Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jak się tłoczno zrobiło :D :D :D mała często domaga się żeby jej nalać wody do wanny i łapką tam pluszcze - może robi pianę :D od dziś będę udawać że to kąpiele LECZNICZE :D :D :D

Posted

być może bo lubi lizać mydło :razz: tylko czasem słyszę z łazienki jak mąż krzyczy "o nie znowu jesz mydło potem będziesz miała biegunkę!!" :D

Posted

akaka sorry za pytanie z innej beczki, ale mogalbyś mi napisać ile waży Twoja Tessi, a także ile Dakota.
Jakby kiedyś chciala powiększyć rodzinę o drugiego psa, te pewnie bylby to jamnik miniaturowy lub kroliczy, ale w praktyce nie wiem ile ważą, bo we wzorcu jak wiadomo nie ma, a najlepiej to się dowiedzieć u osób, ktore psiaka takiego mają.
Moj jest standardowy, więc nieco większe gabaryty (chciaż jakims gigantem nie jest, tylko taki dosyć grubokoscisty - zresztą polskie jamniki raczej są jakby nieco mocniejsze, widzial kiedyś wloskiego jamnika standardowego, a jakiś taki dziwny byl, jakby szkielet od kurczka mu dali ;) )

PS. Śliczne panny. I ta mlodsza, i ta starsza.

Posted

JASNE ŻE PUSZCZA :D :D :D uwielbia to :D :D :D

Agata_ bardzo mi miło że pytasz ;) Tessi waży 4 kilo i jest miniaturką (małą dość), mamy w rodzinie jeszcze inną miniaturkę VENĘ Ju-Lin, ona waży 5,5 kilo. duża, ładna suka. emerytka DAKOTA jest królikiem i ważyła w "czasach świetności" 3,5 kilo, a teraz... nie pytaj :oops: spasła ją rodzinka. DAKOTA mieszka z rodzicami.
generalnie jamniki królicze ważą do 3,5 kilo, miniatury do 5-6, chociaż takie 6 kilowe miniatury to jakieś mutanty są :D
mi się podobają bardzo jamniki mocnej kości, włoskie odpadają :eviltong: za cieńkie :eviltong: wogóle jeśli chodzi o jamniki, to jestem wybredna ;)

i zdjęcia:

VENA Ju-Lin:

Seniorka:

po więcej info zapraszam na jamnicze forum jamniki(kropka)feen(kropka)pl albo do mnie ;)

Posted

i jeszcze tak dla porównania, TESSI z suką standardką (dorosłą) PORZECZKĄ Japońskie Złocienie

a tu dla porównania TESSI (miniatura) z DODĄ Tygrysi Fort (królik, dorosła suka)

i mała jak stoi (nie mam dobrego zdjęcia). jak widać jest dość małą miniaturką (mama królik, tato miniaturka)

a nie, jednak coś znalazłam. idziemy (ogon jak nieszczęście bo przed samym wejściem na ring usiadła w miskę z wodą :angryy: cudzą:angryy: ) :

i bajerujemy sędzinę :D :D :D

Posted

Nawet się czegoś dowiedzieć można o jamnikach :lol:. Wszystkie śliczne, ale marmurka mi się najbardziej podoba, wyróżnia się :loveu: (wcale się nie podlizuję bo to nie w moim stylu :eviltong:).

I mam pytanie - jak to jest z krzyżowaniem między odmianami? One są jako oddzielne zapisane czy jak? Nie ma tak że miniatura z miniaturą powinien być? Kompletnie się nie znam na hodowli bo nie planuję, pytam z ciekawości ;)

Posted

można łączyć miniatury z królikami. standardów nie można łączyć z innymi rasami. jak rodzi się jamnik dostaje w rodowodzie rasę po większym rodzicu, w wieku 15 miesięcy może przejść przegląd hodowlany i być przekwalifikowany do innej rasy - jeśli pasuje do wzorca - to tak w dużym uproszczeniu ;)
czyli np mam jamniczkę po mamie królik a ojcu miniaturze to ma wbite do rodowodu miniatura. ale może przejść w wieku 15 miesięcy przegląd hodowlany i jeśli ma nie więcej niż 30 cm może mieć zmieniony rodowód i będzie miała wpisane jamnik króliczy. tylko miniatury i króliki mają taki przywilej, standardów to nie dotyczy.

za komplement dziękuję :D chciałabym dostawać złotówkę za każdym razem jak mi mówią że to kundel, w krótkim czasie miałabym na domek z ogródkiem :D :D :D no bo przecież jamniki są RUDE :D :D :D a nie jakaś taka... SPLEŚNIAŁA :D :D :D

Posted

Dzięki za wyjaśnienie :)

Rude i podpalane są popularne, a 'spleśniałe' takie inne i dla większości to dziwny widok :lol:. Szorściaki też nieczęsto się spotyka (przynajmniej ja nie widuję). Kiedyś znalazłam jamnika i on zmienił mój pogląd na tą rasę. Znając kilka jamników przed nim uważałam że one niezabawowe i tylko szczekają i kopią, a tamten był inny. Nie pamiętam już czy znalazł się właściciel czy ktoś inny go przygarnął, bo daaawno to było...

Posted

jamniki są fajne ;) moja prawie wcale nie szczeka. i nie lubi kopać :D zależy jak się trafi - generalnie to wymagające psy, trzeba je szkolić i z nimi pracować. w końcu to niemiecka rasa :D :D :D
a te miny jak z małą ćwiczę na dworze - bezcenne :D

Posted

teraz w Piotrkowie Trybunalskim, potem w Warszawie we wrześniu no a potem zobaczymy :) sędzina owszem ćwierkała do niuni bardzo, bo niunia świrka dostała na stoliku i nie chciała stać :D

Posted

akaka napisał(a):
teraz w Piotrkowie Trybunalskim, potem w Warszawie we wrześniu no a potem zobaczymy :) sędzina owszem ćwierkała do niuni bardzo, bo niunia świrka dostała na stoliku i nie chciała stać :D

Szkoda, ze w Białymstoku Was nie bedzie ;)
Oj jeśli to jej pierwsza wystawa to i świrek można wybaczyć :lol: Ale sędzinie bardzo się chwali, ze tak fajnie sie w stosunku do maleństwa zachowała :cool3:

Posted

akaka napisał(a):
jamniki są fajne ;) moja prawie wcale nie szczeka. i nie lubi kopać :-D zależy jak się trafi - generalnie to wymagające psy, trzeba je szkolić i z nimi pracować. w końcu to niemiecka rasa :-D :-D :-D
a te miny jak z małą ćwiczę na dworze - bezcenne :-D

Posiadanie małego psa mi nie grozi, ale u kogoś lubię takie maluszki popodziwiać i podręczyć :lol:. W sumie wiele ras mi się podoba, ale zostanę przy kundlach o ile TZ staffika kiedyś do domu nie przytarga ;).
Ćwiczenie z małymi psami większość ludzi odbiera za coś dziwnego albo za znęcanie się nad biedulkiem :evil_lol:

Posted

*Monia* napisał(a):

Ćwiczenie z małymi psami większość ludzi odbiera za coś dziwnego albo za znęcanie się nad biedulkiem :evil_lol:

Oooo tak, szczególnie duzo komentarzy słysze jak mi Buenoś koło roweru biegnie :evil_lol:

Posted

Iza. napisał(a):
Szkoda, ze w Białymstoku Was nie bedzie ;)
Oj jeśli to jej pierwsza wystawa to i świrek można wybaczyć :lol:

to była jej trzecia wystawa :p pierwsza na której dostała takiego świra :D chyba dojrzewa :D :D :D
muszę zobaczyć Białystok, kiedy jest itp... może się skusimy ;) a może w przyszłym roku ;)

bonsai_88 napisał(a):
A w Krakowie będziecie może :cool3:?

nie wiem, myślę nad tym :cool3::cool3:

*Monia* napisał(a):
Posiadanie małego psa mi nie grozi

a mi się podobają większe psy (większe od jamnika :lol: ) może niedługo grzywek się pojawi u nas a w przyszłości na pewno owczarek szkocki :loveu: na razie niestety nie mam warunków na dużego psa

*Monia* napisał(a):

u nas jest ok, bo sąsiedzi też szkolą ale oni robią gały że mój się SŁUCHA. bo to przecież jamnik :crazyeye: paaaanie one się nie słuchają :razz:

Posted

akaka napisał(a):
to była jej trzecia wystawa :p pierwsza na której dostała takiego świra :D chyba dojrzewa :D :D :D
muszę zobaczyć Białystok, kiedy jest itp... może się skusimy ;) a może w przyszłym roku ;)

Białystok 28-29.08
A no trzeba przyznac że Białystok coraz ładniejszy i nawet jest na co patrzeć ;)

Posted

akaka napisał(a):
a mi się podobają większe psy (większe od jamnika :lol: ) może niedługo grzywek się pojawi u nas a w przyszłości na pewno owczarek szkocki :loveu: na razie niestety nie mam warunków na dużego psa

Też się podkochiwałam w collakach po spędzeniu wakacji z jednym, ale od zawsze byłam leń i wiedziałam że mi się czesać nie będzie chciało :evil_lol:

akaka napisał(a):
u nas jest ok, bo sąsiedzi też szkolą ale oni robią gały że mój się SŁUCHA. bo to przecież jamnik :crazyeye: paaaanie one się nie słuchają :razz:

U nas jest jedna grzeczna jamniczka, tylko bardzo strachliwa...
Jamnik i się słucha - niemożliwe :evil_lol:

Iza. napisał(a):
Oooo tak, szczególnie duzo komentarzy słysze jak mi Buenoś koło roweru biegnie :evil_lol:

Grzywka męczyć przy rowerze :shake: