eLTi Posted May 25, 2006 Posted May 25, 2006 Mój pies jest miszańcem bernardyna z wilczurem. Bardzo pocieszny zwierzak:) Od mniejwięcej połowy lutego zaczoł linieć. Linieje na potęge. Mimo że wydaje mi sie że w tym miejscu już sierśc zmienił to wystarczy przejechać reką i bedzie pełna włosów. Zawieje mocniej wiatr i też widac jak zwiwa z niego sierść. Niezaóażyłem żeby łysiał więc wydaje mi sie że on ciągle sierść zmienia. Pytanie czy tyle czasu to jest normalne? Miałem wcześniej wilczura i jemu wystarczył max miesiąc do zmiany sierści z zimowej na letnią. Ciągle go szczotkuję ale to zdaje sie niemieć końca. Jakieś medykamenty mogą sie do tego przydać? Zdjęcie psa zrobione jakieś pół miesiąca temu: http://img524.imageshack.us/img524/6551/29nm.jpg Aktualnie pies teraz wygląda owiele lepiej Quote
Sonix Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Dziwnie wygląda ta jego sierść... Radze przejsc sie z tym do weterynarza, moze cos mu dolega. Quote
lon_cia Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Sonix napisał(a):Dziwnie wygląda ta jego sierść... Radze przejsc sie z tym do weterynarza, moze cos mu dolega. przeciez to sa liniejace, niewyczesane kłaczki siersci Quote
lon_cia Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 [quote name='eLTi']Mój pies jest miszańcem bernardyna z wilczurem. Bardzo pocieszny zwierzak:) Od mniejwięcej połowy lutego zaczoł linieć. Linieje na potęge. Mimo że wydaje mi sie że w tym miejscu już sierśc zmienił to wystarczy przejechać reką i bedzie pełna włosów. Zawieje mocniej wiatr i też widac jak zwiwa z niego sierść. Niezaóażyłem żeby łysiał więc wydaje mi sie że on ciągle sierść zmienia. Pytanie czy tyle czasu to jest normalne? Miałem wcześniej wilczura i jemu wystarczył max miesiąc do zmiany sierści z zimowej na letnią. Ciągle go szczotkuję ale to zdaje sie niemieć końca. Jakieś medykamenty mogą sie do tego przydać? Zdjęcie psa zrobione jakieś pół miesiąca temu: http://img524.imageshack.us/img524/6551/29nm.jpg Aktualnie pies teraz wygląda owiele lepiej moze cos nie tak z jedzonkiem, brak jakis witaminek Quote
arima Posted May 30, 2006 Posted May 30, 2006 Wyszesz mu podszerstek, bo z tego zdjęcia to aż sie prosi o to:cool3: Przestanie linieć napewno Quote
Agamtb Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Słuchajcie, a czy jest możliwe, że psu wychodzi sierść kiedy się zdenerwuje???? Bo zaobserwowałam u mojej suni, że kiedy ją skarcę, albo kiedy znajdzie się w sytuacji stresującej to mam wrażenie że wypada z niej sierść....Czeszę ją teraz codziennie, bo linieje, samego czesania też nie lubi i traktuje to jak zło konieczne. Wczoraj rozłożyłam prześcieradło, bo chciałam na nim ją wyczesać (żeby sprzątania było mniej), sunia zaczęła trzęsć się ze strachu a sierść mogłam z niej wyciągać garściami....Zaznaczam że prześcieradło zna, bo często wyleguje się na nim..... Quote
justynia Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Agamtb napisał(a):Słuchajcie, a czy jest możliwe, że psu wychodzi sierść kiedy się zdenerwuje???? Oczywiście, że możliwe! Moja psica u weta np. bardzo gubiła sierść, zresztą wet potwierdził, że w stresie psy zrzucaja sierść. Quote
Diana14 Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 [quote name='eLTi']Mój pies jest miszańcem bernardyna z wilczurem. Bardzo pocieszny zwierzak:) Od mniejwięcej połowy lutego zaczoł linieć. Linieje na potęge. Mimo że wydaje mi sie że w tym miejscu już sierśc zmienił to wystarczy przejechać reką i bedzie pełna włosów. Zawieje mocniej wiatr i też widac jak zwiwa z niego sierść. Niezaóażyłem żeby łysiał więc wydaje mi sie że on ciągle sierść zmienia. Pytanie czy tyle czasu to jest normalne? Miałem wcześniej wilczura i jemu wystarczył max miesiąc do zmiany sierści z zimowej na letnią. Ciągle go szczotkuję ale to zdaje sie niemieć końca. Jakieś medykamenty mogą sie do tego przydać? Zdjęcie psa zrobione jakieś pół miesiąca temu: http://img524.imageshack.us/img524/6551/29nm.jpg Aktualnie pies teraz wygląda owiele lepiej Najprostsza metoda na szybsza wymianę włosa...to po prostu wykąpanie psa. Wtedy dopiero zobaczysz jak się sypnie:evil_lol: No ale jesli chcesz się pozbyc podszerstka to to chyba najlepsze rozwiązanie. Quote
