majakaaa5 Posted July 31, 2010 Posted July 31, 2010 hej za jakiś czas będę mieć pudelka miniaturkę, nie wiem jaka klatke wybrać.. czy troche mniejsza (61x 51x 58) czy większa ( 63x 55 x 53)? Chcę ja zamowic zanim piesek zagości u mnie, także mam nadzieję, że cos doradzicie:) Quote
sachma Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Lenny ma 35cm w kłębie i mam dla niego klatkę o wymiarach 63 x 55 x 61 - może w niej usiąść stanąć i się obrócić - ma dużo miejsca :) ale on jeszcze trochę urośnie, więc kupowałam na wyrost ;) Quote
majakaaa5 Posted August 1, 2010 Author Posted August 1, 2010 hm..chyba poczekam az sunia dojedzie i wtedy zamówie dopiero.. a do jakiego wieku pies rośnie? Quote
cawir Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Na ogół ok 1,5 roku rozwija się układ kostny ale to różnie bywa, w zależności od rozmiaru docelowego psiaka. :D Quote
aneta Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Rozmiar zależy czy to jest transporterek czy klatka typu kennel gdzie pies ma swoje posłanie i który się wykorzystuje np. na wystawach. Jeżeli transporter to może być taki żeby pies sie swobodnie obracał, jeżeli kennel to pies musi się swobodnie rozłożyc i wyciągnąć łapy, łeb, ogon - wiec im większy tym lepiej. Quote
majakaaa5 Posted August 2, 2010 Author Posted August 2, 2010 chodzi mi klatke metalową, w ktorej bedzie spal w domu, poza domem no i do przewozenia w aucie..jesli taka klatka sie nadaje. Quote
aneta Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 To są 2 różne klatki, metalowa do spania musi być duża i wygodna aby pies sie swobodnie wyciągnął, w samochodzie jeżeli strzyżesz krótko dobrze sie sprawdzają szelki samochodowe, albo transporterek. Quote
sachma Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 chyba że nauczysz psa jeździć samochodem - Lenny ma dopiero 5 miesięcy a już bardzo ładnie jeździ samochodem - siada z tyłu i kładzie się na podłodze za siedzeniem kierowcy - nie potrzebne są ani szelki ani transporter. Quote
majakaaa5 Posted August 2, 2010 Author Posted August 2, 2010 będę musiala pomyslec jak go przewozic, a taki transporterek wklada sie do bagaznika, czy tez pasami przypina? Quote
Śnieżynka Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Zaczne od przewożenia do tej pory pies jeździł w szelkach dla własnego bezpieczeństwa mimo, że sam grzecznie siedział z tyłu ale przy nagłym hamowaniu chciałam mu oszczędzić zwiedzania samochodu :) teraz kupiłam transporter materiałowy, bo po jesiennych wypadach lepiej do transportera psa wrzucić niz mieć tylnie siedzenie zapaćkane, dość mały żeby pies w nim w czasie jazdy nie latał a jak się zwinie w kłębek opiera się o 3 sciany i sobie śpi :) i jest on przypinany pasami na tylnim siedzeniu :) a na wystawy czy zawody czy nawet w domu pies ma do spania metalową klatke dośc sporą w której swobodnie się cały wyciąga :D dla pudla mini metalowa klatka 63x 55 x 53 spokojie Ci wystarczy :) Ja mając psa 29 cm w kłębie mam klatke 61 dł x 46 szer x 51 wys, a transporter 49 x 34 x 35. Quote
aneta Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Mam właśnie tą na 63 cm i muszę powiedzieć że na psa który ma 33 cm jest ona dużo za mała ... dobrze, że Regi śpi w niej okazjonalnie jak ma ochotę zakopać się w swojej "jamie". ale potem wyłazi stamtąd i rozkłada się prostując kości . Moje wręcz kochają spać do góry brzuchem albo na "żabę" - wtedy wyciągają wszystkie kończyny niesamowicie daleko ;) Tak więc jestem na etapie zakupu klatki 100 cm - dla miniatury ;) PS . O Czarku nie wspomnę bo mam wrażenie, że on wogule się w tej klatce nie mieści .... szczególnie jak jest przed strzyżeniem :eviltong: Quote
majakaaa5 Posted August 2, 2010 Author Posted August 2, 2010 oo, to faktycznie duza bedzie juz:) ja poczekam az piesio dojedzie do mnie, zmierze go i wtedy jakąs odpowiednią kupie. a moze mogłabys wklei albo wyslac mi na maila zdjęcia Twojego pieska w tej klatce? jestem ciekawa jak wyglada:) masz dla niego podwieszaną miskę na wodę? Quote
majakaaa5 Posted August 2, 2010 Author Posted August 2, 2010 eh..nie zauwazylam poprzedniego posta od Snieżynki, wiec prosba o zdjęcia klatki i caly moj post z resztą skierowany jest do was obu;) Quote
Śnieżynka Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 w weekend jade na zawody to jak go tam wpakuje to pofoce :) i wstawie :) bo w domu niestety klatke mam pozasłaniana z każdej strony :) Quote
majakaaa5 Posted August 2, 2010 Author Posted August 2, 2010 super, dzięki:) i POWODZENIA! i zrob filmiki na zawodach;) Quote
Recommended Posts