po poprzednim właścicielu nadal trochę lękliwa jest ;)
Za to Honey... ciekawe. Samoyedy wykorzystuje się w dogoterapii... Hanuś grzeczny jest, spokojny, taki cielaczek... ale może nie pokazał jeszcze swojego oblicza hihihi a psiaki z hodowli Hania są wykorzystywane przy kynoterapii...

Posted

dobrze wychowujesz pieski, to pewnie bedzie dalej taki kochany.
chociaz mój marcel do 9 miesiaca zycia był idealny, a jak zaczął sikać na słup to pojawiła sie agresja w stosunku do inych psiaków:|

Posted

no tak, dojrzał i zaczął się stawiać.
a ja jak byłam na tych testach to pan portier sobie z nami porozmawiał i nawet pokazał mi swojego Marcela :D na zdjęciu oczywiście - taki mały szpicowaty kundelek. od razu sobie o Was pomyślałam :)

a co do agility to faktycznie może być problem z tą łapą. nie wiem czy do agility potrzebny jest kurs pt? bo my też myślimy o agi ale najpierw pt bo nie będę za gamoniem latać po całym torze ;)

Posted

Co do dogoterapii to różne Fundacje i Stowarzyszenia mają swoje testy ale glownym ich założeniem jest sprawdzenie ile pies wytrzyma, postawienie go pod ścianą i czekanie na reakcje. To że piues super dogaduje się raz na jakiś czas z dziecmi albo nawet na codzień to nei znaczy że bedzie nadawał się do dogoterapii ale jak macie chęci to zachęcam do testowania psów i pomocy innym.
P.S. Mychaaa widzę że jednak samoyed, gratuluję choć nie bardzo się to ma do tego co pisałaś, chciałam zaproponować ci coś ale widzę że już nie aktualne.

Posted

[quote name='Jaga.']no tak, dojrzał i zaczął się stawiać.
a ja jak byłam na tych testach to pan portier sobie z nami porozmawiał i nawet pokazał mi swojego Marcela :D na zdjęciu oczywiście - taki mały szpicowaty kundelek. od razu sobie o Was pomyślałam :)

a co do agility to faktycznie może być problem z tą łapą. nie wiem czy do agility potrzebny jest kurs pt? bo my też myślimy o agi ale najpierw pt bo nie będę za gamoniem latać po całym torze ;)[/QUOTE]

to chyba zalezy od szkoły. w niektórych jest to wymagany papier, w niektórych jest wymagane posiadanie grzecznego psiaka skoncentrowanego na właścicielu, niekoniecznie z papierami:) musisz popytac.

Posted

[quote name='Ilka21']Co do dogoterapii to różne Fundacje i Stowarzyszenia mają swoje testy ale glownym ich założeniem jest sprawdzenie ile pies wytrzyma, postawienie go pod ścianą i czekanie na reakcje. To że piues super dogaduje się raz na jakiś czas z dziecmi albo nawet na codzień to nei znaczy że bedzie nadawał się do dogoterapii.[/QUOTE]

no włąśnie dlatego zastanwaiam sie, czy mój mały potwór by sie nadał:)

Posted

[quote name='paniMysza']to chyba zalezy od szkoły. w niektórych jest to wymagany papier, w niektórych jest wymagane posiadanie grzecznego psiaka skoncentrowanego na właścicielu, niekoniecznie z papierami:) musisz popytac.[/QUOTE]
pewnie tak ale póki co to z tym skoncentrowaniem różnie bywa więc teraz mamy za cel ćwiczyć posłuszeństwo a agility później. nie na wszystko na raz jest czas, pieniądze i możliwości ;)

Posted

szkoda że nie mieszkamy gdzieś bliżej siebie, to byśmy mogły czasem ćwiczyć razem :)

[SIZE=1]motto Johnego na dziś:
- jeśli spadł śnieg, należy zerwać się ze smyczy i zachowując się
jak szczeniak doprowadzić właściciela do płaczu :diabloti:
- jeśli jest ładna pogoda, należy zerwać się ze smyczy i zachowując się jak szczeniak doprowadzić właściciela do płaczu :diabloti:
- jeśli pada deszcz, należy zerwać się ze smyczy i zachowując się
jak szczeniak doprowadzić właściciela do płaczu :diabloti:[/SIZE]

Posted

[quote name='Ilka21']P.S. Mychaaa widzę że jednak samoyed, gratuluję choć nie bardzo się to ma do tego co pisałaś, chciałam zaproponować ci coś ale widzę że już nie aktualne.[/QUOTE]

Ilonko, to było mega zaskoczenie... bo ja nastawiona byłam na grzywka... i to po obronie inżynierki... a tu wyszedł samek... trochę głupia sytuacja, miałam napisać, wyjaśnić, ale nie widziałam jak. Jeśli chodzi o przyszłość - przyszłość tak czy siak wiążę z grzywaczami i bardzo chcę nadal być w kontakcie :) oczywiście, jeśli nie czujesz się urażona. :)

