Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jamniki też są czarne ;) żartuję oczywiście :D ja wielbiłam kundelki długo długo długo, potem pojawił się w domu jamnik no i tak zostałam zarażona jamnikozą. w sumie dla mnie pies musi być długowłosy. kocham wszystkie i każdy mi się podoba ale dla siebie brałabym tylko długowłosego. futro jest super ;)

• Replies 2.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O nie, futro długie w domu nie :shake:. Ja bym doprowadziła do stanu opłakanego dłuższy włos, bo nie lubię psów czesać - nie pytaj jak moja królica angorka wyglądała jak jej nie czesałam ponad miesiąc, później miałam trochę do wycinania :roll:. Futrzaste psy lubię tulić, ale u kogoś. Cockerka w tydzień u mnie uzbierała sporego kołtunka za uchem (a niby czesałam) i jej musiałam wyciąć. A była prawie prosto od fryzjera :roll:

Posted

za uchem ciężko utrzymać porządek nawet jak się regularnie czesze niestety.
ja lubię czesać ;) mała jest czesana regularnie od zawsze :D

Posted

Do mieszkania to chyba też wolę długowłose, jednak lepiej przeczesać futro raz na jakiś czas (zwłaszcza, że sucz kocha swój furmonator :lol:) a resztę kłaka poodkurzać niż przez 2 lata po odejściu krótkowłosego psa wydłubywać "igiełki" z dywanów, zasłon, pościeli, narzut...

Posted

Twoja jamniczka jest naprawdę niesamowita, umaszczenie ma przepiękne !!!
Chociaż ogolnie nie przepadam za tą rasą, to w Tessi się zakochałam :loveu: ;)
I ilu ciekawych rzeczy o jamnikach mozna sie tu dowiedziec ;)

Posted

evl napisał(a):
Do mieszkania to chyba też wolę długowłose, jednak lepiej przeczesać futro raz na jakiś czas (zwłaszcza, że sucz kocha swój furmonator :lol:) a resztę kłaka poodkurzać niż przez 2 lata po odejściu krótkowłosego psa wydłubywać "igiełki" z dywanów, zasłon, pościeli, narzut...

Ja mam takie samo zdanie, zwłaszcza po bliższym zapoznaniu się z jamnikiem krótkowłosym koleżanki :diabloti:

Ewa&Duffel napisał(a):
Twoja jamniczka jest naprawdę niesamowita, umaszczenie ma przepiękne !!!
Chociaż ogolnie nie przepadam za tą rasą, to w Tessi się zakochałam :loveu: ;)
I ilu ciekawych rzeczy o jamnikach mozna sie tu dowiedziec ;)

a dziękuję bardzo ;) szczerze mówiąc to wielu jamnikarzy nie uznaje tego koloru, bo prawdziwy jamnik jest rudy i basta :razz: zawsze to miło usłyszeć że piesek się podoba ;)

Posted

nigdy nie byłam przekonana do jamników.. ale Twoja sunia jest śliczna!
bardzo mi się podoba, no i to umaszczenie :loveu:
jeśli się nie mylę to Magnus i Tessi są w bardzo podobnym wieku :razz: pisałaś, że Tessi wchodzi do klasy młodzieżowej 6 września, a Magnus 5 (jest ur. 4 grudnia) :cool3:

Posted

dziękuję ;)

prawdziwy jamnik to klasa sama w sobie ;) a te "jamniki" które się spotyka, zatuczone jazgotliwe pseudopokraki nic z prawdziwym jamnikiem nie mają wspólnego :shake:
Magnus jest 2 dni starszy od Tessi :loveu:

Posted

akaka napisał(a):
dziękuję ;)

prawdziwy jamnik to klasa sama w sobie ;) a te "jamniki" które się spotyka, zatuczone jazgotliwe pseudopokraki nic z prawdziwym jamnikiem nie mają wspólnego :shake:
Magnus jest 2 dni starszy od Tessi :loveu:

właśnie chyba dlatego za nimi nie przepadałam.. zazwyczaj widuję takie, które ledwo chodzą, a brzuch prawie szoruje im po ziemi :(

Posted

to nie są jamniki :shake: prawdziwy jamnik jest smukły, umięśniony i skoczny - moja to potrafi na prawie metr wyskoczyć, jakieś amstaffie geny ma czy coś :-o:eviltong:
mi się nigdy jamniki nie podobały, ale pewnego dnia trafiła do nas DAKOTA Sajchania (ruda) 2 letnia dk jamnisia. no i miała zostać tydzień a jest z rodzicami już 9 lat ;) obecnie ma 11. i jakoś tak dzięki temu się do jamników przekonałam, zobaczyłam że rodowodowe jamniki nie mają zbyt wiele wspólnego z pokrakami z naszych ulic.
wyprowadziłam się od rodziców, usamodzielniłam, minęło kilka lat, zachciałam mieć psa... przejrzałam wszystkie rasy i wyszło na to że chcę jamnika ;) niestety :D

Posted

Ja się w jamnikach zakochałam dopiero jak poznałam kilka przepięknych szorstkowłosych jamniczków :). Co prawda rasa zdecydowanie nie dla mnie, ale uwielbiam podziwiać te psiaki w ruchu - szybkie, skoczne, energiczne [wszystkie po za jednym Grubasem :D]... no po prostu małe cuda na każdym kroku przypominające, że są psami myśliwskimi ;)

Posted

Świetna suńka ;) uwielbiam umaszczenie Merle na jamnikach, pierwszego Merle jamnika widziałam kilkanaście lat temu w USA.
Ja też wychowałam się z jamnikami ( tak jak moje Amstaffy - które podporządkowały się Jamnikowi ;) ) i powiem Ci, że oba moje jamniory nigdy nie były zatuczonymi parówkami ;) Obecny 11 latek cały czas tryska energią ;)

Posted

dziękuję bardzo :) ja jamniki merle długowłose "poznałam" przez przypadek dopiero na początku tego roku, wcześniej myślałam że merle są tylko krótkowłose. no i zakochałam się :loveu: ale następny będzie rudy ;) na pamiątkę seniorki DAKOTY (11 lat obecnie, u rodziców) i małej Yoko (za TM)

Smile of Red Witch napisał(a):
( tak jak moje Amstaffy - które podporządkowały się Jamnikowi ;) )

czemu mnie to nie dziwi :D :D :D :D amstaffy to piękna rasa, kiedyś prawie miałabym sunię amstafkę, nie wyszło, pozostało się jamnikami pocieszyć ;)

Smile of Red Witch napisał(a):
i powiem Ci, że oba moje jamniory nigdy nie były zatuczonymi parówkami ;) Obecny 11 latek cały czas tryska energią ;)

i to jest to co mi się bardzo w jamnikach podoba :) energia do ostatniego dnia ;)

Posted

Oj tak Vip tryska niesamowitą energią ;) w zeszłym roku ( mimo zabezpieczania go na kleszcze ) złapał Babeszię, która bardzo szybko postępowała ;( weterynarze dawali mu bardzo małe szanse na przeżycie, ale nasz staruszek pokazał im jaką ma chęć życia i przezwyciężył chorobę ;)

Posted

o masz :shake: to faktycznie dzielny maluch:multi:;) nasza babcia też jak się ją na spacer weźmie to pokazuje co potrafi ;) niedawno jej zdejmowali kamień to wet żartował że chciałby takie wyniki mieć jak ona ;)
zdjęciuszko Vipa poproszę ;)

Posted

dziękuję ;) ja mam jednego póki co, u rodziców mieszka drugi a u wujaszka trzeci ;) jest jeszcze pseudojrok cioci także jamniki w przewadze ;)
i maluszka jamnisia Yoko za TM (*)

Posted

Akaka oj tak dzielnego dziadka mamy ;) a o to zdjęcia Vipcia, który jutro kończy 11 latek ;) ( zdjęcia były robione rok temu jak byłam w Polsce )
http://i399.photobucket.com/albums/pp80/smileofredwitch/DSC_0042-8-1.jpg
http://i399.photobucket.com/albums/pp80/smileofredwitch/DSC_0055-7-1.jpg
http://i399.photobucket.com/albums/pp80/smileofredwitch/DSC_0056-7-1.jpg
Młody Vipek z Busterem ( kanapa należy tylko do Vipa )
http://i399.photobucket.com/albums/pp80/smileofredwitch/58828ca2ae-1.jpg
Walka o dołek ;) ( Vip miał 7 lat a moje Rude miała około 4 miesięcy)
http://i399.photobucket.com/albums/pp80/smileofredwitch/p1000456fk9-1-1.jpg
A taką maskotkę kilka dni temu moje Rude dostało od Nas w prezencie ;)
http://i399.photobucket.com/albums/pp80/smileofredwitch/DSC_0008-9-1.jpg

Posted

dziadzio jest boski po prostu :loveu:
maskotka mnie rozwaliła, podobnie jak walka o dołek :grin::grin::grin: Rudy tam wygląda jak miks TTB z jamnikiem ;)