olekg89 Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Z moich po zimie wychodzą całe płaty!!!!!!!!!Podszerstka Quote
Godelaine Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Moja Krówka linieje cały rok. Na wiosnę gubi zimowe futro, w lato gubi co się da, byleby chłodno było, na jesień gubi to co zostało z letniego, po to by obrosnać zimowym, a w zimę nie podoba jej się OC. W jej przypadku, tak jak pisze Diana, pomaga kąpiel :) A tak dla porównania - długowłosa Desti liniała dotychczas tylko raz - zimą, ze względu na OC :) Inna sprawa, że byc może jeszcze wszystko przed nami. I jeszcze się okaże, że któregoś pięknego dnia z groenendaela zrobi mi się czarna malina :lol: Quote
Madźka Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 [quote name='eLTi']Mój pies jest miszańcem bernardyna z wilczurem. Bardzo pocieszny zwierzak:) Od mniejwięcej połowy lutego zaczął linieć. Linieje na potęgę. Ech... miałam podobne kłopoty z moim psem.Jak tam pisała Diana14 najlepiej psa po prostu wykąpać!!! Quote
isacz Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 [quote name='Godelaine']Moja Krówka linieje cały rok. Na wiosnę gubi zimowe futro, w lato gubi co się da, byleby chłodno było, na jesień gubi to co zostało z letniego, po to by obrosnać zimowym, a w zimę nie podoba jej się OC. W jej przypadku, tak jak pisze Diana, pomaga kąpiel :) :cool3: :cool3: no to mozemy sobie rece podac moja Lucky tez linieje caly rok, mimo ze ma krotka siersc, ale strasznie duzo ma podszerstka:cool1: Quote
karolca Posted August 23, 2006 Posted August 23, 2006 Podpinam sie pod watek. mam niewielką kundelkę, ma krótka i niezbyt gęstą sierść. Od samego początku jak ją mam (juz prawie 2 lata) niesamowicie sypie się z niej sierść. Tego nie mozna nazwac wypadaniem. Mam ją prawie od samego początku. Początkowo myślałam, ze to wina jedzenia, ale dostawała w pokarmie wszystko to, czego potrzebowała. Od zimy jest jeszcze gorzej. początkowo winę zrzucalam na ostrą zimę, że to linienie jest... ale zrobilo się ciepło a sierść zaczeła jej wypadać jeszcze bardziej!! Wystarczylo ją pogłaskać aby mieć pełną garść czarnych, sztywnych i gladkich włosków. Siersć była wszędzie. Była szczotkowana 3 razy dziennie i zbieraliśmy z niej 4 pełne szczoty wlosia :/ W ciagu dnia, po zmieceniu podlogi zbierala sie pelna siatka kłaków. Koszmar. Byłam z sunią u 5 róznych weterynarzy. Jeden zalecil kąpać psa w specjalnym szamponie. Po nim pies dostal strasznego lupiezu, siersc zmatowiala, stała sie nieprzyjemna w dotyku. Trzymalam sie zalecen ale bylo jeszcze gorzej. Inny lekarz dał mi tabletki z biotyną jako suplement diety. Zrobilo sie jeszcze gorzej :/ Trafiłam do kolejnego. Dostałam bardzo drogą sucha karmę wzbogacona o jakies substancje mineralne (nazwy niestety nie pamietam), zmieniliśmy jej jedzenie (byla karmiona regularnie 2 razy dziennie). Okazalo się, ze pies ma przewlekłe zapelenipłuc i oskrzeli (niestety zero objawów zewnętrzych) i specjlany olej z tranu i soi - jako suplement diety. Minęły 2 miesiące. Sierść sypie się jej nadal. Moze troche mniej. Pod paszkami i w pachwinach stracila prawie cała siersc. w okolicach ogona i odbytu także :/ I niestety zaden z weterynarzy nie chce zrobic badania skóry! Najgorsze jest to, ze lekarz prowadzacy, ktoremu teraz zaufalam jest na urlopie.. macierzyńskim i nie wiem kiedy bedzie. Klinike prowadzi z ojcem, ktory kompletnie nie zna sie na leczeniu zwierząt. Gdy pies przestał jest powiedzial, ze niektore tak maja, ze to normlane. a ona nawet jak byla glodna nie ruszyla. Mieso potrafilo zgnić:| Cóz. mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos, kto mial podobny problem z psem i chcoiaz cos mi zasugeruje... Quote
justynia Posted August 23, 2006 Posted August 23, 2006 Ech, moja kundlica też strasznie ostatnio linieje. Nasiliło się w sierpniu, i to już w czasie chłodów :shake: Nie pomaga Gammolen, witaminy, dobra karma, czesanie... Najlepsze jest to, że jak ją braliśmy ze schronu (miała 6 miesięcy), nie liniała przez jakieś 2 miesiące. Ciekawe... Quote
Recommended Posts