[quote name='Jaga.']szkoda że nie mieszkamy gdzieś bliżej siebie, to byśmy mogły czasem ćwiczyć razem :)
motto Johnego na dziś:
- jeśli jest ładna pogoda, należy zerwać się ze smyczy i zachowując się jak szczeniak doprowadzić właściciela do płaczu :diabloti:
jak szczeniak doprowadzić właściciela do płaczu :diabloti:[/QUOTE]

Oho, to dużo płakać musisz :eviltong: a myślałam, że to Tessi jest ta 'problematyczna' ;)

Posted

[quote name='Jaga.']
a co do agility to faktycznie może być problem z tą łapą. nie wiem czy do agility potrzebny jest kurs pt? bo my też myślimy o agi ale najpierw pt bo nie będę za gamoniem latać po całym torze ;)[/QUOTE]

nigdy nie słyszałam żeby do trenowania agility konieczny był zdany egzamin PT:eviltong: no ale pies biegający po torze musi być całkowicie skupiony na właścicielu i posłuszny więc tak jakby to się przenika, myśle że z psem biegającym bez problemu w agility nie byłoby problemów na PT i odwrotnie (oczywiście jeśli pies ma warunki 'fizyczne' do biegania po torze). generalnie żeby zaczynać przygode z przeszkodami pies powinien być nauczony targetu, zostawania w siad i waruj, przybiegania do przewodnika na komendę no i potrafić się skupiać na swoim człowieku
u nas jeszcze idealnie z posłuszeństwem nie jest, ale robimy już wstępy do agility (Jaga wysyłałam Ci materiały:)) a PT będziemy zdawać dopiero jesienią, zobaczymy jak to wszystko pójdzie

Posted

[quote name='Jaga.']szkoda że nie mieszkamy gdzieś bliżej siebie, to byśmy mogły czasem ćwiczyć razem :)

[SIZE=1]motto Johnego na dziś:
jak szczeniak doprowadzić właściciela do płaczu :diabloti:[/SIZE][/QUOTE]

no właśnie. fajnie b było z kims poćwiczyć:) ale nie wiem jakby te ćwiczenia wyszły, bo frani przyświeca to samo motto:)

Posted

[quote name='paniMysza']psyja, przeglądałam strony psich szkół, gdzie prowadza tez zajęcia agility i w niektórych było napisane, że szkolenie pt jest obowiazkowe.[/QUOTE]

O, to ja sprawdzę jak jest w Białym :P
--- W klubie Kontrast sugerują, że lepiej mieć przeszkolonego psa.

Posted

napewno szkolenie pt? być może chodzi o szkoelnie z zakresu posłuszeństwa jako 'musisz najpierw u nas ćwiczyć posłuszeństwo żeby móc u nas trenować agility'. w jednej z białostockich szkół się spotakałam z czymś takim, przyszła dziewczyna mówiąc że pies ma opanowe komendy i był tresowany pod kątem posłuszeństwa, więc chce zacząc od razu agility. a oni jej na to że to nic, że pies był szkolony, ale musi odbyć koniecznie kurs u nich.

jeszcze raz napisze, mycha przeszkolony pies to nie zawsze pies ze zdanym pt:) oczywiście że z psem nieprzeszkolonym nie ma po co wchodzić na tor bo będzie robił co chce, ale musi mieć koniecznie zdanego pt. w każdym klubie pies musi być posłuszny, u nas zanim rozpocznie sie agility trener od tego najpierw robi taki miniegzamin tzn sprawdza czy i jak pies zostaje w miejscu, jak reaguje na komendy, jak pracuje z przewodnikiem

Posted

tak było napisane, ze trzeba ukonczyc najpierw kurs pt. a czy maja na mysli luzne przygotowanie przez nich psiaka pod wzgledem posluszeństwa, czy kurs zakończony egzaminem - nie wiem.

Posted

[quote name='psyja']jeszcze raz napisze, mycha przeszkolony pies to nie zawsze pies ze zdanym pt:) oczywiście że z psem nieprzeszkolonym nie ma po co wchodzić na tor bo będzie robił co chce, ale musi mieć koniecznie zdanego pt. w każdym klubie pies musi być posłuszny, u nas zanim rozpocznie sie agility trener od tego najpierw robi taki miniegzamin tzn sprawdza czy i jak pies zostaje w miejscu, jak reaguje na komendy, jak pracuje z przewodnikiem[/QUOTE]

A to to fakt ;)

Posted

w Warszawie z tego co patrzyłam pies musi mieć zdany egzamin pt. oczywiście nie we wszystkich klubach ale w tych co patrzyłam akurat tak było.

mychaaaaa Tessi wogóle nie jest problematyczna, każdemu bym życzyła tak problematycznego psa jak ona.

Posted

[quote name='Jaga.']mychaaaaa Tessi wogóle nie jest problematyczna, każdemu bym życzyła tak problematycznego psa jak ona.[/QUOTE]

O widzisz, taka cwaniara wygląda tylko na problematyczną hihihi :lol: